haswell i5 je neki optimalan cpu za fotosop,i7 kosta znacajno vise a slabi su dobitci s' obzirom na ulozeno.koliko sam u toku,RAM zavisi od projekta,ali za to stock zezanje mislim da je 8gb dovoljno za pocetak,naravno sad kupis jedan stap od 8gb i posle dodas ako se ukaze potreba.
sto se tice ploce,posto nisi siguran koliko ti sata prikljucaka treba,ja bi prvo to iskristalisao (koliko hardova i optike bi kopcao) pa onda birao plocu.ako je 4 dovoljno mozes komotno i msi h81 p33 tj najjeftiiniju h81 plocu da kupis,prodalo se na buljuke,sve rade,niko se ne zali.ako treba 6 sata konektora,stvari su komplikovanije.inace sve ploce do tih nekih 70-80 e su u osnovi iste,razlike su u broju i tipu konektora.gigabajt je malo muljavio sa par,u smislu da zavisno od revizije ploce mozes da dobijes reviziju sa manje konektora ili neke druge konektore nego sto je oglasena ploca koja je na slici.treba biti pazljiv u svakom slucaju sa njima,ali sve te ploce za zakljucan i5 ce da rade isto.
na sadasnjoj generaciji intel ploca (h81,b85,h97,z97 i x99 cipseti) sata kontroler koji dolazi sa cipsetom je nativno sata 3 revizije,i tu nema briga.u prevodu i h81 ploce imaju sve sata portove nativno sata 3 revizije.razlike su samo u broju konektora,i to sto neke skuplje ploce koje tebe ne interesuju imaju pored intelovog integrisanog kontrolera i dodatne sata kontrolere sa dodatnim konektorima.
da rekapituliram:
moj savet je za cpu i5 44x0 (dakle koji te najjeftinije izadje,ako je naprimer razlika u par evra izmedju 4440 i 4460 uzmi 4460),ako ti je dosta 4 sata porta msi h81 p33,ako ne iskristalisi koliko ti zapravo treba,i za pocetak jedan stap od 8gb,najeftiniji koji naidjes.