Šta je novo?

dual boot problem? [hitno]

max21

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2007
Poena
319
e ovako, imao sam dual boot, tj. trebao bih i dalje da ga imam win xp i win 7 medjutim juce sam reinstalirao xp i sad pri paljenju nece da mi ponudi da biram koji cu win vec mi ucita win xp, probao sam preko easy bcd ali se nesto nisam snasao :/ ako moze pomoc kako da vratim to da biram

hvala :)

Moraš da popraviš windows 7 boot manager
Boot-uješ Win 7 instalacioni disk, ideš na repair, on će da primeti da nema boot managera i popraviće ga
Možda ćeš morati da ponoviš postupak dva puta, ne uspe uvek iz prve, nije mi jasno zašto je tako
Kad imaš funkcionalan boot manager, onda koristiš EasyBCD da dodaš XP na listu za boot-ovanje

Ako ti ne uspe manualni boot fix sa Win 7 repair, idi u cmd i ukucaj bootrec /fixboot i posle bootrec /fixmbr.
Koliko ja znam Easy BCD ni neće da radi pod XP-om. Tako kad središ Win 7 posle u Easy BCDu dodaš XP u bootmeni.

Boot-uješ Win 7 instalacioni disk, ideš na repair, on će da primeti da nema boot managera i popraviće ga
Možda ćeš morati da ponoviš postupak dva puta, ne uspe uvek iz prve, nije mi jasno zašto je tako
Kad imaš funkcionalan boot manager, onda koristiš EasyBCD da dodaš XP na listu za boot-ovanje

jel mislis da kad sam na win xp ubacim win 7 cd pa da onda probam? ako je tako, nema mi tu repair opcije ili si mislio da ubacim, restartujem i onda u biosu?

Ako ti ne uspe manualni boot fix sa Win 7 repair, idi u cmd i ukucaj bootrec /fixboot i posle bootrec /fixmbr.
Koliko ja znam Easy BCD ni neće da radi pod XP-om. Tako kad središ Win 7 posle u Easy BCDu dodaš XP u bootmeni.

to u win xp cmd, jel? u xp mi izbacuje da ne moze da nadje to...

Poslednja izmena:

uradio i nista :/ kad sam usao prvi put sam je detektovao problem a drugi put kad sam usao nije nista detektovao :/

kucao oba i oba kao uspesna kucao exit i stisnuo restart i opet ucitava samo xp ne daje da biram xp ili win 7

Nemoj lagati ljude.

Uglavnom, daj SS od diskmgmt.msc pa ćemo znati više. Slika govori hiljadu reči. Sve može odma' da se uradi u EasyBCD.

slika u spoileru \/
http://www.dodaj.rs/f/9/is/iQxvGVp/diskmgm.jpg
diskmgm.jpg

Po ovoj slici ti nemaš ACTIVE particiju, a Win XP se učitava, što dođe malo nemoguće, ili se disk management zbunio
Možda postoji problem sa particionom tabelom ili MBR na prvom disku
Ako na disku ne postoje Win 7 boot manager fajlovi, EasyBCD neće da radi, pošto, logično, on služi da menja te fajlove
Na kojoj particiji je instaliran Win 7 ?

ovako, imam 2 hdd-a, sto se vidi na slici, na prvom su mi c, d, f i g a na drugom samo h:(svih 500gb) i to mi sluzi kao storage
na c: mi je win xp a na g: windows 7

Ako nemaš ništa bitno na XPu... uradi ti to sve lepo iz početka. I to tako što ćeš prilikom instalacije otkačiti storage HDD. Instaliraj prvo Win7, pa onda XP. XP će ti obrisati Win7 iz bootmenija, e onda odradiš ono što si sad pokušavao i nije uspelo i onda u popravljenom Win7 u easy BCD dodaš XP u bootmeni.

zar nije lakse da sad kad vec imam winxp lepo instaliram opet win7? xD I taman ce mi onda lepo raditi boot, tako sam psosli put instalirao

OFFTOPIC

S obzirom da moja majka nije među nama, moje vaspitanje i pravila foruma mi ne dozvoljavaju da odgovarajućim rečima opišem tvoju zaostalost u kulturi, pre svega. Samo nastavi da razmišljaš tako, videćeš dokle ćeš dogurati. Adminima i moderatorima poručujem da obrate pažnju na ovakav vid razgovora.

OFFTOPIC

Windows XP i EasyBCD

fxgkcp.png

Već si napisao da je na C: Windows XP, a na G: Windows 7. Ja ću samo pretpostaviti da je tako. Iako je pretpostavka majka svih ******. :d

Pretpostavka da je na C: Windows XP, a na G: Windows 7.

Pokrenimo EasyBCD pod XP. Ukoliko se dobije slična poruka:

300wuma.png

Znači da nam je potreban BCD fajl koji se po pretpostavci, nalazi u G:\Boot\BCD, može i da se nalazi na C:\Boot\BCD. Ako je na C: onda EasyBCD morao da automatski prepozna BCD fajl i prikaže redosled operativnih sistema. Kliknuiti na Yes i doći do fajla BCD. Podesiti po potrebi. Najverovatnije ne treba, jer Windows 7 već prethodno podesio BCD fajl, kako treba. Najbolje da daš SS, poput prve slike da se vidi raspored operativnih sistema. Ako smatraš da je u redu, idemo dalje.

Pronađi BOOTMGR i folder Boot, locirati gde se nalaze, na C: ili G: Pokreni diskmgmt.msc i u zavisnosti gde se nalaze uraditi kao na slici:

x4jhi1.png

Pozatvaraj sve i pokreni Commnad Prompt i izvrši komandu:

k9i69f.png

Gde je X: DVD drive u kom se nalazi DVD disk sa Windows-om 7. Parametar Y: treba zameniti sa C: ili G: takođe u zavisnosti na kojoj se particiji nalazi BOOTMGR i folder Boot.

Napomena: Sve navedeno se radi na sopstvenu odgovornost.

zar nije lakse da sad kad vec imam winxp lepo instaliram opet win7? xD I taman ce mi onda lepo raditi boot, tako sam psosli put instalirao

Tako je. Ako želimo imati dual ili čak triple boot sa Windows operativnim sistemima, važi pravilo da se UVEK prvo instalira najstariji Windows, tek na kraju ide najmlađi. Al sam se izrazio. :d

Na kraju, ako ne želiš da se bakćeš sa svim ovim komandama, lepo ponovo opali instalaciju Windows-a 7, (već si instalirao XP iznova), pa da sve legne kao pre.

Poslednja izmena:
Pokrenimo EasyBCD pod XP. Ukoliko se dobije slična poruka:

300wuma.png

Znači da nam je potreban BCD fajl koji se po pretpostavci, nalazi u G:\Boot\BCD, može i da se nalazi na C:\Boot\BCD. Ako je na C: onda EasyBCD morao da automatski prepozna BCD fajl i prikaže redosled operativnih sistema. Kliknuiti na Yes i doći do fajla BCD. Podesiti po potrebi. Najverovatnije ne treba, jer Windows 7 već prethodno podesio BCD fajl, kako treba. Najbolje da daš SS, poput prve slike da se vidi raspored operativnih sistema. Ako smatraš da je u redu, idemo dalje.

tu sliku sam dobio prosli put dok nisam isao na repair win 7, sad sam dobio ovo (cini mi se da tu nesto ne stima)

1.jpg

Pronađi BOOTMGR i folder Boot, locirati gde se nalaze, na C: ili G: Pokreni diskmgmt.msc i u zavisnosti gde se nalaze uraditi kao na slici:

x4jhi1.png

koliko mi se cini da je na G: to sto nam treba, evo ti slike search-a

bootmgr.jpg

bootmgr-2.jpg

boot1.jpg

bcd.jpg

jedino od svega sto sam nasao na c:

boot-na-c.jpg

valjda ce ove slike pomoci da dobijem detaljno uputstvo sta da radim

hvala!

OFFTOPIC
S obzirom da moja majka nije među nama, moje vaspitanje i pravila foruma mi ne dozvoljavaju da odgovarajućim rečima opišem tvoju zaostalost u kulturi, pre svega. Samo nastavi da razmišljaš tako, videćeš dokle ćeš dogurati. Adminima i moderatorima poručujem da obrate pažnju na ovakav vid razgovora.

