Driver je u pravu, nemogu ništa da osporim ali meni to zvuči hao horor. Za nekog ko prelazi sa matorog ixus-a i neke matore sony kamere sa elektronskom stabilizacijom, dslr video je extra.
Jeste ekstra u smislu kvaliteta, ali cesh se namuchiti da dobijesh taj ekstra snimak u odnosu na kameru koju uperish i stisnesh rec...
Dslr video je idealan za one koji u glavnom fotkaju a ređe snimaju kamerom, jer im je video dugačak i teško održvaju pažnju gledaoca a nisu umetnički nadareni i umešni u video obradi.
Za one koji snimaju samo dečije rođendane sa stativa i slično je idealan, pogotovu ako to posmatramo kao mod na aparatu koji pravi odlične fotke, bilo da je Canon, Nikon, svejedno.
Slazem se da moze lepo da posluzi onima koji kameru vade 2x godishnje, mada ne moze da ga koristi niko bez ikakve vezbe u manuelnom fokusiranju, i ne znam kako bi to koristio neko mladji ili stariji a da mu ne odrzish kurs
Da dodam da je D90 ima 4x veću rezoluciju displeja, hdmi izlaz, koristi SD/SDHC kartice, bolji kit objektiv, dva megapiksela više, jači integrisani blic, više AF tačaka, veći ISO, video mod u odnosu na odlični 40d koji dobro leži u ruci i više je namenjen za profesionalnu upotrebu
Ti mora da imash D90 i kupio si ga skoro
Problem je u tome shto danas zbog cene svako moze da kupi DSLR, pa tu onda postoje razlichiti kriterijumi. Ja ne mogu da se slozim sa tim da totalni pochetnik ili neko ko ne zna sve zivo o fotografiji (jer je pre toga imao 3 aparata sa manuelnim komandama) treba da kupi DSLR, i da mu uopshte treba DSLR, ali to je danas sve cheshca pojava.
Zato recimo ovaj tvoj spisak prednosti se prvenstveno odnosi na nekoga ko je vrlo skoro kupio DSLR i koristi ga isto kao shto bi koristio i Ixusa.
1. Za display se slazem, to je najveca mana kod 40D
2. HDMI izlaz ne znam kome treba, pogotovo ako nemash video koji je u startu neupotrebljiv kao klasichna kamera, shto sam vec 3 puta objasnio u ovom threadu.
3. Koja je razlika izmedju SD i CF kartica osim u tome shto postoje daleko vece shanse da ti upadne kineski SD jer to danas svaka kineska shupa pravi poshto najveci broj consumer uredjaja upravo koristi te kartice.
4. Kit objektiv kod 40D je vrlo slichan Nikonovom kitu, ali ako cesh zbog toga odabrati jedan ili drugi, bolje da si kupio onog Ixusa, jer DSLR nije za tebe
5. Da li ta dva megapixela utichu na kvalitet slike ?

40D i D90 su prilichno podjednaki u kolichini detalja shto bi bila glavna prednost tih 2mpx vishka...
6. Ovo za jachinu blica necu da komentarishem, jer ti ochigledno nije jasno chemu blic sluzi, a pogotovo ti nije jasno da to niko zivi ne koristi na DSLRu, osim za okidanje drugih bliceva
7. Ponovo pokazujesh da je bolje bilo da si uzeo Ixusa

D90 ima 11 tachaka i jednu cross type, 40D ima 9 tachaka gde su sve cross type. Sad trazi na guglu shta je to cross-type
8. Stvarno mislish da je ISO 6400 prednost D90 ? :d Hocesh da se kladimo da sa 40D mogu da imam ISO 12800 ?
Kao shto vec rekoh, glavna prednost D90 nad 40D je to shto out-of-the-box moze da okida eksterne bliceve i to radi dobro. Kod Canona bi morao da kupish dodatak koji koshta kao jedan ceo blic, i opet nece raditi kao na Nikonu. E sad je pitanje da li ce ti to trebati. Ja to na aparatu imam, ali vishe okidam bliceve radio okidacima u manuelnom modu jer to je pozdanije i radi na mnogo vecoj daljini, a blic ne mora da bude u vidokrugu aparata. Ali kome to treba, ne treba da razmishlja, vec da kupi D300 :d