Šta je novo?

Drastican pad protoka aDSL-a!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

NikName

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2004
Poena
319
Dakle, provajder je Verat, centrala Dunav, paket 256. Tri dana je vec protok mizeran, nocas (sitni sati su u pitanju) je islo oko 130 kb/s, dok je jutros palo na 30 kb/s. Za ping da vam ne pricam.
Da li su neki radovi u toku na centrali, da li Verat izodi neke radove (investicije), ili je "samo" zbog toga sto se prijavljuje sve vise i vise korisnika, pa agragacija pokazuje svoje pravo lice.

Ako ovako ostane, nema mi druge nego da menjam broadband!

sta pricas ti ? kakvih 130kb/s ? Mislis 130kbit/s ? Tebi je teoretski protok ~30 kilobajta po sekundi, i to ka tebi... Ako ti je protok opao na 30kbit/s to je ~3.4 kilobajta po sekundi...to je stvarno malo

Poslednja izmena:
a sta tacno skidas? mislim, neke stvari mogu da se objasne, a neke ne...

jel u pitanju p2p ili "regularan" download?

Da, mislio sam Kbit (Kb/s). A za kilobajte pisem KB/s (a valjda i ostali). Ne znam zasto bi bilo razlike u p2p ili "neki drugi" download, kada nema p2p "filterizacije" kod Verata.

Stvarno ne znam zasto je to tako. Stranice ucitava duze od dial-upa, a sa downloadom je malo bolje ali opet????

Ima li jos neko problema na ovoj centrali Dunav (2762...)

gx-x je napisao(la):
sta pricas ti ? kakvih 130kb/s ? Mislis 130kbit/s ? Tebi je teoretski protok ~30 kilobajta po sekundi, i to ka tebi... Ako ti je protok opao na 30kbit/s to je ~3.4 kilobajta po sekundi...to je stvarno malo

Aj se sada pokri usima i nauci razliku izmedju Kb/s i KB/s :)

Inace ja sam isto kod verata aDSL i nisam primetio nekakve vece oscilacije u brzini, tako da je moguce da vrse neke prepravke kod tebe u centrali ali najbolje ti je da pozoves tehnicku podrsku pa ce ti oni vec reci sta je tacno po sredi.

Meni Verat radi bez problema (Zvezdara). Verovatno je do monopoliste čiji je monopol istekao.

Evo male rekapitulacije za sve one koji se frljaju sa oznakama, a mnogo vas je:

b=bit
B=bajt

kb=kilobit
kB=kilobajt

kbps=kb/s=kilobita u sekundi (slovo „p“ u kbps predstavlja englesku reč „per“ tj. „u“)
kB/s=kilobajta u sekundi

2 Stator:

A ti pravopis u šake, ne kaže se „pokri“, nego „pokrij“.

teddy je napisao(la):
Meni Verat radi bez problema (Zvezdara). Verovatno je do monopoliste čiji je monopol istekao.

b=bit
B=bajt

kb=kilobit
kB=kilobajt

kbps=kb/s=kilobita u sekundi (slovo „p“ u kbps predstavlja englesku reč „per“ tj. „u“)
kB/s=kilobajta u sekundi

2 Stator:

A ti pravopis u šake, ne kaže se „pokri“, nego „pokrij“.

Hvala na prosvetljenu upalio si mi svetlo u tunelu sta bih ja bez tvog podsecanja.. SHALA!!!!

PS. stvarno bi trebali da obratite paznju na ICT pravopis. Nagradno pitanje: KOLIKO Mb ima 1Gb?

a. 1000 b. 1024 c. 768

Ko odgovori tacno dobija nagradu iznenadenja. Bitna je brzina i tacnost.
PS Mogli bi smo da na Benchmarku napravimo IT kviz.

Poslednja izmena:
Jeste li čuli za mebibajte i gibibajte?

New IEC Standard

bit bit 0 or 1
byte B 8 bits
kibibit Kibit 1024 bits
kilobit kbit 1000 bits
kibibyte (binary) KiB 1024 bytes
kilobyte (decimal) kB 1000 bytes
megabit Mbit 1000 kilobits
mebibyte (binary) MiB 1024 kibibytes
megabyte (decimal) MB 1000 kilobytes
gigabit Gbit 1000 megabits
gibibyte (binary) GiB 1024 mebibytes
gigabyte (decimal) GB 1000 megabytes
terabit Tbit 1000 gigabits
tebibyte (binary) TiB 1024 gibibytes
terabyte (decimal) TB 1000 gigabytes
petabit Pbit 1000 terabits
pebibyte (binary) PiB 1024 tebibytes
petabyte (decimal) PB 1000 terabytes
exabit Ebit 1000 petabits
exbibyte (binary) EiB 1024 pebibytes
exabyte (decimal) EB 1000 petabytes

Izvor: http://www.t1shopper.com/tools/calculate/

Ovaj standard postoji već 7 godina, ali nisam baš čuo da se nešto mnogo raširio.

Izvor: http://physics.nist.gov/cuu/Units/binary.html

Ako tvoje oznake predstavljaju 1 megabit i 1 gigabit, onda je odgovor 1000.

BTW, GEOM, „stvarno bi trebali“ je duplo nepravilno. Trebati je bezličan glagol u kontekstu u kome si ga upotrebio, a umesto „bi“ za drugo lice množine treba koristiti „biste“ (spojeno, a ne kako si napisao „Mogli bi smo“). Pravilno bi bilo: „Stvarno bi trebalo da obratite pažnju“ ili „Stvarno biste morali da obratite pažnju“.

teddy je napisao(la):

O bože! Aj molim te objasni i nama kakve veze ima ukidanje monopola sa tim kako tebi lepo radi Verat aDSL?

teddy je napisao(la):

b=bit
B=bajt

kb=kilobit
kB=kilobajt

kB/s=kilobajta u sekundi

Aj sada desni klik na neki dir u Win-u pa ces primetiti da se da se piše "KB" a ne "kB". Prosto obožavam ove što se prave pametni pa loše ispravljaju.

teddy je napisao(la):

Izvini a šta to u srpskom značti "Dva Stator" ?

Stator je napisao(la):
Aj sada desni klik na neki dir u Win-u pa ces primetiti da se da se piše "KB" a ne "kB". Prosto obožavam ove što se prave pametni pa loše ispravljaju.
Čovek je u pravu, šta ga zezaš? Oznaka za kilo je malo k, a ne veliko, a to što piše u Windowsu ništa ne znači, jer amerikanci ionako nisu najjači sa metričkim sistemom a i Windows su pisali programeri a ne inženjeri.

Ajmo onda brže bolje da javimo i ovima što su pisali i Linux/KDE jer izgleda da su se i oni *****ali :)

Linux.jpg

Oni su još gori, oni tek nemaju veze sa elektrotehnikom :)
Zezam se, pretpostavljam da pišu KB zato što lepše izgleda na oko nego kombinovanje malih i velikih slova, ali pravilno je kB, i tu nema levo/desno.

Hmm ok onda ajmo ovako, teraš me da izvlačim "tešku mašineriju" :D
Podigni knoppix, za njega je zadužen "diplomirani inženjer" koji pritom nije amer nego jelte nemac. I tu isto svuda pise KB :)

Mada vidiš nije ti loša logika javicu ja provajderu da mi da protok od 256 KB/s jer to mnogo lepse izgleda neko 256Kb/s :)

Sa dobrim funkcionisanjem Veratovog ADSL-a nema veze monopolista Telekom, ali sa lošim kod NikNamea verovatno ima. Zato sam ga i spominjao. Druga rečenica se odnosila na njegov problem, a ne na moje nemanje problema. Žao mi je što nisi uspeo da sabereš dva i dva.

Po staroj terminologiji, pre ovog IEC standarda, kB je bio kilobajt u smislu 1000 bajta, a KB kilobajt u smislu 1024 bajta. Veliko K je uvedeno da bi se napravila razlika između decimalnog i binarnog brojanja (10^2 i 2^10), ali je njegova primena nedosledna, jer kod mega- i giga- to ne drži vodu, zato što se i po metričkom sistemu ti prefiksi pišu velikim slovom. U datom slučaju uopšte nije bitno da li mu je veza 3,4 kB ili 3,4 KB, jer je razlika minorna.

Inače, u srpskom jeziku (i većini ostalih evropskih jezika izuzimajući engleski) ne postoji decimalna tačka, već decimalni zarez. Tačka se može koristiti za razdvajanje hiljada (svake treće cifre) tipa 12.435.567.

Što se tiče pisanja malog b za bit, ono je potpuno uobičajeno, iako nije po novom standardu. Na većini modema piše da su 56 kbps (ili Kbps, mada tu k uvek predstavlja 1000, a ne 1024), a ne 56 kbit/s.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kbit/s

Po američkoj terminologiji se isto piše kmph za km/h, pa se može valjda i vratiti nazad kbps u kb/s.

Da rezimiramo, malo b je uobičajeno za bitove, a k se može pisati i veliko i malo. Zato kad se napiše kb obično se misli na kilobit, a ne na kilobajt. Ja sam možda promašio 2,4% (razlika između kB i KB), a ti si promašio 8 puta jer je bajt osam puta veći od bita.

Ako ti nije jasno šta znači „2 Stator“, molim te nauči engleski. Trebaće ti u životu. Mogao bi i da napišeš iz kog je jezika reč pokri, evo ja sam našao da je iz estonskog (Šoti oopiumiärikas jäeti Eesti pokri).

I je l' ti na tastaturi ne rade neka srpska slova (javicu, lepse, tešku, inženjer), ili se možda još uvek učiš da je koristiš?

Poslednja izmena:
Koliko samo malo fali da se udje u nepotrebnu raspravu.

Ja sam uvek spreman da naucim nesto novo, volim da diskutujem, i ponekad da predjem (malo) granicu u to raspravi.

Ali ako moj problem ima veze sa bitima koji mogu biti 0 i 1, ili bajtom koji je namanja adresibilna jedinica i ima 8 bita, i tako redom, onda mi nema pomoci. Ali ja ipak mislim da kod mene to nije slucaj.

Pitanje i dalje stoji, jel ima neko nekakvih problema na ovoj centrali, ili da pojurim "coveka u Telekomu" koji moze da mi pomogne?

teddy je napisao(la):
Da rezimiramo, malo b je uobičajeno za bitove, a k se može pisati i veliko i malo. Zato kad se napiše kb obično se misli na kilobit, a ne na kilobajt. Ja sam možda promašio 2,4% (razlika između kB i KB), a ti si promašio 8 puta jer je bajt osam puta veći od bita.

Aj molim te citiraj neki moj post gde sam ja navodno "promasio" 8 puta??

PS: mi vodimo tehnicku raspravu a svaki tvoj argument se svodi da li sam progurao neko slovo ili sam napisao s umesto š... hmmm.. delujes neozbiljo i detinjasto u najmanju ruku...

Izvini a šta to u srpskom značti "Dva Stator" ?
Ako ti nije jasno šta znači „2 Stator“, molim te nauči engleski. Trebaće ti u životu. Mogao bi i da napišeš iz kog je jezika reč pokri, evo ja sam našao da je iz estonskog (Šoti oopiumiärikas jäeti Eesti pokri).

Ko je pomiljnao engleski u celoj prici :)

Poslednja izmena:
Izvini, zamenio sam te sa gx-xom.

U pravu si, delujem „neozbiljo“. Bitno da si ti ozbiljan, iako ti malo teže pada kucanje na tastaturi.

Osim toga, po važećem standardu više ne postoje KB, već samo kB i KiB. To što se Microsoft i Linux ne pridržavaju standarda služi im na čast. Već smo videli da se po zastareloj terminologiji po kojoj KB predstavlja 1024 bajta ne zna da li MB ima 1024^2 ili 1000^2 bajtova.

@teddy

Sta se ti pravis pametan ? Sta sam promasio 8 puta ? Lepo sam napisao celu rec "kilobajta" i u drugom slucaju "kilobita". Nema tu nikakvog promasaja. Ok, slazem se da sam i ja lose napisao "kbit" (po tebi je to lose), ali to ni nije bila poenta mog reply-ja, a i to nije potpuno netacna oznaka. Kad se vec razbacujes oznakama evo u win-u za konekciju lepo pise "56 Kbps" , a ne samo Kb kako ti insistiras da treba da pise. Kod mp3 fajlova pise "kbit" (obrati paznju na malo slovo "k") pa sam zato ja pobrkao, ali potpuno je svejedno da li je kbit ili Kbps ili Kb/s jer je vrednost ista !

teddy je napisao(la):
Osim toga, po važećem standardu više ne postoje KB, već samo kB i KiB

Mani se toga, ozbiljno. Ko odredjuje standarde ? Sta pricas ? Standardi su davno odredjeni i diskutabilno je samo kako ih ko oznacava tj. kojom skracenicom. Ako i microsoft i linux operativni sistemi koriste isti standard za oznake, ne vidim sto se ti sad pravis nesto ekstra pametan da njima solis pamet. Ceo svet koristi te "zastarele" standardne i svi smo mi eto, glupi jelte, pa ces nam ti reci kako & sta... Hvala ti mnogo druze ali niko od tebe nije trazio da mu pomgnes u vezi sa time.

PS. Trebalo bi da znas, kad se vec trpas da je "kbit/s" isto tako regularna skracenica kao i sve ostale, srece se najcesce u knjigama domacih autora, ali verovatno su i oni neobrazovani. Evo ti i prevod "kilobita po sekundi = kbit/s" ovo je nastalo iz jedne druge grupe neobrazovanih ljudi zvanih "fizicari" koji recimo uvek pisu m/s , a ne ms kako bi morali :d

teddy je napisao(la):
BTW, GEOM, „stvarno bi trebali“ je duplo nepravilno. Trebati je bezličan glagol u kontekstu u kome si ga upotrebio, a umesto „bi“ za drugo lice množine treba koristiti „biste“ (spojeno, a ne kako si napisao „Mogli bi smo“). Pravilno bi bilo: „Stvarno bi trebalo da obratite pažnju“ ili „Stvarno biste morali da obratite pažnju“.

Izvini, ja sam tehnicar po struci pa mi se desavaju pravopisne greske, neznas koko je to imati samo 1 cas srpskoga nedeljno u srednjoj skoli na ustrb tehnickih predmeta. Ja sam TEHNICAR, ne lingvista niti lektor...

Ljudi jel vi cujete sebe???izgleda da ne .
Covek postavi pitanje vezano za internet a vi pocnete da polemisete oko mernih jedinica...ok neko od vas ga je ispravio i objasnio kako se oznacava, i to je to,nema potebe za daljom svadjom ili raspravom.

2 gx-x:

Standarde određuju organizacije za standardizaciju: ISO (International Organization for Standardization), ETSI (European Telecommunications Standards Institute), IEC (International Electrotechnical Commission), IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) i slične, a ređe Microsoft i slični.

Ako su standardi davno određeni, zašto neki tumače da 1 GB ima 1000 MB, a drugi da ima 1024 MB?

Ne znam zašto bi fizičari morali da množe metre i sekunde (ms) umesto da ih dele (mogao bi da objasniš šta si time hteo da kažeš), niti sam igde tvrdio da se brzina protoka meri u kilobitima, umesto u kilobitima u sekundi. Takođe nigde nisam tvrdio da je kbit/s nepravilno, već da se malim slovom b mogu označavati biti, a nikada bajtovi.

teddy je napisao(la):
već da se malim slovom b mogu označavati biti, a nikada bajtovi.
u ovome se potpuno slazem znaci KB je samo kilobajt(kilobyte) i nista vise..tacka..
:D :d

Da rezimiramo, sve jedinice vece od 1 se pisu velikim slovima, a sve manje od 1 malim slovima,
znaci kilo Bit =KB, mili Watt = mW, mega Watt = MW
Sad sta je 1 to je relativna stvar, za masu to je kilogram pa sve vece od toga ide velikim slovima, znaci 10 kilograma = 10kg
Za bite jedinica je jedan bit pa 1000 bit = 1Kb

Klin i ploča

1. Bit se ne označava velikim slovom B.
2. Prefiks kilo se uvek piše malim k, osim u binarnom smislu, kada se po standardu 1024 puta veća jedinica od osnovne označava prefiksom Ki.
3. Osnovna jedinica SI sistema je metar, pa bi se po tvome pisalo Km, što je pogrešno, a ne km kako treba.

one kibibit —> 1 Kibit = 2^10 bit = 1024 bit
one kilobit —> 1 kbit = 10^3 bit = 1000 bit
one mebibyte —> 1 MiB = 2^20 B = 1 048 576 B
one megabyte —> 1 MB = 10^6 B = 1 000 000 B
one gibibyte —> 1 GiB = 2^30 B = 1 073 741 824 B
one gigabyte —> 1 GB = 10^9 B = 1 000 000 000 B

Svrha uvođenja standarda je između ostalog i u tome da se spreče proizvođači da obmanjuju kupce pišući da modem ima brzinu prenosa 56 Kbit/s, a da to znači da ima 56000 bit/s. Znači, dosad je u IT industriji velikim K označavano i 1024 (npr. kod veličine datoteka) i 1000 (npr. kod brzine modema), pa je bilo neophodno ukloniti tu dvosmislenost kako bi svima bilo jasno o čemu se radi. Naravno, još je gori slučaj bio kod mega- i giga-, jer se oni i u decimalnom sistemu pišu velikim slovom. Stoga se nikako ne može znati kad neko ko ne koristi novi standard napiše 1 GB da li misli na 1.000.000.000 B ili na 1.073.741.824 B, iako je razlika nimalo zanemarljivih 7,4 %.

Poslednja izmena:
Ma chovek je mislio....pokri'...:D

'ebi ga..:D Srbi'a je to.

Kako je rek'o Vuk: "Bez j bi se zvao ovan a ne Jovan!"

U principu u kontekstu mogu u nekim rechima i dva slova da se izostave a da se ipak razume.

Zar sa izrazom:
2 Stator i englezi to ne rade. (mada su ovde dodali al..se poshtapaju sa cifrom). A ima josh primera. Dovoljno je da skinesh text neke pesme sa neta i sve ti je jasno. Kako su krenuli i on ce biti jedan dan fonetski jezik...:D
Zasad su samo to nas(ajd i ovaj 'ravatski i sl.) i onaj svahili.

Sh'a sa' rek'o?
Ja najvishe greshim kad kazem. Isipi to umesto, Isipaj... Mada lepshe je reci prospi.

Izraz ala juzna pruga: "Gde si gu dela?"(dela - stavila a moze i met'la ali ne ona za metenje) i "Ostavih ga 'de bilo?"(misli se na bilo gde)
Mislim, ako sam ga ostavio gde je bilo onda je i dalje tamo. :D
E ovo "je" je progutano jer se podrazumeva.
Mislim na ovo se nailazi kad se naleti na ljudi iz Nish, bre!

ADSL - Ma ima da gruva. Da ti nije neko pomrsio kablove?
Asymetric Disturbing Serbian Line....:D
(Pa oni se ne nerviraju zbog tebe zato je asimetrichno)

http://www.unc.edu/~rowlett/units/prefixes.html josh jedan link za prefikse!

Poslednja izmena:
a ovde se prichao o pravopisu jel tako ?

@teddy:

ja ne znam gde ti zivis ali ovde gde ja zivim i gde vecina ljudi ovoga sveta zive, znamo da je jedan MEGABAJT = 1024 kilobajta. kikibajtove migigigi chingilingi i ostale oznake su ok, za njih nisam znao sad znam, hvala ti.

znamo da je KB = jedan kilobajt iliti 1024 bajtova
znamo da je MB = jedan megabajt iliti 1024 kilobajta
znamo da je GB = 1024 MB

a sta je pera iz ISO napisao na tarabi me apsolutno ne interesuje iz cistog razloga sto se to u ovom slucaju neprimenjuje. Da budem iskren malo mi je i cudno to sto kazes da po ISO standardu to nije tako. Prvenstveno zbog toga sto mi je prilicno neobicno da se kompanije koje proizvode operativne sisteme ne drze ISO standarda !?

PS. Umalo da zaboravim, pogledaj koliko megabajta staje na DVD. Bice da se ni sony nije pridrzavao ISO standarda ili si ti nesto pobrkao ?

Poslednja izmena:
ako hoces da proveris idi na microsoftov sajt i skiini neki patch ili bilo sta.

Ako proveravas protok sa P2P programima, upisi lepo metallica ili tako neko veliko ime i kreni da skidas najpoznatiju pesmu.

to ti je najbolji nacin da na "divljaka" probas :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno