Šta je novo?

dual chanell memory

troton

Čuven
Učlanjen(a)
05.11.2003
Poena
601
da li ploca koja podrzava dual chanell memory zahteva neku specijalnu memoriju ili moze da se ubode bilo koja

U cemu je onda realna razlika ?

Samo je pozeljno da budu dva ista modula...

jedno ozbiljno pitanje :)
ako mi je jedan modul PC3200 a drugi PC2700 a magistrala 200mhz. kako to moze da radi stabilno kada slabija memorija nemoze toliko a da nebrlja ? inace prijavljuje mi da je spustio sa 400mhz na 333 mhz za mem. ?
ploca Abit NF7-s v2.0 proc 1700+

troton je napisao(la):
da li ploca koja podrzava dual chanell memory zahteva neku specijalnu memoriju ili moze da se ubode bilo koja

Nekoliko parova Elixir-a nije htelo ni da cuje za dual chanel, na Abit-u nf7 (licno probao).

troton je napisao(la):

Uvek je najbolje da probas prvo jer se desava da moduli zasebno rade super ali zajedno u dual rezimu nece.Dogodilo mi se vise puta.
Sa Corsairima sigurno nema problema :mrgreen: .

king

Uzmete lepo Kingstona, cheers pa nece da vas bole' glava ! ctp;

Golden je napisao(la):
ako mi je jedan modul PC3200 a drugi PC2700 a magistrala 200mhz. kako to moze da radi stabilno kada slabija memorija nemoze toliko a da nebrlja ? inace prijavljuje mi da je spustio sa 400mhz na 333 mhz za mem. ?

Nisam te bash najbolje shvatio ali PC2700 MOZE da radi na 200MHz! Naravno ne bash svaki modul. Meni je TwinMOS ishao i na 215 koliko se secam. A shto se tiche problema pokushaj malo "lepshe" da objasnish ?

Meni 2 Hynix PC3200 sasvim lepo rade na 200 u dual-u. Licno sam se uverio (Gigabyte mb) da ima problema na drugim frekvencijama osim 'standarnih' 133,166,200.

Golden je napisao(la):

Može. To se zove asinhroni rad: CPU na 200, memorija na 166. Lošiji modul je spustio mem magistralu na 166. Ovo je inače loše, jer zbog asinhronog rada se gubi na brzini više nego da ti radi sve na 166. Probaj da ili nađeš brži modul (na 200) ili da celu mašinu ušteluješ sinhrono na onom FSB-u koji lošiji mem modul podnosi, recimo na nekih 180-185 MHz.

nece bas da radi svaka memorija, pogotovo ako budes dizao fsb
ja sam imao uzasnih problema dok nisam upario memorije. Naravno ako odresis kesu lako ces da uparis cheers

imam dva modula Kingston KVR400 PC3200,apri podizanju sistema pise 333 sta da uradim?

Moras da udjes u BIOS i da namestis da rade na 400. Takodje moze da se desi da jednostavno tvoja ploca nema mogucnost da radi na 400 vec joj je 333 maksimum (npr. ako imas plocu sa VIA KT333 chipsetom ili nesto slicno).

Poslednja izmena:
Naravno, to je DDR400 ploca (mada se CAR ne bi slozio samnom :d)

Koliko je realan (ne teoretski) dobitak u performansama ako se na nForce2 ploči (konkretno Asus A7N8X) koristi dual chanell 2x256 MB DDR400 umjesto 1x512 MB Kingston? Pošto u firmi gdje ću nabavljati imaju module po 512 DDR400 Kingston a nemaju neki brand po 256 MB a no-nameovi se ne uparuju najbolje za dual chanell, pa kad nabavim tih 1x512 MB Kingston da li mi se isplati na drugom mjestu to zamijeniti za 2x256 MB nekog branda?
Ako nešto znači, procesor će biti Barton 2500+ ili Barton 2600+

Koliki je realan dobitak u radu ako se koristi dual chanell? Da li je neko radio testove? Koliko sam negdje pročitao dobitak je oko 2-5%? Da li je to tačno? Ukoliko je tačno onda komotno mogu koristiti 1x512 MB Kingston, jer sam negdje pročitao da se ubrzanja ispod 10% ne primjete i u tom slučaju se ne vrijedi lomiti za njih.

