Šta je novo?

Dual boot windows 7 i windows xp

toda81

Cenjen
Učlanjen(a)
27.08.2012
Poena
170
Pozdrav svim forumasima. Uspeo sam pre par meseci da instaliram pored windows 7 i windows xp na mom kompu, ali mi je sada bas potrebno da na skolskom kompu instaliram pored vec postojeceg windows 7 da instaliram i windows xp, ali nikako mi ne polazi za rukom to da uradim jer ne mogu da se setim kako sam to uradio kod sebe, a ne smem da rizikujem i experimentisem jer na tom vec instaliranom windows 7 postoje programi i podaci od nekih nastavnika pa moram da pazim da to ne zeznem. Ja sma napravio jos jednu, tj trecu particiju od 20gb koju sam napravio da bude takodje primarna i gde zelim da instaliram windows xp, ali mi je potrebna vasa pomoc oko nekog detaljnog uputstva kako se to radi. Ja sma na netu ansao neki program koji se zove EasyBCD 2.1.2, ali ne zanm kako njime to da odradim. Pokusao sam da pored windows 7 instaliram windows xp. ali je samo pocelo kopiranje fajlova i onda je izbacilo plavi ekran sa nekim tekstom i tako par puta. Molim vas za pomoc

Kao prvo ne namestas da ti ta nova particija bude isto primarna.
Sa EasyBcd tek posle instalacije odradis Boot startup ides add new entry,izaberes u desnom uglu nt/2k/xp/2k3 ides add entry.
i to je to.

Mozes li mi objasniti samo kako da uopste pored windows 7 instaliram xp jer nece ds mi prihvati instalaciju windows xp-a jer je vec instaliran windows 7 koji ne smem da diram

Podigni sistem sa windows 7 desni klik na Computer,Manage,storage,disk management,desni klik na particiju koju hoces da
koristis za instalaciju xp, shrink volume odredis velicinu, shrink i gotovo. Ne odredujes da ti bude primarna.Instaliraj xp pa onako kako sam ti napisao dalje.

Poslednja izmena:
Hvala puno Vuce. Idem sada sa drugom na fudbal i cim se vratim kuci odradicu kao sto si mi rekao pa cu ti javiti da li sma uspeo

Ako ne mozes da podignes window,ovo sa particijom moses da odradis kroz instalaciju xp.
ako ti ne uspe javi da ti objasnim kako.

Poslednja izmena:
1.jpg

Imam ovaj problem kad pokusam da instaliram windows :(

Poslednja izmena:
Taj error je pogresno setovanje u biosu ,udi u bios i podesi ako je sata mode u ide mode ili ata za hard disk.
Koja je ploca u pitanju i koji hard disk.
Ako ti to nece onda u AHCI mode.

Poslednja izmena:
Vidi u biosu u boot sektoru ako je ukljuceno virus protection,iskljuci

Poslednja izmena:
Evo sad sam upao u bios i podesio da umesto sata bude ide i pustio sam opet da pokusa da instalira windows. Konacno mi je izbacio da me pita gde hocu da instaliram windows!!! :) Pustio sam da ga formatira i cim zavrsi nadam se da ce da krene instalacija i javljam se kad zavrsi. HVALA PUNO PRIJATELJU!!!

Ma to se javlja na Xp taj problem sam imao davno ne mogu na prvu da se setim,javi kako je proslo.

Ali zato se windows 7 neće pokrenuti, čak i nakon EasyBCD-a. :d Bolje da si pomoću nLite-a integrisao SATA AHCI drajvere u instalaciju od XP-a. Tako bi najlakše rešio problem BSOD-a. Ovako ćeš stalno šaltati sa SATA u IDE i obrnuto. :smash:

Poslednja izmena:
Imam problem bas kao sto ste rekli. Instalirao sma xp i onda sma instalirao easyBCD i napravio drugii pofil da dize i winxp, ali sada nije hteo uopste da se digne ni jedan windows :( Ubacio sam disk za windows 7 da ga repariram

Nece da reparira windows 7 pa sma morao da ubacim disk za windows xp i izgleda da ce opet da ide cela instalacijajer ne znam kako da ga repariram, mada ce mi mozda ponuditi opciju kada bude iskopirao ove fajlove prilikom boota cd-a :(

Uopste nece ni da mi se instalira windows xp i izbacuje mi ovu informaciju

2.jpg

Da, jesam bio vratio na sata, ali nije hteo da se digne system jer je izbacivao neku gresku i posle toga sam vrati na ide i pokusao da instaliram xp i nije htelo i probao sam da prebacim na sata i da instaliram,tj da repariram win7, ali dodje do dela da se reparira i izbaci tu particiju gde je windows7 instaliran, ali nece da reparira jer kaze da nije windows kompatibilan, a vec sam danas jednom to uspeo da uradim, tj da ga repariram kada sam jos u skoli napravio gresku sa easy BCD-om

Pritisni R da udes recovery consolu izaberi xp i kucaj(ovo X ukucaj slovo naziva tvog cd roma np. E,F,G) x:\i386\ntoskrnl.ex_ c:\windows\system32
Kada te pita da overwrite ukucaj Y,ukucaj exit.
Ako hoces da udes na xp mora u biosu Ide,ako 7 mora sata.

Poslednja izmena:
To R drzim prilikom paljenja racunara? Da li za to vreme mora da bude instalacion cd u kompu?

Uspeo sma da sredim windows 7. Sada bi mi dobro doslo neko uputstvo kako mogu da instaliram pored njega i windows xp

Ali zato se windows 7 neće pokrenuti, čak i nakon EasyBCD-a. :d Bolje da si pomoću nLite-a integrisao SATA AHCI drajvere u instalaciju od XP-a. Tako bi najlakše rešio problem BSOD-a. Ovako ćeš stalno šaltati sa SATA u IDE i obrnuto. :smash:

Druze, a kako da uradim ovo sto si napisao? Da li mi mozes objasniti?

Hvala Vuce, sada cu da pokusam da uradim sve po tom uputstvu

Stao sam kod 10-og koraka jer nemam te sata drivere. U pitanju je asus pro5ij. Vec pocinje da mi bude neprijatno koliko vas muci. Cudno mi je da kada pokrenem everest ultimate nece da mi iscita Motherboard name jer stoji Unknown, a nikad mi se to nije desilo da na nekom kompu tako pise jer je uvek pisalo koja je ploca

Poslednja izmena:
Hvala druze. Uradio sam sve po uputstvu i narezao cd, ali se opet prilikom instalacije javio problem sa instalacijom jer je pocelo kopiranje fajlove i onda je izbacilo info na plavom ekranu da nesto nije ok, ako na slici sto sam okacio na prvoj strani ove teme gde si mi rekao da podesim da hdd bude ide a ne ahci. Meni je sad bio podesen ahci i nije htela da prodje instalacija. Samo da kazem da sam ja sve do 10-og koraka uadio kako treba pa sam skinuo drajver sto si mi dao, extraktovao ga na komp onda sam kao napravio folder Promise i u njega kopirao fajlove koje sam dobio extraktovanjem drajvera sto si mi dao da skinem i posle toga sam izabrao 2K_RR174.inf fajl i sv do kraja uradio po uputsvu i narezao na kraju pomocu wer isa bootabilni cd, ali opet nista. Da li sam negde pogresio u postupku

Probaj da prebacis u ide pa ce se instalirati zajedno sa ostatkom.

Ok, sad cu da prebacim na ide i da probam da instaliram. Reci mi samo jos d ali posle instalaciji treba da uradim jos nesto kada podigne xp? Pitam to jer me interesuje da li ce se prilikom sledecg paljenja kompa da mi ponudi da oda erem win7 i win xp

Nazad
Vrh Dno