Šta je novo?

Dosao je WiMAX kod nas???????

• Začetnik teme Panta M
  • Datum pokretanja
pa dobro a sto je onda PTT isao na uvodjenje kablovskog neta,tv,fm preko istog? sto je uopste investirao u kablove ako je to sto ti pricas podesnije npr i za bgd?
i reci mi molim te to za propusnu moc? ako jedan pisljivi telefonski kabal preko koga ide ADSL moze da istera po 20mbs u cemu je onda problem sa KDS kablovima?
uostalom pogledaj sam,ne mogu da se natezem s tobom.tebi je sad u glavi samo wimax i wimax i nista drugo ne vidis sem njega http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=85935

Poslednja izmena:
Upravo citam odluke za frekvencijske koncesije u hrvatskoj na 3.5... veoma interesantno je da su koncesije dodeljene iskljucivo za nepokretne uredjaje. Sto ce drugim recima znaciti da je zabranjen mobility tj. da stite GSM telekom operatore... pogledah regulativu u jos nekim zemljama i dodjoh do slicnog.. po svemu sudeci drzave ce traziti dodatne pare za mobility i nove koncesije... papreno ce to biti...

martins je napisao(la):
jel vi uopste razmisljate npr ako neka stvar ima domet od 70km[w...x],koliko je dejstvo istog na 1,2,5km?naravno da mislim na stetan uticaj,zracenje itd sta vec sve ide u paketu uz to ******.
HAHAHAHAHAHAHAH!!!! Koji hit!
Mislim da je najbolje da pustis da o tome brinu ljudi koji su se za to skolovali

@martins
zaboravljas da telekom vec ima postojecu infrastrukturu i da mu je mnogo jednostavnije i jeftinije samo da se ugura na trziste sa svojim paketom koji vec ionako deli drugim provajderima...i opet si pogresio sto se propusne moci tice jer nije problem samo u propusnoj moci parice od korisnika do centrale vec od centrale pa na dalje a nije svuda optika do centrala...i ovako se ljudi zale na povremeno lose usluge ADSLa a zamisli kako ce da izgleda kada se nakaci jos ~100 ljudi na postojecu centralu...to se ne resava jednostavnim prosirivanjem opreme vec mnogo opseznijim, uglavnom, rovokopackim radovima, jer je postojeca infrastruktura (citaj: servisni kanali) vec zagusena i, kao sto vec rekoh, ne postoji svuda optika, a bogami ni servisni kanali da bi se to lako regulisalo

svaka cast na trudu koji je neko ulozio da bi odredjenom materijom obvladao i to postujem ali uvek postoji to ali....? nigde nema da je duvanskoj industriji zabranjen rad iako od njihovih proizvoda nema ama bas nikakve koristi[ljudi na kraju krajeva od toga primaju plate,dzava ubira porez i sve ide u krug].ako su se neki skolovali i za to i da zbog toga ja treba da mislim da je to i meni korisno onda stvarno treba da budem ***** pa da to tako prihvatim.izgleda su se tako i pametni ameri dosetili pa napravili ATOMSKU BOMBU sa najmanje "nus" produkata i zahvaljujuci tome danas su najjaci.priznaces da je ova ATOMKA koju spominjem najgenijalniji proizvod jer na nju jos nije bilo zalbi ni reklamacija ni kojekavih pi.zdarija na njen[njihov] racun

Poslednja izmena:
covece, sto lepo ne odes u pokret zelenih, uclanis se (ako vec nisi) i pokrenes zalbu na predstojece uvodjenje WiMaxa kod nas a ne ovde da pricas kojesta...pretpostavljam da ce te i oni cudno pogledati kada im izvuces paralelu sa atomskom bombom, isto kao i mi ovde...

Par rijeci o MIMO tehnologiji....

MIMO nije samo predvidjen za 802.16. MIMO modeli su standardizovani u preporuci IEEE 802.16 za fiksne širokopojasne mreže sa bežičnim pristupom i u okviru 3GPP (3-rd Generation Partnership Project) za mobilne aplikacije. Koriste ga i BLAST sistemi.
MIMO je tehnologija koristenja vise prijemnih i predajnih antena u cilju povecanja pouzdanosti linka (maksimizacija diversitija) ili povecanja brzine prenosa podataka (maksimizacija data rate-a). MIMO mozemo posmatrati kao nadogradnja postojecih inteligentnih antenskih sistema iliti "Smart antennas", sto je MISO sistem.
Osnovna ideja MIMO tehnologije jeste povecanje kapaciteta kanala sto se postize boljim iskoristenjem frekvencije tj. povecanjem spektralne efikasnosti (SE) koja se mjeri u bit/s/Hz. Kod konvencionalnih mreza npr. 802.11a SE iznosi 2.7bps/Hz dok je ostvarena SE kod BLAST sistema koji koristi MIMO tehnologiju 42bps/Hz za SNR 21dB i sistem 8x8 za istu izracenu snagu (@martins)

Da docaram koliko povecanje SE ima uticaja za data rate....:

za SISO sisteme vazi (npr. 802.11a):
Data Rate = SE * Bandwidth = 2.7bps/Hz * 20MHz = 54Mbps

za MIMO sisteme: SE se mjeri kao SE po jednom toku podataka, ovdje imamo i broj nezavisnih kanala.
Data Rate = SE/tok podataka * Bandwidth *broj nezavisnih tokova podataka = 3.6bps/Hz * 20MHz * 8 = 576Mbps

MIMO sistem se moze posmatrati kao vise SISO sistema.
Kapacitet MIMO linka se linearno povecava sa povecanjem broja prijemnih (Nr) ili predajnih (Nt) antena odnosno sa min(Nt, Nr).

Kao sto neko rece mozda najznačajnija osobina MIMO sistema je sposobnost da pretvori višestruku propagaciju (multipath) u prednost, sto je obicno nedostatak u bezicnim komunikacijama. U tom slucaju svaki put signala od predajne do prijemne antene se smatra kao zaseban podkanal sto se moze iskoristiti upotrebom posebnih algoritmima obrade signala na prijemu.
Tako na primjer BLAST postize prilicno bolje rezultate u urbanim sredinama ili u indoor okruzenjima koje obiluju rasejavacima (zgrade...tavanica, pod, metalni ormari...).

Najveci problem kod upotrebe veceg broja antena kod mobillne telefonije je njihova integracija u prenosne uredjaje gdje se zahtjeva odredjeno rastojanje izmedju antena kako bi se smanjila korelacija izmedju signala. Cak i ugradnja dvije antene predstavlja problem.

ja nikom sigurno ne mislim lose s ovom pricom o propratnoj stetnosti wimax-a.naravno,sitan sam da bih pobedio,uticao na nesto sto pretenduje da bude trend ali licno nikad necu uzeti wimax a sada koristim KDS i mislim da je to najbolje resenje generalno sto se tice kucnog izlaza na net.
evo opet pa pogledaj,ljudi su se vec bavili ovom temom.pogledaj slicicu na dnu thread-a pod nick-om neo. http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=88491

Poslednja izmena:
martins je napisao(la):
ja mislim da sam sve reko s onim gore postom i ne treba da objasnjavam sta sam mislio.a to za smanjenje cena usluga to je vezano jedino za omasovljenje a ne za pojavu neke alternative poput ove koja vise steti nego sto koristi.a ovaj Sale99 sto prica i lupa da ne moze dalje,reci mi molim te Sale jel pre nastao bezicni prenos[mislim na tv kanale i FM] i dal je danas jeftinije da se signal distribuira putem raznoraznih antena[suma sumare cena opreme u koju neko mora da ulozi-predajnici,odrzavanje, itd] ili je jeftinije da to sve ide putem kablovske mreze tj da sa najobicnijeg kompa emituje svoju radio ili tv ili vec neku trecu uslugu.po tebi bi Sale satelitske antene trebale i dalje da cvetaju a kako vidim vise ih niko i ne kupuje

druze, vise ti steti smog koji udises svakodnevno. Ne brini, nece ti nista faliti. Ako se bas brines za zdravlje i smetajuti ti izlaganja jakim EM talasima, preporucujem ti da u sirokom luku izbegavas gradske trnasformatore, dalekovode i da pocupas kablove od struje iz zidova stana/kuce u kojoj zivis. Takodje, nadam se da koristis LCD monitor, a ne CRT ?!

koristim monitor s katodnom cevi i to 14 i jos crno beli i bandera s transformatorom za ceo kraj mi je odma do prozora i spavam s punjacem u steku[struji] 30 cm uz uzglavlje i imam averziju na wimax

Poslednja izmena:
u krajnjem slucaju mozes da se odselis u recimo Mongoliju, tamo nema stetnih zracenja, a nece ih dugo ni biti :)

ma de bre,kome je jos stalo do iseljavanja odavde.eto sto ti kazez pratimo trend.nece nas ni wimax zaobici verovatno,vise da nego ne.sta mislis ovo Davinic[bivsi ministar vojni] i cela prica oko zakupa satelita? jel moguc neki baj pas pa odozgo da crpemo za net? ne steti znaci da koristi jel da?

Poslednja izmena:
@gx-x
ne hrani trola...

martins je napisao(la):
koristim monitor s katodnom cevi i to 14 i jos crno beli i bandera s transformatorom za ceo kraj mi je odma do prozora i spavam s punjacem u steku[struji] 30 cm uz uzglavlje
E, da. Vidim ja da si ti već gotov. Eto, sve to što si naveo ti je toliko pomutilo mozak pa su ti i postovi konfuzni. Baš bih voleo da te vidim kad se konačno uvede naš presveti, voljeni i obožavani :-devil-: WiMAX. Verovatno ćeš nabiti neku kacigu na glavu koja će te štititi od "štatnog zračenja", ispod jakne ćeš lepiti na sebe neke folije a releje WiMAX-a ćeš markirati jarko crvenim tačkama na karti i izbegavati da se rukuješ sa ljudima koji žive u njihovoj blizini.
Ehehe. Daj čoveče qliraj. Sagorećeš od takve sekiracije. :)

dvostruki M je zakazao načisto u ovom tredu (nepostizava čovek :d)

martins promašio si temu načisto, zar nisi primetio za sve ovo vreme nekoliko tema o štetnosti zračenja, wifi, uređaja i sl. Tamo si trebao da se obratiš publici koju ta tema interesuje, ovde se raspravlja o nečem drugom kako će to da izgleda, koliko će da košta, kad i da li stiže (ili je već stiglo).

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=88281
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=88491&highlight=stetno
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=81731&highlight=stetno
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=80510&highlight=stetno

ne radi se o tome.ima nacina da se svemu stane na put ili pak maximalno oteza njegovo zazivljavanje ali nije u tome poenta.poenta je sto neki ljudi i to iz ovog thread-a pricaju tako usplahireno i stvaraju famu kao da gledamo dosje x dok citamo ove postove o famoznom wimax koji treba da donese neznam ni ja sta,verovatno protok tipa GBs,domet do Albanije.....jednostavno predstavljaju ga kao ubicu svih do sada postojecih servisa i jos uz to dok npr citam kad ce taj wimax inace da zazivi kod nas,koja ce cena da bude opreme,kasnije i protoka,ne vidim nista po cemu je to povoljnije od postojecih kabl servisa[jedino to sto je famozni wimax jos do sada nesto ne vidjeno pa je valjda zbog toga tako i vazan tj "in".stvarcica]
ovaj forum valjda treba da edukuje ljude da im pruza validne i realne informacije o najekonomicnijim,najprakticnijim i najjednostavnijim resenjima tj da bude totalno u sluzbi pomoci korisnicima a ne da stalno pumpa nekakve fame koje od nuznog zla kao sto je wimax prave teatralne dogadjaje

Poslednja izmena:
Ccccc. Kasno. Već si sagoreo. A izgleda da ti i vid polako slabi, jel? Bezmalo svi na ovom threadu tvrde kako neće biti ništa povoljniji od trenutno dostupnih tehnologija. Kako to nisi primetio?
Ti verovatno živiš u Beogradu. Da, da, ma siguran sam. E pa vidiš, postoje i živi ljudi VAN Beograda (ovo će za tebe sigurno biti šokantna novost) :). A, pazi dalje, i oni bi internet. Neverovatno jel? Ali, eto, bedak ... nemaju ni ADSL ni kablovski. Zamisli. Zato im ne preostaje ništa drugo nego WiMAX.

ja kako vidim ovde su mahom postovi bgd i vise se raspravlja o standardima,protokolima i to kako ce wimax poput virusa u sve da se implantira.kod mene bogme nece

@martins
uredu ne mora idi na topic gde se prica o ADSL-u ili otvori novi topic.
inace....
PTT je bio krenuo sa KDS-om a danas vec hoce da izadju iz tog biznisa. Razgovaraju sa SBB-om da im prodaju svoju mrezu. Potpisali su ugovor sa RedLine communication's za nabavku WiMAX opreme. Na svim Postama u Srbiji ce postaviti svoje WiMAX bazne stanice kako bi konkurisali Telekomu za pristupnu mrezu.

@SerChatNick

Da vidis to si upravu i ja sam to primetio stim da nisam siguran da ce u svim zemljama biti ista regulativa. Pogledaj ove npr. http://www.unwired.com.au/ Oni vec imaju 802.16e Ready sto znaci da oni idu ka tome da imaju podrsku za onaj prikazani telefon.

