One Day in October (2024)
Brutalan! Bio je skoro na Dox tv. Ne znam da li se negde može naći. Pominjao sam ovde i
Supernova: The Music Festival Massacre (2023) i oba ostavljaju bez reči.
Dok se ovaj drugi bavi napadom na Supernova festival, ovaj govori o napadu na kibuc Be eri. Strašni snimci i svedočanstava preživelih o Hamasovoj brutalnosti i ozlojeđenosti. I koliko god da sam po strani, što se tiče nekog svrstavavanja ili donošenja zaključaka između Palestinaca i Izraelaca, iako me cela priča zanima, prosto ti bude jasna (ne i opravdana) izraelska agresija sa druge strane koju su priredili Gazi. I tu je stavljena tačka.
Dok sam još bio pod utiskom, naletim na palestinski
No Other Land (2024) i koliko god različiti u kontekstu i hronologiji jer se ovaj bavi višegodišnjem, sistematskom nasilju kroz iznova i iznova rušenju nelegalno podignutih objekata i pritisak koji se vrši na same rubove sela od strane Izraelaca. E sad, imam veliku zamerku, zašto se u celom dokumentarcu ne pominje širi narativ i razlozi zašto Izraelci ne daju da se tu podižu objekti (to nisu kuće u pravom smislu reči), dok im ovi ruše. Ima snimaka koji delimično objašnajvaju te poteze, ali kada se zagrebe malo šire i dublje baš oko ove Masafer Yatta regije ili šta god, dođe se do nekih podataka.
Koga zanima, preporuka za sva tri dokumentarca. I zanimljiva analiza imdb ocene za sva tri dokumentarca, posebno za izraelske koje su polarizovane 50/50 pa otuda i taj prosek, ali ne i od mene.