Šta je novo?

Does Nvidia have a future?

Pa oni upravo rade na tome da tako i ne ostane. Tegra, Ion/Ion2 i sad Fermi-Tesla su tu da to (pokusaju) da promene.

Pa oni upravo rade na tome da tako i ne ostane. Tegra, Ion/Ion2 i sad Fermi-Tesla su tu da to (pokusaju) da promene.

Slazem se, ali ce biti u gadnom problemu ako previse zakasne za mejnstrim derivatima (po meni vec kasne, izaci ce to na 6+ meseci). Mislim, kao da ce svi da potrce da kupe Fermi GeForce :p

Cipset biznis ce im biti jos gori nego do sada, izgubili su i diskretnu notebook grafiku (i bice jos gore, verovatno ce ATI stici do 60%), a nije iskljuceno da izgube i prednost market share-a kada su desktop GPU u pitanju.

Za Tegru je realno jos uvek rano da ih vadi, pa moguce da ostaje samo ION kao polje gde su ubedljivo najjaci.

Nije direktno vezano sa samu NVidiju, ali...

Nvidia partners in trouble

Some partners might actually go under. We don’t want to name any names at this point, but at least in Europe some big names might disappear waiting for Fermi.

Moguce je da preteruje, ali situacija svakako nije dobra.

Auuu, blagi boze cime se vi bavite i sta izvlacite, a jedan cip radi 5 ****no teskih operacija iz mesta.

Opet, potpuno finansijski opravdano.

I za prošlu prodaju akcija (11. septembar 2009.) sam isto rekao. Nisu se mogli nadati dobrom četvrtom kvartalu jer je bilo očigledno da Fermi derivata neće biti pre kraja godine, što bi značilo da su mogli da se nadaju launch-u u Q1/2010 i profitu u Q2/2010. Jen Hsung je maestralno prodao svoje akcije u najboljem mogućem trenutku tada.
Ista priča je i sada. Očigledno da Fermi nećemo videti u ovom kvartalu što ne znači da ga neće predstaviti i lansirati. Budući da je potrebno da prođe bar jedan kvartal kada se proizvod nađe u prodaji odnosno kada se vidi koliko je uopšte uspeo, akcije nVidije mogu samo da stagniraju ili blago padaju do Q2/2010.

nvda

1. peak - 10. Septembar akcije vredele 16.32$ (Jen Hsung prodaje akcije)
2. peak - 7. Decembar (Intel objavio da odustaje od LRB) akcije vredele 16.09$. Nakon toga akcije rastu što zbog ponovnih najava Fermija, što zbog konstantnog rasta u xmas shoping periodu.
3. peak - 6. Januar, dan pre CES-a akcije vredele 18.51$. Na CES-u je nVidija trebala da predstavi nešto opipljivije vezano za Fermija ali su određeni VIP-ovi koji su mogli da prisustvuju zatvorenoj prezentaciji dobili samo, citiram: "white papers oral".

Ne ulazim u to kakav je CEO Jen Hsung ali tvrdim da je odličan biznismen i berzanski stručnjak. Vrlo lepe pare je zaradio u prethodnih šest meseci.

Zbog svega navedenog se i predviđa pad nV market šera u diskretnoj grafici sa 65% na ispod 60% ovog kvartala. Ako Fermi bude dobar kao što se očekuje, verujem da će održati taj procenat do kraja godine.
Na ruku im ne ide i konstantni rebranding proizvora (skorije vreme - GT210 u GT310 kao i mobilni segment - M300 serija) kao i istina iza ION2 platforme koja se ispostavila da je običan ION + isti taj rebrandovani GT210, sada GT310 u ION2.
Jedino gde se stvarno vidi ekspanzija nVidije je Tegra platforma. Tu ne mogu da zabrljaju. Bar se tako nadam.

Poslednja izmena:
Odlicna analiza, potpuno se slazem, i ne mislim naravno da je ovo znak da NVidia propada, ali su slicne stvari i ranije pominjane u ovoj temi.

Izvesno je da ce citav kvartal biti los - sve i da predstave Fermi, nece ga biti u dovoljnim kolicinama. Akcije su prilicno vredne trenutno (vrlo blizu maksimalne vrednosti u prethodnih godinu dana), a cela "akcija" je tempirana nekoliko dana pred kvartalne izvestaje gomile kompanija (ukljucujuci i AMD) - definitivno savrsen tajming.

lol

Moracemo da konsultujemo i gosn Tarota da iznese svoju ekspertizu...:D

Poslednja izmena:
Milim da je ovaj gospodin primereniji:

n34723208286_9417.jpg

:)

U krajnjem slučaju, to što radi JSH je dobro za njega osobno, jer on na kraju krajeva i raspolaže informacijama iz prve ruke. Pa si tako može dopustiti show da maše komadom drveta i plastike kako bi uvjerio ostatak svemira da njegova kompanija ima nešto što u stvarnosti neće imati još pola godine. Ova gesta odašilje neku poruku u okolinu, a to sigurno ne pridonosi povjerenju u kompaniju Nvidia. JSH sa svojim egom riskira da doživi sudbinu Steva Jobsa iz 1985.

Kako je Nvidia "izgubila" PC chipset business:
http://money.cnn.com/video/technology/2010/03/07/ctd_nvidia_intel_antitrust.fortune/

Dakle, nakon što su izgradili veoma prepoznatljiv NForce brand na AMD-ovoj platformi, na račun SLIa su se uspjeli ubaciti i u dobro čuvani Intelov segment. Sasvim razumljiva poslovna logika, ako se uzme u obzir da je trava u Intelovom dvorištu otprilike 5-6x zelenija. Jedino su zaboravili ponijeti sa sobom velike količine vazeljina :d.

Poslednja izmena:
Da li Jensen mulja kad kaze da necemo videti Tegre u Apple proizvodima ili je Dzobs stvarno rekao GTFO?

F*ck, sad sam pogledao vezani video, iz ustiju Jensena lično .... izgleda da je Jobs zaista rekao GTFO !
Najvjerojatnije neka "politička" kvaka. Nisam upućen, možda Apple aktivno sudjeluje u razvoju grafičkog čipa kojeg trenutno koriste na svoje proizvode? (takođe neki ARM bazirani SOC, ako se ne varam)

Ne shvatam da li oni uopste imaju osnov da zahtevaju da im Intel otvori licencu, ili je ovo jos jedan pokusaj "lova u mutnom"... oni su monopolisti, pa daj da se i mi okoristimo. Koliko znam, prethodni ugovor je vazio za 775 procesore, novi nije potpisan, jer Intel to nije zeleo.

Meni isto nije jasno, sve ide u pravcu integracije grafike i procesora i tu, logično, više nema prostora za NV. A ni i680/i780 čipseti im nisu bili nešto bajni. Takođe, kako se tu uklapa ION? Da li je to nešto što je NV radila na svoju ruku ili je bilo pokriveno nekim dogovorima.

Meni isto nije jasno, sve ide u pravcu integracije grafike i procesora i tu, logično, više nema prostora za NV. A ni i680/i780 čipseti im nisu bili nešto bajni. Takođe, kako se tu uklapa ION? Da li je to nešto što je NV radila na svoju ruku ili je bilo pokriveno nekim dogovorima.

Bio bih zacudjen da su radili na svoju ruku, jer pre svega tesko da bi nekog od proizvodjaca ubedili da rizikuje odnose sa Intelom zbog njih.

Inace, probao sam ION nedavno, i stvarno mi se dopalo kako to radi, ako zanemaris temperaturu (koja je prelazila i 80 stepeni). Odlicna stvar za HTPC, a cak i nije toliko skupa. Tu trenutno stvarno nemaju konkurenciju, ali im samo to definitivno nije dovoljno. Da su se dogovorili sa Apple-om...

Istraživao sam malo. Atom ima FSB kompatibilan sa P4/C2D pa je tako sigurno pokriven licencom između Intela i NV. Problem se pojavio jer Intel nije želio isporučivati Atom bez čipseta (svog, naravno). Kad je NV digla graju, Intel je tvrdio da prodaje Atom i bez čipseta. Koliko vidim, ION je dostupan na tržištu, vidim u trgovinama Acer-ov Revo i Asrock ION sisteme, tako da tu valjda nema problema.

Veći problem je nastao s novim Atomom (“Pine Trail”) koji integrria NB i grafiku, tako da nema više FSBa, pa time nije ni pokriven licencom.

Uglavnom, NV je sama kriva i teško da će ovo dobiti. Totalno su marginalizirali razvoj čipseta za AMD i VIA procesore (bila je u igri varijanta IONa s Neo procesorom) i sve karte su bacili na Intel koji ih je izvozao. U procesu su popušili i svoj najveći adut, SLI, odnosno odvojena je SLI licenca od NV čispeta. Lakomost i glupost ih je koštala čipset biznisa.

Poslednja izmena:
Charlie: Samsung dumps Nvidia's Tegra

Klasičan članak u Čarlijevom stilu :). No ima jedna interesantna stvar vezana za deal s Microsoftom (ZuneHD, Pink) i "prigušenim" marketingom za Android platformu. Opet se priklanjaju "veličinama", kao i u slučaju čipset biznisa s Intelom. To znamo kako je završilo. U međuvremenu, svako ko nešto znači na MID/smartphone tržištu razvija i svoje Arm bazirane SOCove. Ne vidim kako će NV tu prosperirati.

Poslednja izmena:
Charlie: Samsung dumps Nvidia's Tegra

Klasičan članak u Čarlijevom stilu :). No ima jedna interesantna stvar vezana za deal s Microsoftom (ZuneHD, Pink) i "prigušenim" marketingom za Android platformu. Opet se priklanjaju "veličinama", kao i u slučaju čipset biznisa s Intelom. To znamo kako je završilo. U međuvremenu, svako ko nešto znači na MID/smartphone tržištu razvija i svoje Arm bazirane SOCove. Ne vidim kako će NV tu prosperirati.
jedina gora stvar od ulaska u "fajt" sa Intelom jeste "fajtanje" sa Qualcomm-om i Texas Instruments-om ;) Narocito sa Qualcomm-om, sa kojim ni Intel jos uvek ne pokusava da se kaci ;)

Analysts: NVIDIA GeForce GTX 400 yields 20-30%; <10,000 cards shipped

http://vr-zone.com/forums/634613/an...00-yields-20-30--lt-10-000-cards-shipped.html

The unthinkable rumours are being all but confirmed. Financial analysts from Needham and Company claim that Nvidia has less than 10,000 cards worldwide at the moment (all sold out, presumably) with yields of 20%-30%. Things could have been even worse, perhaps hitting the "<20%" rumour had GTX 480 shipped with all 512 SP enabled.

Znajuci kako funkcionise alokacija i distribucija, a na bazi gore potvrdjenih informacija (analiticari koji svoje usluge prodaju velikim finasijskim institucijama nisu Charli - mada Carli realno zna mnogo vise i mnogo ranije od njih), definitivno se moze reci da Fermi nece zapljusnuti stenovite obale Balkana :d

In an analysis to their clients, analyst Ravindra Gill wrote - "We are downgrading Nvidia to a 'hold' and removing our 12-month price target (was $22) after a series of channel checks indicating that Fermi is not ramping well and there could be further product delays. Based on our findings, Nvidia has very limited supply of Fermi desktop/notebook parts and yields remain poor at around 20-30%"

Fermi je definitivno usao u istoriju kao najgori paper-launch ikada. Verovatno bi ga zayebao Larrabee, ali se Intel na vreme opametio, stisao petlju i povukao ga! :p

Juce sam od prijatelja, koji radi za jednog od vecih globalnih vendora, saznao da im je NVidia isporucila 60 puta (ne % vec puta) manje kolicine GF100 kartica od onoga sto je bilo ugovoreno. Stoga i ne cudi ova cifra od 10000 kartica worldwide, koja je izgleda sasvim realna. Tacne brojke nisu ni bitne, mozete da zamislite o kom redu velicine se radi.

Znachi imao sam srece :d

Stize Fermi:

Gainward GTX480-1536-DUALDVI-MINIHDMI 49.990din preporucena M.P. cena
Gainward GTX470-1280-DUALDVI-MINIHDMI 38.990din preporucena M.P. cena

kolicine veoma ogranicene :)

da ovo nije pochetak kraja?

Ne verujem. Doći će njima iz dupeta u glavu da moraju da napuste dosadašnji pristup kreiranju čipova ako žele profit. Samo se nadam da će tada AMD imati dobru softversku podršku (fizika, OpenCL, bolji drajveri za slobodne OS-e). Ako nVidija napravi cenovno konkurentan čip dobrih perfomansi i bude tražila iste pare za njega kao AMD za svoje, situacija bi se vrlo brzo preokrenula u korist nVidije.

Ne verujem. Doći će njima iz dupeta u glavu da moraju da napuste dosadašnji pristup kreiranju čipova ako žele profit.

NVidia ce imati profit, i to prilican, u to ne treba sumnjati, i ne treba brinuti da ce propasti tek tako. Desktop cipovi cine oko 2/3 prodaje, ali manje od 1/3 ukupnih prihoda, iz razloga sto iste karte u Quadro verziji (za Teslu cemo tek videti koliko ce uspeti) kostaju daleko vise. Ovakav razvoj situacije i nedostatak konkurencije trenutno najvise steti prosecnim kucnim korisnicima koji bi pomalo da se igraju. NVidia kratkorocno nije toliko ugrozena.

Ipak, definitivno imaju mnogo problema, i sa inzenjerske i sa ekonomske strane. Cipset biznis je potpuno u autu, i trenutno ih verovatno samo Apple odrzava, a i to je samo do sledece generacije. Tegra... ne znam ni sta da mislim, pitanje je da li ce imati dovoljno veliko trziste (licno mislim da nece). Fermi launch je stvarno izgleda smehotresna olimpijada, nisam do juce verovao da je situacija bas toliko losa.

Nazad
Vrh Dno