Apsolutno se slazem da nije samo do stolice.
Svakako sam hteo da dodam sledece, iako je to mozda za drugu temu (borba protiv sedenja u IT).
Dzaba stolica i od 5000e ako se ne povede paznja na sledece:
- Fizicka aktivnost van radnog vremena, neka teretana (uz obavezan kardio na traci), nista ne mora preterano ili makar neka setnja od pola sata do sat dnevno, pa makar bilo pola sata svakog drugog dana (manje od toga gubi poentu)
- Praviti cesce krace pauze nakon okvirno sat vremena sedenja, znaci ustati sa stolice, prosetati, protegnuti se, idealno mozda i neki cucanj, istezanje i slicno. Ne znaci da sad mora neka obavezna rutina vezbi nakon svakih sat vremena sedenja, ali valja povremeno. Naravno, sto redovnije to bolje.
- Generalno skratiti sedenje za kompom nakog radnog vremena, a ne posle 8h sedeti jos 6h+ radi nekog gejminga i slicno.
- Sedeti koliko toliko ispravno na stolici, bez savijanja levo-desno, ili zabacivanja zadnjice unapred sto poprilicno lose utice na lumbalni deo, pogotovo ako su slabiji trbusni/lumbalni misici koji podrzavaju kicmu u tom delu. Takodje, idealno bi bilo da su noge iskrivljene u kolenima pod uglom od 90 stepeni (i da ne vise noge), a isto tako i telo u odnosu na noge.
- Ako mozete da priustite sto na podizanje, pa da deo vremena radite stojeci, jos bolje, mada ni sa tim ne treba preterivati.
- Nevezano za samo sedenje, ali jako bitno je ne savijati se u ledjima kad hocete da dohvatite nesto ili ako nesto podizete, vec to raditi iz cucnja.
Ima tu jos nekih detalja, tipa ustajanje iz kreveta i slicno, ali to je vec ako imate problem sa kicmom/diskovima, pa to ne bih ovde dodavao.
Mozda ima jos nesto cega se trenutno nisam setio.
E tek onda dolazimo i do same stolice, za koju je po mom misnjenju najbitnije (po mom misljenju Markus los u oba):
- da li vam odgovara sediste, tj da je dovoljno udobno, da ne bude tvrdo, a i da ne bude premekano, da upada zadnjica previse, jer i to ne valja na duze staze. Najbolje se primeti koliko je to lose ako vec imate neki problem sa ledjima itd.
- pored sedista isto toliko bitan naslon. Da, najbolje je ako ni ne morate da se naslanjate, jer onda nema sta da vas bode, da vam smeta (pod uslovom da sedite ispravno), ali posto je velikoj vecini ljudi prirodno da se nasloni dok sedi, smatram da je jako bitno imati dobar naslon, sa dobrom lumbalnom podrskom koja je podesiva.
Pored toga, veliki plus je ako stolica ima podesavanje otpora pri naslanjanju, nekako mi to deluje mnogo bolje nego promena nagiba na klik, mada generalno bih izbegavao takvo sedenje sto je vise moguce. Takodje je plus da rukonasloni budu dobri, tj da ima ta neka podesavanja koja ce pomoci da se ruke postave u sto ispravniji polozaj i da vam taj polozaj bude udoban.
Svakako, svi smo razliciti po konstituciji i trenutnom zdravstvenom stanju, pa nam samim tim ne mogu odgovarati iste stolice, tj ne postoji jedna najbolja stolica za sve.
Iako svako treba da isproba vise stolica pre nego sto odluci koju ce kupiti, prednost ove teme vidim u tome sto ce ovde ljudi podeliti misnjenje o nekoj stolici nakon dugorocnijeg sedenja, a to je nesto sto niko od nas ne moze da oseti sedeci u stolici 5-10 minuta, pa cak i sat vremena.
PS ono sto mi je mozda najinteresantnije u celoj prici je kako mi je sedenje u automobilu kao nebo i zemlja i ni jedna stolica mi ni priblizno nije toj udobnosti. Iskreno, da mogu, napravio bih stolicu od nekog sedista, a sve ostale pobacao u djubre.