Šta je novo?

Dolazi ADSL u moju zgradu, pa mi treba help oko rooter-a

ne, nego na onom papiru sto si dobio od telekoma imas i podatke za korisnicko ime i lozinku koji su upisani u modemu.

Od telekoma sam dobio samo 3 papira. Jedan je garancija za modem, a druga 2 su ugovor na kom nepiše ništa oko username-a.

EDIT:
Sad već pošinje ovaj ADSL da me nervira. Pogotovo eMule. Kako se upali ima UL od 12kb, ali DL-a nema pa da yebe rak raka :D
Sve živo sam probao i i dalje sam LowID. Jedino kad sam high ID je kad je modem nakačen direkt na moj računar. Tako da ja kontam da je do router-a.

Poslednja izmena:
Od telekoma sam dobio samo 3 papira. Jedan je garancija za modem, a druga 2 su ugovor na kom nepiše ništa oko username-a.

onda ti fali taj papir, na njemu je username/pw za modem tj. pppoe konekciju, podaci za email user/pw, pop3/smtp serveri, blabla. :(

hmm, onda moram da idem da to tražim u korisničkom centru?? Taj papir nisam dobio :(

Moras.

Odnesi sve to od papira sto si dobio (ugovor, garanciju itd.) u korisnicki centar i izdace ti na osnovu toga novi papir sa podacima (user i password) za tvoj modem.

a recite mi kako da uporedo držim i ADSL i wireless, pošto bi wireless koristio za eMule, a lan (ADSL) mi treba za komunikaciju sa burazerom.

Gledaj ovako ako uradis PureBridge na modemu, a ruter ti radi NAT opet ces imati LOWID. Posto su svi P2P programi pametni pa odma skapiraju da si iza NAT-a. Tako da pricu sa PureBridge zaboravi. Imaces HI ID JEDINO AKO TI JE JAVNA IP ADRESA NA RACUNARU, a ne na ruteru.

Poslednja izmena:
A kako to da uradim??

To ti je fowardovanje protova, portove sa javne adrese koju imas na ruteru prosledjujes direktno racunaru kojeg navedes tamo u port fowarding . I to radi zato je i napravljeno :D .

Pozdrav...

mozes ovako da probas,
da recimo ADSL modem ima javnu IP,
da ruter preuzima taj IP od modema,
i da na ruteru forwardujes portvove za tvoj ip 192.168.100.3 i za burazerovu 192.168.100.3
na samom modemu ne moras nista da forwardujes,
probaj pa javi,
ako ne uspes imam ja jedan ruter viska pa cu probati kako to sve funkcionise

evo ovako
adsl ruter mora da ima omogucen dhcp u rasponu adresa od 192.168.1.* do 192.168.1.254,
zatim da ti taj ruter na koji ga kacis takodje ima omogucen dhcp za primanje ip adresa od adsl rutera,
adsl ruter mora tom ruteru da setuje gateway na 192.168.1.254 ako je to ip koji je preko dhcpa dodeljen adsl ruteru,
i onda ti za gateway na tom kompu, naravno preko dhcp od rutera, treba da dobijes adresu recimo 192.168.1.10 ako je ta adsresa dodeljenja ruteru putem dhcpa,
ako hoces da znas sta radis onda ti je najbolje da dodelis svuda staticke rute
recimo da ti adsl ruter bude u opsegu 10.0.0.1,
taj ruter da ti bude u recimo 192.168.1.1,
i da ti taj komp bude recimo 192.168.1.2,
uostalom i nema smisla da na WAN port na ruteru kacis nesto sto ima ip adresu iz istog opsega kao i lokalne ip adrese na tom ruteru,
uvek public opseg treba da bude razlicit od lokalnog,
ako ti je lokal 192* public stavi 10.*,
fakticki imas dva NAT-a i na oba uredjaja moras da forwardujes portove,
osim ako taj ruter ima podrsku za pppoe client,
pa bi onda mogao da stavis taj adsl ruter da bude brigde samo,
i da onda taj ruter preko pppoe klijenta prima direktno javnu ip adresu od tog adsl rutera,
i onda bi nebi morao da na oba rutera da forwardujes portove vec samo na ruteru,

***"taj ruter" je ruter iza adsl modema :d

Poslednja izmena od urednika:
osim ako taj ruter ima podrsku za pppoe client,
pa bi onda mogao da stavis taj adsl ruter da bude brigde samo,
i da onda taj ruter preko pppoe klijenta prima direktno javnu ip adresu od tog adsl rutera,
i onda bi nebi morao da na oba rutera da forwardujes portove vec samo na ruteru,

"taj ruter" ima podršku za pppoe client. Samo što ja danas nisam otišao do korisničkog centra da uzmem papir sa podešavanjima za pppoe, tako da to ostaje za sutra :(

Ma nisu oni muka, već mene mrzi da se prošetam po ovoj vrućini do telekomovog korisničkog centra pa da uzmem taj treći papir.
Sada sam na oko 40kb sa emule-om ali kad nakačim modem direkt na moj komp onda sam high id i tako cepam 50-55kb.
I to me malo kopka. Kad je modem nakačen na moj komp (bez rutera) onda sve lepo radi, a kad se tu umeša router onda nastaju problemi :( Probao sam sve živo (forwardovao na ruter pa odatle na komp, forwardovao i na ruter i komp) ali nema leba.

pa nisam ja kriv što tom ulicom ovih dana prolazim samo posle 23h :D nek produže malo radno vreme :D

Evo danas sam skupio hrabrosti i odšetao se po ovom najjačem suncu :D do telekom korisničkog centra i dobio treći papir. Šta mi je sad činiti? Na njemu imam sve potrebno (barem se ja nadam) ali nisam siguran gde šta kucam, tako da ako može sad neki help.

