Šta je novo?

Duplo napajanje ...

Joshefin

Čuven
Učlanjen(a)
06.11.2003
Poena
620
E ovako: imam 2500+ (otkljucan), msi nf2, 1gb a-data mem, r9600, 4 pci kartice itd. Sve je lepo radilo (oc 200x10, normalan napon) ... Onda ja dodam jos jedan hard (160g), zamenim box cooler sa whisper rock 4 + dual storm i dodam jos dva ventilatora u kuciste (neki jnc, 300w napajanje) i komp ne prolazi pots tj. "nece da se pokrene". Posle drugacijeg vezivanja ventilatora i par restarta komp proradi al posle 3s u biosu sve se "zamrzne". Nekako uspem da stignem da sve vratim na normalna podesavanja (ne oc) i onda sve super radi. Al ako pokusam da mrdnem fsb, mnozilac ili napon, sve ... stane. Moj zakljucak je da je problem u slabom napajanju (300w, ko zna koja marka). E, sad, posto ne bih da dajem 50e za neko bolje napajanje, pade mi na pamet da "nabudzim" jos jedno od oko 200-300w (5-10e) i da na njega prikljucim 2 harda, cdrw & dvd, a ostalo da ostane na sadasnjem napajanju. Jedini (nadam se da je jedini) problem je kako napraviti da se oba napajanja startuju pomocu tastera na kucistu u isto vreme. Gledao sam neke seme kablova za napajanje i izgleda da u kablu koji iz napajanja ide u maticnu plocu, prespajanjem (koje radi ploca) zelene i crne zice vrsi ukljucenje napajanja. Pitanje je da li bi mogao da na te dve zice (ili konektor) povezem dve iste sa drugog napajanja, tako da se oba pale u isto vreme ?
Da li bi sve ovo radilo kako valja ?

Uzmi normalno napajanje od 50e koji si rekao da ne želiš da uzmeš. Mnogo bolje rešenje...

Znam da je bolje resenje, al ne bih da dajem 50e ...
Nego, pretrazih ja starije teme i nadjoh jednu, medjutim tu coveka nisu razumeli i ispisana citava filozofija o tome kako vezati paralelno dva napajanja. Poneko je i skapirao pitanje i ispada da je problem zbog nekih 0V i 5V koji idu sa ploce na hardove (?!) ako sam ja to dobro shvatio.
Znaci, ponovo pitanje: bi li ovo radilo ?

Evo slike koju trazis 🙂

Prilozi

• atx5.webp
    atx5.webp
    31.6 KB · Pregleda: 356
slika sve govori, tako sam i ja to bio uradio. Problem moze nastati samo kod osoba sa daltonizmom.

Pa daltonisti rezlikuju crvenu i braon koje su na slici :[)]

Zahvaljujem na pomoci.

Kada se smoris oko toga i kad na kraju ne budes znao sta ces sa tim starim napajanjima, napravi od njih punjac za akumulator. 😛
Zezam se, ideja mi je dosla sada dok sam citao ovaj thread, ali po nalepnici mog starog napajanja, ono daje struju od 10A na izvodu od 12v sto bi znacilo da jedan prosecan akumulator od 55Ah moze da napuni za oko 5,5h. Ispravite me ako gresim!

dfast je napisao(la):
Kada se smoris oko toga i kad na kraju ne budes znao sta ces sa tim starim napajanjima, napravi od njih punjac za akumulator. 😛
Zezam se, ideja mi je dosla sada dok sam citao ovaj thread, ali po nalepnici mog starog napajanja, ono daje struju od 10A na izvodu od 12v sto bi znacilo da jedan prosecan akumulator od 55Ah moze da napuni za oko 5,5h. Ispravite me ako gresim!
Nece ti to napuniti akumulator, koliko ja znam treba ti vise od 12V da bi ga punio.
Neka me neko ispravi ako gresim 😉

GoranM je napisao(la):
Nece ti to napuniti akumulator, koliko ja znam treba ti vise od 12V da bi ga punio.
Neka me neko ispravi ako gresim 😉

I ja mislim isto da je to slab punjach...Kad punish brale akumulator...dok ne "bucka" nishta nisi uradio..😀 Jedino ne znam da li da uzme sa -5v pa da stavi masu na -5 a do +12v imash onda +17V ali to opet ne pije vodu zbog razlichte amperaze i postoji mogucnost da sve pocrka.

Kupi ono napajanje od 50€ da ne kupujesh ponovo mashinu od 550€..ili sl. 😀

dfast je napisao(la):

Delimično grešiš, pošto za punjenje akumulatora je potreban napon viši od radnog. Dakle, da bi punio 12V bateriju, treba joj dati (teorijski) 10% veći napon, a struja punjenja treba da bude 10x manja od max kapaciteta baterije (bar tako kažu po knjigama). Vreme punjenja je 15-tak sati pri ovakvom "setovanju", i tada se postižu najbolji rezultati što se tiče veka baterije i stepena punjenja. Vrlo je bitno da je baterija što praznija. Ovo važi za NiCd baterije.
Za olovne akumulatore ide suprotno - NE SMEJU SE ISPRAZNITI. Dakle dopunjavati što češće (zato se na kolima i pune čim upališ makinu).

E sad, postoje i tzv turbo punjači, koji napune bateriju ili akumulator čas posla, za pola sata i slično. Ovakvi punjači imaju povratnu spregu, tj. mere koliko je akumulator/baterija napunjena (bez ovog akumulator bi proključao, a baterija pukla/explodirala). U principu se meri napon na polovima, pa kada dođe do 13V za acc, ili 1,5 za bateriju, može se reći da je napunjeno. Ovo se može postići sa jednim tranzistorom gde se ma gate vezuje napon na bateriji, pa kada dostigne napon punjenja, gate se zatvara i gotov posao.

moze da napravi jos jedan mali trafo koji ce spustiti malo amperazi i dici voltazu na ~14V i onda moze da puni sta oce 🙂

Ili moze da uzme Enermax-a za 100 i kusur evra, od 480W, koje ima dve odvojene 12V grane... U potpisu:
ludak koji je 100e dao za kuciste bez napajanja i 100e za napajanje!

MaXo, vidim da ti se Cavalier ipak vise svidja od WaveMastera, a da ne pominjem sto je jeftiniji...
P.S. Napajanje ne vracam 😛

Ma, ja na slabiji hardver nikad ne prelazim, kad jednom kupim jachi. I ko ti je kupio tu masinu, mora da si neka "tatina cerka" 😀
p.s. imas dobar monitor, 2...

Da znas da jesam 🙂
I tatina cerka i mamina cerka, a ponajvise Ukijeva ljubav 🙂

byMaX je napisao(la):
Ili moze da uzme Enermax-a za 100 i kusur evra, od 480W, koje ima dve odvojene 12V grane... U potpisu:
ludak koji je 100e dao za kuciste bez napajanja i 100e za napajanje!
\\

Max, sledeca kombinacija za tebe je Stacker i 2 x napajanje od 100 evra, posto stacker ima mesta za dva napajanja i adapter za povezivanje istih.

I nemoj vise da se zalis kako smo te prevarili da kupis taj Enermax, kada se ovde hvalis sa njime 🙂

PS: I moj Enermax od 80 evra ima dve odvojene 12V grane tako da ne mora da se daje za model od 480w kako bi se dobile podvojene 12V grane.

gx-x je napisao(la):
moze da napravi jos jedan mali trafo koji ce spustiti malo amperazi i dici voltazu na ~14V i onda moze da puni sta oce 🙂

A kako da napravi "jedan mali trafo" koji ce da transformise jednosmeran napon? 😀

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Al vi umete da zeznete temu ...
Nego, povezao sam dva napajanja (300w+350w) i sve radi odlicno ... Cisto da se zna.

Dva odvojena napajanja su najbolja stvar(licno probao silom prilika),ako imate gde da ih stavite.Ja sam kombinovao 350W e-power(jel` nekom mozda zvuci poznato???) ,i staro AT napajanje za P1 od 200W(pali se na prekidac).I,i,i,i,i sve je to radilo super 😀 (toliko od kuma 😛 ) ,sa tom razlikom da sa morao da prvo palim P1 napajanje.Rezultat:napon je bio stabilniji i od ovog napajanja koje sad imam(nije u opste mrdao bez obzira sta sam mu radio),a graficka je postala drasticno clockabilnija(350W-atno je napajalo samo plocu,procesor ,i graficku),a sistem ultra stabilan.

Poslednja izmena:
a dali si na to AT napajanje mozda nakacio i HDD ili si samo kao ja stavio samo ventilatore. Predpostavljam da si nakacio i neke uredjaje poshto kazesh da si morao prvo da palish AT, pa onda ATX. Ovo te pitam poshto i ja sam se odlucio za varijantu sa josh jednim napajanjem, za moje buduce kucishte tako da mogu da mi budu upaljene neonke dok je recimo komp ugashen, a ventilatore samo ugasim na prekidach. Takodje sam se opredelio jer nisam bio pri kinti da kupim neko bolje napajanje od ovog koje sad imam, a nisam ni sad, nova godina, pa bozic, mozda skijanje.... pa se nema za komp.

Ako na drugo stavljas hardove, onda je bolje da se pale u isto vreme ...

@Neo: Radi se onako kako je dato u onom uputstvu gore. Napajanje ne moze i nece da se upali samo od sebe. Koristeci se onom shemom oba napajanja se istovremeno pale kad pristisnes "power" dugme na kucistu. Ne znam za ono sto je GIGAFAN rekao, mozda ima i neko specijalno napajanje koje je ATX a drugacije se pali nego ATX napajanja koje ja poznajem.

GX-X, ne citas, komplikacija je u slucaju da je jedno napajanje ATX a drugo AT.

Argh ! 🙂 sad vidim, hvala na ispravci 🙂 i DA, to vezivanje ATX i AT-a mora da je zesca komplikacija, GIGAFAN, kako si ih tacno vezao, ako te ne mrzi pojasni molim te. Kako se palilo to AT napajanje ?

GIGAFAN je napisao(la):
Dva odvojena napajanja su najbolja stvar(licno probao silom prilika),ako imate gde da ih stavite.Ja sam kombinovao 350W e-power(jel` nekom mozda zvuci poznato???) ,i staro AT napajanje za P1 od 200W(pali se na prekidac).I,i,i,i,i sve je to radilo super 😀 (toliko od kuma 😛 ) ,sa tom razlikom da sa morao da prvo palim P1 napajanje.

+

Sasa je napisao(la):

Nema potrebe da tako radiš. Prošetaj do elektro radnje, uzmi jedan relej 12/220, pa preko njega možeš da pališ to AT napajanje. Ima malo petljanja sa žicama, ali nije uopšte komplikovano (moj ortak tako pali napajanje za pelt i treće 😛 napajanje koje mu je za diskove (oba su AT)).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno