Šta je novo?

DOS i gasenje

Gavri

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2002
Poena
619
kako se gasi DOS iz pure DOS okruzenja?jel ima neka komanda?

Cekaj, jesi li ti ozbiljno mislio ono sto si napisao ili si mozda ipak mislio na MS DOS Prompt u koji ulazis iz windows-a.

Ako je ovo drugo, onda jednostavno kucas exit i enter, a ako je ono prvo, onda sam zabrinut.

Gavri je napisao(la):
kako se gasi DOS iz pure DOS okruzenja?jel ima neka komanda?

Otprilike 5 sekundi drzis power dugme
Mozda decko ne zna da mora da se zadrzi malo duze, nemoj da ste takvi:)

Re: Re: DOS i gasenje

chivitli je napisao(la):

Ili isupas utikac iz zida, to je brze :D

Re: Re: DOS i gasenje

chivitli je napisao(la):

Da, tacno. Vidis ti si gledao iz pravog ugla. Covek je verovatno butovao sis u comand prompt only i verovatno je mislio na to kad je rekao "Pure Dos okruzenje" posto pretpostavljam da ne fura jos uvek dos a da ga nikad dosada nije ugasio. :D

ma da

Kako sam se personalno fascinir`o kad sam prvi put seo za atx. 98icaSE je imala bug gasenja pa je shut-down morao da se izvede rucno. Posle pola sata nerviranja nije mi ni palo na pamet da pogledam bios; nazvao sam drugara da me prosvetli. Upis`o se od smeha sto nisam znao za zadrsku pri gasenju. Ono sto je bilo dobro u tome je da vlasnik racunara koji me je pozvao da mu sredim racunar, nije bio prisutan.

A da slucajno

DS9 je napisao(la):
Kako sam se personalno fascinir`o kad sam prvi put seo za atx. 98icaSE je imala bug gasenja pa je shut-down morao da se izvede rucno. Posle pola sata nerviranja nije mi ni palo na pamet da pogledam bios; nazvao sam drugara da me prosvetli. Upis`o se od smeha sto nisam znao za zadrsku pri gasenju. Ono sto je bilo dobro u tome je da vlasnik racunara koji me je pozvao da mu sredim racunar, nije bio prisutan.
nisi i ti sa VETS? :)

Re: define VETS

DS9 je napisao(la):
Sumnjam. Sta je to VETS?
ma bila je rasprava u FAQ sobi o Visoj ElektroTehnickoj Skoli pa reko' da nisi i ti slucajno...

ajd sad ozbiljno

DOS se gasi tako sto otkucas naredbu "park" pa onda pritisnes dugme za gasenje racunara...

Re: ajd sad ozbiljno

RasetaM je napisao(la):
DOS se gasi tako sto otkucas naredbu "park" pa onda pritisnes dugme za gasenje racunara...

Svi noviji diskovi (i to u zadnjih 8-10 god) sami parkiraju glave tako da je bezbedno gasiti dos i bez komande park.

Re: Re: ajd sad ozbiljno

Alexandar je napisao(la):
Svi noviji diskovi (i to u zadnjih 8-10 god) sami parkiraju glave tako da je bezbedno gasiti dos i bez komande park.

:) :p :) (D)

Re: Re: ajd sad ozbiljno

Alexandar je napisao(la):

:D ma Raseta je mislio kao kola automatik u p :D.

Gasenje iz DOS-a

Postoji programcic Power.exe koji gasi ATX kucista iz pravog dosa, ne dos prozora. AKo nekome treba, mogu da ga iskopam.

Pozdrav

Re: Gasenje iz DOS-a

Neša je napisao(la):
Postoji programcic Power.exe koji gasi ATX kucista iz pravog dosa, ne dos prozora. AKo nekome treba, mogu da ga iskopam.

Pozdrav
A ima i ono reboot.exe ali u freedos-u :)

95osr2.1 i noviji

WIN /Z automatically forces the ATX power supply to (soft-)power off the computer ONLY on ATX motherboards, without prompting or waiting for input (key press).
This switch works ONLY if executed from the native/real/true MS-DOS mode OUTSIDE the Windows GUI, NOT from WITHIN Windows in a DOS prompt/box/session.
This DOS secret suggested by Shaminda Samaratunge ([email protected]).

Nazad
Vrh Dno