Šta je novo?

Dobar tutorijal za Javu na srpskom?

Java nije Photoshop da može da se nauči iz tutorijala. Tebi treba knjiga, pogotovo ako ne razumeš koncepte programiranja generalno kao i OOP.

Ja ti preporučujem izdanje Mikro knjige "Java J2SE5", verovatno da sada ima i novija. Knjiga ima 1125 strana i to dotiče samo osnove Jave i Java SE dok Java generalno ima mnogo širu primenu kao na primer web (Java EE).

Da li je to Java 2: kompletan priručnik - Herbert Schildt ili Efikasno programiranje na Javi - Joshua Bloch

a da li postoji neka knjiga gde postoje primeri iz stvarnog sveta kako primeniti JAVU

@marelli
Pojasni malo :) .

@topic
Pogledaj recimo Head first Java, mozda tripujem da sam je video na srpskom, ja koristim englesku verziju. Ja sam uvek za koriscenje literature na engleskom, jer ono malo knjiga koje sam nasao na srpskom su prevedene ocajno.

potrazi neku android ili java ee knjigu na amazonu. to je javin stvarni svet. :)

Istina, mada se Java može primeniti i na Desktop aplikacije bez problema. Naravno uvek će native aplikacija biti bolja, ali ima java svoje malo mesto i na desktopu :)

Android i Java EE su dosta kompleksni, pogotovo za novajliju u programiranju, s obzirom da se samo nadograđuju na Javu i proširuju je. Ako ne znaš osnove jave nećeš daleko dogurati sa androidom, a moja pretpostavka je da osoba koja ne zna koje su realne primene jave da ne zna ni njene osnove :)

Java J2SE5++.
U slucaju da vec dobro znas neki drugi C-like jezik (C/C++/C#), mozda i mozes da nesto odradis preko kratkih tutoriala, ali cak i onda nije lose da se prelista neka ozbiljnija knjiga.

I naravno, najpametnije sto mozes da uradis je da naucis Engleski:).

Gresis. Prvo da bi poceo da radis sa "primerima iz realnog sveta" treba ti prvo osnovno znanje samog jezika + znanje o specificnoj oblasti i dosta biblioteka koje se koriste u "realnom svetu". Druga bitna stvar, te "realne" aplikacije obicno imaju 1000+ linija koda i jako je tesko sve pohvatati i razumeti odluke u dizajnu bez ikakvog iskustva. I trece, obicno je dosta zanimljivije (makar meni) resavati razne matematicke i algoritamske zezalice i zaista koristiti mozak nego se ubacivati u beskrajne sablone kod programa iz realnog sveta (posto pretpostavljam da se ta tvoja ideja "primera iz realnog sveta" zasniva na raznoraznim GUI glupostima gde eventualno neka baza trci ispod, sto je, veruj mi, jako, jako dosadno za pisanje).

SINTER je lepo odgovorio... Nema cega tu puno dodati. Iznenadjujuce velik broj problema se zapravo svodi na neku matematiku. Ja nisam bas neki matematicar tako da se i ja cesto koprcam kod nekih stvari, ali Boze moj zato je tu knjiga :) .

Pravljenje programa koji bi cavrljao po nekoj bazi meni licno ne predstavlja poseban izazov.

Da, na tako nesto sam i mislio. Pogodi ga SINTER iz prve.
Nista, krenut cemo tako. Mlogo letim :d

Ako hoces da se bavis programiranjem najbitnije sto bi trebalo nauciti i shvatiti je OOP. A sam jezik posle ide polako, Java, C# sve je to isto, samo sintaksa razlicita.
I jos nesto sto se tice srpskog, bolje pocni da ucis engleski jer sa srpiskim neces daleko da doguras. :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno