Šta je novo?

Do 40000din

SSSvastika

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
29.11.2014
Poena
54
Menjao bih CPU,MB i RAM, tj. kupio bih novo.
Intelu dajem prednost.
Znam da nije dovoljno novca, pa me interesuje vase misljenje do 40,000din sta uzeti od Intel CPU-a (da ima integrisanu grafiku),koju MB i koji RAM (8GB).

Ja volim Intel, ali pre svega volim odnos cena - kvalitet. Intel je bezobrazno skup, posebno i5. 40.000,00 nije mala para, a nisi napisao za šta ti treba? U taj novac može hladno da se ugura SSD, ili iskoristi ostatak novca za kupovinu nove grafike. Tako da za početak napišeš šta imaš i za šta ti treba.

nagadjam,cim je napisao integrisana grafika ne zanimaju ga igre/softver koji ima benefite od zasebne graficke,onda mu verovatno treba nova platforma jer na postojecoj verovatno slabo radi softver sa kojim se zanima,onda mu svakako treba i5 ili eventualno fx (mada ovo tesko).jedino sto bih ja licno promenio u kokanovom preglogu je evetualno ploca (msi h81 p33,je jeftinija a radi kako treba) i najcesce je 4460 isti cenom kao 4440,a za nijansu je brzi,pa kad je vec ista cena ili u par stotina dinara,sto da ne.

eventualo ako bas taj sotver sa kojim se zanima radi brze na fx-u (ovo tesko) moze i fx resenje da se zbudzi za 40k dinara,ali sacekajmo OP-a da napise tacno za sta bi koristio novu platformu i da vidimo da sklepamo da dobije sto vise za dati novac.

Necu o/c, a ako moze , sto da ne 😀
Igre ne igram, osim Anno 2070,a i to igram jednom u 6meseci,tako da ce mi za tu igricu biti dovoljan bilo koji CPU.

GPU mi treba samo za display, nikakvo izivljavanje.Danas i najjeftinija externa GPU kartica moze da potera mnogo vise..dakle i ta integrisana u procesoru bi bila previse za ono za sta meni treba.
Treba mi,zapravo, za Cubase i Live9, sa gomilom plugin-ova,dakle..sto vise RAM-a, sa sto manje uskog grla 🙂
Rad na aranzmanima, produkcija..mix,mastering..all in one.Nema tu nekog preteranog rednering-a u real time-u.
8GB je minimum,sto je Kokan predolzio 1DIMM od 8GB,tako sam i ja mislio,pa kasnije da radim upgrade do 16GB.

Na Bench oglasima mogu da uzmem i5-4690k za 160e.Ne znam samo da li ima neka garancija,radna garancija i sl.
Sto se MB tiče, totalno sam prestao da pratim dešavanja, ali mi 4000+din deluje suviše low cost, jeftina varijanta.

Necu o/c, a ako moze , sto da ne 😀
Igre ne igram, osim Anno 2070,a i to igram jednom u 6meseci,tako da ce mi za tu igricu biti dovoljan bilo koji CPU.

GPU mi treba samo za display, nikakvo izivljavanje.Danas i najjeftinija externa GPU kartica moze da potera mnogo vise..dakle i ta integrisana u procesoru bi bila previse za ono za sta meni treba.
Treba mi,zapravo, za Cubase i Live9, sa gomilom plugin-ova,dakle..sto vise RAM-a, sa sto manje uskog grla 🙂
Rad na aranzmanima, produkcija..mix,mastering..all in one.Nema tu nekog preteranog rednering-a u real time-u.
8GB je minimum,sto je Kokan predolzio 1DIMM od 8GB,tako sam i ja mislio,pa kasnije da radim upgrade do 16GB.

Na Bench oglasima mogu da uzmem i5-4690k za 160e.Ne znam samo da li ima neka garancija,radna garancija i sl.
Sto se MB tiče, totalno sam prestao da pratim dešavanja, ali mi 4000+din deluje suviše low cost, jeftina varijanta.

Uzmi i5 (jeftiniji neki bez K ne mora najjaci i5) i jeftinu plocu. Z ploce su bacanje para kao i k modeli (za prosecnog korisnika), low cost ploce su vise nego dovoljne i uopste nisu nekvalitetne tj ne treba ti 100e da bi uzeo plocu koja ce da radi kako treba i da traje dugo.
Ostatak para ulozi u ram ili ssd.

Poslednja izmena:
Ta MB ima integrisan VGA,onda bi dosao u obzir neki CPU bez integrisane grafičke,da je iz K serije,naravno.

nijedna intel ploča nema integrisan vga.

vga je od nehalema integrisana u sam procesor.

takodje, k procesor bez integrisane grafike , ne postoji.

Poslednja izmena:
Ljudi, grafička mi nije bitna.Moze bilo koja, najjeftinija.Ako bih bolje prošao sa integrisanom u CPU,onda bih tako i uradio,da stane u tu cenu od 40.000din.
Sto se SSD-a tiče, što reče StormScion, nije loše,ali bolje u RAM.

Ako mozes da se ispruzis jos malcice, imas kod madjara i7 4790 za 263e. Pored njega uzmes najjeftiniju plocu,pomenutu Asus,u emmi. A i ram mozes kod madjara,cini mi se da im je crucial ballistix oko 65e.
Sto znaci,sve bi te izaslo 44.000din

izmena:
mada sad kad pogledam,mozes i plocu kod madjara,dobices i popust na kolicinu 😀

Sto se garancije tiče, kakva je situacija?
Piše da je 3god., da li je neko imao iskustva sa njima,sto se tiče PC komponenti?

Sad pogledah,to je jedan prodavac i to stavio baja na AKCIJI..a svi ostali se ne razlikuju sa cenom koju sam proverio na itsvet-u.
Svakako da cu pre uzeti regularno u prodavnici,nego da jurim Madjara za garanciju.

Poslednja izmena:
Sto se garancije tiče, kakva je situacija?
Sad pogledah,to je jedan prodavac i to stavio baja na AKCIJI..a svi ostali se ne razlikuju sa cenom koju sam proverio na itsvet-u.
Svakako da cu pre uzeti regularno u prodavnici,nego da jurim Madjara za garanciju.

Aha. Pa standardno,ako se nesto zezne,saljes njima,a oni menjaju u HU...
Bila je neka tema o iskustvima ovde na benchu,uglavnom za televizore... Resavaju brze nego ovi nasi lopovi ovde... Sve pozitivno sam do sad citao/cuo.

e,a malo sam se zeznuo,taj crucial je 2x4gb, za 1x 8gb ces morati malcice vise da das,ali ne verujem da je puno...

Poslednja izmena:
Znam za TV garancije, ali ne znam kakve je situacija vezano za PC komponente.

Inace,pogledaj cene na itsvet-u,ni po čemu se ne razlikuju od njihovih cena, čak su i skuplji, osim ta dva prodavca..kod jednog je 263e,a kod drugog i7 4790k (275e).

Sklopiću im komponente,pa ću pitati za cenu.
Da , 1x8GB RAM-a,ne bih isao na 2x4.

Znam za TV garancije, ali ne znam kakve je situacija vezano za PC komponente.

Inace,pogledaj cene na itsvet-u,ni po čemu se ne razlikuju od njihovih cena, čak su i skuplji, osim ta dva prodavca..kod jednog je 263e,a kod drugog i7 4790k (275e).

Sklopiću im komponente,pa ću pitati za cenu.
Da , 1x8GB RAM-a,ne bih isao na 2x4.
Za komponente bi cak trebalo i da je lakse,laksi prenos,transport... Tv je poveci za sverc 😀
Mislio sam na tog gde je 263. Dobar je sa ocenama, ja sam uzimao od njega.
It svet nikad,ali nikad ne gledam,jer ranije kada sam se orijentisao po njemu,samo sam se nervirao... Pozovi te sto daju najnizu cenu na itsvet-u i nikada nece imati to sto trazis,ili ce cena biti veca... Osim ako je emmi ili neka slicna,veca prodavnica...
Uostalom,ti sam odluci gde ces da uzmes,ja sam izneo predlog sa i7,mislim da je ostvariv,samo ces morati da das 4-5.000 vise,ali mislim da vredi... I za i5 isto,imas kod madjara 4460 za 155e,pa ako se odlucis za to,mozes i dosta manje od tih 40.000 da das...

U pravu si za itsvet.

Sad dobih ponudu:

INTEL Core i7-4790 3.60GHz 1150 BOX - 263 eur
CRUCIAL 8GB Ballistix DDR3 1600MHz CL9 BLS8G3D1609DS1S00CEU - 68 eur
ASUS H81M-K - 40 eur

U emmi-u,ista ploča 38evra (ako računam 121 evro)

i7-4790k - 275e

ASUS H81M-K - 35e

CRUCIAL 8GB Ballistix 1600MHz CL9 BLS8G3D1609DS1S00CEU - 62e
( www.amazon.co.uk/Crucial-BLS8G3D1609DS1S00CEU-Ballistix-240-pin-PC3-12800/dp/B006YG9E7O )

Crucial 8GB Ballistix Sport 1866MHz CL10 BLS8G3D18ADS3CEU - 68
( www.amazon.co.uk/Crucial-Ballistix-BLS8G3D18ADS3CEU-PC3-14900-Memory/dp/B00DCMU8BE )

Poslednja izmena:
U pravu si za itsvet.

Sad dobih ponudu:

INTEL Core i7-4790 3.60GHz 1150 BOX - 263 eur
CRUCIAL 8GB Ballistix DDR3 1600MHz CL9 BLS8G3D1609DS1S00CEU - 68 eur
ASUS H81M-K - 40 eur

U emmi-u,ista ploča 38evra (ako računam 121 evro)

i7-4790k - 275e

ASUS H81M-K - 35e

CRUCIAL 8GB Ballistix 1600MHz CL9 BLS8G3D1609DS1S00CEU - 62e
( www.amazon.co.uk/Crucial-BLS8G3D1609DS1S00CEU-Ballistix-240-pin-PC3-12800/dp/B006YG9E7O )

Crucial 8GB Ballistix Sport 1866MHz CL10 BLS8G3D18ADS3CEU - 68
( www.amazon.co.uk/Crucial-Ballistix-BLS8G3D18ADS3CEU-PC3-14900-Memory/dp/B00DCMU8BE )

na tim najjeftinijim komponentama je isti djavo, ali na skupljim se bogami isplati itekako,na procesorima bas,na ramu tu i tamo,mada nije lose ni tu ustedeti...

to je to,odlicna konfa,uzimaj i zdravo da te sluzi 😀

pa nemoj k proc i h81 plocu,grehota je,ili non k ili se ocepi za onaj kokanov asrock h87.ako bas svaki dinar znaci more i ga b85 d3h ili kako se vec zove ona gigabajtova koja pusca napon preko 1.2v,ima na g3258 pobrojane koje sve te jeftinije ploce puscaju napon preko 1.2v pa proberi neku koja se uklapa u budzet.

uh,uopste nisam izvalio tu drugu ponudu...
Nema ona poente,osim ako ne uzmes neku jacu plocu... A vec si presao budzet,tako da ona prva kombinacija ti je win ja mislim 🙂
kao sto rece umart,ili nonK,ili kokanov h87 + K

Moraću da prikočim,jer to vec prelazi granicu.

Asrock,kao proizvodjač,kakav je sada..ranije je vazio za low cost i ne bas KaoStena,a sada ne znam sta se desava.

update:
(sad se postavlja pitanje zasto bez z97 chipset-a)

ASROCK Fatal1ty Z97 Killer - 109e

ASROCK Fatal1ty H87 Performance - 78e
ASROCK Fatal1ty H97 Performance - 83e

Poslednja izmena:
Dobar je sad Asrock, jedan od boljih...
ja imam z97 fatality killer i meni je dobra,bez imalo muke klokuje,hladna...
samo ne razumem sto razmatramo sad to? prikocio si kod nonK,ili ipak nisi? 😀

asrok i asus su ista firma , - pegatron .

(asus je prvo trebao da se zove pegasus ). čak i prva dva slova na logo-u su im ista.

što se ploče tiče, uzmi H87 , jer provereno može da se menja množilac za cpu . kod h97 nisam siguran da je moguće, pričalo se da će da prčkaju po mikrokodu jer se intel žalio.

Da ne otvaram novu temu jer je ova skoro pa ista.

Menjao bih ploču i procesor, na starom računaru je sve polako crkavalo pa imam memoriju i Ati 7850 i Seasonic 580W.

Pošto od AMD x3 435 nisam pratio skoro ništa od gvožđurije imam par pitanja.

Koliko je bolji neki i5 od pomenutog AMD-a?
Koje podnožje i čipset će podržavati narednu generaciju procesora? Nisam uspeo da povežem 1150 i 2011.
I naravno preporuka do 30k din, jedan junoša će probati da mu izvadi dušu sa igranjem, procesor bez K i atx ploča u koju će moći naredna generacija procesora. Moguće je "proširiti" tih 30k ali ne za 100% 😉

Da ne otvaram novu temu jer je ova skoro pa ista.

Menjao bih ploču i procesor, na starom računaru je sve polako crkavalo pa imam memoriju i Ati 7850 i Seasonic 580W.

Pošto od AMD x3 435 nisam pratio skoro ništa od gvožđurije imam par pitanja.

Koliko je bolji neki i5 od pomenutog AMD-a?
Koje podnožje i čipset će podržavati narednu generaciju procesora? Nisam uspeo da povežem 1150 i 2011.
I naravno preporuka do 30k din, jedan junoša će probati da mu izvadi dušu sa igranjem, procesor bez K i atx ploča u koju će moći naredna generacija procesora. Moguće je "proširiti" tih 30k ali ne za 100% 😉

I5 je neuporedivo bolji...
1150 podnozje, cipset z97 ili h97... Ako ces non K,onda uzmi i5 4460 i h97 plocu... Naredna generacija ce biti podrzana,pa ces moci tada neki i7 da zveknes,ako planiras tako nesto...
Kod madjara bi ti izaslo 155e procesor + izaberes plocu....

SAMO... nema poente uzimati nonK sa plocom skupljom od 40-50e... a 97 plocu ne mozes za te pare da nadjes... Jedino ako si 100 posto siguran da ces uzimati sledecu generaciju procesora... Mada to su vec dugorocni planovi...

Nazad
Vrh Dno