Šta je novo?

Driving Force GT volan problem u Win 11

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 6
Prvi put sam probao volan od kad sam na Win 11 i imam problem da pokazuje stari driver iako sam instalirao noviji koji je kompatibilan sa Win 10 (i navodno sa win 11).

Znaci kad odem u Device menadzeru pokazuje stari (5.9), a u gaming contollers pokazuje 5.10 (koji bi i trebao i koji radi sa win 10 i 11).

Problem je sto mi se volan u igrama i u podesavanjima pokazuje kao da vrti samo par stepeni levo desno (snimak prilozen). Ja vrtim pune krugove, a on hvata samo jedva nesto, mozda ni 90 stepeni rotacije.

Sad pretpostavljam da je do ovoga sto device menadzer pokazuje i dalje stari (nekompatibilni) driver, odnosno nadam se da nije nista hardverske prirode.

Ima li neko predstavu kako da isforsiram instaliranje ovog 5.10 drivera, odradim ja njegovu instalaciju, skinuo sam 64 bit verziju i sve, u device menadzeru i dalje pokazuje stari driver.., probao sam sve sto sam nasao na netu bukvalno.

Prilozi

• Screenshot 2023-10-02 121724.png
    Screenshot 2023-10-02 121724.png
    22.3 KB · Pregleda: 13
  • Screenshot 2023-10-02 121644.png
    Screenshot 2023-10-02 121644.png
    25.3 KB · Pregleda: 13
  • logi.mp4
    665.7 KB
Na starom Logitech formula ex sam imao sličan simptom. Problem je bio što se unutar volana izlomio držač enkodera. Tako da se okretao zajedno sa osovinom, osim kad negde na trenutak zapne pa registruje rotaciju.
Isprobaj za svaki slučaj na starom win-u ako imaš mogućnost, čisto da budeš siguran da nije do driver-a.

Nosio sam kod brata koji je na Win 10, sve radi normalno.. Tako da definitivno nesto do Win 11, ponasanje je identicno kao na ovom klipu koji je doduse od pre 5 godina, tako da mozda nije samo do 11-ice.

Znaci ovo malo pomeranja volana se u softveru pokazuje kao 180 stepeni. A ostala rotacija volana se ne registruje uopste, a moguca je, znaci nista me fizicki ne sprecava da ga rotiram, ali u softveru i igrama registruje samo ovih par stepeni okreta (koji se manifestuju kao 180)..

Bukvalno sam sve probao sto sam mogao, ne mogu da verujem koja glupost..

Izgleda da sam popravio.. Ako nekom bude zatrebalo kako nek me cimne.

EDIT: ustvari napisacu da ne bih zaboravio posle.

U game controllers podesavanju tamo gde stoji ime volana pod "installed game controllers", stisne se CTRL+SHIFT i klik na "properties". Tu izadje opcija za kalibraciju, otisao sam tu, i vrteo volan levo/desno iako mi je pruzao zesci otpor, delovalo je kao da cu pokvariti motor koliki otpor pruza, ipak sam odradio pune rotacije 900 stepeni levo/desno, zavrsio kalibraciju i posle toga se normalno ponasa rotacija volana..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno