Šta je novo?

dSLR do 700eur

Dusan94

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2009
Poena
405
Rešio sam da u neko dogledno vreme pređem sa Fuji-a s6500 na dSLR... Budžet mi je do 700 eur. Sve dolazi u obzir, novo, polovno, Nikon, Canon... Za početak bi uzeo 18-55mm objektiv i neko malo bolje telo: D90, 40D... ako uzimam ovakvu kombinaciju to je sigurno polovno... Razmišljao sam i o 450D i D5000, jedini problem sa ovim "manjim" Nikonima je fokus sa starijim objektivima, tj. njegov izostanak. Ajd' sad predlozi. :d

sad mali off , posto pratim cene polovne opreme u poslednje vreme i svi crvrni prodaju sistem i prebacuju se na zute , jel to neko pomodarstvo ili nemos da uslikas svadbu ako imas crvrn kais :) , nisam fan ni jednog ni drugog brenda , samo pitam

To lepo govori o ozbiljnosti korisnika DSLRa danas. Svako ko je malo ozbiljniji ni u ludilu nece menjati ceo sistem i izgubiti hiljade eura, dok onaj shto je kupio najjeftinijeg Canona sa kit objektivom pa na nekom forumu prochitao da je Nikon bolji moze vrlo lako da predje na Nikona i da misli kako je reshio sve "probleme" :) Ljudi misle da ce Nikon sam da im fotka i napravi bolje fotografije :)

A realnost je sledeca, chim krenesh u malo ozbiljniju nabavku objektiva, kod Nikona ima da puknesh poshtene pare i necesh ni moci mnogo da birash, kod Canona je taj izbor mnogo raznovrsniji i to je jedan od razloga zashto se DSLR ne kupuje tek tako kao compact, vec se mora razmishljati unapred i znati dosta o tome pre kupovine, kesh nije dovoljan.

Inache, do skoro je D300 bio najveci razlog za prelazak na Nikon, jer kod Canona u toj klasi nije nishta postojalo, a od septembra tu je Canon 7D...

Žuti za svadbe, crveni za sportske manifestacije - samo tako možeš da budeš uspešan u fotografskom bizmisu, evo i diskusije na tu temu :d

Uopshte mi nije jasno odakle je potekla takva glupost :) Tachno je da vecina svadbara fotka Nikonima, ali vecina tih ljudi se ne razlikuje od prolaznika kome si dao aparat u ruke :) U crkvi fotkaju ISO100 F16, a kada fokusiraju to urade na zumu pa vrate na wide i onda opale ?!??! O tome da ne znaju za odbijanje blica i najvishe koriste 18-200VR necu ni da govorim. Smeshno je uopshte i kretati prichu o vecini domacih svadbara jer ima hiljade entuzijasta i hobista koji mogu da ih uche o fotografiji.

I jedan i drugi sistem su vrlo sposobni da urade i vencanje i sport, najveca razlika je u tome koji TEBI objektiv treba, jer nemaju svi sve i ne koshta to svuda isto. I po tome se bira sistem.

Poslednja izmena:
A realnost je sledeca, chim krenesh u malo ozbiljniju nabavku objektiva, kod Nikona ima da puknesh poshtene pare i necesh ni moci mnogo da birash, kod Canona je taj izbor mnogo raznovrsniji i to je jedan od razloga zashto se DSLR ne kupuje tek tako kao compact, vec se mora razmishljati unapred i znati dosta o tome pre kupovine, kesh nije dovoljan.

:D:D Hahh...ova ti je legendarna....tacno je da kod Canona imas mnogo raznovrsniji izbor, sa akcentom na "mnogo".....ima mnogo djubreta za velike i ne tako male pare a kod Nikona je manje vise sve veoma kvalitetno i radi posao onako kako i ocekujes.

:D:D Hahh...ova ti je legendarna....tacno je da kod Canona imas mnogo raznovrsniji izbor, sa akcentom na "mnogo".....

Kada sam prelazio na full frame, razmišljao sam o tome da prodam objektive i da uzmem D700 (pošto bi mi to telo 10x više odgovaralo nego 5DMKII - ne treba mi ni video ni 21MP, a AF sa D700 bih vrlo voleo da imam). Ali sam shvatio da Nikon recimo nema ništa slično prajmovima koje volim da koristim (35mm 1.4 i 135mm 2.0), da bi za UWA sa blendom 2.8 morao da dam 700EUR više i da nema objektive sa blendom 1.2 (85mm 1.2 recimo).

Eto, ako imaju istu ponudu objektiva, kaži mi šta da uzmem umesto ovoga i ja odmah prelazim na Nikona: Canon EF 35mm 1.4 L, EF 135mm 2.0 L, EF 16-35mm 2.8L i EF 85mm 1.2L.

Ma nisu problem samo prajmovi. Tamo gde Canon ima 70-200/4, 70-200/4 IS, 70-200/2.8 i 70-200/2.8 IS, Nikon ima 70-200/2.8 IS i to koshta vishe od bilo kog od ova 4 :) Tamo gde Canon ima 17-40/4, 17-35/2.8 i 17-55/2.8 IS za crop, Nikon opet ima 17-55/2.8 i 17-35/2.8 koji su skuplji od bilo kog od ova tri, a uopshte nema ozbiljni crop objektiv za taj raspon. Nikkor UW objektiv za crop senzor je skuplji, Nikkorov 105 macro je skuplji, pa 24-70/2.8 je 50% skuplji kod Nikona, za bilo koji poshten objektiv da se "u'vatish" on je skuplji od Canona. Zato Nikondzije ili koriste entry plastikanere kao storm, ili neke Sigme/Tamrone/Tokine..

A i ti si zube nashao sa D700 da uzmesh 5DMKII, dva totalno suprotna tela :) Shto ne uze 1DMKIII ako si hteo AF, mogao si da se protegnesh josh malo :)

Eto, ako imaju istu ponudu objektiva, kaži mi šta da uzmem umesto ovoga i ja odmah prelazim na Nikona: Canon EF 35mm 1.4 L, EF 135mm 2.0 L, EF 16-35mm 2.8L i EF 85mm 1.2L.

Ma gde on zna koje objektive Nikon ima, doshao je samo u thread da pljune po Canonu :)

:D:D Hahh...ova ti je legendarna....tacno je da kod Canona imas mnogo raznovrsniji izbor, sa akcentom na "mnogo".....ima mnogo djubreta za velike i ne tako male pare a kod Nikona je manje vise sve veoma kvalitetno i radi posao onako kako i ocekujes.

I to kaze neko ko se odushevljava sa 18-135 :d Kad budesh krenuo da kupujesh objektive skuplje od 200e, onda cemo da prichamo :)

Poslednja izmena:
A i ti si zube nashao sa D700 da uzmesh 5DMKII, dva totalno suprotna tela :) Shto ne uze 1DMKIII ako si hteo AF, mogao si da se protegnesh josh malo :)

Prvenstveno sam hteo upotrebljiv visok ISO i full frame, a već sam imao 35icu i 135icu, tako da mi je to bio jedini izbor za te pare.

Kada nešto naučim i možda čak počnem da zarađujem od fotografije - onda ću da razmišljam o nekom 1Ds-u. :D

Poslednja izmena:
Nemojte da preterujete, pomislice covek da na nikonu ljudi koriste tegle jer objektiva nema :)
Ni na jednom sistemu tesko da ce ikome nedostajati neko staklo, taj ko tvrdti da mu nedostaje neko staklo, uglavnom izvodi, ako ima para covek moze da pronadje staklo za svaku priliku bez obzira na marku.
Sto se teme tice, ja bih preporucio coveku da uzme u ruke ako moze i koristi malo D90 i 40D pa ce videti sam koja je razlika.
Kada je meni stigao D90 i mome bratu 40D, D90 smo cackali satima dok 40D je zavrsio na stolu sam, posle nekoliko minuta. Dovoljno je da pogledas sliku koju si napravio na displeju i videces da je skoro beskoristan jer ne mozes videti sta ti je u fokusu zbog male rezolucije.
Bar meni je puno lepse raditi sa D90, imas direktne komande za skoro sve, i kit objektiv ce ti biti dovoljan za vecinu situacija, ja sam jos kupio 50mm 1.8 i jedan 80-200mm 2.8 i blic sb800. Sada mi jos fali sigma 10-20mm i ne verujem da ce mi bas trebati bilo koji drugi.
Ovde ljudi pricaju o objektivima koje 99% coveku nece trebati, a nece ni traziti jer retko ko ce uloziti tolike pare u L stakla da bi video mikroskopom razliku. Problem je sto Canon tek sada je poceo da pravi malo bolje kit objektive jer do sada je pravio neupotrebljive plastikanere da bi odrali ljude sa L-ovima.

Poslednja izmena:
I to kaze neko ko se odushevljava sa 18-135 :d Kad budesh krenuo da kupujesh objektive skuplje od 200e, onda cemo da prichamo :)

Nalupao si se prazne teorije po obicaju, ja ti garantujem da cu sa btw 18-105 (ne 18-135) napraviti bolje fotke nego ti sa istim ekvivalentima Canonovih L stakala, podsecas me na kolegu koji je sav u teoriji fotografije a zaboravlja da ukljuci blic i ne znas koja mu je mutnija slika, :D:D...eh te Canon cross-type magicne af tacke.

Nemojte da preterujete, pomislice covek da na nikonu ljudi koriste tegle jer objektiva nema :)
Ni na jednom sistemu tesko da ce ikome nedostajati neko staklo, taj ko tvrdti da mu nedostaje neko staklo, uglavnom izvodi, ako ima para covek moze da pronadje staklo za svaku priliku bez obzira na marku.
Sto se teme tice, ja bih preporucio coveku da uzme u ruke ako moze i koristi malo D90 i 40D pa ce videti sam koja je razlika.
Kada je meni stigao D90 i mome bratu 40D, D90 smo cackali satima dok 40D je zavrsio na stolu sam, posle nekoliko minuta. Dovoljno je da pogledas sliku koju si napravio na displeju i videces da je skoro beskoristan jer ne mozes videti sta ti je u fokusu zbog male rezolucije.
Bar meni je puno lepse raditi sa D90, imas direktne komande za skoro sve, i kit objektiv ce ti biti dovoljan za vecinu situacija, ja sam jos kupio 50mm 1.8 i jedan 80-200mm 2.8 i blic sb800. Sada mi jos fali sigma 10-20mm i ne verujem da ce mi bas trebati bilo koji drugi.
Ovde ljudi pricaju o objektivima koje 99% coveku nece trebati, a nece ni traziti jer retko ko ce uloziti tolike pare u L stakla da bi video mikroskopom razliku. Problem je sto Canon tek sada je poceo da pravi malo bolje kit objektive jer do sada je pravio neupotrebljive plastikanere da bi odrali ljude sa L-ovima.

Ti si zadovoljan plastikanerima i sporim shrafciger objektivima od pre 20 godina i nemam nishta protiv toga, ali upravo o tome pricham. Zato treba birati u odnosu na potrebe i ponudu objektiva i razmishljati unapred. Jer, vecina ljudi na Canonu zavrshi na 70-200/4L ili IS/polovan 2.8L, 17-40/4, 10-22, 100 macro, 24-70/2.8, itd, i svi ti objektivi kod Nikona ili ne postoje ili su znatno skuplji.

Ko misli da zauvek ostane na sporim plastikanerima/matorim objektivima i third party brendovima Nikon mu je bolja kombinacija, ali svi pre ili kasnije jedva chekaju da se otarase krsha i kupe poshtene objektive. Takodje treba obratiti paznju i na tela jer se ona u oba brenda razlikuju. Ti sad mozesh da kupish odlichno ochuvan 5D i imash FF za 1000e, kod Nikona to koshta bar duplo vishe. Onaj ko planira da ide na FF, uvek ce lakshe naci Canon FF telo, a pogotovo izbor objektiva za FF.

Iz starta ako kupi D90 dobice veoma dobar kit objektiv 18-105 VR, ako kupi 40D da bi imao isti raspon mora da kupi dva objektiva a kvalitet ce biti slican, toliko o isplatljivosti, a da ne racunamo to sto ce morati da nosi jos jedan objektiv i da ih stalno menja.
Na nikonu ako nije zadovoljan sa ovim 18-105 (u sto sumnjam) ima recimo 16-85....ali covek koliko vidim nije trazio bajke od 50000 evra, jer to ima na oba sistema, vec pristojnu opremu za koliko toliko pristojne pare, ti to mozes da nazoves kako hoces (plastikaner,preistoriski srafciger...) ali to su veoma dobri objektivi.

Sto se tice videa na DSLR, vidim da si opet promenio misljenje, prvo je to bila najveca glupost ikada, onda si tvrdio da je to nesto najbolje sto postoji pa nema vise potrebe za video kamerom, sada vidim da opet nije bas tako... :)

Poslednja izmena:
Iz starta ako kupi D90 dobice veoma dobar kit objektiv 18-105 VR, ako kupi 40D da bi imao isti raspon mora da kupi dva objektiva a kvalitet ce biti slican,

Volish da prichash o nechemu shto ne pratish pa to je chudo :) A shta je sa Canonom 18-135 IS ? :)

Na nikonu ako nije zadovoljan sa ovim 18-105 (u sto sumnjam) ima recimo 16-85....ali covek koliko vidim nije trazio bajke od 50000 evra, jer to ima na oba sistema, vec pristojnu opremu za koliko toliko pristojne pare, ti to mozes da nazoves kako hoces (plastikaner,preistoriski srafciger...) ali to su veoma dobri objektivi.

A zashto onda kupuje DSLR ako ce da kupi te entry objektive i zavrshi sa tim ? :) Poenta DSLRa je bash u tome shto imash gomile mogucnosti, postoji upgrade, postoji napredovanje, nece svako ko ti da sedi tu gde je bio pre dve godine i da bude zadovoljan najjeftinijim objektivima, jer oni nisu dovoljni za bilo shta ozbiljnije..

Sto se tice videa na DSLR, vidim da si opet promenio misljenje, prvo je to bila najveca glupost ikada, onda si tvrdio da je to nesto najbolje sto postoji pa nema vise potrebe za video kamerom, sada vidim da opet nije bas tako... :)

Postoji razlika izmedju ozbiljnog i neozbiljnog snimanja videa, i za ovo drugo DSLR nije upotrebljiv, a D90 nije upotrebljiv ni za shta :d

Poslednja izmena:
^ Osim senzora sve ostalo je bolje nego na D90, ali se treba paziti koliko je koriscen jer to nashi svadbari svi redom koriste, valjda postoji negde savetovalishte za svadbare :d

Poslednja izmena:
Postoji razlika izmedju ozbiljnog i neozbiljnog snimanja videa, i za ovo drugo DSLR nije upotrebljiv, a D90 nije upotrebljiv ni za shta :d

Drajveru ajd nam pokazi nesto sto si ti kao ultraprofesionalac snimio sa svojim 7D, vidim da si se raspricao kako ti je onaj steady cam drzac za 7D jako bio potreban i kako se lepo sa njim radi a posle par dana si ga prodavao, nije valjda tako dobar OIS na Canonu? :D

Volish da prichash o nechemu shto ne pratish pa to je chudo :) A shta je sa Canonom 18-135 IS ? :)
Ko prica napamet?
Pokazi mi uz koji 40D ce covek dobiti 18-135 IS?

A zashto onda kupuje DSLR ako ce da kupi te entry objektive i zavrshi sa tim ? :) Poenta DSLRa je bash u tome shto imash gomile mogucnosti, postoji upgrade, postoji napredovanje, nece svako ko ti da sedi tu gde je bio pre dve godine i da bude zadovoljan najjeftinijim objektivima, jer oni nisu dovoljni za bilo shta ozbiljnije..
Kupujes dslr zbog mogucnosti a ne da budes zarobljen samo za L objektive. Mozda ce covek kasnije da kupi i takve objektive ali zasto iz starta (kada se nema toliko para za sve), da nema prihvatljiv objektiv?

Kada si se prvi put predomislio i hvalio video na DSLR upao si u thread upravo gde je covek trazio da ga upotrebi za "neozbiljno snimanje".

Poslednja izmena:
Ko prica napamet?
Pokazi mi uz koji 40D ce covek dobiti 18-135 IS?

A ti morash da kupish to sve u kompletu ? U svakom sluchaju, odabir sistema na osnovu jednog kit objektiva je velika greshka, a sad pokretach teme neka odluchi kako ce...

Kupujes dslr zbog mogucnosti a ne da budes zarobljen samo za L objektive. Mozda ce covek kasnije da kupi i takve objektive ali zasto iz starta (kada se nema toliko para za sve), da nema prihvatljiv objektiv?

I ja sam tako prichao kada sam kupio DSLR i chudio se zashto budale daju tolike pare kad vidi koliko jeftinih i dobrih objektiva, ali sam imao srecu da probam sve redom i odmah svoja 3 objektiva zamenio za jedan poshten...

I naravno da ce kasnije da kupi jache objektive, svako to radi, zato ja vec pet puta govorim da je kod Canona to jeftinije i izbor je veci, kod Nikona to je odmah 1000e..

Kada si se prvi put predomislio i hvalio video na DSLR upao si u thread upravo gde je covek trazio da ga upotrebi za "neozbiljno snimanje".

Pa ja jesam upao u thread i krenuo neobaveznu prichu u tome shta sve moze, nisam ja njemu govorio da to kupi, to se zove offtopic...

Poslednja izmena:
Pricas kao da za Canon skupi objektivi se dele besplatno jer su im jeftini neupotrebljivi.
Najbolje bi bilo kao sto sam vec rekao, ako moze covek da proba bar pola sata te aparate i sam da odluci sta mu odgovara i da li mu trebaju svi L-ovi... nece biti tesko da se odluci.

I naravno da ce kasnije da kupi jache objektive, svako to radi, zato ja vec pet puta govorim da je kod Canona to jeftinije i izbor je veci, kod Nikona to je odmah 1000e..

Apsolutno NE! kod Nikona u KIT-u odma dobijes sasvim pristojno staklo za razliku od Canona kod koga odma kad ga dobijes KIT lens ne sluzi nicemu jer je maltene neupotrebljiv a i telo moras odma da posaljes u servis. Onda kada konacno imas aparat u rukama krenes da redjas objektive i posle par promasaja i izgubljenih para vidis da se samo sa L objektivima moze dobiti nesto normalno, medjutim tu se kod vas nastavlja problem za razliku od Nikona jer kod nod Nikona kvalitetan objektiv je uvek kvalitetan i u celoj seriji nema varijacija kao kod vas u skoro svim L serijama, tako da pored toga sto dajes velike pare za L seriju moras isprobati bar 7-8 istih komada da bi video koji je mehanicki potpuno ispravan i daje ostrinu kakva se ocekuje od stakla takve cene...

Sad te zamišljam da izgovaraš ovo i lupaš po stolu ko Hitler po mapama.

Upravo si izjavio da kod Nikona SVE valja, a da kod Canona NIŠTA ne valja. A istina je zapravo negde između. Kako očekuješ da te neko shvati ozbiljno?

Nećeš mi stavljati reči u usta, ne dozvoljavam.

Gde ja to branim drivera, gde sam to "zdušan" po bilo kom pitanju? Čovek bi pomislio da je postojao neki post gde sam ja zapenio, pa da ga sad više nema. Gde sam pomenuo da imam bilo koji sistem? Gde si video da navijam za bilo koji? Pa ako sam nabrajao pluseve za jednu stranu u ovom tredu to je onda za Nikon. Ili nisam smeo da pomenem magnezijumsko telo?

... tako da pored toga sto dajes velike pare za L seriju moras isprobati bar 7-8 istih komada da bi video koji je mehanicki potpuno ispravan i daje ostrinu kakva se ocekuje od stakla takve cene...

[IRONY]Samo 7-8? Ja kod Axela uvek probam bar 20 komada kada kupujem objektiv. [/IRONY]

Ovakvih priča sam se načitao pre nego što sam uzeo prvi DSLR i objektiv. Ispada da ima više loših objektiva nego onih koji su ispravni. Plašite ljude bezveze. Meni recimo od 4 objektiva koja sam uzeo do sada - ni jedan nema ni najmanji problem. Sve sam uzeo bez biranja - samo probam objektiv pre kupovine, čisto da vidim da nema neki veliki nedostatak. I sva 3 L-a su dobri primerci.
Za 17-55 2.8 sam bio ubeđen da ima front-focus, ali sam kasnije shvatio da je problem bio u meni, a ne u objektivu ili telu.

Naravno da je moguće da neko dobije loš primerak objektiva, ali se vrlo retko dešava kod boljih objektiva (ne računam 3rd party vendore - sa kojima i ima najviše problema). Pixel peepere takođe ne računam. :D

Nazad
Vrh Dno