Šta je novo?

Događaj u senci

Vukasin ElHik

Slavan
Učlanjen(a)
22.11.2006
Poena
319
Ovih dana kriza baš drma IT tržište, u problemima su velike i male firme, koliko je to ozbiljno pogledajte ovde: http://www.nbs.rs/export/internet/latinica/67/rir.html i ukucajte u polju za naziv komintenta Forum Racunari. To je epilog vezanih događaja kupac - Forum - Uvoznik - Ino dobavljač. Na žalost niko ne priča više o tome u dovoljnoj meri, je li još neko zapazio nešto 'u senci' ?

pa radi im jedan racun :)

pa radi im jedan racun :)

Ne računaj Poštu, taj račun im je za sakupljanje para od računara prodatih za čekove (postoji mogućnost da ljudima odmah puste sve čekove) i putem kredita preko pošte, njega neće blokirati jer sa njega prelivaju posle pare u firmu. Mada lepo si primetio da je to jedan od deset računa koje imaju, a kako sam kuckao još neke firme shvatio sam da mnoge rizične kuće imaju desetak računa, verovatno kako od koje traže kredit ili šta već ali nije dobro.

Mnoge firme ce se vrlo brzo zatvoriti poput ove,a dosta ih je vec zatvoreno.

Koliko saznah, u daleko većem problemu je Pakom koji je pustio menice. Dakle već je izvesno da će i kod nas kao u susednim zemljama postojati 3-4 uvoznika, a da lanac prema kupcu ima da izgleda ovako: uvoznik - prodavac - kupac, dakle bez distributera, kodistributera ili šta već.

rade im dva ali su to verovatno neki namenski ili neki slični posebni računi, jer kad se blokira firma blokiraju se svi redovni računi koliko god ih ima...

mislio sam na racune kod jedne banke :D
sto rekose, verovatno im tu lezu uplate preko cekova...

Opet ista prica, nadrljace radnici Foruma, i snabdevaci Foruma, pa i njihovi radnici kojima ce LD ici dole jer nema naplate...vrzino kolo.
Gazda Foruma ce isto kao i gazda Eurolinka da zavrsi u inostranstvu sa brdom tudjih para.

distributera mi nije zao... niko ih ne tera da daju na lepe oci... radnika jeste al ne preterano.... i sami su znali u kakvoj firmi rade.... jedino radnika distributera...

Samo da se shto pre preseche sav taj korov. Pozdravljam svaku inicijativu da se ovakve stvari reshe u roku od juche a ne odmah...

10 rachuna..ccc

Ajd sto ima 10 racuna za koje se zna,a ne bi me cudilo da ima i sestrinskih firmi koje sluze za uplate/naplate ;) Imam u komsiluku firmu jednu,onako za privatnika dosta velika maloprodaja,prodaju namestaj,racun im u blokadi ko zna koliko vec,a ljudi kupuju li kupuju namestaj i stize li stize novi :) Svasta se kod nas radi,a uvek mi ispastamo na kraju..

:S:E, došlo sve na svoje.
A kada se ovde svojevremeno poteglo pitanje gde (ne)treba kupovati i kada su ljudi pokušali na sve načine da odvrate manje iskusne da ne kupuju kod "forumaša", ceo mod-tim se iz petih žila trudio da omalovaži napore, kao, ima svako pravo da radi kako on misli da treba, ovo je slobodna zemlja, trange-frange, smuti-pa-prospi,...
Poenta je da je ovde društvo pokušalo da reaguje preventivno, ali je ipak interes nadvladao razum, ako me razumete.
Neka, sve uvek dođe na svoje, a što neko reče pre mene, žao mi je samo lakovernih kupaca koji su se navukli kao muva na g****, a ostalih, pogotovo uvoznika ič mi nije žao, znali su s'kim rade, tako da....
Anyway, pamet u glavu i ubuduće voditi računa kod koga se kupuje, nije sve u najnižoj ceni.

edit: ispravka sledi, s obzirom da sam možda malo preterao sa onim "ceo mod-tim".
dakle, u pitanju je tread:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=132368&highlight=forum+računari
Dakle, u pitanju je samo JEDAN ex-moderator, sada samo vip.
ende i:S:

Poslednja izmena:
Veshtachka kriza ko kriza, stvorena sa namenom da se ubiju mali, dobar deo srednjih, a opstanu najveci...Poslujem sa velikim brojem mahom evropskih firmi (ni jednom nashom), to su sve firme sa 1 000-50 000 zaposlenih, pa samim tim moja firma uticaj krize ne oseca, jer obavljamo specificnu delatnost, samo mi u regionu kako treba i dolikuje...da poslujem sa malim, i te kako bi osetio...

U poredjenju sa tehnomarketom, megastores, technomax, comtrade, forum rachunari, win win i slichni...su boranija...Ovi veliki ce rasti time shto jedu boraniju...

Poenta: Deco jedite boraniju da narastete i bijete svog komsiju!

Ko je boranija tu ? Nishta nisam razumeo sem da ti je na poslu super ???

U poredjenju sa kime su svi ovi boranija i ko je onda tu "veliki" ?

poz

ceo mod-tim se iz petih žila trudio da omalovaži napore

Ne znam šta ovo znači, a ne znam ni pravu nameru ovoga ali ovo je stvarno preterano reći.

Pa od kad ovaj forum postoji skoro * svi smo pljuvali i na forum racunare i na jugodatu i paradajz konfiguracije i sl...

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=104712 evo teme o ovim prvim...

* neću da grešim dušu i slažem, možda se neko nije javio ali niko nije stao na stranu takvih radnji

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=132368&highlight=forum+računari&page=3 evo još :)

Ko je boranija tu ? Nishta nisam razumeo sem da ti je na poslu super ???

U poredjenju sa kime su svi ovi boranija i ko je onda tu "veliki" ?

poz

Da pojasnim...

U poredjenju sa tehnomarketom, megastores, technomax, comtrade...Boranija su forum rachunari, win win, eurolink i slichni...A ja realno ochekujem da taj win win prsne vrlo brzo...ko su oni da tako iznenada isplivaju, otvore silne radnje i poplacaju tolike reklame...hoce li moci tolike kredite da vrate? :)

Nije poenta bila u tome da mi je super na poslu, nego da zesca mashinerija ne propada, nego privremeno posluje sa manjim prihodom/gubitkom koji moze da podnese dok ne dodju za njih daleko bolji dani...

Poslednja izmena:
Gazda Foruma ce isto kao i gazda Eurolinka da zavrsi u inostranstvu sa brdom tudjih para.

Sto je najinteresantnije, jedan od brace Kordic (Eurolink) radi kod jednog od najvecih distributera racunarske opreme kod nas. Nema on tu mnogo sta da se bori protiv zakona. Otvorio je d.o.o, ne odgovara licnom imovinom, proslo par meseci i otvorice on vec nesto drugo cime ce se baviti.

Glavni problem je ovde sto sve te firme rade sa tudjim parama. Forum racunari je samo jedna u moru firmi koje rade sa parama dobavljaca. Kupe robu "na kilo", drze u prodavnici dok ne prodaju, vrate pare dobavljacu (naravno, nesto zarade) i tako u krug. Sve to traje dok im ne stane promet, a dobavljac trazi svoje pare nazad. "Mazu, lazu" dok mogu, kad nekom pukne film, pusti menicu, onda redom krenu i ostali da ih pustaju i gotovo...

Obrtati pare dobavljaca je veoma jednostavno u startu, ali se na duze staze ne isplati. Kako bese: "ko ne plati na mostu, platice na cupriji".

Poslednja izmena:
Ali Eurolink je većina kupaca hvalila, i ovde na benchu, a forum računari su imali tretman kao i jugodata :)

Da pojasnim...

U poredjenju sa tehnomarketom, megastores, technomax, comtrade...Boranija su forum rachunari, win win, eurolink i slichni...A ja realno ochekujem da taj win win prsne vrlo brzo...ko su oni da tako iznenada isplivaju, otvore silne radnje i poplacaju tolike reklame...hoce li moci tolike kredite da vrate? :)

Nije poenta bila u tome da mi je super na poslu, nego da zesca mashinerija ne propada, nego privremeno posluje sa manjim prihodom/gubitkom koji moze da podnese dok ne dodju za njih daleko bolji dani...

WinWin je, koliko znam, maloprodaja jednog dobavljača, nije to baš isto kao eurolink ili forum računari.

Necu da se ukljucujem u diskusiju jer cu izgubiti zivce...

Boze, najgluplja stvar na internetu je sto svako moze da prica i da ga svi cuju. Toliko nagadjanja ima i to od strane ljudi koji pojma s pojmom nemaju o domacem trzistu, da je to strasno. Da obrisem, rekli bi - vidi ga, ne da mi da kazem sta imam. A da lupetanja ima, kad moram ovako ruzno da se izrazim, ima - ima i previse.

Ajde da zamolim one koji ne znaju da ne truju ovakve diskusije. Zamlacuju neupucene jer lupaju, ne znaju ni sta je ni ko je distributer ili retailer, pljuju redom i one lose ali i posten svet :) Ne ubijajte nevine samo da bi delovali interesantni u drustvu...

Ali Eurolink je većina kupaca hvalila, i ovde na benchu, a forum računari su imali tretman kao i jugodata :)

WinWin je, koliko znam, maloprodaja jednog dobavljača, nije to baš isto kao eurolink ili forum računari.

Aha, nisam znao da je win win maloprodaja dobavljacha :)

Ji, mi smo ih hvalili, to stoji, ali ako uporedish 10 puta (ne %) vecu marzu Foruma + cinjenicu da smo mi mali deo konzum tela...tetke gledaju pink + tetka dobila otpremninu/shtedela = mala deca igraju crysis na gf mx440 :)

***a...Ako uzmemo da Eurolink ima marzu 10%, a npr Desk 10% vishu cenu u maloprodaji, znachi da Desk ima duplo vishi prihod od Eurolinka...Ako Desk i Eurolink imaju isti broj prodatih artikala, isti broj radnika i isto placaju zakup, a sve to u sumi iznosi 50% eurolinkovog profita....Dakle desk ima fazon 4 puta vishi profit od Eurolinka...

EEeeeeee saaaaad ubaciti u rachunicu Forum rachunare koji imaju marzu od 100% :)

Edit - nisam strucan za it trziste, samo bi po mom vidjenju ovako trebalo da izgleda
Edit 2 - Peco nadam se da ce tvoj biznis uspeti...

Poslednja izmena:
Aha, nisam znao da je win win maloprodaja dobavljacha :)

Ji, mi smo ih hvalili, to stoji, ali ako uporedish 10 puta (ne %) vecu marzu Foruma + cinjenicu da smo mi mali deo konzum tela...tetke gledaju pink + tetka dobila otpremninu/shtedela = mala deca igraju crysis na gf mx440 :)

***a...Ako uzmemo da Eurolink ima marzu 10%, a npr Desk 10% vishu cenu u maloprodaji, znachi da Desk ima duplo vishi prihod od Eurolinka...Ako Desk i Eurolink imaju isti broj prodatih artikala, isti broj radnika i isto placaju zakup, a sve to u sumi iznosi 50% eurolinkovog profita....Dakle desk ima fazon 4 puta vishi profit od Eurolinka...

EEeeeeee saaaaad ubaciti u rachunicu Forum rachunare koji imaju marzu od 100% :)

Edit - nisam strucan za it trziste, samo bi po mom vidjenju ovako trebalo da izgleda
Edit 2 - Peco nadam se da ce tvoj biznis uspeti...

Nemoj tako Marko, nije u pitanju marža ili politika neke firme, mada kad si to naveo verovatno si svestan da Forum ipak zarađuje novac i to prilično. Zato sam i pitao na početku je li neko nešto zapazio u međuvremenu, ako nisi nemoj ubacivati ovakve elemente, ako si nešto čuo - prvo proveri, jer Forum se najviše snabdeva iz Pakom-a i ASBIS-a, dakle i pored velikog prometa ne zamara se uvozom robe već agresivnom prodajom što podrazumeva velike troškove marketinga i armiju ljudi angažovanih za to. Obzirom da smo svi svesni da 'kante' prodaje po ceni 'porculanskih vaza' i da im ti ipak dobro ide, ne bi trebalo da im fali novac-promet, lično zapažanje je da je dobavljač u problemu a ne ovaj prodavac. Šta to znači, zapravo zašto pokrenuh temu - kako mi ovo ipak liči na problem dobavljača (po svemu sudeći Pakom ima problema jer pušta menice), ovo neće biti kao sa Eurolinkom i robom odande, jer ako smo imali reklamaciju išli smo do uvoznika-dobavljača, a šta ćemo sada kada je uvoznik (verovatno) u problemu?
Zato sam postavio pitanje je li još neko nešto primetio, baš me briga za firme i gazde, gde smo tu mi ostali koji ipak koristimo svoja 'cvokoćala' i gde se stalno desi neki kvarčić... Kome se u tom slučaju obratiti? Kakva je budućnost našeg IT tržišta?

ovo neće biti kao sa Eurolinkom i robom odande, jer ako smo imali reklamaciju išli smo do uvoznika-dobavljača,
Ja sam u RHS-u pokusao da reklamiram neispravnu Palit 8600GT Sonic+ karticu staru manje od godinu dana i rekli su mi da garantni list ne glasi na njih vec na Eurolink i da ne mogu da uvaze reklamaciju, tako da nemoj previse da se uzdas u uvoznike.

Meni je nekako i logichno bilo da Forum pukne dolaskom SEKE. :-devil-: Elem, ako pogledamo ko su im mushterije, tetke i strine sa chekovima i oni koli kupuju na xy rata. Pa takvi najpre odustaju od kupovine kompiJutora. Na stranu to shto su uvaljivali paradajz konfiguracije, imali su velike troshkove. Nije jeftino reklamirati se na Pinku, i to u udarnom terminu, usred Grand Parade!

off: Kad spomenuste paradajz konfiguracije, setih se jedne ploche sa Intel 815G chipsetom, na kojoj je pisalo samo Tomato. Eno je, i dan-danas rai kod jednog auto-mehanichara. :d

Potrazivanja prema Forumu iznose 218 miliona dinara, odnosno 2 MILIONA I TRISTA HILJADA EVRA

Znao sam vec dugo da ce slucaj Eurolinka biti mala beba prema ovom slucaju, ali ovo nisam mogao ni da sanjam. Ovo je za sve koji znaju stanje stvari u domacem IT-u, nezamislivo veliki novac i bojim se da ce se kataklizmicno odraziti na stanje pojedinih distributera. Mnogo, mnogo veliki novac, jezivo veliki...

Zasto se to desilo, koliko sam pricao da ce se desiti (ne mislim na forum racunare nego na politiku distribucije uopste), upozoravao da ne sme da se desi, dzabe...

Agonija domaceg trzista se nastavlja a posledice ce biti vrlo brzo vidljive...ne radujem se uopste!!!

Aaaaaaaaaaa!!????
218 milkica dužni?
E, ovde će da bude lomova, sada već čuveni Eurolink je definitivno malo dete u odnosu na ovo.
Kao što je neko već konstatovao, na tržištu će definitivno ostati par velikih, dok će dosta malih 4um da povuče sa sobom u ambis.
C'est la vie.

Poslednja izmena:
mother dear.... ovo je stvarno velika cifra u pitanju...

pa politika prodaje na odlozeno i "dodjem ti" je definitivno odvela u propast... i distributera i doticne...

Šta to znači, zapravo zašto pokrenuh temu - kako mi ovo ipak liči na problem dobavljača (po svemu sudeći Pakom ima problema jer pušta menice), ovo neće biti kao sa Eurolinkom i robom odande, jer ako smo imali reklamaciju išli smo do uvoznika-dobavljača, a šta ćemo sada kada je uvoznik (verovatno) u problemu?
Zato sam postavio pitanje je li još neko nešto primetio, baš me briga za firme i gazde, gde smo tu mi ostali koji ipak koristimo svoja 'cvokoćala' i gde se stalno desi neki kvarčić... Kome se u tom slučaju obratiti? Kakva je budućnost našeg IT tržišta?

To sto Pakom pusta menice je njihovo legitimno pravo da zatraze naplatu sopstvenih potrazivanja. Da li su u problemu ili nisu to je manje bitno u ovom slucaju. Ovaj momenat se samo odlagao i bilo je pitanje kome ce prvo popustiti zivci...

Sto se buducnosti tice...

Ciscenje trzista je u punom jeku: iako smo ga godinama najavljivali, mnogi i prizeljkivali, meni je opet zao bilo cijeg propadanja. Koliko god neko bio los, uvek prvo pomislim na neke ljude koji su ostali bez posla. Problem je na sledecoj relaciji: vendor pritiska distributere da ispune sve ambicioznije targete, ovi to moraju negde da plasiraju, plasiraju pod nenormalnim uslovima i na kraju se ne naplate...agonija.

Elem...ovo vise nije fraza. Zaista ce se domaci IT svesti na kraju na nekoliko lanaca trgovina - kad bolje razmislimo, mozda je i bolje da tako na kraju bude. Svi su imali sansu godinama, i da rade, i da propadnu, i da se podignu - ostali su najjaci mada su i oni ozbiljno uzdrmani uprvo ovakvim slucajevima. Verujte, niko nikoga nije pojeo, moje licno misljenje je da su se mali pojeli sami: dobar gazda i danas ima svoju firmu koja radi koliko-toliko uspesno jer je stvari drzao pod kontrolom, nije se poneo nerealnim ambicijama

Procitajte moj editorijal na Bench IT-u (da ne hvalim sam sebe) pa pogledajte sta sam rekao jos pre par meseci...

Ne bi me cudilo da ovih dana u vestima osvane nova pucnjava ili sl., kao onomad za Eltim.

Peco, posto si ti ovde najstrucniji, mozes li nekako objasniti sledece..

Dug se verovatno najvecim delom stvorio od prodaje na rate...Firma ce se jelte zatvoriti, da li ce ljudi koji imaju preostalih npr 11 rata biti u obavezi da placaju te rate, i kako ce se to regulisati?

Ovde je u pitanju nekih 10 000 konfiguracija...

Vrh Dno