Ili evo i ovi u Irskoj http://www.irishbroadband.ie/

Ovo za Hrvatsku je stvarno interesatno ali pazi Ministarstvo ne moze da ti zabrani hoces li da koristis WiMAX u pokretu ili staticno. Njihovo je da ti naplate licencu i da ti dodele odredjene frekvencije a tvoje je kako ces to koristiti.

Osim toga WiMAX ce raditi i na 2.4 Ghz tako da DEFINITIVNO niko nece moci da spreci nadolazenje MNOGOOO malih operatora.

Siguran sam da cemo za dve godine od danas imati recimo malog operatora u Uzicu koji nudi 802.16e mrezu ...i to ovako ..800 dinara za 256 kbita + neogranicen broj lokalnih poziva.... ...a ostale placas po nekim smesnim cenama....I imaces mnogo tako malih provajdera koji ce tako nesto nuditi. Mislim da je gotovo sa Telekomovim monopolom. 2.4 Ghz ce uvek biti licence free 3.5 Ghz je vec podeljen....i nadam se da ce to doneti znacajan preokret kod nas. Ostalo je jos 3.4 Ghz da se podeli...kao i 5.2 Ghz, 5.4 Ghz i 5.8 Ghz.... puno frekvencija za puno operatora...

@vimro
Svaka cast za tekst o MIMO tehnologiji ako imas jos neki postuj ga.

Telekom Srbija
Na zadnjem Telforu u Beogradu sam svratio kod ljudi iz Alvariona. Izgleda da ce Telekom Srbija i definitivno potpisati Ugovor sa Alvarionom za pokrivanje cele Srbije WiMAX mrezom. Inace Telekom je takodje zainteresovan samo za 802.16e.

Nisam bas tako siguran da ce to tako brzo da se rasiri... Zamislite situaciju da jedan korisnik ima neki palm i okrene skype, da razgovara sa drugarom u USA. I fiksna i mobilna telefonija bi ubrzo propale. Sve ovo dovodi do toga da, kad se malo bolje razmisli, nece to biti ni bas tako jeftino.

Siguran sam da hoce brze nego sto se WiFi sirio (zbog QOS, Dometa, Kapaciteta) i to drasticno ce biti brze/bolje. Imam neki osecaj da ce nam ustvari Skype biti Telekom...koji ce diktirati cene...

A nas dear Telekom Srbija ...good luck!

c/p sa beotelovog foruma :)

Za ilustraciju onoga što sada nudimo daću Vam par elemenata iz ponude:
1.imate mogućnost kupovine opreme od nas, to je APERTO preWiMAX PW-130 ili PW-230 korisnička jedinica. Cena koja uključuje opremu, instalaciju, pristupnu taksu tj. sve što je potrebno za aktiviranje Interneta na Vašoj lokaciji je 85.000 dinara (PDV uključen)
2. imate mogućnost iznajmljivanja opreme ukoliko ne želite da je kupite. U tom slučaju cena iznajmljivanja opreme je 3.000 dinara i potrebno je platiti instalaciju opreme / pristupnu taksu u iznosu od 15.000 dinara
3. ukoliko se opredelite za flat pristup (bez merenja protoka) mesečni iznos za 64Kbps je 3025 dinara a za 512K 18,813 dinara
4. ukolio se opredelite za mereni pristup, brzina modema se podešava na 2Mbps, aktivira se CIR od 128Kbps i cena za protoke do 2GB/mesečno je 3000 dinara/GB, dok je za protoke od 10GB mesečno cena 1150 dinara/GB

Ovo za Ptt mi nema logike jer su njihove zgrade uglavnom dosta niske i opticku vidljivost bi imao samo mali broj ljudi u neposrednoj okolini. Prema beotelovoj skripti za racunanje mogucnosti ostvarenja veze bolje je biti udaljen i 20km sa vidljivoscu nego 1km bez iste. Wimax bi tu bio neiskoriscen, bolje onda da postave obican wireless

telekom srbija je u prethodnoj godini imao bruto prihod od 100 miliona evra, zar stvarno mislite da ce drzava to lako podeliti sa nekim veratom beotelom i slicnim? mozda, ali tek nakon pritiska od mmf eu-a i slicnih :( ... ovako verat mozda ima dozvole, ali ce na kraju da ih zatvore jer nemaju sanitarni chvor u lokalu :(

Ovo sto je Stator c/p samo govori o tome koliko ce se brzo zapravo siriti WiMAX. Ok, nekolicina ljudi ce ga koristiti na mobilnim uredjima,a ti koji imaju takve uredjaje koji podrzavaju wimax, njima cena ni nije problem - uglavnom.

Cik da vidim da neko ko nije iz BG-a i nema mogucnosti za cable i ADSL plati 85.000 dinara za opremu i pristupnu taksu i jos 3000din za 64kb/s flat. Pa za te pare moze da uvede ISDN i da mu ostane jos kinte...

pa to je trenutno usluga za Biznis korisnike gde se daje opseg statickih IP adresa, registruje firma na RIPE-u itd... Ovo gore sto je stator naveo treba uporediti sa cenama Telekoma Srbije, PTT-a pa recimo i Yubca ali usluga za biznis korisnike. Ovo gore nije predvidjeno da se pruza kao usluga za kucne korisnike.

Videcete sta ce se desiti kada se gomilu provajdera (Maksnet, Beogrid....) koji se danas pruzaju pristup Internetu preko WiFi mreza...predju na WiMAX. Dobicete odnos cena/kvalitet bolji nego sto je danas na ADSL-u i cableu + sto cete imati mogucnost mobilityja.

Znaci moja procena je da 512 kbit/s nece kostati vise od 1000 dinara na 802.16e standardu. A imate mogucnost da na Vasem telefonu, gledate TV sa (mpeg4 codecom), slusate sve radio stanice (streaming), pricate preko skypea i igrate neku multiplayer game (chess itd...). Taj isti telefon posle kad dodjete kuci mozete da povezete sa kompom i da na kompu imate 512 kbit/s ....bice to extra.

Poslednja izmena:
busotina je napisao(la):
Videcete sta ce se desiti kada se gomilu provajdera (Maksnet, Beogrid....) koji se danas pruzaju pristup Internetu preko WiFi mreza...predju na WiMAX.

Ne verujem jer je WiMAX oprema dosta sqpa (kako za provajdere tako i za kliente) i potrebno je dobiti licencu za rad na 3.5 Ghz frekfenciji

busotina je napisao(la):
Znaci moja procena je da 512 kbit/s nece kostati vise od 1000 dinara na 802.16e standardu. A imate mogucnost da na Vasem telefonu, gledate TV sa (mpeg4 codecom), slusate sve radio stanice (streaming), pricate preko skypea i igrate neku multiplayer game (chess itd...). Taj isti telefon posle kad dodjete kuci mozete da povezete sa kompom i da na kompu imate 512 kbit/s ....bice to extra.

Praksa je napolju pokazala da cene interneta nece padati vec ce se samo povecavati protok tako da bas ne verujem da ce biti 1000 din mesecno...

WiMAX radi (izmedju ostalog i na 3.5 Ghz) ali radi i na:
-1.5 Ghz
-2.4 Ghz, (u nasoj zemlji licence free)
-2.5 Ghz,
-3.4 Ghz, (ovde se placaju frekvencije i ima jos slobidnih)
-4.9 Ghz, (za Police, Medical and Fire departmant)
-5.2 Ghz, (licence free)
-5.4 Ghz, (ne zna se - ali ja sam siguran da ce biti licence free)
-5.8 Ghz, (licence free)
-6 Ghz (placa se i jos nije pusten u "prodaju")
-10.5 Ghz (placa se)

U svakom slucaju u Americi je kljucan 2.5 Ghz a u Evropi je kljucan 3.5 Ghz. Ali ipak ce biti i na ostalim frekvencijama raznih operatora. pa ko voli nek izvoli. Samo da jos cuvena Srpska Agencija za Telekomunikacije proradi i pocne deliti dozvole.

Skoro sam cuo jednog kada je rekao sledece:
Ranije se cesto postavljalo pitanje "ZASTO ICI BEZICNO?"
Sada se definitivno postavlja pitanje "A ZASTO ICI ZICNO?"

gx-x je napisao(la):
Ovo sto je Stator c/p samo govori o tome koliko ce se brzo zapravo siriti WiMAX. Ok, nekolicina ljudi ce ga koristiti na mobilnim uredjima,a ti koji imaju takve uredjaje koji podrzavaju wimax, njima cena ni nije problem - uglavnom.

Cik da vidim da neko ko nije iz BG-a i nema mogucnosti za cable i ADSL plati 85.000 dinara za opremu i pristupnu taksu i jos 3000din za 64kb/s flat. Pa za te pare moze da uvede ISDN i da mu ostane jos kinte...

Pa ima dosta nas koji bi platili a NEMAMO kome.

Nazad
Vrh Dno