Šta je novo?

dreamweaver da ili ne za posao

dejan2311

Cenjen
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poena
170
Interesuje me da li u poslu moze da se koristi ovaj program i dali se njegovim ovladavanje negde neko zaposlo ili ostvario zaradu izradom sajta. Poce sam da ucim web dizajn i da se ucim kodove ali preko ovog programa uvidjam da dosta toga moze da se zavrsi na brzi i laksi nacin. Preporucite mi da li da se odmah prebacim na koriscenje ovog programa ili ne. Hvala.

Pa Dreamweaver je samo alat. Ne moze te on nauciti dizajnu niti ce ti na bilo koji nacin pomoci ako ne znas sta radis. Prosto dobar dizajn zahteva prvo da imas talenat i oko za to kao i da pratis novije trendove iz web dizajna. A da bi mogao da ih ispratis prosto ti alat nece toliko pomoci, moraces da se dohvatis koda. Mozda ce te spasiti malo kucanja tu i tamo, bar ja tako mislim. Na mestima gde sam do sada radio, primetio sam da ga web dizajneri bas i ne koriste toliko masovno. Licno imam minimalni upliv u dizajn, ali nekako najvise vidim koriste SublimeText ili Notepad++ za sklapanje. Naravno, tu je jos milion stvari za grafiku i tako dalje. Ali mislim da ti samo dreamwaver nece doneti bas puno hleba sam od sebe. Naravno, ako hoces da radis posao, a ne da budes "mali iz kraja" za 20 evra . Mozda nisam u pravu, ali to je ono sto sam licno gledao.

Ne, nemoj se prebacivati na Dreamweaver.
On će ti dati lažan osećaj uspešnosti i brzine, što ćeš i sam zaključiti kad malo dublje uđeš u teoriju.

Najbolji pokazatelj za to je činjenica da i Adobe Evangelist Developers koriste njihov open source text editor koji se zove Brackets.

ne, ne i ne! ;)

uzmi lepo neki editor i polako peglaj

Notepad++ je keva :D

sublime text jos bolji

Ja sa brackets izgubim oci na win-u koliko su ocajni fontovi i nema antialiasinga (pokusao i subpixel da podesim - dzaba), dok na Retina ekranu stvarno je prijatan za raditi duze sati. Za Win i dalje koristim Sublime. :)

DreamWeaver ima jednu opciju koju nikako da nadjem u drugim alatima. On naima ima pravi live preview koji j epoivezan sa kodom tako da kad kliknes negde u preview kursos u kodu se namesti na to mesto.

Ostali reklamiraju da imaju live preview ali u stvari samo otvaraju stranu u eksternom veb citacu. To mogu i sam.

Desni click u Firefox-u ili Chrome-u i "Inspect element" i pozicionirace te na element u DOMu koji si odabrao.

DreamWeaver ima jednu opciju koju nikako da nadjem u drugim alatima. On naima ima pravi live preview koji j epoivezan sa kodom tako da kad kliknes negde u preview kursos u kodu se namesti na to mesto.

Ostali reklamiraju da imaju live preview ali u stvari samo otvaraju stranu u eksternom veb citacu. To mogu i sam.
E pa to sto ti kazes nije live preview. Ovo drugo sto si pomenuo jeste ali pod uslovom da je bas "live". Sublime ima plugin za to, Brackets ima ugradjeni, a to je u prozoru pored ili drugom monitoru otvori ti se live preview u browseru, a ti dok menjas kod on se menja odmah u browseru bez refreshovanja i slicno. Isto tako u kom si elementu, taj element ti je markiran na live preview. Za ovo prvo postoji inspect element i to nije live preview...

Nazad
Vrh Dno