Mislim da ti je pametnija varijanta da prebacis Huawei u pure bridge mode. Nije bilo sanse da forwardujem portove dok to nisam uradio,a probao sam zaista svasta i to sve po uputstvima. Sada sve sljaka super otkako sam to uradio.

Kad to uradis treba da sam napravis pppoe konekciju (jer to vise nece da radi Huawei ako ga prebacis u pure bridge).
Dakle internetu pristupas kao na starom dobrom dial-up-u (user name i password, to jest oni stringovi po koje si isao i dobio ih u Telekom centru) sem ako ne namestis da tvoj ruter to radi automatski ako ima tu mogucnost. Jedna je dakle varijanta da ako tvoj ruter ima tu mogucnost te podatke ubacis u okviru njegove konfiguracije (sto je kod mene slucaj recimo, imas sliku dole u attachment-u) ili da napravis konekciju iz Windows-a koja ce ti stajati na desktop-u.
Za ovo drugo ides na:
Control panel/network connections/create new connection/connect to the internet/set up my connection manually/connect using broadband connection that requires username and password/.....itd, ubacis username i password (sto ti ga dadose u Telekom centru) itd.

Prilozi

• PPOE TP-LINK.jpg
    PPOE TP-LINK.jpg
    141 KB · Pregleda: 105
Poslednja izmena:
Kod mene je slučaj kao i kod tebe tj ruter ima mogućnost pppoe konekcije, tako da ću to da uradim.
Samo da skupim malo vremena, tako da ću to najverovatnije večeras da radim.

Jeee, namestio sam sve, sad sam highID sad samo da vidim kako pici net :D

konacno ;D

i kako radi

neradi :( Juče je radilo, ali danas ne.. Neznam šta mu je. Sad nemogu ni da pristupim modemu, a na routeru prikazuje da traži (looking).

EDIT: Evo sad radi :wall: , ladno se modem sam prebacio na pppoe umesto da je pure bridge :smash: Burazer kaže da ga nije isključivao iz struje (pošto modem i router stoje kod njega) a nije ni nestajalo struje.
Nije valjda da ću svako jutro morati da podešavam modem??:cuss:

Nego kako ja sad kad sam u bridge modu da pređem na ruter??

E sad imam novih problema koji se tiču e-maila i UL inače.
eMule radi odlično (i DL i UL), ali problem nastaje prilikom surfa i slanja preko neta (mail, forumi, logovanje na webmail), pošto nemogu da kucam velike poruke otkucaću više kraćih pa modovi ako misle da treba da se spoje, slobodno. (pobrisao sam ja stare i sve spojio u jednu veliku, pošto sam rešio jedan problem, videćete dole)
Prvo sam imao problem sa gMail nalogom i slanjem mail-a iz OE preko gMail naloga. To sam sredio forwardovanjem odgovarajućeg porta. Ali posle 2 dana problem je u tome što nisam mogao da otkucam veći tekst pa da ga pošaljem. Takođe ni atach na mail-u neće da radi.
Isto to je i ovde na forumu, veliki tekstovi neće da se postuju, atach neće da se pošalje.
Prvo sam mislio da je do FF, pa sam probao i IE i Operu, ali opet isto.
Ovo se sve manifestuje i kad hoću preko webmail-a (neobee, gmail, hotmail, yahoo) da pošaljem nešto. Na neke nemogu ni da se ulogujem, ukucam podatke, ali neće da se nakači na server. Na nekima hoće, ali opet ako probam nešto sa preko 20 simbola neće ni da mrdne.
Takođe imam i problem sa kačenjem na Windows Live Messanger (ali to mi ni nesmeta puno, ko me trebam zna kako da me nađe), pošto to mi je jedini način kako da pričam sa burazom iz danske (on nezna ništa drugo da koristi)

Probao sam sve da vratim kao što je bilo (modem da ide preko DinamicIP konekcije) i tako mi slanje na imageshack radi ok, gmail sto radi oko, radi i ovde UL za atach, tj sve mi radi sad OK.
Ali ovako mi neradi eMule kako treba (tj nisam HighID) a to mi nikako neodgovara.
ko neko ima ideju ili ako se susreo sa istim problemom nek viče na sav glas, pošto mi je ovo neophodno.
BTW neće da radi ni *@nadlanu.com mail, ali to mi nije toliki problem pošto mi on ni netreba.

Poslednja izmena:
Mali up:
Sad sam probao sve i sa switchem, ali opet nemogu da budem High ID.
Sve ostalo radi (MSN, ICQ, mail...), ali eMule neće da bude High ID.
Probao sam sa TP-linkom TL-SF1008D

Vec sam ti odgovorio u nekoj temi, Hauwei jeste router i ima DHCP tj. trebalo bi automatski da podesi sve racunare.
Ne kupuj ruter vec obican switch, kad stigne adsl sve ce ti se samo kasti, a ima i poveliki thread na es forumu o tom hauwei-u.

Danas se ceo dan patim sa ovim. Uzeo sam gore pomenuti, ali... nikako nemogu da namestim sebi da budem High ID. Probao sam na modemu da namestim i DMZ na moju adresu, ne vredi, probao da forwardujem port koji mi treba, nevredi. On podesi adrese, meni dodeli 1.3, ali džaba to :( Probao sam i da stavim da moja bude fiksa adresa, nevredi... :(

Aj nek se neko javi ko je radio sa običnim switchevima da pojasni šta se radi u ovom slučaju. Ništa mi nije jasno.

Nazad
Vrh Dno