Šta je novo?

Dobre e-knjige za CSS

• Začetnik teme Začetnik teme Matori
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Matori

Slavan
Učlanjen(a)
22.10.2008
Poena
320
Probao sam rad sa spoljnim stilovima jos u proslom veku, ali tada vladajuci browser (IE4) bio je meganekooperativan i prinudio me je da dignem ruke...
Buduci prevashodno desktop programer, za sve ove godine nisam radio mnogo sajtova, niti su bili mnogo veliki... Zato sam mogao da si priustim pesacki rad - svaka strana posebno.
Medjutim, sad treba da pravim novi sajt i resio sam da ga radim "po PS-u" (Racunam da u 2010. ima mnogo manje podvodnih grebenova, nego recimo u 1998.). CMS-ovi me ne zanimaju, ali CSS je "must".
Manuali nisu problem - koliko sam shvatio, pun ih je web. Ali zelim da pristupim studiozno i voleo bih da procitam dobru knjigu.
"for dummies' su OK; "za 21 dan" su OK; megadetaljni prirucnici su OK... (sve cu to downloadovati, ako mi preporucite)
Ali... Zaista bih voleo da procitam bas pravu, ozbiljnu knjigu; knjigu "od programera za programere"; knjigu koja je pisana kao da se uce JAVA ili C++, a ne neki fuckin' mark up language...
Postoje li takve knjige? Sta mi mozete preporuciti?
Hvala unapred.

Preporucio bih ti bilo koju CSS knjigu sa SitePoint.com

Recimo "Art and Science of CSS" ili "Designing without tables using CSS".

"Prelistaj" obe pa vidi koja ti vise odgovara 🙂

Takodje bih ti preporucio da odgledas video kurs VTC- CSS2. Znam da si trazio knjigu ali mislim da i ovo vredi odgledati jer je sve jako dobro objasnjeno, kako teorija tako i prakticna primena CSS-a.

Pozdrav.

Jedan od najboljih saveta je da otvoriš sajt koji ti se dopada i pogledaš njegov CSS kod. 🙂
Firefox + WebDevelopment + FireBug + View JS/CSS

CSS je relativno jednostavan jezik, tako da je bilo koja knjiga ili online tutorial sasvim dovoljno.

A onda, kad se lepo nauče osnove (i malo preko toga), onda primeniš i Nemanjin savet 😉

Sorry, od onda sam bio u tolikom haosu da nisam mogao da se javim... Zelim svima da se zahvalim, a i da olaksam buducim povratnicima/pocetnicima. Zato cu sad dati zakasnele komentare postova, a prokomentarisacu i preporucene knjige...

Jedan od najboljih saveta je da otvoriš sajt koji ti se dopada i pogledaš njegov CSS kod. 🙂
Firefox + WebDevelopment + FireBug + View JS/CSS
Upravo to sam prvo uradio 😉, samo nisam bio suptilan kao ti, nego sam odabrao sajt, brutalno ga svukao spajderom i poceo da mu vadim creva :-devil-:...
Promenio sam sta sam zeleo da promenim i dobio pristojnu polaznu stranu. Podloga mi je dovoljno jaka da na taj nacin mogu i da dovrsim sajt. Ali, 15 godina posto sam se upoznao sa HTML-om, pozeleo sam da jednom napravim sajt skroz po P.S-u, bez budzenja. Tek tada sam otvorio thread i mogu ti reci da se nisam pokajao 🙂...

Full Web Building Tutorials
HTML CSS XML JAVASCRIPT ASP PHP SQL

www.w3schools.com/css/default.asp
Hteo sam prvo da procitam neku knjigu, ali knjiga koju sam poceo bila je toliko napredna... Da sam se odlucio da privo procitam ovaj tutorijal. Svakom povratniku/pocetniku najtoplije ga preporucujem. Uopste se ne potrosi ni mnogo vremena ni mnogo energije, a prakticno se upoznas sa celim CSS-om...

Preporucio bih ti bilo koju CSS knjigu sa SitePoint.com

Recimo "Art and Science of CSS" ili "Designing without tables using CSS".
Otisao sam na sajt, ali "Designing without ..." nisam nasao, a "Art and ..." sam nasao, ali je nisam skinuo (isprecilo mi se 29.95 protivrazloga :crash🙂. No vrlo brzo mi je uspelo da prvu knjigu nadjem na jeftinijem mestu :smoke:, a prekjuce sam nasao i drugu po istoj ceni ,)...

"The Art and Science of CSS", Cameron Adams, Jina Bolton, David Johnson, Steve Smith i Jonathan Snook

Knjiga nije toliko dobra koliko naslov obecava, ali je svakako treba imati. Idealna je za ljude koji znaju CSS, ali nemaju veliko prakticno iskustvo. Pristup nije naucan, nego praktican - umesto CSS-a samog, ti ucis primenu CSS-a na neke najcesce zadatke. Kad tad ce vam zatrebati nesto sto je u ovoj knjizi detaljno obradjeno.
Ja sam ispao stvarno malerozan - treba mi valjda jedina varijanta navigation bara koja nije pokrivena ovom knjigom :crash:...

"Designing without tables using CSS", Rachel Andrew i Dan Shafer

Poceo sam od dvesta i neke strane, posto mi je bilo hitno da resim problem trece kolone. Procitao sam manje od 50 strana "iz sredine", ali prilicno sam siguran da je ta knjiga ono sto sam trazio. Jedva cekam da je procitam celu!
Sta da vam kazem? Kad neko sasvim ozbiljno i sa punim ubedjenjem dodeli lentu "Editor choice" knjizi koju uopste nije procitao - tu knjigu treba barem da uzmete u najuzi obzir! :type:

Nazad
Vrh Dno