Šta je novo?

Dobre radne stolice

Ne razumem kako neko može da sedi 10-14 sati dnevno radom za kompjuterom (implicira da ima ok primanja šta god da radi), a da onda štedi maksimalno na stolici?!! Naravno da će kičma i oči najviše da stradaju, od starta se zna da se na tome ne štedi.

zašto prosto kad može komplikovano? takav sam ti ja dečko iz predgrađa...
šalu na stranu, u pravu si potpuno. od očiju i kičme....

periferni vid gotovo i da nemam, svelo se na to da bez naočara ne vidim da čitam, ni blizina ni daljina, otišlo u propast. a nekad sam mogao bez ćora i font 3-4.

ovo za impliciranje OK primanja, ne znam šta da ti kažem, imam siguran prihod koji ne zavisi od rada na računaru....
kada bih ti rekao da podižem win svakih 15dana od 0, u toku dana instaliram i obrišem najmanje 10-20programa, između njihovih proba testiram i nove trendove ML sa githuba, alpha/beta testiram , došlo bi se do zaključka bih trebao na odvikavanje od računara, ali to je moj problem pa da ne gušim temu....

ako se ipak neko javi sa predlogom, odlično :)

Do 10k tesko da ista kršteno možeš da nadjes. Iskreno, ne znam sta bih ti preporučio, ali vidi da digneš budžet do bar 30k, tu već kontam da možeš nešto bolje da izvučeš.

Sto se generalno sedenja tiče, gledaj da češće ustaješ, tj da češće praviš krace pauze, a mozda cak i da razmisliš o ulaganju u sto sa podešavanjem visine. Jeste skuplje malo ako ces kvalitetan sto, ali mislim da bas vredi na duge staze. Iskreno, i ja bih trebao isto da uradim.

Ako ti je udobnije u obicnoj kuhinjskoj stolici onda nemas problem sa samim markusom nego sa nepravilnim sedenjem. Verovatno se zavalis i dupe ti ode napred.
Moras da uvalis guzicu do kraja pozadi i da sedis uspravno. Najbolje sam sedeo kad sam nekada davno slomio naslon na stolici i onda sam igrao ceo vikend bez naslona. Jes da sam hteo desetak puta da se prevrnem kad krenem po navici da se naslonim ali odmorila mi se kicma.

Da, nekad kuhinjska bude bolja od radne. Međutim, problem nije uvek način sedenja već i sama stolica jer posle nekog vremena postane neudobna kako god da sediš.
Dva najveća problema Markusa po mom mišljenju su: prvi je sedalni deo koji se posle nekog vremena stanji i onda krene da te ubija zadnjica i drugi je onaj izgovor za lumbalnu podršku. Ajde sto jos malo kao da je nema, nego te jos onaj tanki sudjer ubada u kičmu dok ti ne napravi problem.

Unapred bih zamolio da ne dolaze ljudi i pricaju kako imaju markusa i kako nista od toga nije tačno. Da, ja sam isto to mislio dok posle određenog vremena provedenog u toj stolici nisu krenuli problemi. Ne kažem da je markus jedini krivac, krivac sam i ja zbog smanjenih fizičkih aktivnosti sa strane i slicno, ali činjenica stoji za sve iznad navedeno. Ajde da sam ja jedini, ali brdo ljudi je isto navelo.

PS najjači su mi komentari tipa "svako jutro plivaš sat vremena i nećeš imati problema" ili "razmazili smo se previše, sve je to u glavi" 😄

Ispasce da je markus potpuni krs i jako neudobna stolica a nije. Evo, ja nemam problem s Markusaom uopste. Doduse sada jako malo sedim na njoj kuci, ne igram vise nista a na kompu sam na poslu sve vreme na 3x goroj stolici. Za prve 3 godine s Markusom sedalni deo je kao prvog dana. Ne mogu da gresim dusu, nije se njoj sedelo 12h ali jeste 5h dnevno svakog dana. Zadnje 2 godine bas se slabo koristi.
Smanjena fizicka aktivnost i nepravilno sedenje je najveci problem. Fizicki sam relativno aktivan ali problema nemam sa stolicom iako imam diskus. I na poslu kad radim ne koristim naslon uopste, naslonim se kad citam forum.
Brdo ljudi je navelo i da im se monitori gase a sede na Markusima. Pitam drugara pre neki dan, brate mili, kakav vam je vazduh u firmi. Kaze, jedva smo disali koliko je suv vazduh, otkako smo uzeli ovlazivac preporodili smo se. Naravno, nestali i problemi sa elektricitetom ;)
Ne branim Markus jer ga imam. Skoro ga i ne koristim. Nije on uzrok svih problema koji imamo. Nema lubmalnu podrsku ali nepravilno sedis u startu. Dok nisam od posla dobio diskus nisam ni obracao paznju toliko, mislis da si neunistiv.
Imam faze kada treniram i kada ne treniram. Kada treniram nemam apsolutno nikakve probleme. Kada sam prestao da treniram problemi se vratili.
Radi sa stolicom sta hoces ali aktiviraj se malo. Pola sata po kuci neke lagane vezbice, reci ce ti kicma hvala ;)

Kakav sam odgovor ocekivao, takav sam i dobio 😅

Super je sto imas iskljucivo pozitivne utiske o Markusu, nisi ni jedini, ali mnogi nemaju takve utiske/iskustva. Kao sto rekoh imao i ja nekada dok problemi nisu nastali, a nastali su sedeci na njoj.
Da, slazem se, nije Markus totalni krs, za te pare je ekstra kvalitetna stolica kakvih raspada ima. Da li bih je preporucio nekome? Ne, ne bih nikad ako imaju malo vise para da daju. Npr neka iz MB i slicno.

Ako je samo do nacina sedenja, otkud to da od kad sam promenio stolicu, da mi je mnogo lakse sedenje i popravila se situacija sa svime iako nisam znacajno promenio kolicinu vezbanja? Ne kazem da sam se izlecio sedeci na drugoj stolici, vec mogu mnogo duze da sedim bez da krenu bolovi i slicno.

Nego, ajde mi lepo da zatvorimo temu i napisemo PROCITAJ PRVI POST, a u njemu da pise "Kupite najjeftiniju stolicu, moze i klupu ili tabure, samo sedite ispravno, redovno vezbajte i to je to" 😄

Taman posla. Nije sve cvece, samo kazem da za te pare Markus dosta pruza. Stvarno nemam nista krupno da mu zamerim. Kome treba bolja stolica posle Markusa on vec zna sta zeli i sta ce da kupi.

Sto se tvog licnog primera tica, mozda tebi vise odgovara druga. Previse je faktora.
Ko radi 8h za kompom ako ima opciju ne bi trebalo da zali na kicmi.

Ali i dalje tvrdim da ogromna vecina ima problem jer je neaktivna.

Apsolutno se slazem da nije samo do stolice.

Svakako sam hteo da dodam sledece, iako je to mozda za drugu temu (borba protiv sedenja u IT).

Dzaba stolica i od 5000e ako se ne povede paznja na sledece:
  • Fizicka aktivnost van radnog vremena, neka teretana (uz obavezan kardio na traci), nista ne mora preterano ili makar neka setnja od pola sata do sat dnevno, pa makar bilo pola sata svakog drugog dana (manje od toga gubi poentu)
  • Praviti cesce krace pauze nakon okvirno sat vremena sedenja, znaci ustati sa stolice, prosetati, protegnuti se, idealno mozda i neki cucanj, istezanje i slicno. Ne znaci da sad mora neka obavezna rutina vezbi nakon svakih sat vremena sedenja, ali valja povremeno. Naravno, sto redovnije to bolje.
  • Generalno skratiti sedenje za kompom nakog radnog vremena, a ne posle 8h sedeti jos 6h+ radi nekog gejminga i slicno.
  • Sedeti koliko toliko ispravno na stolici, bez savijanja levo-desno, ili zabacivanja zadnjice unapred sto poprilicno lose utice na lumbalni deo, pogotovo ako su slabiji trbusni/lumbalni misici koji podrzavaju kicmu u tom delu. Takodje, idealno bi bilo da su noge iskrivljene u kolenima pod uglom od 90 stepeni (i da ne vise noge), a isto tako i telo u odnosu na noge.
  • Ako mozete da priustite sto na podizanje, pa da deo vremena radite stojeci, jos bolje, mada ni sa tim ne treba preterivati.
  • Nevezano za samo sedenje, ali jako bitno je ne savijati se u ledjima kad hocete da dohvatite nesto ili ako nesto podizete, vec to raditi iz cucnja.
Ima tu jos nekih detalja, tipa ustajanje iz kreveta i slicno, ali to je vec ako imate problem sa kicmom/diskovima, pa to ne bih ovde dodavao.
Mozda ima jos nesto cega se trenutno nisam setio.

E tek onda dolazimo i do same stolice, za koju je po mom misnjenju najbitnije (po mom misljenju Markus los u oba):
  • da li vam odgovara sediste, tj da je dovoljno udobno, da ne bude tvrdo, a i da ne bude premekano, da upada zadnjica previse, jer i to ne valja na duze staze. Najbolje se primeti koliko je to lose ako vec imate neki problem sa ledjima itd.
  • pored sedista isto toliko bitan naslon. Da, najbolje je ako ni ne morate da se naslanjate, jer onda nema sta da vas bode, da vam smeta (pod uslovom da sedite ispravno), ali posto je velikoj vecini ljudi prirodno da se nasloni dok sedi, smatram da je jako bitno imati dobar naslon, sa dobrom lumbalnom podrskom koja je podesiva.
Pored toga, veliki plus je ako stolica ima podesavanje otpora pri naslanjanju, nekako mi to deluje mnogo bolje nego promena nagiba na klik, mada generalno bih izbegavao takvo sedenje sto je vise moguce. Takodje je plus da rukonasloni budu dobri, tj da ima ta neka podesavanja koja ce pomoci da se ruke postave u sto ispravniji polozaj i da vam taj polozaj bude udoban.

Svakako, svi smo razliciti po konstituciji i trenutnom zdravstvenom stanju, pa nam samim tim ne mogu odgovarati iste stolice, tj ne postoji jedna najbolja stolica za sve.
Iako svako treba da isproba vise stolica pre nego sto odluci koju ce kupiti, prednost ove teme vidim u tome sto ce ovde ljudi podeliti misnjenje o nekoj stolici nakon dugorocnijeg sedenja, a to je nesto sto niko od nas ne moze da oseti sedeci u stolici 5-10 minuta, pa cak i sat vremena.

PS ono sto mi je mozda najinteresantnije u celoj prici je kako mi je sedenje u automobilu kao nebo i zemlja i ni jedna stolica mi ni priblizno nije toj udobnosti. Iskreno, da mogu, napravio bih stolicu od nekog sedista, a sve ostale pobacao u djubre.

jel imate preporuku u low budget rangu do 10k?
Moj ti je savet, kada vec sedis dugo i imas problema sa ledjima/kicmom, zaobidji sve ove stolice do 15-20k jer su krs.
Ja sam jedne godine uzeo "gaming" fotelju u Formi, sedeo tipa mesec dana u njoj ( oko 13k je bila), vratio se za Slovacku, dosao kuci posle 8-9 meseci
i eko koza je ispucala sama od sebe, niko nije sedeo u njoj, bacen novac bukvalno.

Razmišljam koju stolicu za sina da uzmem, on ima 150cm/35kg/11 godina. Onu kao dečju iz ikee tvrdi da mu je premala, pa je dao bratu. Markus mu je ogroman.
Ima par nekih sitnijih modela u ikei

Da, nekad kuhinjska bude bolja od radne. Međutim, problem nije uvek način sedenja već i sama stolica jer posle nekog vremena postane neudobna kako god da sediš.
Dva najveća problema Markusa po mom mišljenju su: prvi je sedalni deo koji se posle nekog vremena stanji i onda krene da te ubija zadnjica i drugi je onaj izgovor za lumbalnu podršku. Ajde sto jos malo kao da je nema, nego te jos onaj tanki sudjer ubada u kičmu dok ti ne napravi problem.

Unapred bih zamolio da ne dolaze ljudi i pricaju kako imaju markusa i kako nista od toga nije tačno. Da, ja sam isto to mislio dok posle određenog vremena provedenog u toj stolici nisu krenuli problemi. Ne kažem da je markus jedini krivac, krivac sam i ja zbog smanjenih fizičkih aktivnosti sa strane i slicno, ali činjenica stoji za sve iznad navedeno. Ajde da sam ja jedini, ali brdo ljudi je isto navelo.

PS najjači su mi komentari tipa "svako jutro plivaš sat vremena i nećeš imati problema" ili "razmazili smo se previše, sve je to u glavi" 😄
Amin!
Imam Markusa, sedim na njemu dok ovo kucam i sve je tacno.

Kao sto je vise puta pomenuto na ovoj temi, nema kvalitetnije napravljene stolice od Markusa u ovom rangu, u smislu da se nece raspasti posle godinu dana vec ce da tera 10+ godina.
Ali kad je udobnost u pitanju i ergonomija, zaobidjite Markusa i povecajte budzet.

Kvalitetno napravljena stolica ≠ udobna stolica.

Probao HM Aeron i Embody, ova druga je prijatnija za moj pojam sedenja.
Kakva je SteelCase Gesture, jel ima neka akcija trenutno za ove skuplje modele?

Jel ima neko da preporuci radnu stolicu, od 30 do 40k? Bitno da ima naslon za glavu, i da ia bar 5 godina garancije ako je mmoguce. Kontaktirao Modrulj, pitao za par ergonomskih stolica ali nemaju nista na stanju i ne znaju kada ce dobiti, bas losa usluga.

Da li je neko probao Utespelare Ikea stolicu?
Znam da je tanka što se tiče sedalnog dela, kakva je ovako? Ima je u komšiluku za male pare, pa pitam.
Ako je čvrsta i ima dobru potporu, sedište bih rešavao jastukom npr.

Jel ima neko da preporuci radnu stolicu, od 30 do 40k? Bitno da ima naslon za glavu, i da ia bar 5 godina garancije ako je mmoguce. Kontaktirao Modrulj, pitao za par ergonomskih stolica ali nemaju nista na stanju i ne znaju kada ce dobiti, bas losa usluga.
Imam marryfair exact tj inet od 40k i odlična je. Mislim da nema više garanciju dužu od 2 g ali su mi prošle preko deswt godina trajale a i što je otišlo na kraju otišlo je od iživljavanja.
Imam i marcus, za te pare nema bolje ali to je i dalje stolica potpuno neupotrebljiva za dugo sedenje. Možda ako si baš mlad i lagan za početak. Ja je imam kod klinca da sedne na pola sata sat da uradi domaći ili odvežba klavijatura. Lepa je i čvrsta i deluje da sa takvim korišćenjem može da potraje. Za dugi rad je mazohistička ipak.

Nazad
Vrh Dno