Šta je novo?

Mobilni telefon Dobar prost (dumb) phone

Koji mobilni telefon kupiti

NCC-74656

Čuven
Učlanjen(a)
20.08.2002
Poena
680
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima.
Zvučaće čudno u 2022. godini, ali meni treba preporuka za dobar prosti (dumb) telefon, koji bi se koristio isključivo za razgovore i možda po koji sms.
Evo šta i treba:
  • Da je 4G, da ne moram da razmišljam da li će ga biti moguće koristiti na mreži za pola godine ili godinu
  • Dobar kvalitet zvuka (mikrofon i slušalica)
  • Solidna izrada, da ne krcka u rukama, da deluje čvrsto
  • Da ima normalne tipke, ne zbijene kao Nokia 8110 4G ili 8210 4g (osoba koja će ga koristiti nema baš male šake i prste)
  • Dobra baterija, da drži 4-5 dana sa nekih pola sata - sat razgovora dnevno
  • Običan OS (ne Android, ne KaiOS, može S30+, ThreadX ili MOCOR5)
  • Nije bitno da li je na flip ili candybar
Gledao sam na netu Nokije 220 4G, 8210 4g... Sve mi deluje da im je plastika kućišta kao od kinder jaje...
Gledao sam Xiaomi Qin, ali ih nema kod nas...
Gledao Alcatele (nisu 4G), Doro (ne sviđaju mi se), neke za mene nepoznate marke...

Od onoga što može da prođe su Cat B40, ili Nokia 2660 4G... Međutim, ne nalazim dovoljno utisaka korisnika na netu za ta dva telefona. Takođe, prilikom kupovine osoba mora fizički da vidi (proba) telefon.

Da li se to meni čini, ili je danas teško naći solidan, krut telefon, sa normalnim tasterima, normalnog trajanja baterije, ili možda ja suviše tražim u 2022. godini?
Da li imate neki predlog, ili da li neko od vas koristi kao drugi (treći, četvrti...) telefon neki normalan ne-smart telefon?

Pridružujem se pitanju. Generlano kao i može da se nađe ponešto, ali čini se da mimo naručivanja preko neta teško može da se dođe do ovih proizvoda (pritom treba lepo istražiti da li podržava naše mreže).

KaiOS je propao sa podrškom za WhatsApp, nažalost. Obećavao je Nokia 800 Tough; solidna cigla od telefona, ali sada je ne možeš nigde naći kod nas. Dakle to je grupa neuništivih telefona a la CAT S22 Flip, CAT B40, AGM M7 - lažni Android, solidna baterija, IP rejting, hotspot (kao najvažnija opcija meni lično). Preko su tipa duplo jeftiniji nego što se kod nas u radnjama ili češće na KP naći.

Čovek sve lepo reče sa Nokiom - kao kinder jaje, osećaj kao igračku da držiš.

Već neko vreme želim da se rešim Androida jer me smara da moram non stop da ga punim i da ga koristim kao backup, za autentifikator, bankovnu aplikaciju, skladištenje slika (nisam badava kupio telefon od 256GB). Treba mi nešto što će šljakati ok, na čemu ću moći da zovem, eventualno iskucam poruku i pre svega podelim net za laptop/drugi telefon kada zatreba.

Razmišljao sam čak i da nađem refurbished BlackBerry Classic ili Nokia E71/72 jer mi paše QWERTY tastatura, zbog čega kao budući telefon razmatram ovo čudo, Unihertz Titan Pocket. Možda bih ga i sad kupio, ali mi se ne daje baš 250€ za eksperiment.

Unihertz Titan Pocket

Kao opcija postoji i Jelly Star od iste kompanije; jeftiniji 50ak evrića, ali kao minijaturan telefon, Android, ali kažu da nije toliko funkcionalan i da mu ne robuješ kao klasičnom smartfonu.

Unihertz Jelly Star

Alcatel Onetouch je sad TCL Onetouch i nije loš. ja sam ga sebi kupio za telefoniranje i ništa drugo. Mislim da sam ga platio 2500 dinara na KP
Zvuk je odličan, ali mislim da 4g troši više bateriju nego 2g (možda lupam, ali naći će se neko ko će da demantuje)
Telefon je čvrst, tasteri su ok, ali ne kao na telefonima za slabovideće. Ekran je krš, naravno.

Kupio sam iPro A1 mini za dedu preko ePlanete i oduševljen time što ima DnD, a to sam dugo tražio, odlučim da uzmem još jedan i sebi, ali je stigao slupan i jedva rešim reklamaciju. Pričaću detaljnije o tome na svom TikToku. QWERTY je posle BlackBerry Priv stvar prošlosti, a i tada je bio precenjen pa moja dotadašnja Xperia Pro MK16i nije imala dostojnog naslednika. Pre bi BB Key serija sa SD 66x bila bolji izbor u odnosu na taj sa MTK Helio P70.

Alcatel Onetouch je sad TCL Onetouch i nije loš. ja sam ga sebi kupio za telefoniranje i ništa drugo. Mislim da sam ga platio 2500 dinara na KP
Zvuk je odličan, ali mislim da 4g troši više bateriju nego 2g (možda lupam, ali naći će se neko ko će da demantuje)
Telefon je čvrst, tasteri su ok, ali ne kao na telefonima za slabovideće. Ekran je krš, naravno.

Da, mreža jede bateriju, zato stari telefoni i jesu živeli beskonačno dugo na jednom punjenju. To i ekran najviše. Stari Realme mi stoji pored kreveta za slušanje audioknjiga pred spavanje, ugašena mobilna mreža, 24/7 radi WiFi i baterija drži tipa nedelju dana bez problema. Još ga koristimo kao daljinski za TV nekad i za castovanje na YT kada me mrzi da kucam po regularnom daljinskim upravljačem.

Pogledaću Onetouch baš, rešen sam da isteram svoje i manem se telefona. Procvetao sam otkad sam onesposobio sve socijalne mreže i sl. Vesti ne saznajem, hronika ne dopire do mene, žena ima jasna uputstva da me mane sa crnim vestima i tako je prelepo. :)
Kupio sam iPro A1 mini za dedu preko ePlanete i oduševljen time što ima DnD, a to sam dugo tražio, odlučim da uzmem još jedan i sebi, ali je stigao slupan i jedva rešim reklamaciju. Pričaću detaljnije o tome na svom TikToku. QWERTY je posle BlackBerry Priv stvar prošlosti, a i tada je bio precenjen pa moja dotadašnja Xperia Pro MK16i nije imala dostojnog naslednika. Pre bi BB Key serija sa SD 66x bila bolji izbor u odnosu na taj sa MTK Helio P70.

Ne mogu, želim QWERTY il' da crknem ako postoji mogućnost. :D

Prosto volim da kuckam to, prilično sam siguran da i manje ekran manje troši tako. Plus na ovom Kinezu tastatura funkcioniše kao džinovski touchpad. Telefon je generalno mali i mogućnosti na njemu su realno ograničene. Baterija bi trebalo da je više nego fina.

• Like
Reagovanja: uji
S obzirom da sam ja pokrenuo temu, evo šta se u međuvremenu desilo...
Kupio sam tastu Nokiju 8210 4G. To je bio jedan od retkih telefona koji je ispunjavao kriterijume (4G, ok baterija, veliki ekran (2.8) za starijeg čoveka, prost meni za korišćenje). Kompromis je slabiji kvalitet plastike, ali za čudo jedno pokazao se izdržljiv, više nego što sam očekivao.
No, u međuvremenu, tražeći telefon za tasta uvideh da klasični tj dumb telefoni imaju svojih prednosti... I dođoh na ideju da nabavim i sebi nešto na taj fazon, što bih mogao koristiti kada zvrndanja pređu određenu meru.
Uzeh sebi (preko amazon.de) Nokiju 2720 4G, simpatičan telefon, sa nostalgičnim preklopom, plastičan ali ok... To je 4G, i na KaiOS-u. Povezao ga na Google nalog, povukao kontakte, i barem jedan vikend mesečno prebacim karticu iz svog telefona u nju, i odmorim. I mogu vam reći da baš prija... Znam da će neki reći da je lakše pogasiti notifikacije, i tu su u pravu, mada ja 90% notifikacija i držim ugašeno, ali ima nešto u činu gašenja svog smart telefona i prelaska na dumb telefon što me privlači. Možda i čin prekida razgovora zatvaranjem preklopa telefona...
E da, naleteo sam pre nekih pola godine na Nokiju 800 Tough, faktički identičan telefon što se specifikacija tiče kao 2720 4G, isto KaiOS, samo sa većom baterijom i manjim 2.4" ekranom. Kupio sam je jeftino, i koristio pre svega letos na moru sa grčkom karticom kao hotspot za sve uređaje koje smo nosili na more. Sjajan telefon, sjajna baterija, i izuzetno otporan uređaj.
Što se tiče tretnutne ponude dumb telefona kod nas, mislim da na 4G jedino nokijice mogu da prođu uz određene kompromise po pitanu kvaliteta izrade, dok napolju dumb telefoni postaju sve popularniji (Light phone 2 i njegov naslednik Light phone 3 koji stiže za 4-5 meseci), Minimal phone (Ink screen ali je sa Android OS), Mudita Kompakt, ili sada već stari Punkt 2...

S obzirom da sam ja pokrenuo temu, evo šta se u međuvremenu desilo...
Kupio sam tastu Nokiju 8210 4G. To je bio jedan od retkih telefona koji je ispunjavao kriterijume (4G, ok baterija, veliki ekran (2.8) za starijeg čoveka, prost meni za korišćenje). Kompromis je slabiji kvalitet plastike, ali za čudo jedno pokazao se izdržljiv, više nego što sam očekivao.
No, u međuvremenu, tražeći telefon za tasta uvideh da klasični tj dumb telefoni imaju svojih prednosti... I dođoh na ideju da nabavim i sebi nešto na taj fazon, što bih mogao koristiti kada zvrndanja pređu određenu meru.
Uzeh sebi (preko amazon.de) Nokiju 2720 4G, simpatičan telefon, sa nostalgičnim preklopom, plastičan ali ok... To je 4G, i na KaiOS-u. Povezao ga na Google nalog, povukao kontakte, i barem jedan vikend mesečno prebacim karticu iz svog telefona u nju, i odmorim. I mogu vam reći da baš prija... Znam da će neki reći da je lakše pogasiti notifikacije, i tu su u pravu, mada ja 90% notifikacija i držim ugašeno, ali ima nešto u činu gašenja svog smart telefona i prelaska na dumb telefon što me privlači. Možda i čin prekida razgovora zatvaranjem preklopa telefona...
E da, naleteo sam pre nekih pola godine na Nokiju 800 Tough, faktički identičan telefon što se specifikacija tiče kao 2720 4G, isto KaiOS, samo sa većom baterijom i manjim 2.4" ekranom. Kupio sam je jeftino, i koristio pre svega letos na moru sa grčkom karticom kao hotspot za sve uređaje koje smo nosili na more. Sjajan telefon, sjajna baterija, i izuzetno otporan uređaj.
Što se tiče tretnutne ponude dumb telefona kod nas, mislim da na 4G jedino nokijice mogu da prođu uz određene kompromise po pitanu kvaliteta izrade, dok napolju dumb telefoni postaju sve popularniji (Light phone 2 i njegov naslednik Light phone 3 koji stiže za 4-5 meseci), Minimal phone (Ink screen ali je sa Android OS), Mudita Kompakt, ili sada već stari Punkt 2...

Patim za 800 Tough sada. :D

Punkt je vrh ideja dok ne skontaš koliko košta i koliko mu traje baterija. Light Phone 3 deluje da je fin, zanimljiv telefon, ali cena... Za ime boga. :D

Šteta što ne može neko da napravi nešto tipa Punkta sa krštenom baterijom koja može da izdrži bar 4G i da ne košta kao bubreg i pola jetre.

Punkt mp01 je ok, ali ima samo 2g. Punkt mp02 ima 4g i Signal aplikaciju ali je android ispod svega i ne hvale ga previše.
Sa druge strane Emporia Prime M76 4G/LTE izgleda kao Punkt sa Aliekspresa ili u ovom slučaju iz robne kuće.
Neverovatno je da ne postoji nijedan video na kome se vidi kako Emporia Prime izgleda u radu.

Nazad
Vrh Dno