Šta je novo?

Domaca radinost

• Začetnik teme Začetnik teme 3MaJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jel ovo samo slika ili je "funkcionalno" ???

S obzirom koliko je Lines popularan, ako je ovo stvarno igra mogao bi na tome da napravis dobre pare 🙂 ...Nadam se da ce prvi kupci i clanovi Bencha imati dobar popust ! 😀

Vec zamisljam "Lines 2k4: balls of fire"....kombinacija RTSa i FPSa 🙂
Izgleda super. Prijavljujem se za beta testera 😀

Bravo zmaje, bravo... Jel si implementirao DX 8 funkcije ? it's easy, maaaaan... 🙂

byMaX je napisao(la):
Bravo zmaje, bravo... Jel si implementirao DX 8 funkcije ? it's easy, maaaaan... 🙂
Hm, po title baru na skrinshotu cini mi se da je ovo radjeno u OpenGL-u, prema tome mislim da ce malo teze to da uradi 😀

Cestitke i sa moje strane i zelim ti da postanes za igre ono sto je J.J Zmaj bio za poeziju.

Nisam se nadao ovome. Ja mislio jedan reply u vrh glave kad ono...
Wow... Sad se osecam kao John Carmack...
Jeste, skoro da je funkcionalno. Loptice znaju da skaču, nestaju, kreću se i pojavljuju. Ostalo mi je da uradim još neke efekte (bombu, džokera, lopticu koja leti bilo gde ostavljajući dimni trag... boom ) i naravno zvuk, sa kojim nemam blage veze.
Stvar je rađena u OpenGL-u, tako da cemo za pixel shadere morati malo da pričekamo, a baš sam smislio kako da ih upotrebim... Hardverska zahtevnost i nije neka, obzirom da je na sceni i po 100000 poligona. Na mom celeronu 450 / gf2mx radi sasvim lepo, čak ako je na ekranu nekoliko eksplozija. Delom je za to zaslužan i LOD sistem. Ono što je sigurno, to je da kartica mora da podržava multitexturing i T&L. Bez toga ne radi ili radi očajno sporo. To u suštini diskvalifikuje samo one sa integrisanim rešenjima. Verovatno ću dodati bump mapping i/ili refleksije za one sa skupljim ulaznicama. Igrica će tada prilično brže raditi na karticama koje su sposobne da obrade 4 teksture u jednom prolazu. Valjda su to GF3/4 i R200/300, nemam pojma...
Balls of fire zvuči straobalno dobro, šteta što balls na engleskom znači još nešto 🙂
Ja sam se stvarno primio da probam proboj na inostrano tržište. Mislim... naći će se 100 bakica sa skupim kompjuterom koje mrze pucačke igrice. Samo mi treba originalni C++ na kome ću to da iskompajliram da me neko sutra ne bi gonio i oterao na robiju. Šta mislite, ako bi ukrao zvuke iz Quake-ta, da li bi me JC tužio? 😛
Beta verzije će sigurno biti, ali pošto me ovaj fakultet gazi samo tako, biće je malo kasnije.
Pozdrav svima i hvala na komplimentima !!!

3MaJ je napisao(la):
Nisam se nadao ovome. Ja mislio jedan reply u vrh glave kad ono...
Wow... Sad se osecam kao John Carmack...
Jeste, skoro da je funkcionalno. Loptice znaju da skaču, nestaju, kreću se i pojavljuju. Ostalo mi je da uradim još neke efekte (bombu, džokera, lopticu koja leti bilo gde ostavljajući dimni trag... boom ) i naravno zvuk, sa kojim nemam blage veze.
Stvar je rađena u OpenGL-u, tako da cemo za pixel shadere morati malo da pričekamo, a baš sam smislio kako da ih upotrebim... Hardverska zahtevnost i nije neka, obzirom da je na sceni i po 100000 poligona. Na mom celeronu 450 / gf2mx radi sasvim lepo, čak ako je na ekranu nekoliko eksplozija. Delom je za to zaslužan i LOD sistem. Ono što je sigurno, to je da kartica mora da podržava multitexturing i T&L. Bez toga ne radi ili radi očajno sporo. To u suštini diskvalifikuje samo one sa integrisanim rešenjima. Verovatno ću dodati bump mapping i/ili refleksije za one sa skupljim ulaznicama. Igrica će tada prilično brže raditi na karticama koje su sposobne da obrade 4 teksture u jednom prolazu. Valjda su to GF3/4 i R200/300, nemam pojma...
Balls of fire zvuči straobalno dobro, šteta što balls na engleskom znači još nešto 🙂
Ja sam se stvarno primio da probam proboj na inostrano tržište. Mislim... naći će se 100 bakica sa skupim kompjuterom koje mrze pucačke igrice. Samo mi treba originalni C++ na kome ću to da iskompajliram da me neko sutra ne bi gonio i oterao na robiju. Šta mislite, ako bi ukrao zvuke iz Quake-ta, da li bi me JC tužio? 😛
Beta verzije će sigurno biti, ali pošto me ovaj fakultet gazi samo tako, biće je malo kasnije.
Pozdrav svima i hvala na komplimentima !!!

Pa, ako pricekas na OGL2.0, bice i shadera, mada je to nepotrebno. Sjajan posao... Zbog tvog talenta, koji je ocigledan, cudi me da ne pises neki ozbiljniji engine,,, nadjes par drugara da pomognu u fizikalisanju *za pisanje jednostavnih delova koda*, pa ce se vec naci ljudi koji bi napravili fps ili tps ili trku.... Sta mislis?

Pisanje enginea je relativno pravolinijski posao. Ako i ima necheg teshkog, to je zaklanjanje nevidljivih povrshina i optimizacija geometrije, ali su to sve manje-vishe provaljene stvari za koje postoji gomila algoritama na Internetu (BSP, Quadtree..).
Postoji ogroman broj kvalitetnih enginea. Pogledaj samo Codecreatures koji postoji vec godinu dana, pa niko da ga iskoristi. Onda Serious Sam...
Treba pre svega imati dobru ideju i razlikovati slozeno od komplikovanog, prosto od jednostavnog... To je, rekao bih, problem vecine stranih programera - nemaju mashte.
Poenta je da je trzishte kvalitetnih igara daleko profitabilnije od trzishta kvalitetnih enginea, pa cu verovatno traziti svoju srecu u ovom prvom 🙂

Da bi pisao dobre igrice treba ti vremena, a ja sam na 3. godini ETF-a. Sve recheno 🙁 . Posle ce valjda biti lakshe pa cu se baciti na pravljenje jedne ozbiljnije igre. Ako od ovog chuda gore skupim pare za normalan kompjuter, naravno 😛

Ma ima i komp da ti kupimo samo da se okupi neka ekipa(mozda ima na forumu jos nekog ko vredi) i napravi prva srpska igra FX (smilies with rockets)

Shta da ti kazem, tragedija je shto nemozesh da imash bolju mashinu na kojoj bi radio, da ne pricham kad bi se obratio nekoj od softverskih firmi kako bi dobio mashinu u roku od 24 h samo da te prisvoje!!!!
Ovo se odnosi na to kako se poshtuju talenti ovde kod mene(Stockholm)!
Ja mogu da pomognem toliko da bi ti obezbedio dilerske cene poshto valjam komponente i neshto dzabana recimo plochu!!!
Ajd napishi malo opshirnije od tvom radu i znanju na mail ako si zainteresovan!!
Pozdrav

Moze na leto... Sad planiram malo da uchim poshto iz nepoznatog razloga fakultet mora da se zavrshi. To sa prvom srpskom igrom je super ideja. Ja vec znam shta bi bilo dobro raditi. Ako se nadje josh jedan dizajner (teksture/modeli) neki muzikant i mrezni programer moglo bi to biti stvarno lepo ostvarenje (sa finansijske i patriotske strane 🙂 ). Ko se pronadje medju opisanom grupom nek malo porazmisli...

mali savet omladincima🙂

Vidi se da je sve u ovoj Srbiji naopako 😀
samo razmisljate kakav engine da napisete, fps, rps, kod, ovo.. ono... lova, veliki tirazi.
Dzaba engine, dzaba sve lozenje oko toga. PRICA, SCENARIO... nazovite to kako hocete... TO je najbitnije. Orginalnost, inventivnost, kreativnost, spirit igre, atmosfera... prvo malo na tome radite/razmisljajte, posle cete lako za engine.

Re: mali savet omladincima🙂

Marti Misterija je napisao(la):
Vidi se da je sve u ovoj Srbiji naopako 😀
samo razmisljate kakav engine da napisete, fps, rps, kod, ovo.. ono... lova, veliki tirazi.
Dzaba engine, dzaba sve lozenje oko toga. PRICA, SCENARIO... nazovite to kako hocete... TO je najbitnije. Orginalnost, inventivnost, kreativnost, spirit igre, atmosfera... prvo malo na tome radite/razmisljajte, posle cete lako za engine.

Prati malo forum 🙂 . Rekao sam ja to 5 postova pre tebe. Niko ne pricha o engineu, rekao sam da je to lakshi deo posla. I rekao sam da imam ideju, samo mi treba neko da odradi zvuk i mreznu. Ne za Lines nego za tu "buducu" igricu.

Pozdrav kolegi 3MaJ-u..
Skrinsot ne izgleda uopste lose, kad bi osvetljenje bilo dinamicko izgledalo bi jos bolje, ali su lepe teksture i lightmape na kuglama. Za eksploziju sam prvo pomislio da je radjena kao bilboard, sa blendingom i igranjem sa teksturnim koordinatama, ali izgleda kao da se preliva na susednu kuglu.. Ne lici mi ni na particle engine, sta si koristio?

Bump-maping bi izgledao lepse, jer si siguran da mora kartica sa 4 teksturne jedinice? Mozes da izrendujes multipass u pbuffer, pa da koristis isti efekat na svim kuglama (koje su bump-map). Samo dodatno modulises sa svetlom i eventualno dodas jos jednu lightmapu.

Trenutno se bas igram sa raznim Combiner efektima i mogu se dobiti jako lepi rezultati i bez pixel shadera.
Da li koristis ekstenzije preko 1.2 verzije? Budi pazljiv sa time jer to drasticno smanjuje upotrebljivost igre. Ako bas moras, koristi radije EXT nego ARB ekstenzije, jer su cesce sire podrzane. To uvek mozes proveriti na http://www.delphi3d.net/hardware/ (spisak podrzanih ekstenzija po karticama).
Iako su nasi min. zahtevi prilicno visoki (Radeon, GeForce2, Parhelia), opet muku mucim sa nekim ekstenzijama koje nisu lepo podrzane svugde, npr. GL_ARB_texture_env_crossbar ili GL_EXT_blend_func_separate.
Za ovakvu igru je siroka kompatibilnost mnogo bitnija nego nesto eye-candy-ja vise. Cesto se skoro isto lepi efekti dobiti uz neke kompromise i optimizacije mnogo brze.

Mislim da nesto ne stima ako za ovako jednostavan view je neophodan T&L i multitexturing? BTW. kako znas da je neophodan T&L? Kako to uopste kontrolises u OpenGL-u?

Da li si napravio svoj engine od nule, u C++-u ili si krenuo od nekih poznatijih tutoriala (NeHe,...)??

Ako te zanima kompletan LGPL C++ Engine, pogledaj ovde:
http://www.radonlabs.de/ tj. za tekucu verziju i dokumentacju:
http://nebuladevice.sourceforge.net/cgi-bin/twiki/view/Nebula/WebHome

Radi se o dualnom OpenGL/DirectX8 enginu, *veoma* upotrebljivom. Ako ga i ne koristis, prodji kroz help i sors (sve u HTML-u) i naci ces puno korisnih stvari.. Licno sam naucio puno stvari o D3D-u, jer ce mo verovatno u dogledno vreme dodati u engine i D3D renderer. Posebno kad krenem sledece godine da radim sa shaderima. Drndanje sa ekstenzijama mi vec malo ide na ganglije..

Sto se tice ideje za igru.. Lines je odlican pocetak. Poznata je visoka igrivost i zarazljivost. Mozes i da plasiras preko Shareware sajtova, samo ti treba devizni racun. Uzimaju oko 40% provizije.

Za ideju o komplikovanijoj 3D igri, sa dizajnerima i scenariom.. Sem talenata, potrebno je i *ogromno* vreme, vise godina svakodnevnog rada, BEZ garancije za uspeh. Ako zelis, sad je pravo vreme, jer to ne ide uz stalni posao ili porodicu. U Bg-u vec ima nekih timova koje rade 3D igre za strane narucioce, cuo sam za jedne iz Francuske. Najveci problem je uglavnom u vremenu za razvoj kompletnog proizvoda koje se uglavno oteze i proteze, a zarada je cesto nista.
Zato je tesko poceti komplikovan projekat bez prethodnog iskustva u vecim proj. ako se nema unapred napravljen dil sa potencijalnim kupcem/izdavacem, koji bi bio spreman da uplati nesto novca unapred, makar za opremu, web, prostor i sl..

Ko posmatra (sjajne) momke iz Croteama, nek ne zaboravi da su Roman i drugovi dugo brusili zube u istom timu radeci fudbalske igre za Amigu i da su tu nabrali nesto kesa da mogu da izdvoje nekoliko godina razvoja za Serious Sem-a. Tako je mozda bolje poceti sa vremenski jeftinijim idejama koje bi se distribuirale kao SW..

Sve u svemu, puno srece i nadam se da ce mo mozda biti u prilici da probamo neku alpha verziju igre..

P.S. Samo nastavi sa ETF-om, izguraj do kraja, isplati se. Dobra matematicka podloga mi je pomogla da se posle samo 4 meseca fino uglavim u firmu i zauzmem dobre pozicije (nikad nisam ni probao OpenGL ranije). Ali komplikovaniji culling, picking, podeljeni Frustum i sl. je trazilo dosta matematike..

Chini ti se 🙂 . U pitanju je chista bilboard/blending eksplozija sa 2 teksture i malchice rotiranja particlea. Na kuglama i tabli nisu lightmape vec pravo svetlo koje sam postavio u centar eksplozije. Ne usporava preterano, chak ni sa 3 eksplozije u isto vreme. S obzirom da imam gorenavedeni kompjuter, verujem da ce na 90% stranih mashina ovo raditi ok.
Multitexturing mi treba jer je pored osnovne teksture table prisutna i "senka" (tj shadowmap) loptice kad skakuce. Ako dodam i bump, eto 3 teksture. T&L kontrolishe OpenGL drajver. U Direct3D-u se on ukljuchuje jednom jedinom komandom, ovde je automatski. Igru sam probao na ETF-ovim mashinama (Cel633 & i815) i radila je zaista ochajno, chak i samo sa jednom kuglom. Pretpostavljam da je zbog T&L-a. Gledam da igricu maksimalno optimizujem (ubacio sam i LOD) ali jednostavno mislim da dalje nema potrebe. Ipak, svaka sfera ima mnogo trouglova, fizichki je nemoguce ici ispod neke granice. Osim da igricu nazovem "kockice" 🙂 . U ostalom, mislim da multitexturing i T&L nisu tako egzotichna stvar, pa to ima svaka kartica napravljena u zadnje 2 godine, zar ne? Nekako polazim od pretpostavke da stranci ipak imaju malo chesce hardware updatove od nas. Ispravi me ako greshim.
Bio bih zahvalan ako bi mi preporuchio neki distributerski sajt. Na download.com-u mi traze 100$ mesechno, a neki tamo gamethoughts i dexterity mi se ugradjuju oko 60% shto je stvarno mnogo.
Nisam mislio da mi sledeca igra bude _tako_ velika. Bice samo strashan eye-candy i prilichno zarazna (ali samo multiplayer).
"GLoptICE Engine", kako to lepo zvuchi... Pa i nije bash neki engine, ali dobro... Ukrao sam samo kod za inicijalizaciju prozora (mrzelo me da pishem, a glut mi je nekako gadan).

3MaJ je napisao(la):
Nekako polazim od pretpostavke da stranci ipak imaju malo chesce hardware updatove od nas. Ispravi me ako greshim..

Mislim da gresis. Doduse, mozda jeste cesce, ali nije tako dobro kao sto mislis. Prosle godine u ovo vreme (pred Bozic) Dell je prodao par vozova P4 masina sa TNT2 M64 karticama.. A takve igrice, kao lines se veoma cesto vrte u pauzama i na kancelarijskim masinama (citaj 810 i 815, od skora 845G).
Tvoja masina uopste ovde nije slaba, ima po domovima takvih koliko hoces. Ne zaboravi Laptope. Ovde je svaki TRECI (!!!) prodati PC ove godine Laptop. Ako odbacis kancelarijske masine skoro su stigli kucne masine. A 3D na Laptopu je za generaciju slabiji u proseku.

Doduse, i senke, Bump, odsjaj idu isto u LOD.
Za senke i sl. ti nije neophodan multitexturing. Sve se moze uraditi multipasss preko blenda i i granja sa alpha kanalom. Doduse, jeste sporije

Uhhh, mesto za Shareware distribuciju.. Skoro sam citao bas dosta o tome, ali zaboravih gde... Dosta ih se zalilo i mucilo da nadje pravo mesto.

Odlicno izgleda, keep up good work!

Ej, cekajte mene 🙂

Mislio sam da zavrsim novi demo pa da onda objavim ovde, ali ajde sad.
http://www.ptt.yu/korisnici/r/a/radivojr/
Moja igra je mnogo veca i slozenija a tek je u ranoj fazi.
Na sajtu imate shotove i demo.
Napominjem da je ovo stari demo jos dok sam koristio genesis3d engine.
Sada imam sopstveni engine u dx8.1 i mnogo, mnogo vise stvari je uradjeno nego
u demou koji trenutno mozete da skinete. Za oko 2 meseca se nadam da objavim novi demo.
Igra ce biti kao freespace2 samo bolja. Radim sam vec skoro godinu dana
i treba mi jos oko godinu da zavrsim kod za prvu verziju.
Strpite se jos koji mesec da vidite pravu stvar.

Bravo bravo! Kako ces uraditi sve sam? Nekako mi je to sumnjivo... Koliko tekstura treba da se uradi, skriptovanja, zvucnih efekata i sl. ??? Ali, samo tako nastavi! Jedva cekam taj demo!

Kod i skriptovanje radim sam, a za modeliranje, teksture i zvuk ce se pored mene naci jos buducih fanova koji ce pomoci, znam jer je tako i sa starshatter.com koji je slican i isto ga jedan covek radi a fanovi pomazu

Ja dosta dobro poznajem PShop, mogu ja da radim texture... maybe... Ne garantujem nista osim dobre volje...

To je odlicno, imacu te u vidu. Mogao bih uskoro da ti posaljem neku probnu teksturu da vidim kako bi je odradio.

svaka cast!

Nista od ovoga sto pricate mi nije ni izdaleka jasno jer sam napravio pogresan carier choce i otisao na medicinu ali nisam verovao da kod nas postoje ljudi koji su u stanju da sami napisu engine. Jos jedanom - bravo majstore. Inace licno se malo bavim editovanjem skinova i nivoa u UPaint-u i Unreal editoru, pa ako vam zatreba neko crncenje po tom pitanju pisite.

Nazad
Vrh Dno