Šta je novo?

Dobre radne stolice

Da, mi smo izgubili kompas, programeri, Xepoj87 koliko sam razumeo ima uspesnu firmu, i ostali ucesnici, i treba da se ugledamo na starije koji rade za oko 300e po 8 sati dnevno. Ti ljudi sigurno imaju kompas, a mi nemamo. Kompas u Srbiji ionako pokazuje na parove pa je mozda bolje to sto smo ih pogubili.

Reagujes kao da mi imamo 12 ili 18 godina i svi Herman Millere, lepo sam napisao da ja i dalje sedim na krsu koji nema jednu stvar da radi kako treba (naslon za ruke, tockici, stof, amortizer). Igrom slucaja imam dve te iste, bacenih 27k dinara. Znaci sad imam izbor da kupim tu istu trecu, i da mi se trosak popne na 40k, ili da istrpim i da kupim stolicu sa garancijom 15 godina. Jel razumes?

Vise zaradim sedeci, nego u podrumu da trazim sipku, da je merim i secem da bih ubacio oko amortizera koji je propao posle 2 god i spusta se do kraja svaki put kad neko sedne :p.

Poslednja izmena:
Au covece ko je spominjao parove i ostalo. Ko je rekao da se ugledas na njih? Bitno da si mi napomenuo da si programer, to je izgleda danas statusni simbol postao. Uostalom nisam sa tobom poceo konverzaciju ovde, upao si kao padobranac. Kad ne znaju gde ce i sta ce onda spomenu parove, stanje u drustvu a naravno ide i opaska da je neko programer, jer to je izgleda najvisa titula u drustvu.. Ej mos misliti.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Pa ti si rekao kako smo mi izgubili kompas a primeri su ti "oni". Inace ne razumem poentu pisanja? Taj ko se probudio sa 45 godina i skapirao da radi za 35k ti je primer za komparaciju sa nama koji smo izgubili kompas, tako bilo?

Kao drugo ti ljudi u posti zna se kako su dobili posao, i ne, nemaju 300e platu, cak i da je sve regulare i imaju platu 300e, niko ih nije terao na to. Mogao sam i ja da zavrsim u posti, sto nisam? Jer mi ocigledno ne odgovara.

Sta ti radis ako imas steelcase na poslu? To sto se ti osecas da ti je nabijeno na nos je samo odraz tvojih nesigurnosti, ja sam iskreno rekao uopsteno i nisam mislio samo na sebe, ne mogu da navodim ostale jer ne znam cime se bave, da l' rade u posti ili programiraju, nikome ne smeta rasprava o skupljim stolicama osim tebi. I ne radim samo kao programer nego radim jos dosta stvari (da ne ulazimo dublje i u to) da bih sedeo na cemu mi se sedi, i uopste ne razmisljam na cemu neko drugi sedi. Radio sam na gradjevini sa caletom celu srednju i faks, i kasnije (majstorski posao), dolazili su i njegovi i moji drugovi da pomognu, i ostajali su po 1-2 dana (i to dodju posle posla oko 4-5 da pripomognu do 7). Ti ljudi su iz MUP-a i EPS-a bili uglavnom. Jednostavno kada su skapirali da treba da se radi, nije im odgovaralo ni pola dnevnice za 1/4 radnog vremena, i plus besplatna obuka, smaranje, korespondencija svaki dan kad gde sta da bi odustao drugi dan.

Ja sam je probao i od cele ponude ona mi je bas iznad svih i to za klasu. Ako ti ne smeta to sto nema naslon za glavu, tj malo je kraca onda je trenutno po mom misljenju best buy..

Kakve veze ima kako je ko dobio posao ? Ne kapiram poentu tvog pisanja i vredjanja ljudi ? Ima ljudi sto rade u call centrima za 300e, jel su i oni svi dobili posao preko veze ?
Kazem da su ljudi izgubili kompas jer se namece ovde da ako nemas stolicu od xyz eura onda ce ti kicma propasti za 10 godina. I ako imas neke druge prioritete u zivotu od kupovine takve stolice onda si lud jer ne mislis na svoje zdravlje. A da te pitam ja kako se ti hranis ? Jel mislis da je bolje zdravije se hraniti ili sedeti na dobroj stolici ? Sad samo da mi prospes Maja Volk pricu i sve ce mi biti jasno.

Sta tebe briga sta ja radim, nisam kompleks da iznosim ovde da sam programer, imam firmu ili sta vec. To je sad u Srbiji postalo popularno da si programer i onda da trljas ljudima na nos. A onda kada to ljudi provale, kazes radio sam sa taticom na gradjevini, cisto da bi se spustio u taj nizi sloj drustva, da ne bude glupo. Otisli smo daleko u off, necu poene da dobijam za gluposti. Stolicu sam kupio, podelio misljenje u vezi modela koji sam pazario, odjavljujem se iz teme. Vise ne znaju sta ce, ajfoni, kola i ostala ****** nisu vise in, sada se kompleksi lece kupovinom stolice od 800e i ubedjivanjem drugih da ce biti grbavi za 10 godina ako ne urade isto.

Ljudi, skrenuli ste sa teme skroz.

Cinjenica je da ljudi vise i manje vode racuna o zdravlju, ne mogu se ni ja pohvaliti nekom specijalnom brigom, i ako nije da ne vodim racuna, moram jer sam dijabeticar.

Sustina je i takodje da se neko razboli, neko je zdrav, nekome stradaju ledja, nekome ne, na vama je da odlucite da li vam umanjivanje opasnosti po vasu kicmu vredi 400, 500e na 10, 15 godina.

Zdrava grba se održava čučnjevima, mrtvim dizanjem i veslanjem, ja nisam ni razmišljao o leđima dok sam redovno trenirao.
Stolica može da pomogne, ali fizička aktivnost je osnova.

Kakve veze ima kako je ko dobio posao ? Ne kapiram poentu tvog pisanja i vredjanja ljudi ? Ima ljudi sto rade u call centrima za 300e, jel su i oni svi dobili posao preko veze ?

Pa ti ljudima kazes da su izgubili kompas a ne razumes vredjanje :D. Samo kazem da neko ko se trudi u zivotu i odluci da odvoji vece pare za stolicu nije taj koji je izgubio kompas, nego ako imas 50 godina i nista nisi napravio od sebe, i ako gledas na cemu drugi sede. To nije vredjanje to je cinjenica. Takodje ekonomsku stranu price sam ti objasnio da se zapravo isplati na duze staze uzeti skuplje, kao i sa svime u zivotu, tako i sa stolicom, ali i to odbijas da prihvatis. Takodje ti je kolega rekao da postoje rate i drugi nacini da se uzmu stolice, takodje sam ti rekao da ja STEDIM za stolicu, nije da nisam krnjio stek za 100 drugih stvari ali da imam neke prioritete i planove, za razliku od tih sto rade za 300e ;). I lepo sam naglasio da mislim na starije, ako imas 300e sa 20 pa cak i 30 godina, boze moj..

Kazem da su ljudi izgubili kompas jer se namece ovde da ako nemas stolicu od xyz eura onda ce ti kicma propasti za 10 godina. I ako imas neke druge prioritete u zivotu od kupovine takve stolice onda si lud jer ne mislis na svoje zdravlje. A da te pitam ja kako se ti hranis ? Jel mislis da je bolje zdravije se hraniti ili sedeti na dobroj stolici ? Sad samo da mi prospes Maja Volk pricu i sve ce mi biti jasno.

Upravo to je i problem, sto to sto sam boldovao stoji kao cinjenica, ali tebi ne. Da se ne vracamo na jeftinije od 700e jer si preterao sam zarad argumenta, i da se ne vracamo na rate, stednju i to....
Sto se tice ishrane vazna je koliko i stolica i dusek na kom spavas i jos dosta stvari. Bitno je i koja kola imas ako si visok 2m. Ocigledno ne tebi jer neke aspekte svog zdravlja stavljas ispred drugih a sve je podjednako bitno. Sto se tice ishrane isto kao Maja Volk samo sto nisam opterecen :d. Od brze hrane ako bas moram, samo picu, ovo sa mlevenim mesom ne bih ni da mi plate, a na svoju adresu ne narucujem niti se hranim napolju, napravim sam sebi meso koje mi se jede, jedem i kuvano i ribu, svo povrce osim 2. Ne pijem alkohol/gazirano, ne jedem slatko, volim Gricko :). Pitas me za ishranu a na upit cime se bavis, kazes da nisi kompleksas, ok :).

Sta tebe briga sta ja radim, nisam kompleks da iznosim ovde da sam programer, imam firmu ili sta vec. To je sad u Srbiji postalo popularno da si programer i onda da trljas ljudima na nos. A onda kada to ljudi provale, kazes radio sam sa taticom na gradjevini, cisto da bi se spustio u taj nizi sloj drustva, da ne bude glupo. Otisli smo daleko u off, necu poene da dobijam za gluposti. Stolicu sam kupio, podelio misljenje u vezi modela koji sam pazario, odjavljujem se iz teme. Vise ne znaju sta ce, ajfoni, kola i ostala ****** nisu vise in, sada se kompleksi lece kupovinom stolice od 800e i ubedjivanjem drugih da ce biti grbavi za 10 godina ako ne urade isto.

Pa ocigledno postoji neki razlog zasto neces da kazes, kao da je neki bauk od pitanja, i ocigledno jesi jer si dosao na IT forum gde su 90% ljudi sedelice koji opet zaradjuju posteno (iako nije bitan faktor u kupovini kvalitetne stolice, to smo prosli 100 puta do sada) da nas vracas u realnost i govoris ko je izgubio kompas :p. Sto se drugog dela price, nije "da ne bude glupo", jer zaista nije glupo. Nemam 6 kom za kuhinju od caleta pa da se pravim pametan kako je a-must, zapravo nemam je i dalje, mogu da ti slikam sta sad imam, i tebi niko nista nije rekao za tvoj izbor ali nemoj ni ti da pricas ko je normalan a ko ne. Pitao me ortak pre 2 nedelje (kada je markus akcija prosla pa se digla cena ponovo) sta da kupi, pitam ga za budzet, kaze 9-10k, rekao sam mu ili da kupi onu od 5 jer je ista kao te od 9-10, ili da izdvoji jos malo za Markusa i ceka akciju. Nisam mu rekao da spremi 500e ili da se ne javlja za preporuku..

To sto zagovaras da je glupost "10 godina i odose ledja", videces nazalost za 10 godina da nisi bio u pravu ali bice kasno, jer sam upravo to doziveo sto se tice ociju :p. Davao sam sebi neke primere i racionalizacije kao boris "kako svi sede na kuhinjskim stolicama", medjutim od kad sam uzeo naocare sa -1.5, svako ali SVAKO kome sam dao, vidi ostrije sa njima. Toliko i tome da ne stradaju ledja/oci/itd... samo sto je u Srbiji normalno da se budis sa bolovima i prvo iskasljes sve sto imas u plucima pa tek onda mozes da stavis dzezvu... sedeo sam i ja po igraonicama svojevremeno i znam par ljudi kojima je vec i otisla kicma do 25-30e...

Poslednja izmena:
Drugar, nisam te stvarno pitao sta jedes i kako se hranis.. :) Pitanje je vise bilo retoricko.. Ali izgleda da stvarno naleteh na Maju Volk..
Stvarno mislim da nije potrebno na temi "dobre radne stolice" iznositi cime se ko bavi.. Ne znam sto je bilo potrebno da to spomenes ? Spomenuo sam ljude koji rade za 300e, neka bude i za 400 i za 500, svj, poenta je bila da i ti ljudi sede na losim stolicama, ali svakako nece doneti stolicu od 700,800e koju su kupili makar i na rate, jer nece moci to da priuste. Sedeli su ljudi i pre 30 godina pa su zdravi i pravi. Namecete stav da ce se svako iskriviti od lose stolice i da ce mu kicma propasti a ima mnooogo drugih faktora, ali dobro..

Nemam nikakvih problema sa zdravljem za sada, a nadam se da ce tako i ostati. Sedecu na Markusu od 14k, i zivecu zivot na ivici, volim to uzbudjenje, taj adrenalin, znajuci da ne sedim na dobroj stolici i da mi je zdravlje u opasnosti. Sto se kaze, jednom se zivi!

Zdrava grba se održava čučnjevima, mrtvim dizanjem i veslanjem, ja nisam ni razmišljao o leđima dok sam redovno trenirao.
Stolica može da pomogne, ali fizička aktivnost je osnova.
Zapravo, mrtvo dizanje moze samo nastetiti kicmi :)

Za ostalo se slazem.
Nije stolica lek za ledja, vec kao i anatomski pravilne patike(za trcanje su jedine anatomski ispravne patike btw), pomaze.
To sto neko sedi na Aeronu, ne znaci da mu nista nece biti, samo sedenje je stetno po zdravlje, vec da se opterecenje na ledja minimalizuje.

Isao sam po celom BGu da isprobavam stolice, od 10, do 200k, tacno sam nasao jednu jedinu stolicu koja me je "odmorila".

Isao u onaj Office1, katastrofa sta prodaju za 30-80k dinara.
Wagner me je duboko razocarao, modeli od 700-1200e, kao da su 300e.

Markus, em nema naslone za ruke, barem ne upotrebljive, em nema lumbalnu podrsku, em nema sile da svima odgovara, da im dobro drzi ledja, em za par sati, sedalni deo nestane, sedim na sper ploci.

To sam ja, nekome ce vise odgovarati.

Pitanje bilo retoricko sa primesom nabijanja na nos da mi gledamo jedno i samo jedno a to je na cemu sedimo, pod pretpostavkom da se ja valjda ne hranim primereno, ergo nije bitno na cemu sedim :p.

Zanimanje je veoma bitno jer ne sede programer i ilustrator isto, programere sam naveo jer je njih 100 pitalo za savet u ovih 191 strana, advokata, hirurga i mostograditelja nije bilo ni 5 tako da je narativ otisao tamo gde je otisao.

Koji su to ljudi zdravi i pravi koji su sedeli pre 30 godina? Neki sigurno jesu, neki sigurno nisu. Znas neku babu daktilografkinju ili nekoga ko ceo svoj zivot cita knjige u drvenoj za ljuljanje? Idi udji u najblizi EPS, vidi da sede na skolskim stolicama (98% radnika), propitaj ljude kako ledja :). Pitaj i one u posti. Niko nije rekao da oni moraju da donesu svoje stolice, receno je da 1) treba da sede na kvalitetnim stolicama, 2) one na kojima sede nisu kvalitetne, 3) niko nikome ne brani da donosi svoju stolicu i da je ucestala pojava.

Ljudi znaju za ostale faktore (dusek npr, bez kvalitetnog duseka dzabe i najskuplja stolica) ali kao sto si i sam rekao u istoj recenici, tema su stolice.

Zapravo, mrtvo dizanje moze samo nastetiti kicmi :)

Da si misljenja da mrtvo moze nastetiti kicmi ok (da se ne raspravljam), al sta ce ti ono "samo" :)?

Poslednja izmena:
Supreme, zato sto je to vezba pri kojoj najlakse dolazi do povreda, a benefite koje donosi mozes imati od daleko laksih i sigurnijih vezbi.
Da, kada se radi skroz pravilno i kada se radi sa tacno pravom kilazom...to zaboravi, vecina ljudi preteruje sa kilazom, ne bi li sebi ili drugima dokazali koliko su jaki, a jos vise njih ne radi skroz pravilno.
A tu je dovoljno malo da masis ugao, da ne dodje do instant povrede, nego do konstantnijeg bola u ledjima koji neces znati od cega je, isto kao od lose stolice, da ne spomenem ozbiljnost povreda koje odmah osetis.
Premalo benefita, sa previse rizika i zato sam toliko iskljuciv prema mrtvom dizanju.
Neka radi ko hoce, ali cu uvek spomenuti realnost situacije kada neko nekom drugom mrtvo preporucuje kao super vezbu za ledja.

Jedno je vezbati zarad zdravlja, a drugo je rizikovati zdravlje radi nekih zamisljenih rezultata.

Moze pomoc iskusnijih:

https://usedaeronireland.ie/shop/

Vredi li pazariti sta od ovih polovnih stolica?

Deluju dobro, ali iskreno, ne bih toliko platio polovnog Aerona.
Da je stara 2, 3 godine i da znam od koga je, mozda i bih, a ovako je ovo suluda cifra.
Pitaj ih koliko su stare, ima ugravirano na Aeronu, ali opet, meni je suludo dati 600, 700e za polovnu stolicu za koju ne znas kako je arcena.
Idi i probaj ih, ne moze to na osnovu slike da se vidi.
Plava Aeron ima ogrebotinu na plastici, ali je mozda mehanizam i sve ostalo u najboljem stanju...to samo proba moze pokazati.

Poslednja izmena:
Gesture ima vise podesavanja i skuplja je, mislim oko 1100 ili 1150e, ali lumbalna podrska je dosta slabija, uopste mi ne drzi donji deo ledja, tu je Leap neprevazidjen.
Steta, jer mi je ona bila prvi pik, pre svega zbog boljih naslona za glavu i ruke.

A ne znaš možda da li mogu da se kombinuju dodaci, tipa da na leap dodaš naslone za ruke i glavu od gesture itd., pošto sam čitao da mogu da se kupe razni dodaci za njihove stolice.

Nikako da odem do delighta da ih isprobam i da se detaljnije raspitam.

Ne moze sa Gesture-a na Leap naslon za glavu i ruke, to je prvo sto sam pitao :)

Mali off:

Koga bole ledja(pogotovo lumbalni i donji deo) nek proba ovo, mnogo pomaze:
http://www.stetoskop.info/Pitanje-za-lekara-10535-answer.htm

Na linku je uputstvo za Miselove vezbe. Majka je radila te vezbe nakon operacije diskusa, meni su i privatnici i u drzavnim ustanovama preporucili, mnogo znaci. Ko ima ozbiljnije bolove i/ili povrede, naravno konsultacija sa lekarom pre bilo kakvih vezbi na svoju ruku.

Porucio ovu, testirao sam je na licu mesta, delovala mi jako udobno.. Ovog puta resio bez naslona za ruke, samo problemi sa njima..

Javljam kakva je posle duzeg koriscenja, doduse ne iz ugla sedenja 10 sati bez prestanka.

Prilozi

• Screen Shot 2018-12-18 at 4.30.08 PM.png
    Screen Shot 2018-12-18 at 4.30.08 PM.png
    145.5 KB · Pregleda: 337
Poslednja izmena:
Uh deluje asketski jako, pritom nema naslona za glavu... Meni bi to jaaako smetalo ali je odlicna cena za stolicu ako vec zavrsava posao.

A ne znaš možda da li mogu da se kombinuju dodaci, tipa da na leap dodaš naslone za ruke i glavu od gesture itd., pošto sam čitao da mogu da se kupe razni dodaci za njihove stolice.

Nikako da odem do delighta da ih isprobam i da se detaljnije raspitam.

Imam Leap vec 9tu godinu (pre dve godine istekla garancija). Jedino za ovih 9 godina sto se desilo je da je jedna zica u naslonu pukla i nazalost ne moze da se promeni samo ona vec ceo naslon. Savresno prijanjaju ledja tako da ti naslon za glavu maltene nije ni potreban. Moj brat je uzeo u delight officu neku sa naslonom koja je bila skuplja od leapa za nekih 150 eura i sedeo sam par puta, meni iskreno vise odgovara Leap, nju sam za kucu uzimao. A za kancelariju smo uzimali od Anaks firme u Sindjelicevoj. Evo ti baci pogled imaju dosta dobrih kancelarijskih stolica sa ergonomskim karakateristikama svi radnici su bas zadovoljni.
Stolicu treba gledati po formuli cena/broj dana u garanciji pa izracunas koliko dnevno para dajes da sedis zdravo, ipak dosta ljudi provodi po 8 sati u stolici.

Poslednja izmena:
Ti imas staru verziju Leapa?

http://reviewnetwork.com/what-is-the-difference-between-steelcase-leap-v1-and-v2/

Ja kada sam seo u nju(ovu sto je sada aktuelna, V2), posle xx stolica, posle 20s sam rekao: To je to, ovo uzimam, koliko kosta?
Devojka koja je radila tamo mi kaze, cakaj, sedi u njoj barem 15 minuta, da vidis...ja sam bio u fazonu nema sta dalje da gledam, to je to, ispravila me stolica :)
Seo posle u Gesture i odmah skontao da to NIJE to, na sta mi je ona rekla da je to jako cudno, Gesture je naprednija stolica, dosta skuplja, vise ovoga i onoga, prati ledja, pokrete, trt, mrt...jok, ne drzi mi lumbalni deo uopste, ne moze da se poredi sa Leap.
I to je bilo to, sedeo sam jos 10ak minuta jer su me ona i moj drugar naterali, pre nego sto sam odlucio da kupim Leap.
Malo mi nije bilo dobro zbog cene, jer sam gledao stolice do 500e, ali sam skontao da za 500e nema onoga sto me u potpunosti zadovoljava, a opet dajem pare, nije besplatno, pa resih da ne potrosim pare na nesto sto me nije odusevilo.

Poslednja izmena:
Danas dobio GADBJERG iz Jyska. Mogu reci da su im cene napumpane i da onda kao uvode neke akcije. Stolica je klasika, kao i sve sto se moze naci po salonima za 100 evra.

Bas to, a popuste koje non-stop nude za bilo sta, znajte da je normalna cena.

Gde imam u NS-u da probam malo veci kvalitetnijih fotelja sem Yiska i ovih prodavnica sa namestajem oko sajma? Uglavnom ove sajtove koje postavljate nista nije iz NS-a

Jel budu nekad popusti na Herman Miller stolice u Nitea? Koliko spuste cene?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno