Escape from Kabul (2022)
Dešavanja u poslednje dve nedelje avgusta meseca 2021 koja, manje-više svi znaju, uglavnom sa vesti, međutim ovde je detaljno ispričana priča američkih vojnika, civila i talibana.
Koliko god neki imali loše mišljenje o Jenkijima, moram reći da su jedina ozbiljna armija na svetu. Kad kažem ozbiljna mislim i u tehnološkom smislu kao i na samom pristupu problemu i ratu uopšte, kad naprave mess znaju i da priznaju, ili procede kroz zube ili otvoreno, ali ne videh nešto druge da isto rade.
Druga je stvar da li su uopšte tamo trebali biti (u neku ruku mislim da jesu), činjenica je da bez kontrole velikih igrača u svetu (bez Rusije, Kine, naravno), koliko god to nama malima izgledalo nepravedno, nema ni nekog bezbednog i normalnog života. Kukali su na njih, kako ebaše majku Avganistancima, ali Al Kaide više nema, narod je tamo ipak imao sigurnost sa američkom vojskom, evo došla lajt verzija talibana sada na vlast (mada isti klinac), neće se avganistanski narod leba najesti ni sa ovima.
Ko god voli dokumentarce sa ratnom tematikom i ko god nema problem sa tim da li ga je pravio Amer, Rus ili ne znam ti ko, treba pogledati.