Ako je Kingston Value, od srca ti ga ne preporucujem.
Pazari Corsair VS i nece da te boli glava.

Inace, sa DC-om se u realnom radu na AMD-u ne oseca neki dobitak.

Delija je napisao(la):
Ako je Kingston Value, od srca ti ga ne preporucujem.
Zašto?

Ne znam koji je Kingston, a i nemam neki izbor, ili noname ili Kingston. Ako je u pitanju da se slabo overklokuje da odmah kažem da me overklok ne interesuje, ne bavim se tim sportom.

Roy Jones Jr. je napisao(la):
Moras da udjes u BIOS i da namestis da rade na 400. Takodje moze da se desi da jednostavno tvoja ploca nema mogucnost da radi na 400 vec joj je 333 maksimum (npr. ako imas plocu sa VIA KT333 chipsetom ili nesto slicno).

Apropo toga, ja sam pre izvesnog vremena pitao slicnu stvar, naime moja ploca je VIA KT600 i prema ovome sto si ti rekao ona bi trebalo da radi na nekom potencijalnom FSB-u 600 ali na kutiji pise da podrzava FSB400 (jer ti kazes da VIA KT333 radi na 333 a po toj logici sledi da VIA KT600 bi trebalo da radi na 600, ali nije tako).

Na kutiji takodje pise da podrzava DDR400+ pa me zanima sta to + znaci, odnosno kako da znam koliku bi brzinu memorije tacno podrzavala.

Vader, ako ne zelis da se bavis overklokom, opusteno uzmi Kingston Value Ram, to je odlicna memorija. Ovi sa foruma su ti sve fanatici za overklokom, pusti ti njih sta oni pricaju. :) Inace, ja sam svoju Value Ram Kingston memoriju uspeo da overklokujem sa 166 na 182 sto znaci da nije bas ni ona losa za te stvari - nije nesto, ali su mi neki ljudi rekli da je i to fenomenalno s' obzirom na vrstu memorije.

Ogi. je napisao(la):
Vader, ako ne zelis da se bavis overklokom, opusteno uzmi Kingston Value Ram, to je odlicna memorija.

OK :)

Kingston je pre pravio dobre module , sada pravi relativno KRSH
I ista prica , navukli se svi ljudi na taj kingston a on skuplji 10% od boljih
memorija u svojoj klasi ....
Ljudi manite se Kingston Value memorija , DDR400 , masa njih ima na
400 MHz latencije cas 3.0 itd ......djubre pravo
Pustite te price "na ovoj ploci ne radi ta i ta memorija"
nego probajte vise modula , pa onda kazite ....
Ima lepih Corsair Value Cas 2.5 i Geil Value cas 2.5 sa hladnjacima za
manje para od budjavog kingston-a , a jos uz to pride imaju zategnutija
setovanja
Kingston , na racun svog nazovi imena valja krsh memorije za vise para
nego sto ostali krsevi kostaju ....
Ne moramo svi da nosima "najke" , furamo ASUS-a , i imamo Pentijum4
Mucnite malo glavom , pitajte prodavca za latencije memorije a ne iz neba
pa u rebra "daj Kingston da mogu da se falim komshiji "
Sto bi Mile rekao "Alo BRE "

Ali kad se ne živi u Beogradu i kad se u dostupnim firmama ima izbor između dvije vrste momorija (što je čak uspjeh) od kojih je jedna noname, dva proizvođača ploča, monitora, grafičkih kartica a da i to nije velika paleta, jednog proizvođača hard diskova...onda se ne može natezati "hoću Corsair memoriju sa tom i tom oznakom i Casovim ovim ili onim..."
I ja bih volio da imam veći izbor komponenata i cijene koje su u Beogradu, ali nemam :(

A ta zategnutija setovanja memorije...koliko ona znače u sistemu u kome se ništa ne overklokuje? Koliko u takvom sistemu zategnutija setovanja daju ubrzanja u realnom radu?
5%?
10%?
40%?

