Šta je novo?

Dual boot windows 7 i windows xp

Nista nisam uspeo da uradim osim da opet nece da se dine i win 7 pa sma ga reparirao i sada radi i milsim da cu najverovatnije da odustanem od svega, mada ne volim da odustajem

Pitam to jer me interesuje da li ce se prilikom sledecg paljenja kompa da mi ponudi da oda erem win7 i win xp

Neće. To moraš sam da napraviš (naprimer EasyBCD), jer NTLDR ne može da direktno pokrene Windows 7, ali može indirektno da pokrene BOOTMGR PBR bootcode (Partition Boot Record), koji će pokrenuti BOOTMGR bootloader i on će na kraju pokrenuti Windows 7. Ovako to uraditi preko foruma je gotovo nabadanje prstom u oko, zato što svako konfiguriše računar prema svojim potrebama. (particije, bootloader, aktivna particija, itd) Što se AHCI-ja tiče, verovatno nisi integrisao drajver za AHCI kako treba ili to nije odgovarajući drajver. Ako si integrisao kako treba, vratio u BIOS-u na SATA ili AHCI, a ne vidiš HDD prilikom instalacije ili si ponovo dobio BSOD, nešto nisi uradio kako treba. Ako si uradio kako treba, (Windows XP radi u SATA, odnosno AHCI), uzmi Windows 7 disk i možeš uraditi sledeće:

How To Use Bootsect /nt60 To Update the Volume Boot Code to BOOTMGR

How To Rebuild the BCD in Windows 7

Ipak je sve ovo previse komplikovano za mene tako da cu ipak da odustanem. Znam da instaliram windows i potrebne programe i vidim da je to moj krajnji domet, a ovakve zahvate cu ostaviti onim akoji se razumeju. Nije mi smao jasno kao sam uspeo na mom desktop racunaru kuci da posle windows 7 instaliram windows xp i da mi oba rade kako treba, a siguran sam da nisam radio nista od ovde navedenog.

Jedino kad bi postojao neki nacin npr da cak i obrisem win7 i da prvo instaliram win xp pa posle win7, ali da nije komplikovano

Poslednja izmena:
Prostudiracu ovo video uputstvo pa se javljam kasnije. Hvala puno

Nisam nista uspeo da uradim. Cuo sam da moze da se napravi virtuelni windows i da se pokrece preko virtual boxa pa cu pokusati da pronadjem kako se to radi

To ti je još veće cimanje nego lepo da instaliraš obadva OSa, XP pa 7mica, to je najduže pola dana posla.

Znaci najlakse bi bilo da se instalira prvo windows xp pa posel njega windows 7? Da li trebam u bios-u pre insstalacije win xp-a da podesim da hdd bude ide ili da stoji ahci?

Nece da ucita instalkaciju win xp-a kada je ukljucen ahci pa sam prebacio na ide. Samo me interesuje sta da radim kad instaliram xp. Da li trebam posle toga kad budem instalirao da prebacim na ahci pa tek onda da pocenem sa instalacijom windows 7 ili da ostane na ide i da onda pocnem sa instalacijom win 7? Pretpostavljamd a i kada budem odradio obe instalacije tj kada instaliram win 7 da moram da pokrenem win 7 i da instaliram Easy BCD i da u njemu napravim jos jedna profil, tj profil koji omogucava da se podigne i win xp ili je to na ovaj nacin kad se instalira prvo win xp pa win 7 nepotrebno?

Uspeo sam da sredim sve kako treba. Samo sma instalirao prvo windows xp i posle toga windows 7 i nista drugo nije trebalo da se radi i pita me kada se pali komp koji windows hocu da odaberem. Hvala vam puno na pomoci i izvinite sto sma vas ovoliko maltretirao. VELIKI POZDRAV SVIMA!!!

Nazad
Vrh Dno