Šta je novo?

Dobre radne stolice

ne znam... mislim da nijedna stolica ne treba da se naelektrise, bez obzira na cenu

Koliko sam skontao, kod Markusa, i još nekih stolica, taj elektricitet je zbog gas lift mehanizma, ne zbog mrežice.

Ja i dalje to ne kapiram, nikada mi se to nije desilo na markusu. I da je do mehanizma, pa koliko ljudi drndaju stolicu gore dole? Valjda je namestis na visinu i ne diras vise.

Kupio sam JÄRVFJÄLLET sad na sniženju i već par nedelja razmišljam o ovom postu od pre par godina koji mi je tad bio smešan.

Ali mi više nije smešan jer mene bukvalno svakog dana pecka statički elektricitet :ROFLMAO: Monitori se ne gase, ali zato se ja cimam redovno. Je l' to neizbežno na svim mrežasti stolicama ili?
Uzeo sam obe u rasponu od 20 dana. Možda sam (previše) subjektivan, ali JÄRV je neuporedivo bolji. Otprilike toliko kolika je i razlika u ceni (bez popusta).

On je imao srece, drugaru se raspala za 10 meseci, kupio je na amazon uk, sreca pa je dobio lovu nazad.

Trenutno gledam sta je dobro od Herman Millera, dosadilo mi da kupujem stolice stalno.

ova B-700 mi deluje nekako ozbiljnije (kvalitetnije) na slikama, ali moras videti uzivo. samo ne ocekuj neki kvalitet za taj novac.

Iskreno mi je bitna samo udobnost za lika od 180cm/71kg. Ima li nekih boljih preporuka? Razmisljao sam se duze vreme za Markus ali ne znam jer izgleda da je samo overhyped?

zna li neko mozda kako da sprecim glupave ikea stolice da se kotrljaju unazad kad se zavalim i podignem noge na neki odmarac za stopala - ako bi mogli da se skroz zakljucaju, kao kad se ne sedi u nju

Iskreno mi je bitna samo udobnost za lika od 180cm/71kg. Ima li nekih boljih preporuka? Razmisljao sam se duze vreme za Markus ali ne znam jer izgleda da je samo overhyped?
Markus je dobar za te pare i mislim da je taman za tu visinu i težinu. Sedalnideo nije naročito debeo ali to ne bi trebalo da je problem za 70 kila...
zna li neko mozda kako da sprecim glupave ikea stolice da se kotrljaju unazad kad se zavalim i podignem noge na neki odmarac za stopala - ako bi mogli da se skroz zakljucaju, kao kad se ne sedi u nju
Smršaj i tako ćeš umanjiti silu koja pogoni lateralni pokret koji te odbacuje unazad.

Alternativno, utovi se da bi gravitaciona sila nadvladala pomenute lateralne i ankerisala te u mestu. To me moj metod za kad Sotonine sluge dođu po mene pa moram da se ritam i bacakam po stolici...

Aeron je izgleda pravljen da kad zaspis u njemu (ne zavaljen na trojku sa nogama na stolu) skliznes malo sa sedalnog dela i probudis se. Desava se i meni i kolegama.
Probao sam konacno Markusa, nekih 3h sedeo u njemu i svidja mi se. Naslon za ruke samo da je malo siri, ostalo za te pare nema bolje.

Aeron je izgleda pravljen da kad zaspis u njemu (ne zavaljen na trojku sa nogama na stolu) skliznes malo sa sedalnog dela i probudis se. Desava se i meni i kolegama.
Probao sam konacno Markusa, nekih 3h sedeo u njemu i svidja mi se. Naslon za ruke samo da je malo siri, ostalo za te pare nema bolje.
Koja si visina/kilaza ako smem pitati? Planiram da ga narucim.

Da li mozda neko ima ili je imao/koristio Ikeinu Gruppspel stolicu i kakva su iskustva?

Evo jedan long-term HM Aeron I Embody feedback.

Posao: Developer
2005-2011 office Aeron
2012-2023 office refurbished Aeron (proizveden 2002)
2014-2023 home Embody
2023 home+office Remastered Aeron

Užasno da već sjedim preko 20 godina na istoj stolici :).
Nažalost je priča oko stolice jako individualna i zavisi kako sjediš u njoj. Pogotovo kod skupljih stolica nebih preporučio kupovinu bes testiranja. Ja sam napravio grešku sa Embody. Kupio u vrijeme kad je bila još nova na tržištu i prodavala se kao nasljednik Aeron. Iako sam je imao 9 god. kod kuće nikad nisam bio zadovoljan.

Moj stil rada je bio uvjek da se zavalim, da manje više ležim u stolici, prebacim sav teret ramena na stolicu i podvučem se pod sto. Za to je Aeron super, godinama sam probao i druge stolice ali ništa nedolazi ni blizu.

Drugima je opet Embody ili Leap odgovarao bolje. Embody je dobar ako neko želi da sjedi "ispravno". Za mene bi to bila muka, pogotovo danima kad se radi 10h+ coding sessions.

Kvalitet je kod Aeron i Embody odličan, barem je takvo moje iskustvo. Sjedio sam istovremeno na starom refurbished (2002) i novom remasterd Aeron. Za 21 god. staru stolicu nije bilo tako loše. Mreža je naravno popustila ali još uvjek bolje nego dosta drugih stolica. Po meni novi Aeron i Embody su stolice za 10+ godina.

Po meni je vrijedno kupiti dobru radnu stolicu jer vidim kolege koje nisu to radili da redovno imaju problema sa ledjima (Diskus hernia i sl.). Kod mene ništa.

Sa druge strane nepostoji pravilo da će 1000+ Euro stolica odgovarati. Imao sam dosta kolega koji su našli stolice za 150 Euro i bili jako zadovoljni, da nebi ih ni za novi Aeron promjenili.

Update vezano za statički elektricitet i JÄRVFJÄLLET: Izgleda da nije do mrežice i sintetike već do gas lifta kao što je napisao @qryak
Neki jeftini tipovi gas lift mehanizama indukuju dosta jak statički elektricitet, nije problem specifičan samo za Ikea Markus stolicu, postoji i naučni rad o tome iz 1993. godine.

Našao sam visinu koja mi odgovra, ređe koristim gas lift i prestalo je peckanje. I dalje se dešava da me pecne kada menjam visinu i onda se uhvatim za onaj metalni stub što ide do naslona za glavu kao kičma stolice, ali nije strašno.

Kod mene na poslu to nije bilo resenje, 7-8 markusa je u pitanju. Mi smo navikli da odmah nakon ustajanja dodirnemo kolenom rukohvat, cuje se elektricitet ali ne oseti se ni priblizno toliko.
To su markusi sa tkaninom. Modeli ciji je sedalni deo u kozi nisu imali taj problem.

Iskrivih leđa danas na mojoj friško polomljenoj stolici danas, tražeći šta da kupim :) S obzirom da mi Markus ne odgovara, jer duže sedim, biće nešto od ova tri:

https://kancelarijske-stolice.com/online-prodavnica/ergonomske-stolice-modrulj-m-291-ch/ (može i nešto slično, u tom cenovnom rangu, ako vam pada na pamet)

Sve četiri su oko 400 evra, ili nešto malo preko toga.

SL-F12a sam probao danas. Prodavac kaže da im je to najprodavaniji model otkako su počeli da rade (2017. godina), i da su imali valjda jednu reklamaciju, na škripanje. Mogu da poverujem da je to tako, jer je ta stolica prvo što me je dočekalo kad sam ušao :) Udobna je, garancija je dve godine, nude besplatnu dostavu i montažu.

Ove dve planiram da testiram sutra popodne, i da napravim neki izbor, jer nemam alternativu za sedenje.

Znam, znam, svako treba da proba i vidi šta mu najviše odgovara, ali ako imate mišljenje šta vam od ova tri modela deluje najbolje na papiru, cenio bih to :)

Svakako ću vam javiti šta sam odlučio, i preneti prve utiske.

Nazad
Vrh Dno