Šta je novo?

dual chanell memory

Cena Corsair VS memorije je cak i nesto niza od Kingston Value, a sigurno ne pravi probleme ni na jednoj ploci (bar niko do sada nije prijavio).
Ja sam imao u rukama 2 modula od po 512Mb PC3200 CAS3 koji su jedva radili na defaultu i to sa totalno olabavljenim setovanjima (8-4-4-3, iako su deklarisani na 8-3-3-3). 'Ajde sto nisu hteli kod mene na Epox-u 8RDA+, ali zezali su i kod Diviner-a na Abit-u NF7-S, koji guta sve zivo.

1 Modul Kingston-a (Value) od 512Mb ce ti verovatno raditi OK na defaultu (200MHz), ali je problem kad budes hteo da ga uparis sa drugim, pa i sa identicnim Kingston modulom.

Covece, znam da cu na sebe navuci gnev ljudi odavde ali uzmi bre tog Kingstona i uzivaj. Tebi sigurno nece znaciti nista to minorno "ubrzanje" koje zavisi od marke memorija (ako uopste zavisi). Uopste nemoj da se opterecujes tim cas-ovima i glupostima, samo ces se jos vise zbuniti i jednom kada udjes u tako nesto, tesko ces da izadjes iz toga - kao jurices memoriju koja ima najzategnutija setovanja - stvarno smesno. Sto manje znas bolje ce ti biti, veruj mi, sto se kaze - sto manje znas, duze ces da zivis.

Ogi., nemo' da se ljutis, al' ne znam koliko si iskustava uopste imao sa ovom tematikom.

Ogi neces navuci gnev , svako ima svoje misljenje
Sad ja treba da se potresem sto je neko kupio Kingston-a koga ja ne mirisem?
Ne jure se memorije , tako kao sto ti kazes tipa ova je 2.5-3-3-6
a ova druga 2.5-4-4-6
Postoje neke klase memorija koje su razvrstane po ceni i slicnim tajminzima.
VR = Value Ram za korisnike koji hoce jeftinu a dobru memoriju
(svi to hoce ,posebno u zemlji Србији :) )
Kingston prodaje losiju memoriju skuplje nego sto konkurentske firme
prodaju svoju (bolju) memoriju
Mozes kupiti ocajne cas3 , dobre cas2.5 ili dati duplo vise novca
pa uzeti neke markirane perverzije OCZ , Crucial , i slicne sa zategnutim
setovanjima ili sa garantovanim brzinama tipa DDR550 i slicno
Poenta je da za iste novce kupujes Cas 3.0 i Cas 2.5 memorije a razlike na
nForce2 platformi mogu dosta da znace.
Da pogledas sticker na samoj memoriji treba ti ukupno 1-3 sekunde , pa ja
mislim da je taj trud ipak vredan.
Ja licno bi pre kupio NCP DDR400 c2.5 nego Kingston DDR400 c3.0

Tu se sad stvar se jos malo komplikuje , navodno natrcao sam na Infinieon
DDR400 Cas 2.0 , koja je kostala slicno kao i sve Value memorije , a tu
je i zbrka sa KingMax Color / KingMax Hardcore , OEM Samsung TCCC & TCCD
memorijama , pa ko se kako snadje.

Ako zelite siguricu , i da vas ne boli glava Corsair ValueSelect ili Geil Value
su dobre memorije (naravno cas 2.5)
Pozdrav

Hvala svima na savjetima.

O ovome što je Ogi napisao bih mogao dosta reći, i cijelu temu otvoriti...u suštini se slažem sa tobom. I ja sam nekad bio ponesen, pa zagledao svaki frejm ili 0.3 frejma, i svaki procenat ubrzanja, ali kasnije vidiš da je to ispraznost i muka, pogotovo u sredini gdje nemaš veliku ponudu komponenata i niske cijene kao u Srbiji, pa se samo nerviraš, ganjaš nekoga da ti nešto nabavi iz Srbije a onda je tu strah da to možda neće raditi a nije lako skoknuti do Beograda da to zamijeniš. Kao oni dijagrami na testovima komponenata, psihološki te navuku duže linije na dijagramima, a kad se "probudiš" pa gledaš ono što je stvarno bitno, a to je cifra rezultata pored linije, vidiš da su komponente iz iste klase sa skoro identičnim rezultatima, razlika je 0.x frejmova ili ide do 2-3 frejma što se ne primjeti, a ovako bi ponesen varljivim dijagramom kupio grafičku karticu koja je 10-20 EURA skuplja i time ništa ne dobio, a mogao si za tu razliku uzeti hard disk veći za 40 GB, što sigurno bi primjetio. Itd. Itd.

Kao što Ogi i kažeš i kao što je mudri Solomon rekao u Svetom Pismu: "ko umnožava znanje umnožava muku".
Mada sve je relativno, ova izjava nekad ne važi, a nekad itekako važi, treba gledati višedimenzionalno.

Meni je najbitnija stabilnost sistema, pa tako i to da Kinston ne zeza u radu, da ne puca Windows, igre i ostalo. A kasnije ako budem u prilici mogao bih zamijeniti ga za drugu memoriju. I da, taj Kingston bi radio na 333 MHz jer je u pitanju Barton 2500+ ili 2600+

Mada ja cijenim i zavidno znanje ljudi na ovom forumu, volim čitati šta pišu i savjetuju jer zna biti korisno, nekad vrlo korisno. Samo treba paziti da se ne uvuče previše u sve to, jer to nije zgodno, pogotovo u sredini gdje ne možeš baš lako nabaviti ono što bi želio.

Tarmi Ricmi,

Evo pitanje za znalca, možda mi zatreba: kako na memoriji vidim da li je Cas 2, Cas 2.5, Cas 3? I šta još mogu da vidim na samoj memoriji i na šta treba da obratim pažnju?

pozdrav svima

Golden je napisao(la):
jedno ozbiljno pitanje :)
ako mi je jedan modul PC3200 a drugi PC2700 a magistrala 200mhz. kako to moze da radi stabilno kada slabija memorija nemoze toliko a da nebrlja ? inace prijavljuje mi da je spustio sa 400mhz na 333 mhz za mem. ?
ploca Abit NF7-s v2.0 proc 1700+
Pitanje je na mestu. Ne moze da radi stabilno, osim ako ta PC2700 memorija nije neka ultra fancy, (Corsair, HyperX, GEiL itd....)
Spustila ti je ploca klok memorije na 333, zato sto je stavljen memory freq. na auto. Ako ti FSB radi na 200, a memorija na 166, to je sporije nego da oba rade na 166. Prema tome, spusti CPU na 166 i memoriju, pa podigni mnozitelj.

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Ja licno bi pre kupio NCP DDR400 c2.5 nego Kingston DDR400 c3.0

Pozdrav
E, pa ja bas ne bih uzeo NCP pre Kingstona iako na njemu pise CL3. Skoro svaki, ama bas svaki KingstonVR radi na 200 na CL2.5, iako je malo izvikan, prilicno je kompatibilan sa Epox-ima :d sa cime se ne mogu pohvaliti druge jeftine memorije. Najveca mu je mana sto svaka tura ima druge cipove, mada po mom licnom iskustvu KingstonVR je memorija koja nije nista narocito - citaj "socijala", ali "zavrsava posao" i nema bitnih reklamacija.
CorsairVS je apsolutno o.k. memorija, a GEiL Value je super samo kada bi bio dostupan trzistu u vecim kolicinama, a po kvalitetu je najbolja memorija medju niskobudzetnim.

drfedja je napisao(la):
Skoro svaki, ama bas svaki KingstonVR radi na 200 na CL2.5, iako je malo izvikan, prilicno je kompatibilan sa Epox-ima :d sa cime se ne mogu pohvaliti druge jeftine memorije.

E. pa u tom "prilicno" (a ne potpuno!) je i problem! :d

Jel' neko mozda terao 2x512 VR CAS3 u DC-u na preko 210 MHz 2.5-3-3-11? BTW, koliki je max koji je neko izvukao sa bilo kojim setovanjem sa ovom memorijom? Nisam video da se iko hvalio! :)

Inace, moji EPOX-i (rev1.1 i rev2.2) odbijaju da rade u CAS3 modu.

Ricmi, procitaj svoj posledni post i pogledaj koliko si informacija dao. O tome ja pricam. Znaci, ako se bude udubljivao u to mnogo, jednostavno ce pogubiti sve konce i nista mu nece biti jasno. Evo, uzmimo za primer mene: mnogo manje znam od vecine ljudi sa ovog foruma, ovde sam stvarno dosta i naucio, ali to sto manje znam ne znaci da imam los kompjuter. Imam masinu u kojoj je Kingston VR memorija i koja me NIKADA ali bas NIKADA nije izdala! A imam je vise od dve godine i menjao sam dva puta graficku i procesor i nikada se nista lose nije desilo, bukvalno! Cak se nikada nije desilo da mi IJEDNA igra ne radi. Znaci, SVE radi! A mislim da covek to trazi! Stabilnost. Ploca je gigabyte. Ovde citam hiljade nekih problema od kojih ja ni jedan jedini nisam imao.
Nisam ni neki overkloker pa mi opet ta losa VR memorija radi na vise od deklarisanog, znaci i FSB i memorija mi radi na 182. I sta mi fali!?

Ajde sada ja da pitam nesto sto mene zanima. Dakle, sta po tebi, Ricmi, bi ja trebalo da uradim posto bih zeleo da uzmem jos 512MB. Moja memorija je Kingston Value Ram PC2700 CL2.5 (sta oznacava CL2.5 a sta CL3?). Da li bi trebalo da uzmem istu takvu da bi radila ili mogu da uzmem i neku od boljih koje ti navodis - a verujem i da su bolje ako ti tako kazes, ne kazem da nisu, samo kazem da sa ovom nikada nisam imao problema sto po meni znaci da je i ona dobra. Da ni slucajno ne uzimam bilo koju memoriju pre prethodnog testiranja u toj firmi od koje budem kupio da vidim da li funkcionise u paru sa ovom? Kako mogu da budem siguran da ce raditi, odnosno koje sve testove moram da primenim i koliko oni vremenski bi trebalo da traju. Jer, sta ako sve super radi tamo a kad' donesem komp kuci, cvrc?

I jos nesto. Moja ploca podrzava DDR400+ . Sta znaci to + odnosno kako tacno da znam koja je najveca brzina koju bi moja ploca podnela?

Dobro posto je previse informacija , da svedemo to ovako :
Pitaj prodavca koja je memorija Cas 2.5 ili Cas3
Kupi onu Cas 2.5 .... eto jednostavno :)

Ogi , ja licno bi prodao tog Kingston-a i uzeo 2 x 512 novih Geil-a , eto.
Ali to sam ja u pitanju , a sta ces ti da radis , ti odlucujes.
Nemoj posle ja da ispadnem grbav :d
("Eto Tarmi mi rekao uradi ovako :cuss: ")
Ako bi dodavao jos jedan modul na tvog kingston-a , probas da najdes isti
(naravno nov nema sanse)
Ono sto kaze drfedja , stalno drugi cipovi na Kingston-u.....
Kingston-Kingston , Hynix D43 - Kingston , .... nikad ne znas sta ces da
dobijes , dok sam ne pogledas
Ako mozes da testiras u paru tvoju memoriju i novu to bi bilo najbolje.
MemTest86 , Gold Memory Test , testiranje traje 15-ak minuta za oba programa
Kako ces saznati koliko ploca u stvari moze da ide , pitanje je samogo
overclocka a to vec ima dosta da se pise
Inace tvoja KingstonVR pc2700 / 333MHz /pretpostavka Cas2.5 je OK
memorija ,meni idu na zivce ove DDR400 jer su masa njih Cas3

4 Vader:

Razlikovanje , kako videti koja je latencija memorije :
pise na stickeru same memorije :)
Pitas prodavca , on kaze koja je , proveris sticker (pise cas x.x ili c25 , c3 )
program CPU-Z da sve to potvrdi i eto

Naravno gledajte na koliko MHz je cas deklaracija memorije
Da bi ste proverili njenu deklaraciju , morate je poterati na
toliko MHz koliko pise na stickeru
Primer: ako je memorija DDR400 @ Cas2.5 , onda ce ona na 266 efektivno , ili
333 MHz efektivno raditi na ostrijim setovanjima - zategnutije

E sad ono sto Delija kaze za EpoX-e , meni su takodje pravili probleme moji
bivsi EpoX-i sa C3 memorijama ..... sa nekim nisu hteli ni da rade , a sa nekim
memorijama na gurku .....

Ogi. je napisao(la):
Apropo toga, ja sam pre izvesnog vremena pitao slicnu stvar, naime moja ploca je VIA KT600 i prema ovome sto si ti rekao ona bi trebalo da radi na nekom potencijalnom FSB-u 600 ali na kutiji pise da podrzava FSB400 (jer ti kazes da VIA KT333 radi na 333 a po toj logici sledi da VIA KT600 bi trebalo da radi na 600, ali nije tako).
Daj bre, sta pricas... kakva logika, kakvo "apropo toga"?! :trust:

To sto se cipset ZOVE KT600 bi *trebalo* da znaci da je sposoban da radi na 300 (600) MHz FSB-u? :zgran:
Pa toliko bre ne mogu na sve nF3 ploce, a ni ploce za intela!

Nema to veze sa KT333 analogijom... u tom slucaju, to je samo slucajnost, zaista - jednostavno, cipset je deklarisan za rad na 166 MHz magistrali (a i to samo memorija, vazno je napomenuti - jer ima ploce koje nece da rade na 166 MHz magistrali, a tu nema osnova za reklamaciju), nema veze sto se tako i zove, BTW.

Izasao je i KT880 :d (DDR 440 x 2 ahhhhhhhhh :) )

Da li fali nešto PQI memoriji? Vidim, jeftinija je od Kingstona a ne namrevam da se bavim preteranim overklokom (osim ako je OBAVEZNO kloknuti i memoriju kada se overklokuje procesor).

Videh ovde da na 8RDA+ PQI memorije rade bez problema 8ili je to bio samo usamljen slučaj).

256-ice (PMI sa PQI cipovima) su mi jako lepo radile u DC-u na 222MHz, za 512-ice ne znam.

Moje iskustvo sa dual channelom:
Kupio sam komp pre 10 dana. Pouchen iskustvom kupio sam ceo na jednom mestu, nisam hteo da se zezam i rizikujem, da sam sklapam komp.
Prodavac je neki novajlija i nije bas spretan/vican zanatu, ali se trudi oko musterije. Ne bih ovde da ga navodim.
Uzeo sam NF7 (bez S) i prvo sam hteo da uzmem 2x256mb A-Data DDR400, ali je taj prodavac kao bio fin i dao mi za istu cenu (diskutabilno je to bilo na kraju kada se sabralo) PQI. Moduli su iz iste serije, dakle identicni, razlikuju se samo serijski brojevi na njima. I on to namestio (bolje da nisam bio tamo i gledao kako je sa mukom to sklepao) i ja odneo kuci.
Poucen iskustvom (opet) sa memorijom, ja lepo napravim disketu sa Microsoftovim testom za memoriju (http://oca.microsoft.com/en/windiag.asp) i pokrenem ga. Radi, on radi i OPA - prijavi da jedna memorijska lokacija nije dobra. Pre toga sam lepo instalirao Windows XP i Doom 3 i sve radi 100% ok. No ta losa memorijska lokacija je jako visoko i verovatno se nikada i ne iskoristi. Spustim ja memoriju na 266 (Xp 2200+ mi ionako ima tu magistralu), ali nista to ne vredi i dalje postoji greska na istoj memorijskoj lokaciji.
Probam ja memoriju u single channel rezimu, i tu sve moguce kombinacije rade i na 440. Znaci memorija je ok.
Lepo ja odnesem prodavcu i objasnim mu situaciju (pre toga nije on bas imao iskustva sa tim, kaze "E ti to testiras ko u NASI" haha). Kazem mu to je najverovatnije ploca, probaj da je zamenis.
On stavi drugu plocu, ali ista situacija. Onda mi nudio 512mb kingston, ali ja nisam hteo. Hocu dual channel! Kazem mu ja da proba drugu memoriju.
I on proba ACE (Micron ili tako nesto su chipovi na njoj) i ona prodje.
Uzmem ja racunar i naravno ne verujuci u sposobnosti testiranja tog prodavca pustim test da se izvrti par puta i ono radi. Probam i na 440 u dual channel i memorija radi.
Tako da znate da iako su memorije identicne ne mora da znaci da ce raditi u dual channel modu. Treba uvek probati. I uvek poterajte memory test, nemojte cekati da vam windows pocne koristiti neku losu lokaciju u memoriji, moze vam lako otici u vecna lovista ceo fajl sistem na hard disku (desilo mi se na poslu).
Nadam se da ce ovo nekome koristiti.

Da li mogu da dobijem linkove od nekih dobrih testera za memorije kao sto su Goldmem itd. Nisam mogao da nadjem Goldmem download. CPU-Z sam skinuo. Ima i neki Memtest, cini mi se...

CPU-Z mi prikazuje sledece latencije: 2.5-3-3-7

Kako vam se to cini? Valja si sto? :)

Poslednja izmena:
Evo ja se bas sad j*bem da nateram ABIt NF7 u duall, menjao epox 8rda+ za ABIT, nisam na Epox-u mogao 2x512, a video sam da ABIT moze, kad sad nece ni sa 2x256. Da covek poludi, vec treci komad ploce otpakujem, memorija je na Epox-u radila na 225 u DC, a ovde nece ni na 200??? E lepo mi je dosta ovih NForce DJUBRADI, ima lepo da uzmem Athlon64 sa VIA cipsetom i da vise ne lupam glavu. :)
P.S. Mozda neko ima resenje, spasite me od trosenja novaca :)

Probaj prvo 2x512, pa ako ti to radi ne moras vise da se nerviras. ;)

p.s. Zvucace glupo, ali dal' si probao da zamenis mesta (a moze i onaj jedan slot) modulima? Kod mene sam na taj nacin dobijao razliku od 2-3MHz sa 256-stotkama ???

Delija je napisao(la):
Probaj prvo 2x512, pa ako ti to radi ne moras vise da se nerviras. ;)

p.s. Zvucace glupo, ali dal' si probao da zamenis mesta (a moze i onaj jedan slot) modulima? Kod mene sam na taj nacin dobijao razliku od 2-3MHz sa 256-stotkama ???
Ma probam ja sve sto mi padne na pamet, ovaj cetvrti komad ABIT-a NF7 izgleda da radi, mada ima jos celu noc pred sobom :)

Evo ovako, stavio sam 2x256 u prva 2 slota, a u treci 512ddr i radi u duall, bez greske, da ne poverujes. Bitno je samo da je ista kolicina u prvoj i drugoj banci, a nebitno koliko fizicki modula. Moram jos probati i na Epox-u, mozda je to kljuc resenja svih problema. :)
P.S. memorije nisu cak ni istog proizvodjaca: 2x256 kingmax pc3500 i 1x512 hynix pc3200

Poslednja izmena:
Ma od toga i ja ludim, kad pocne da se kosi sa logikom! :d

GoranM je napisao(la):
E lepo mi je dosta ovih NForce DJUBRADI, ima lepo da uzmem Athlon64 sa VIA cipsetom i da vise ne lupam glavu. :)
P.S. Mozda neko ima resenje, spasite me od trosenja novaca :)
Aha... isti taj A64 u paru sa nF3 plocom!!! :d:d

Ili eventualno da pricekas malo nF4... ;)

CAR je napisao(la):
Aha... isti taj A64 u paru sa nF3 plocom!!! :d:d

Ili eventualno da pricekas malo nF4... ;)
Nije losa ideja, moram priznati. Memorijski kontroler je izbacen iz NB, tako da sada nebi trebalo da bude problema ;)

Mada se suska da je nVidia imala dosta udela u tom "integrisanom"
kontroleru , pa bi mozda ipak opet uzeo "nForce" djubre :d

GIGAFAN IS BACK!!! ,)
Gde gledate :zgran: :d ?Citajte malo i te nase casopise(nisu toliko losi :p ),preciznije digital 34 i pogledajte test memorija.Ja sam pri kupovini enermax-a(460W)u SEA&SKY zamolio da mi nabavi infinion memoriju za probu.Ljudi stvarno radi sa 5-2-3-2@400Mhz(no problem),a prve tri latencije sam promenio iz Nvidija sistem utility-a pa onda u biosu(nisam probao overclok).Probao sam isto ko i u casopisu 2x512Mb u dual chanelu,a memorije NISU birane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Jednostavno receno radi savrseno i VRLO BRZO!(ziveo simens i njegova cerka kompanija ifinion)
A cena 42EURA za 256Mb a za dalje umete da mnozite :zgran: :zgran: :zgran: :D

Poslednja izmena:
A sta je sa mojim latencijama?

2.5-3-3-7

Je l' to ok?

U pitanju je Kingston VR pc2700 333MHz

Ok

Infinieon na 400 MHz Cas 2.0 .....
Jel to nesto kao cudno ili sta ?

Vrh Dno