Evo nesto sam gledao pa da Vam ispisem zapazanja....
BeotelNet koristi za svoje BS (Bazne stanice)
Aperta (
http://www.apertonet.com/en/).
Oni imaju pre-WiMAX sistem koji je 802.16d ready.
802.16d standard (vec usvojen) podrazumeva Fiksne Wireless Instalacije. I tu ce biti nekog NLOS-a ali ne i mobilitija. 802.16d je predvidjen da radi na bilo kojoj frekvenciji od 2 do 11 GHz. Sa njihovim baznim stanicama radio bi (u ovom trenutku) bilo koj CPE - (Customer premissis equipment) od recimo RedLinea, Alvariona, AirSpana i svih ostalih koji su bazirani na Intel chipu. Tako da cena korisnicke jedinice ne mora da bude 400 eura vec moze i niza.
Sistemi koji budu zasnovani na novom standardu 802.16e (koji ce biti usvojen u decembru) ce biti sistemi slicnim kao za mobilnu telefoniju. Koriste se MIMO (Multiple Input, Multiple Output - sto u prevodu znaci prima preko vise sektorskih antena i predaje preko vise sektorskih antena) i FPGA cipovi koji omogucavaju IP Mobility. Recimo firma Navini Network's iz Texasa pravi uredjaje koji su 802.16e READY (Znaci posto standard jos nije usvojen 96% je zavrsen) oni znaju otprilike kako ce izgledati i kazu evo mi imamo proizvod koji je "Skoro" 802.16e.
802.16e je sjajna stvar. Bukvalno svi danasnji mobilni telefoni su proslost...novi telefoni ce raditi na WiMAX 802.16e standardu (koji su konkurencija 3g i CDMA telefonima).
Mada sa druge strane ni WiFi Alijansa ne sedi skrstenih ruku, konacno su se opametili i ocekuje se usvajanje standarda 802.11n koji ce takodje biti zasnovan na MIMO cipovima. Tako da cete uskoro imati 802.11n standard koji ce ujedno podrzavati i 802.11b i 802.11g. Mada trenutno 802.11n standard (koji jos nije usvojen) je malo zapeo u krizu zbog "Sukoba Interesa" pojedinih grupa. Jedni bi voleli da standardom definisu MIMO a drugi ne. Iz tog razloga cesto cete moci da cujete od nekih proizvodjaca nesto u stilu "Zaboravite 802.11n kupite MIMO".
Mada po meni najbolje je da se saceka jos malo i da se resi situacija sa standardima.
Mislim da ce udruzenja kao BGWireless ili neki manji provajderi ici sigurno na WiFI 802.11n a da ce "operatori" Beotel, Telekom, Verat, MediaWorks ici na WiMAX 802.16d/e.
A telefone koje rade na 3.5 GHz ocekujte krajem 2007 godine u Beogradu (definitivno).
ps: e bas sam busotina

)