Šta je novo?

Dragon Age: The Veilguard

ne znam sta se opterecujemo, ko je placen ko iskren ili sta vec. pokazace steam charts, online players i sl, kao i sales koliko je dobra igra

Inače gledam ovaj forum zbog TV tema, ali iskoči mi ovo i naivno uđeh misleći da će hivemind protiv igre koja još uvek nije izašla zaobići ovaj forum, ali eto, pogreši čovek :LOL:.

Možda jedna od najomiljenih teorija zavere mi je ova da su plaćene dobre recenzije bez 0 konrektnih dokaza, jer jelte, ako se meni ne sviđa igra i daju dobre ocene : "Uaa ***** plaćena", a ako mi se sviđa igra :"Too bato, gori OpenCritic i Meta, tako sam i mislio"...

Uglavnom, cirkus.

GamePass za PC je dzabe, za 2-3 meseca pretplate moze da se obrne sve sto MS/Activision/EA mogu da ponude - a dostupni su d1 naslovi, koji sada deluju interesantno i oko kojih se "lome koplja".
Tako da eto vam prilike da se isproba Veilguard, novi CoD, Indiana Jones... Ako nista drugo makar je katalog ponudjenih igara dovoljan da se ne stekne utisak da je novac bacen.

da li je iko ocekivao da mortismal ovu igru proglasi igrom godine?
sokiran sam iskreno jer ovo ni po jednom parametru nije u skladu sa onim sto on inace preferira

sto se Mortija tiče kod mene je ozbiljno narušio kredibilitet tvrdeći da je ovo igra godine. Jednostavno ne može da hvali “choices and consequences” a da istovremeno kaže da u igri ne možeš da budeš zao. Takodje, lista zamerki mu je jedna-dve stavke dok je BG3 listao 10 minuta šta im zamera. Nije se ni sa Starfieldom proslavio. Imam utisak pojacane hipokrizije gde manjim studijima zamera gomilu stvari a ovim većima malo je reci gleda kroz prste za iste ili mnogo gore stvari.
Gledao sam Matty-jevu recenziju i nemoguće mi je da su stvari koje je on onoliko opljuvao Mortiju sasvim ok, dijalozi su blamčuga par ekselans recimo itd.
Nažalost, Morti izgleda nema bas kičmu kao sto sam verovao da ima.
Pretera ga....
Morti je pozitivnu ocenu dao i Starfieldu, Calisto Protocolu, ovako na prvu mi pade na pamet.
Čovek redovno izbacuje liste igara koje su mahom pozitivno ocenjene, a njemu nisu legle i obrnuto.
BG3, Morti je toliko puta naglasio da mu je to jedna od najomiljenijih igara, toliko materijala je posvetio istoj...
Ne vidim gde je problem što je naveo mane koje igra ima? Odnosno koliko je minuta posvetio za njihovo nabrajanje.
Ako mi se igra dopada, prestajem da vidim mane i ne mogu da je objektivno sagledam i iznesem nedostatke koje sam primetio ili iskusio?

Mislim da čovek ima kičmu jer iznosi svoje mišljenje i daje utiske o igri bez da razmišlja o tome da li će se i kome dopasti.

Zato su jutjuberi i recenzenti tu gde jesu (bar većina), nema više objektivnih recenzija nego svi prate šta većina kaže i na osnovu toga plasiraju "svoje utiske".

A potpuno je druga tema da li je ova igra dobra ili loša (lično mislim da je ništa posebno ovako na osnovu utisaka iz viđenog).
Ja je verovatno neću ni probati jer me ne zanima, ali dovoditi nečiji kredibilitet na osnovu utisaka o jednoj igri....bzvz

Sledeci koji krene da drnda culture wars tamburu ide na odmor.

Sto se tiče konzolnih verzija:

Poslednja izmena od urednika:
1730388783514.png

Lepo, pretpostavljam da je slična situacija i na konzolama, izgleda će biti dobre vesti za Bioware.

Ima da mi ode ceo vikend na ovo…

izgleda sam omasio thread...

Skida se... da se testira.
Meni se recimo Inkvizicija jako dopala kao igra iako je imala dosta fetch sadržaja, pa ću baš da je uporedim sa Veilguard-om.

Hajteri su masovno na startu upali sa 0.1h - 0.5h igranja, sad pozitivni review rastu, mada realno ja takvima ni ne bi dao da pisu ako ti nisi igrao bar 1h+

Igrao malo, ne znam sto ljudi zameraju dijaloge i pricu (mozda kasnije ali ovi sto hajtuju nisu presli vise od mene), barem tih 1h je lepo uradjeno, borba vise vuce na mass effect na primer, skilova ima tona i comboa....
Grafika je ok nisam igrao puno novijih igara da sudim ali svakako nije nazadovala, jedini problem sto sam primetio je kad je pogled kad necemu sto je dosta zahtevnije kontrola misa mi je "cudna" kad da taj deo preleti, nisam jos istrazio opcije da li je do nekog podesavanja ili....

Ma niko ne kaže da je igra loša ali na žalost nije ni dobra...sve je već viđeno zilion puta....i takvih igara ima još i više...sve je isto...i sve isto izgeldaju...nekako mu dođe kao mobilni telefoni...konfekcija...

Poslednja izmena:
Za sada, gameolay, primarno combat je dosta bolji uzivo od prikazanog na snimcima, barem u uvodu, nisam dalje igrao.

Ima JEDI vajb, kada se krece\ trči.. Nije lose za pocetak...

Igrao nekih 2-3 sata, za sada nije loše.
Verovatno najbolji character creator koji je Bioware ikada napravio, frizure posebno odskaču kvalitetom. Ali je recimo nemoguće nekom napraviti dupe i sise, svi su ravni kao daska.
Dijalozi su generalno slabo napisani ali nije nepodnošljivo, borba je jednostavna ali mi se dopada, posebno su skilovi lepo animirani, dobar osećaj kad se moj Rook warrior zaleti i tresne neprijatelja sa obe noge u vazduhu. Inače, neprijatelji imaju barijere i armor - maltene preslikan mass effect, isto je i sa ability wheel-om koji se koristi.

Grafički stil dosta podseća na Inkviziciju sa ispeglanom grafikom samo što je sve dosta blještavo i svetlucavo, kao kad iz tunela izađete na svetlost dana, malo bode oči.
Ono što ne mogu da im oprostim je dizajn Darkspawn-ova, apsolutno su ih upropastili i sad izgledaju uprošćeno i zombifikovano, kao da su pravljeni za Kreš Bendikot ili neku mobilnu igru.
Dizajn lokacija je dobar, jeste sve linearno do bola ali stvarno izgleda epski.

Sa najnovijim nvidia drajverom Igram na medium grafici sa uključenim dlss-om na quality i uključenim DRS-om i imam oko 50-60fpsa u početnim zonama. Drajver je kreširao jednom tokom igranja i trebao je reinstall.
Za sada nastavljam sa igranjem.
Par slika:
Dragon Age  The Veilguard Screenshot 2024.11.01 - 20.20.50.48.jpg Dragon Age  The Veilguard Screenshot 2024.11.01 - 21.14.48.72.jpg
Dragon Age  The Veilguard Screenshot 2024.11.01 - 21.16.39.71.jpg Dragon Age  The Veilguard Screenshot 2024.11.01 - 21.25.25.36.jpg
Dragon Age  The Veilguard Screenshot 2024.11.01 - 21.56.48.10.jpg Dragon Age  The Veilguard Screenshot 2024.11.01 - 22.02.32.93.jpg
Dragon Age  The Veilguard Screenshot 2024.11.01 - 10.14.35.39.jpg Dragon Age  The Veilguard Screenshot 2024.11.01 - 10.18.50.91.jpg

Slazem se apsolutno sa oba posta iznad.Posle pocetne pljuvacine,ocekivao sam tesko smece od igre,ali sam sasvim zadovoljan sa ovih par sati sto sam odigrao.Videcemo kasnije hoce li dosaditi...

Imas Lossless Scaling program preko kojeg mozes da aktiviras i FSR i FG za bilo koju igru.
Imas na YouTube sta i kako u vezi njega, pa pocni da ga koristis... umesto kukanja u svakoj drugoj temi gde igra nema FSR i/ili FG.
Necu druze nikakvo 'budzenje', hocu da se zalim svali put kad se ne FG integrise u neku igru..Cemu takvi odgovori, ako pomenem za svaki put FG za razlicitu igru, zaboravljas da je ovo FORUM i cemu sluzi! Elem, igra vuce da se igra, 82 ocena na OpenCritic je bas po meri!

Poslednja izmena:
Nije nikakvo budzenje. Bukvalno:
1) Pokrenes igru u Borderless ili Windowed modu
2) Pokrenes Lossless Scaling
3) U njemu izaberes sta hoces i kliknes JEDNO dugme

Ali da, slazem se da je ipak lakse pisati iste postove i "zaliti se" na forumu.

@Sean
bukvano za svaku igru koja ima nvidia fg postoji mod na nexusmods da omoguci isto na amd karticama, prvo proveri tamo

Nije nikakvo budzenje. Bukvalno:
1) Pokrenes igru u Borderless ili Windowed modu
2) Pokrenes Lossless Scaling
3) U njemu izaberes sta hoces i kliknes JEDNO dugme

Ali da, slazem se da je ipak lakse pisati iste postove i "zaliti se" na forumu.
Hajde jos jednom.. Probaj razumeti da je potpuno ista stvar kao kad bi rekao zasto u svakoj igri pricate o grafici, ili zasto stalno kukate sto igra ima DENUVO etc. Dakle mene, kao i vecinu sa slabijim kartama interesuje da li je implementiran FG u nekoj igri koja izadje... Pratim tu statistiku trenutno, probaj da iskuliras...

Vidi ovako. Nakon sto si ustanovio da u igri ne postoji opcija za FSR3 Frame Generation, postavio si retoricko pitanje " Nema FG za AMD? :( ".

Dobio si odgovor koji preporucuje univerzalno resenje koje omogucuje da eksterno ukljucis FG za svaku igru.
Pa si kasnije dobio i preporuku za resenje koje omogucava (FSR3) FG u onim igrama koje imaju samo DLSS FG.
Ti sam vidi i razmisli sta ces.

Dosta je, ajmo dalje.

Hajde jos jednom.. Probaj razumeti da je potpuno ista stvar kao kad bi rekao zasto u svakoj igri pricate o grafici, ili zasto stalno kukate sto igra ima DENUVO etc. Dakle mene, kao i vecinu sa slabijim kartama interesuje da li je implementiran FG u nekoj igri koja izadje... Pratim tu statistiku trenutno, probaj da iskuliras...
Ovo je generalno problem kod vecine, hoce da igraju sve najnovije igre a nece da ulazu pare u hardver. Ako se ne varam isti ima rx 570 4 gb model tako da ne znam sta vise ocekuje od tog hardvera a mogu samo da mislim kakav mu je ostatak konfiguracije.

Juce kada sam probao igru i kada sam dobio priliku posle silnih animacija i uvoda da igram sam video da igra zna da trosi od 17 gb do 22 gb ram memorije dok vrama sa graficke za da potrosi oko 11 gb ako sam dobro zapamtio. U igri odvrnuto sve do kraja, ugasen fsr samo sirova snaga hardvera u 2k.

Ma sad mi je
Ovo je generalno problem kod vecine, hoce da igraju sve najnovije igre a nece da ulazu pare u hardver. Ako se ne varam isti ima rx 570 4 gb model tako da ne znam sta vise ocekuje od tog hardvera a mogu samo da mislim kakav mu je ostatak konfiguracije.

Juce kada sam probao igru i kada sam dobio priliku posle silnih animacija i uvoda da igram sam video da igra zna da trosi od 17 gb do 22 gb ram memorije dok vrama sa graficke za da potrosi oko 11 gb ako sam dobro zapamtio. U igri odvrnuto sve do kraja, ugasen fsr samo sirova snaga hardvera u 2k.
Negde si omasio poentu price, niko ne prica o ulaganju u hardver, vec o nekim drugim stvarima.... Drago mi je da imas, kako rece, sirovu snagu 😂 Inace igra radi sjajno, dobra optimizacija...Odradjen posao kako treba i to na dan izlaska 👏

Mislim da nisam omasio poentu, ali eto napisi konfiguraciju koju imas pa da vidimo generalno jel samo problem amd karta ili je problem sto si ocekivao da ce da ima fsr3 sa fg pa da dobijes dupli fps onoga sto sada imas.

Naravno ako nije problem.

Vrh Dno