Šta je novo?

"Downgrade" Biosa??Da li moze???

marioz1990

Cenjen
Učlanjen(a)
21.03.2012
Poena
159
Da li mogu da zamenim i na koji nacin postojecu verziju biosa sa starijom verzijom???Update tool mi dozvoljava samo update na noviju verziju.U putanju je laptop Compaq 615,ako ne moze onda cu predstaviti problem koji imam sa novim biosom :),Hvala

Pa ako update tool dozvoljava samo upgrade onda ne vidim drugo rešenje. Šta je problem sa njim?

Od kad sam apdejtovao Bios(sinoc) imam samo 2 brzine kulera,MAX koja je uglavnom kada je jako opterecen,i druga koja je ista bez obzira da li radio nesto na racunaru ili ne.Problem je sto je na tim obrtajima jako bucan..Ovaj bios koji sam apdejtovao je trebao da resi problem buke ventilatora(po kojoj je ovaj pc poznat)ali sada se on iskljucuje jedino kada spusti temp procesora na 45 stepeni(meni procesor nikada nije silazio do 45,uglavnom je stajalo oko 60 u iddle modu)pa se ponovo pali ali na dosta visokim obrtajima...Ukratko ne podesava obrtaje kulera niti se iskljucuje na oko 60 kada je u iddle modu..a tako je bilo sa starim biosom..Cak i kada je na bateriji ista je situacija,spusta temp na 45(BUCNO) pa se ugasi na kratko pa posle o5 isto...Pokusao sam: 1.U biosu da iskljucim opciju fan always on,2.U power setings menjao cpu cooling policu na activ ili pasiv,ne vredi 3.Skinuo Speedfan ali ne vidi kuler .4 Obarao sistem,Nemam vise ideju sta da pokusam pa mi je jedino resenje(msm) vracanje nekako starog biosa

Sa butabilnim USB-om bi trebao da se može ovako nešto uraditi, alat za update-ovanje ima i tu opciju.

Ako se update obavlja iz dos-a, potrebno je da dodaš /f u sintaxu.
To označava FORCE opciju koja će da flashuje koji god bios fajl da mu ponudiš.
Pažljivo samo, neće raditi proveru da li je odgovarajući bios fajl, pa možeš da ga ubiješ.

Ako se update obavlja iz dos-a, potrebno je da dodaš /f u sintaxu.
To označava FORCE opciju koja će da flashuje koji god bios fajl da mu ponudiš.
Pažljivo samo, neće raditi proveru da li je odgovarajući bios fajl, pa možeš da ga ubiješ.
Lepo objasnjeno ali jos kad bih znao postupak :D
Inace ovaj hp bios tool sa kojim apdejtujem nema opcije nikakve..samo da apdejtujes sa fajla koji si skinuo i to je to
Nasao sam neko uputstvo ovde,ne znam valja li http://www.biosflash.de/e/bios-boot-usb-stick.htm
Ako zna neko kako se radi ili zna sajt gde mogu da vidim postupak neka napise :) Hvala

Poslednja izmena:
@marioz1990
Trebalo bi da jeste, pogotovo ako i nazivi fajlova odgovaraju. Pogledaj kako je objašnjeno - afudos.exe čak ima posebne opcije za downgrade, ako imaš AMIBIOS onda si manje-više na konju. Inače, nadam se da ti je jasno šta radiš - jedan pogrešan korak i ubio si kompletan računar, skroz.

Poslednja izmena:
@marioz1990
Trebalo bi da jeste, pogotovo ako i nazivi fajlova odgovaraju. Pogledaj kako je objašnjeno - afudos.exe čak ima posebne opcije za downgrade, ako imaš AMIBIOS onda si manje-više na konju. Inače, nadam se da ti je jasno šta radiš - jedan pogrešan korak i ubio si kompletan računar, skroz.

Nemam iskustva sa ovim pa sam zato hteo da se raspitam sta i kako ide :)

SVe sam uradio po onom uputstvu,jos jedno pitanje,nije mi jasno kada se otvori ms dos(kako pise u uputstvu) da li sam pokrece instalaciju ili trebam nesto da ukucam?I hocu li na ovaj nacim moci da zamenim sa starijom verzijom uopste?

Evo ovako sve sam odradio i butuje sa usb-a ali mi se pojavi comand prompt i ne znam sta da ukucam..Uradio sam po onom uputstvu ,napravio butabilan usb,skinuo utiliti i bios fajl,prebacio bios utiliti i ekstraktovao bios fajl na flesku ali ne znam kako da pokrenem kada mi se pojavi comand prompt..Evo su fajlovi na flesu : http://imageshack.us/photo/my-images/268/captureidt.jpg/ STa da ukucam u cm da bih pokrenuo instalaciju biosa??

C:\>HPQFlash [Enter]
Kad na ekranu vidiš C:\> , kucaj HPQFlash pa udari Enter , može i malim slovima. Pokrenućeš program.

Nešto nisi ispratio od ovog što su ti članovi rekli kako da uradiš, mora da može da se downgraduje taj bios.

Odakle si skinuo flash utility? Ova verzija koju si skinuo je za Windows.
Treba ti DOS verzija.

Kad pri skidanju drajvera sa HP-ovog sajta odaberes windows, obicno ti ne ponudi dos tools, izaberi linux kao operativni sistem.

Skinuo sam sa hp-ovog sajta kada downloadujem bios ovaj utility se skine automatski...
@Sality vidis to nisam jos pokusao provericu mogucnost :)

E sad da li da koristim taj bios sto se skinuo sa ovim flash utilitijem za linux,ili da uzmem bios za windows a flash utility za linux?

Skinuo sam taj tool za linux,ali o5 nece i pise program cant be run in dos mode

Dzaba,nece,izbacuje mi tu gresku,sve sam uradio po onom uputstvu...

ne skidas alat za linux nego za dos. Ako je to compaq 615 standard onda skines ovo

Nazad
Vrh Dno