Šta je novo?

dva OS?

Gvozden

Čuven
Učlanjen(a)
10.01.2003
Poena
620
Imam W2000 na maxtoru 40GB. Kupujem WD i planiram sledece:
-instalacija W2000 na novi HD (default OS)
-format starog i instalacija XP-a
Interesuje me kako se onda ponasa komp. Da li treba i na jedan i na drugi hard da instaliram aplikacije i drajvere za sve uredjaje?
Imate li neke komentare za i protiv?

Ovako bih ja uradio; podeli jedan hard na tri particije, tada ćeš imati dva harda koji će činiti četiri particije. Na hardu sa tri particije instaliraj Windowse (prvo Win2k pa WinXP) i aplikacije a preostalu particiju kao i drugi hard koristi za skladištenje podataka. Prilikom instalacije svakog Windowsa potrebno je da instaliraš sve potrebne drajvere! Ako želiš možeš aplikacije da instaliraš i na trećoj ili četvrtoj particiji odnosno particijama na kojima se ne nalaze Windowsi. Ukoliko je sve urađeno kako teba, prilikom bootovanja sistema odabirom uđeš u određeni OS, mašina će da se ponaša normalno i sve će da radi OK.

Možda ćeš jednog dana hteti da probaš Linux i imaćeš odmah spremnu (treću) particiju.

Nema potrebe da na svakom hardi instaliraš po jedan Windows, ali ako tako želiš možeš to da uradiš.

Poslednja izmena:
Sta ce ti oba windozeta? Instalirati aplikacije i drajvere u svakom posebno... a XP ti u svakom slucaju radi sve sto i w2k, stavise bolje 😉

Napravi na jednom od hardova (ja bih na ovom novom a kasnije sredjivao onaj stari) particiju od 5gb za XP i inastaliraj samo njega (ja preporucujem SP1 sa fixevima a ti razmotri i SP2 - imas nekoliko threadova o njemu), ostalo particionisi kako god zelis (ako ikada pozelis neki Linux on ce sam napraviti particiju tako da nemoj da se zamaras time sada).

Znam da MS ne preporucuje instalaciju dva sistema na istu particiju, ali je to kod mene radilo skoro dve godine (WinME i 2000Pro) uz jedan problem sa Media Playerom koji je resen uz pomoc Googla za 5 minuta. Mada, pitanje je kako bi radili Win2000 i XP. U svakom slucaju, ako hoces 2 sistema, ne gine ti dupla instalacija drajvera. Softver, bar onaj veliki (Photoshop, Corel i sl.) nemoj da dupliras, stvarno nema smisla.

Apsolutno je besmisleno drzati 2000 i XP na istoj masini. To je kao kad bi instalirao Win98 i Win98SE 🙂

Sto, jel XP ne valja za rad a 2K za igranje? 🙂
Jedino ako deli komp sa jos nekim (recimo mladjim bratom) ko instalira svaku glupost koja mu padne pod ruku...

ZoNi je napisao(la):
zasto je besmisleno: mozda hoce u jednom OSu da radi (2k?), a u drugom da se sigra (XP?)... Ili, mozda hoce da ih uporedjuje? Ili, tako nesto 🙂

ja sam neko vreme imao dva XPa (jedan za rad, jedan za zezanje)

Slicno razmisljamo! Upravo to je jedan od razloga. 😉
Furam 2000-ku vec skoro 3 godine (na obostrano zadovoljstvo 😛 )
Posto mislim da je vreme da se ja i XP konacno malo bolje upoznamo (mada evo neki kazu da nema nikakve razlike), a neeecu da odustanem od 2k, palo mi je na pamet da ih imam oba...i da, planirao sam da 2000 koristim za rad i net ,a xp za igre i istrazivanja :-devil-: pa kad nesto zabrljam...FORMAT!
Cilj stavljanja OS na razlicite hardove bio je i taj da u slucaju eventualnog otkaza jedog od njih, mogu da pokrenem komp.

@voodoo: sa starijom sestrom, koja doduse vise ne zivi ovde, ali kad dodje koristi ga, a morao sam da joj dam adm. prava...
-e sta je ovo?
-nista, samo klikni NO
-ok, znaci NO...ups ja pritisla slucajno na YES
- :wall:

Ako vec hoces da kombinujes MS OS-ove instaliraj 2k3 server i Win XP.

Win2000 i WinXp ce raditi perfekto jedan kraj drugog. Ja sam ih imao instalirane na jednom disku, razlicitim particijama i sve radilo kako treba.
MS preporucuje da se prvo instalira stariji sistem pa noviji, a posto je kod tebe vec instaliran w2k, onda nema problema, samo pokreni instalaciju WinXp i dalje ce ti se sve samo reci...

Gvozden je napisao(la):
Sta dobijam tim serverom?
Mozes da ga podesis da radi kao workstation i uvidis da MS zna da napravi dobar i stabilan OS, na kojem ce ti raditi neki programi (ansys 7.0 npr. koga interesuje metoda konacnih elemenata) koje inace nisam uspeo da "nateram" da rade na XP-u.

Nazad
Vrh Dno