U godinama kada se kompanije utrkuju u ulagivanju "gejmerima" pred launch svojih novih proizvoda i prodaju fazone da se "brinu" o istima (a ne o njihovim parama, jelte), sta imamo?
Stari 8800GT tera ovosezonski "hit" OFP Dragon Rising u 1080p sa 2AA i 4AF, a vizuelno najnaprednija igra, koja maltene i jedina trazi jaci hw - je stara 2 godine.
To se desava, kad se ide u kolce sa Microsoftom. Promovisi njihov OS i novi DirectX kako bi prodao svoj hw. I ljudi to kupuju i sa podsmehom gledaju sta radi "konkurencija" (ne konzolna, vec ona sto radi PC hw takodje lol) i tvrde da doticna - propada. Jer nema DX11 kartu na trzistu, OMGZOMG.
Umesto da se forsira nesto drugo, DX11 ispada "glavni" i najvazniji feature koji se MORA imati. M$ happy, kupci kartica happy...A IGRE?? Malko kaskaju vec par godina. Graficki. A po gameplay-u stagniraju.
nV jedina ne proizvodi CPU-ove u ovoj kombinaciji i MORA da forsira GPGPU, kao i low power GPU za prenosne uredjaje, smartfonove i sl. Tako da tu nema nista cudno. To sto ih sad pojedini predstavljaju kao da "ne brinu" o gejmerima i prozivaju ih zbog toga je smehotresna stvar... a vamo se ulizivati M$-u i reklamirati njihov OS i DX, kompaniju koja je najodgovornija za (lose) stanje i stagnaciju video igara (i na PC i na konzolama).
Sto se mene tice, kupovanje nove graficke zbog video igara je postalo besmisleno vec neko vreme...mislio sam da ce prelazak na 1080p mozda promeniti stvar, kad ono - nece

Uostalom, velika vecina igara koje plivaju po raznoraznim platformama je ionako crap sklepan nabrzaka da se sto vise i sto pre zaradi.
A sa druge strane - cekam GPGPU. HOCU da mi grafika preuzme SAV posao za koji koristim CPU. Ako im za takav GPU treba toliko i toliko vremena za razvoj, nek bude tako. Vredece. Pre cu da dam i tih, kako pojedini predvidjaju, 600 evra za GPU koji ce da tera VRay RT 30 puta brze (i vise) od budjavog CPU-a koji kosta preko 1000 evra.
Zato licno mislim da tako nesto jedino i moze da dodje od kompanije koja ne pravi CPU. Zna se ko je prvi i poceo sa forsiranjem istog, inace. Sto bi Intel i AMD sekli granu na kojoj sede i odjednom pocele da forsiraju tako nesto, u godinama kada im CPU biznis donosi glavninu zarade. Da, hvalice se time da njihov GPU podrzava "to i to" ali od toga ne verujem da ce ista ispasti, kao sto nije ni do sad.
I naravno da ce ih CPU igraci prozivati iz raznoraznih razloga jer im ovi oduzimaju posao na njihovom terenu - spuerracunari, laboratorije, zahtevniji korisnici, render-farme...
Zato, nemam nic' protiv da kompanija koja pravi GPU forsira GPGPU "naustrb PC gejmerstva" jer je ono vec odavno zadnja rupa na svirali M$-u...kad ce vec 600e kartica zvrjati u leru sa multiplamtfrm igrama, neka bar brise patos sa CPU-om u ostalim poslovima koje radim. (Pod uslovom da ne za*eru stvar sa ogranicenjem tipa "e, druze, za VRayRT ti treba Tesla, ovo ti je samo za 'grice" lol...)
Ako nV propadne zbog toga, jerbo nema DX11 jos uvek, a cip joj je komplikovaniji od konkurentskog, zbog fprsiranja GPGPUa, nek ide zivot...nece biti prvi niti poslednji put da kompanija koja uradi pravu stvar propadne:d