Šta je novo?

dodavanje harda

Ma ne zbog problema vec zbog brzine.
Sa windowsom traje mnogo duze..(nemoj da me shvatis pogresno :d)..

Ja danas formatirao 1 TB hard koji sam stavio u novi enclosure i iz Win-a je quick formatiranje trajalo par sekundi. Dakle, potpuno nov hard, samo ga je pre formatiranja aktivirao i onda ponudio full ili quick, ja izabrao ovo drugo i sve očas posla gotovo.

Ali već je ustanovljeno da treba dublja brazda pa da usev bude zaštićen od zime :d
Daj bre dosta o toj brazdi i usevima, zajbo se čovek, šta da se radi, zemljoradnik, bitni mu usevi (a i brazde, kao i dubina iste).
:d:d:d
A sad ozbiljno, nema ništa od "kvaliteta dubine formatiranja", kao što su prethodnici rekli, da se ponavljam... A što se tiče saveta za formatiranje do sada sam svako odradio iz management-a win-a, a potom Acronis-om naknadno proverio integritet particije.
Pozz

da ne otvaram nov topic :angel:

...

imam WD Blue 640 Gb sa dve particije, a danas sam dodao WD Green od 2 Tb (kao na slici)

logical.jpg

kad sam ga pokrenuo komp se zamrzao jednom, ali (da kucnem u drvo) posle reseta sada izgleda da je sve u redu.

Kad sam formatirao ovaj novi HDD, Win 7 je automatski napravio jednu Primary particiju. Posto ce on da mi sluzi iskljucivo za storage ja ga prebacio u Logical (onako, laicko rezonovanje). Dal je to u redu, da znam dal da ga tako ostavim pre nego sto krenem da tovarim podatke na njega ... nekako imam utisak da mi sporo radi.

Poslednja izmena:
^ Trebalo je prvo da se informišeš šta je primarna a šta logička particija. Ne... to što si uradio nije dobro jer je drugi disk neupotrebljiv bez prvog. Svaki disk bi trebalo da ima barem jednu primarnu particiju.

Vikipedija je obično odličan izvor osnovnih informacija i referenci o nekoj tehničkoj stvari.

pa guglao sam ali nisam naisao na ista relevantno na tu temu. Na par mesta kazu da je nebitno da li je primary ili logical i to je presudilo (ali na zalost to su poprilicno bajati clanci od pre 5-6 godina).

Kad bih sad izvadio green HDD i stavio ga i neciji external rack ili docking station, ili pak ubacio kod ortaka u njegovo kuciste - svi podaci bi se videli sasvim normalo kao i na mom kompu ? Plus to da li je primary ili logical nema nikakve veze sa brzinom rada ? Mislim 99% sam siguran da je odgovor na oba ova pitanja "Da", ali ajde rekoh bolje da pitam nekog ko ima prakticnog iskustva sa ovim i eliminisem i taj 1% sumnje

pa guglao sam ali nisam naisao na ista relevantno na tu temu. Na par mesta kazu da je nebitno da li je primary ili logical i to je presudilo (ali na zalost to su poprilicno bajati clanci od pre 5-6 godina).
Nema veze da li ćeš za podatke koristiti primarnu ili logičku particiju, ali itekako ima veze kako ćeš da particionišeš nov disk!

Kad bih sad izvadio green HDD i stavio ga i neciji external rack ili docking station, ili pak ubacio kod ortaka u njegovo kuciste - svi podaci bi se videli sasvim normalo kao i na mom kompu ?
Moguće da ne bi. Pitanje je gde ti je ekstended particija, na tom disku ili na onom prvom.

Plus to da li je primary ili logical nema nikakve veze sa brzinom rada ?
Nema. Ima samo veze sa tim da li je particija butabilna i gde se nalaze podaci o njoj (MBR/VBR ili EBR). S obzirom da svaki disk može imati najviše 4 primarne particije (što je za storedž diskove više nego dovoljno) nema razloga ne napraviti jednu, dve ili čak 3 primarne particija, ako je to uopšte potrebno.

Ubacio novi HDD pored postojeceg, oba su SATA II, koristim Xp, vidim HDD u device manageru, medjutim nikako da ga formatiram.
Kliknuo sam u Disk Managmentu na inicilajizaciju, medjutim nisam imao opciju make new partition ?
U Disk Managmentu prvi HDD je Disk 0, i on je lepo podeljen, ovaj novi je Disk 1, pise Dynamic, velicina i online.
Pise i da je unallocated, kada kliknem na njega suprotnim klikom pise mi new volume i properties, sta dalje da radim ?
P.S. Imam opciju i da suprotno kliknem na Disk 1, pored opcije new volume postoji i opcija convert to basic disk.

Konvertuj ga u basic disk (ako na njemu nemaš nikakvih bitnih podataka). Onda ćeš moći normalno da ga particionišeš i formatiraš kako želiš.

Proveri samo da ti nije i prvi disk dinamički.

Da se nadovezem na prethodno pitanje.
Izvadio stari HDD na kome je bio OS, prebacio podatke sa starog, prodao stari, ostao mi ovaj novi.
Podigao XP, sve ok, samo imam jedan problem:
Naime na novom HDD-u imam samo jednu particiju, prilikom sledeceg formatiranja imacu problem, prilikom instalacije Xp-a nisam smeo da brisem particiju jer bih izgubio sve podatke.
Da li mogu, i pomocu kog programa, da posle instalacije OS-a podelim HDD, jedan drug mi ne preporucuje Partition Magic, kaze da nije bas najpouzdaniji, sta Vi mislite ?

Čekaj, šta će tebi dve particije i o kakvom to sledećem formatiranju pričaš? :trust: Da nisi i ti jedan od onih "stručnjaka" što reinstaliraju OS svako malo, iz "higijenskih" razloga? :d

1. Bolje nauči da pravilno koristiš i održavaš sistem nego da ga reinstaliraš svakih x meseci.

2. Čak i kada reinstaliraš sistem, nema razloga da formatiraš celu particiju. Prebaci sve svoje podatke u jedan folder na C:\ pa poobriši sve ostalo pomoću neke Linuks Live! distribucije, DOS-a ili Hirens but CD-a. Onda butuj sa instalacionog CD-a i instaliraj sistem najnormalnije.

3. Možeš promeniti veličinu postojeće particije (smanjiti je), pa onda u preostalom prostoru kreirati još jednu, ali se uvek preporučuje bekap podataka - za svaki slučaj.

Ma....zaglibio do guse :D.
Kupio nedavno novi hard, u medjuvremenu buraz prodao HDD (prebacio podatke sa starog na novi hard), problem mi je sto taj novi ima samo 1 particiju, ne smem da mu obrisem particije kada dizem OS da ne bih izgubio podatke, a rizicno je da imas samo 1 particiju ako imas 1 hdd u racunaru. Snasao sam se sa Partition Magicom.

Poslednja izmena:
Ma....zaglibio do guse :D.
Kupio nedavno novi hard, u medjuvremenu buraz prodao HDD (prebacio podatke sa starog na novi hard), problem mi je sto taj novi ima samo 1 particiju, ne smem da mu obrisem particije kada dizem OS da ne bih izgubio podatke
Ne moraš da brišeš particiju, niti je ponovo formatiraš da bi instalirao OS.

a rizicno je da imas samo 1 particiju ako imas 1 hdd u racunaru.
Otkud ti to? Šta može da se desi? Da padneš sa stolice? :d

Deljenje diska na više particija ima nekoliko svrha: da se smanji šteta u slučaju probijanja zaštite i/ili korumpiranja fajl sistema, da se veličina particije prilagodi kapacitetu medijuma za arhiviranje (bekap) ili eventualno da se zaobiđu razna ograničenja konkretnog fajl sistema.

Kod današnjih PC računara, odnosno njihovih korisnika, particionisanje je relikvija koja ni nema neku bitnu funkciju. To što će ti u slučaju oštećenja fajl sistema, na kome je OS, ostati svi podaci na drugoj particiji to te ne spašava od mogućnosti, niti umanjuje verovatnoću, oštećenja te druge particije na kojoj se nalaze bitni podaci.

Pomisliti da su podaci bezbedniji na disku sa više particija nego na disku sa samo jednom je reprezentativna heuristika, tj greška u zaključivanju stvorena na osnovu pogrešno procenjene baze učestalosti.

Poslednja izmena:
Znam, ali npr padne mi sistem ( nikada mi se to nije desilo, ali...), imam samo jednu particiju, najlakse cu ostatke sistema da obrisem tako sto cu formatrati particiju, a posto imam samo jednu particiju izgubicu sve podatke; na to se odnosio izraz "rizicno", naravno da deljenje harda na particije ne smanjuje rizik oko gubitka podataka usled kvara HDD-a :D

Šta ti znači "padne mi sistem"? Drajverski/softverski konflikt? Pa rešavaš to. Virus? Obrišeš ga.

Ako već hoćeš da reinstaliraš ceo OS, prebaci sve svoje podatke u jedan folder (recimo C:\bekap), pa onda obrišeš sve ostalo i reinstaliraš OS. Nema nikakvog razloga ponovo formatirati particiju. Da ne pričam što nema nikakvog razloga reinstalirati OS svaki put kada iskrsne neki problem.

Vrh Dno