OFFTOPIC

Moderatori treba da obrate pažnju na mene, a "čoveka" koji mene naziva lažovom iskulirajte jer je on svetac. Ako pažljivo pročitaš šta sam napisao (ako znaš čitati) ja sam rekao "Koliko ja znam Easy BCD ni neće da radi pod XP-om.".
Ako ti to možeš protumačiti kao laž, svaka tebi čast. To što meni pod XP-om nije radilo i što nisam znao kako da ga namestim da radi, je druga stvar. Pa ako sam ja time lagao, sasvim je fer da i ja kažem za tvoju kevu da laže. Nema ništa
pogrešno u vezi mog razmišljanja, samo se branim od osobe koja me napada bez razloga. Možda bi ti trebao malo da razmisliš da li ćeš nekoga bezveze prozivati sledeći put, kad si već spomenuo kulturu....

"Lakše je" ako ćeš da se zezaš oko nameštanja Easy BCD-a. Ja sam uvek instalirao tako da mi je Win 7 primarni sistem, odmah sam i instalirao Easy BCD, pa posle stavio XP. Posle instalacije XP sam popravio Win7 boot i to je to.

tu sliku sam dobio prosli put dok nisam isao na repair win 7

I nije se sve vratilo na staro? Malo mi to čudno. No, dobro.

Sudeći prema drugoj slici u tvom postu, imaš samo jedan jedini entry u BCD, a to je Windows 7. Moraš dodati Windows XP u BCD ovako:

2utkvh1.png

Potom, dobiješ nešto ovako slično:

zlx4sh.png

Zatvori EasyBCD. Malo ću da se ponovim.

Pozatvaraj sve i pokreni Commnad Prompt i izvrši komandu:

k9i69f.png

Gde je X: DVD drive u kom se nalazi DVD disk sa Windows-om 7. Parametar Y: treba zameniti sa C: ili G: takođe u zavisnosti na kojoj se particiji nalazi BOOTMGR i folder Boot.

U tvom slučaju, zavisi gde ubaciš disk sa Windows-om 7, pošto imaš dva optička drajva.

E:\boot\bootsect /nt60 G:

ili

I:\boot\bootsect /nt60 G:

Pokreni diskmgmt.msc i za G: particiju uraditi kao na slici:

x4jhi1.png

Konačno, prilikom sledećeg restarta pokrenuće se BOOTMGR i na osnovu BCD-a, ponudiće 7 i XP.

Napomena: Sve navedeno se radi na sopstvenu odgovornost.

jer je on svetac

Naprotiv.

Ako pažljivo pročitaš šta sam napisao (ako znaš čitati) ja sam rekao "Koliko ja znam Easy BCD ni neće da radi pod XP-om.".

Iskreno, meni je zvučalo kao da je to nešto 100% sigurno da ne može ni da se pokrene. Moglo je da se doda, nešto poput: "Meni nije jednostavno radio.","ali nisam potpuno siguran.","nisam mogao da editujem BCD pod XP-jem" i tome slično. Priznajem, moj previd.

Međutim, delimično si u pravu, neke opcije ne rade kada se koristi pod XP-jem, što je potpuno normalno. Od dostupnih opcija u programu je da radi ona najvažnija, a to je da i u XP-ju možemo editovati BCD, baš kao što možemo da editujemo boot.ini u notepade-u.

Ako ti to možeš protumačiti kao laž, svaka tebi čast. To što meni pod XP-om nije radilo i što nisam znao kako da ga namestim da radi, je druga stvar.

Još jednom, moj previd. Priznajem da sam preterano reagovao. Izvinjavam se zbog toga. I dalje stojim iza toga da je to meni zvučalo kao da je to potpuno sigurno. Na moju još žešću reakciju je uticalo sledeće:

sasvim je fer da i ja kažem za tvoju kevu da laže.

Fer? Pominjanje i prozivanje bilo čije majke, u bilo kom negativnom kontekstu bilo gde, pa i na forumu, jednostavno nije u redu.

samo se branim od osobe koja me napada bez razloga

Napad je prejaka reč. I da sam napisao: "Nije tačno, radi pod XP-jem", opet bi bilo isto.

Možda bi ti trebao malo da razmisliš da li ćeš nekoga bezveze prozivati sledeći put, kad si već spomenuo kulturu....

Naravno, razmisliću. Otvoren sam za sve sugestije. Isto tako, možda bi i ti trebalo da razmisliš da ne dovodiš ljude u zabludu time da govoriš da neke stvari rade ili ne rade po tebi.

uradih to i sad kad mi se pali izbaci mi bootmgr is missing, press ctrl alt del to restart :/

kako da ga vratim da bar xp radi pa cu jbni win 7 instalirati...

edit: reinstalirao sam i win 7 opet i onda sam u easy bcd dodao i win xp... sad mi nudi boot meni, ali jedino sto sad kad udjem u win xp na c: mi je xp a na g: win 7 a kad udjem u win 7 na c: mi je win 7 a na g: win xp
pre je bilo i na jednom i na drugom isto :? xD

Poslednja izmena:
otislo je sve do k... reinstaliracu oba i kraj... samo ako neko moze da mi kaze kako ovo da izbegnem sledeci put?

hvala svima na pomoci! :)

uradih to i sad kad mi se pali izbaci mi bootmgr is missing, press ctrl alt del to restart :/

Kao da sam predosećao da će se ovo desiti. Nismo se sporazumeli, odnosno nisam bio dovoljno jasan kod ovoga.

Pronađi BOOTMGR i folder Boot, locirati gde se nalaze, na C: ili G:

Gledao sam pažljivo slike od searcha i nisam našao BOOTMGR u root-u G: particije. Opet sam pretpostavio da search nije ceo, odnosno da na slikama nije bio ceo search izveštaj, pa samim tim da je BOOTMGR bio na svom mestu. Očigledno nije. Da pojasnim, jedini BOOTMGR koji nas je zanimao je onaj u root-u ili korenu. Pored file-ova kao što su:

autoexec.bat
config.sys
pagefile.sys
hiberfil.sys
bootmgr

Cela putanja je G:\bootmgr

Ne znam razkog zašto nije bio na svom "mestu". Da jeste, sve bi proradilo kako treba i ne bi izgubio svojih 20-tak minuta na ponovnu instalaciju Windows-a 7. Izvinjavam se na nedorečenosti. Dalo se i to srediti nekim live CD/DVD, bio to linux ili windows. Bilo čime što čita i piše po NTFS-u. Kada se pokrene takav sistem, trebalo je samo iskopirati odnekud bootmgr, bilo sa DVD sa W7, bilo flash drive-a, bilo sa samog HDD-a, u root G: particije.

ali jedino sto sad kad udjem u win xp na c: mi je xp a na g: win 7 a kad udjem u win 7 na c: mi je win 7 a na g: win xp
pre je bilo i na jednom i na drugom isto :? xD

Razumem dilemu, meni bitno da sve radi. :D Kako se igrati sa slovima, a da su u pitanje sistemske particije, to će neko drugi reći.

otislo je sve do k... reinstaliracu oba i kraj... samo ako neko moze da mi kaze kako ovo da izbegnem sledeci put?

E, **** ga! Nikako, microsoft je tako napravio. Uvek prvo staviš XP, pa W7. Ako se radi obrnuto, instalacija XP će uvek staviti svoj NTLDR bootloader na prvo mesto. NTLDR ne može da pokrene W7. Ili poslušaj savete sa bootrec od Steamroller-a.

Ali mislim da može da pokrene BOOTMGR bootcode naknadno, pa samim tim i BOOTMGR. Moraću da probam. :) Molim da me neko demantuje.

a mozes li mi reci od cega mi je ovaj folder? msm se da pojavio kad sam kucao u cmd-u

unutra se nalaze folderi amd64 i neki i386 msm i nmg da obrisem

h.jpg

Mislim da su to zaostali folderi od neke microsoft instalacije. Uglavnom zna to da ostane pri završetku instalacije. Restartuj komp, pa onda probaj izbrisati.

Nazad
Vrh Dno