Pa daju 2-3% ubrzanja , ali kao sto kazes
ne mora covek da uzima najbolje za svoje novce ..... :vomit:
Pazi sa takvim prodavcima , u pravu si , nema natezanja ..menja se prodavac!
Vidim evo Banja Luka , Република Српска , ali nije valjda da samo jedna firma
prodaje kompjutere u Banja Luci ??
Sigurno ima jos neko , pa ti kod njega u shopping :)
A onaj sto je imao na lageru 2 kategorije memorija (Kingston i ostale) , nek se cese sto nije prodao i zaradio!
Kod nas je postala praksa,uskoro ce i na trafici da se prodaju komponente :)
pa imas mogucnost da biras kod koga kupujes.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Tarmi Ricmi je napisao(la):
Kingston je pre pravio dobre module , sada pravi relativno KRSH
I ista prica , navukli se svi ljudi na taj kingston a on skuplji 10% od boljih
memorija u svojoj klasi ....
Ljudi manite se Kingston Value memorija , DDR400 , masa njih ima na
400 MHz latencije cas 3.0 itd ......djubre pravo
Pustite te price "na ovoj ploci ne radi ta i ta memorija"
nego probajte vise modula , pa onda kazite ....
Ima lepih Corsair Value Cas 2.5 i Geil Value cas 2.5 sa hladnjacima za
manje para od budjavog kingston-a , a jos uz to pride imaju zategnutija
setovanja
Kingston , na racun svog nazovi imena valja krsh memorije za vise para
nego sto ostali krsevi kostaju ....
Ne moramo svi da nosima "najke" , furamo ASUS-a , i imamo Pentijum4
Mucnite malo glavom , pitajte prodavca za latencije memorije a ne iz neba
pa u rebra "daj Kingston da mogu da se falim komshiji "
Sto bi Mile rekao "Alo BRE "

Pozdrav
Slažem se sa ovim gore pa ako može pitanjce, dva u vezi sa ovim.Kod mene dva Kingstona 400 rade u dual ch. Po cpu-z 200 mhz sa 1:1 odnosom fsb - dram i 3,3,3,8 vrednostima svaki.Da li to znači da tu ima mesta za podizanje fsb-a ili je to max.Ima li svrhe uzimati Kingmaxa 2x 512 466 tj da li može u nf7-s rev.2. Ja sam ovde ,novi, pa zato i takva pitanja .
P.S. 2x 256 vr 3200.

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Vidim evo Banja Luka , Republika Srpska , ali nije valjda da samo jedna firma
prodaje kompjutere u Banja Luci ??
Nije jedna, u pravu si, ali situacija je malo specifična, sticajem iznenadnih okolnosti došao sam u situaciju da ovih dana kupim novi računar, ali u jednoj firmi gdje tata zna vlasnika i kupovao bih na nekoliko rata bez kamata a to je u ovom trenutku jedina varijanta koja mi odgovara ako hoću novi računar. Tako da sam ograničen na komponenete koje oni imaju. Mada razmišljam...da uzmem taj 1x512 DDR400 Kingston pa da ga eventualno kasnije u drugoj firmi zamijenim za neku drugu memoriju, samo nisam načisto koji brandovi su dobri (a da ih ima u Banjaluci) i da me ne izađe puno skuplje od Kingstona. I ne znam da li da tada uzmem 2x256 zbog eventualnog duall chanela, mada mislim da je 2x256 skuplje od 1x512 a koliko sam vidio na internetu dual chanell za AMD platforme daje ubrzanje od jadnih 2-5%, pa je pitanje koliko je isplativo ganjati skuplju memoriju koja će raditi neprimjetno brže.

Tebi u svakom slučaju hvala na savjetima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno