Šta je novo?

Do 40000din

SSSvastika

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
29.11.2014
Poena
54
Menjao bih CPU,MB i RAM, tj. kupio bih novo.
Intelu dajem prednost.
Znam da nije dovoljno novca, pa me interesuje vase misljenje do 40,000din sta uzeti od Intel CPU-a (da ima integrisanu grafiku),koju MB i koji RAM (8GB).

kokan je skoro kacio,asrock h97 killer je jeftin i kod nas i moze da se klokuje kako treba,punih 8 faza,i ko nema potrebu za SLI/CF-om na punom bendvitu nema potrebu za boljom plocom,nezavisno koji procesor stavljao.naravno,moze da se prodje i jeftinije ako se stavlja non K procesor,onda se gledaju features-i koji trebaju (sata portovi,kakva integrusa,koji ulazi/izlazi itd).

treba pogledati posto je taj asrock kod madjara.

Evo ovako nesto za 35k sa 8GB ram memorije to sam stavio samo kao predlog ako nemas, ako imas bez rama. Pazi samo na to da ova ploca ima dva slota za ram pa stavi sto vece module tj od 8gb u komadu kad budes kupovao.

Poslednja izmena:
A sta fali ovoj ploci ovde, na nju ide i i7 bez K, moze on da daje i vece pare za plocu ali nema potrebe ova ima sve sto mu je potrebno... nisam video gde je napisaoo da ima 8gb rama, ali nema veze to sam dao samo kao predlog.

Poslednja izmena:
http://www.asrock.com/mb/Intel/Z97 Anniversary/ Podržava 5-tu generaciju samo koliko je dobra?

Moj plan je da i5 izdrži jedno dve godine pa da promenim procesor, ali naravno za dve godine svašta može da se desi, najverovatnije će promeniti podnožje pa ćemo opet isto pisati...
Nije mi problem doplatiti tih 5k dinara ako je gornja ploča zadovoljavajuća pa i ako je možda u ovom trenutku nepotrebno, problem je 10k dinara.

I imam 2x4 gb rama +2 gb koji ne želi trenutno da sarađuje u bilo kojoj kombinaciji sem sam.

Meni bi je i sadašnji računar dovoljan ali jednom 15-godišnjaku nije pa gledamo da se nađemo na sredini.

Dosta ste brži od mene u pisanju 🙂

Poslednja izmena:
Mada, nece tu biti primetnog napretka. Pa mu je i ovaj zahtev, da podrzava sledecu generaciju, malo bezveze. Ali ajde...
Upravo. I ja sam između ostalog zbog toga izabrao H97, a kad bolje razmislim, ne planiram da menjam komp 4-5 godina, a tad svakako neću razmišljati o Broadwell-u.

izvinjavam se,prosuo sam se,svo vreme pricam o asrock h87 performance-u.vidim da se teoretise o broadwell-u,zato cu nadalje ucutati i drzati se amd-a.prastajte jos jednom.

Hvala svima na pomoći! Sačekaću još desetak dana da vidim dali će možda biti nekih novogodišnjih popusta i verovatno ću izabati Asus H97.

A zasto bi uopste uzimo plocu koja ce podrzavati brodwell, niti ce brodwell po performansama biti bolji od haswella da bi se isplatio prelazak niti se isplati mijenjati cpu posle godinu dana koji ce lagano sve gurati bar 3, mislim, jedino je logicno da preskocis brodwell i ne diras nista do Skylake-a.

eto sad... identična i moja muka, nisam video ovaj post pa sam postavio novi danas.

Ja sam mozgao i mozgao i taman došao do odluke za ASUS H97-PLUS i onda vidim ovaj post :S Sva sreća pa je nisu imali danas kad sam poručivao 🙂

Isto sam imao ideju za broadwell podršku i nabavku H97/Z97 ali kad je po preporuci ušao u igru i5-4460 onda ima stvarno ima logike da nećemo da menjamo taj CPU bar sledeće 2-3 godine, ko što pomenuste.
Onda ispada da bacamo pare za neki "prelazni" čipset umesto da uštedimo ili umuvamo u nešto bitnije.

Jedino mi neverovatno da dam 4000 za ploču... sve mi se čini da kupujem neku robu na rinfuz pa iako je ASUS.

Onda pitanje za nas što hoće da pazare za Novu 2015 godinu 8GB RAM i i5-4460:

koju ploču da stavimo ako:
- nećemo da OC-ujemo
- nećemo da turamo 2 grafike

a da imamo neki kvalitet komponenti da to traje (bar ko moj ASUS P5E svih ovih godina 🙂 ?

Do sada pomenute:

- ASUS H81M-K
- ASROCK Fatal1ty H87 Performance
- ASROCK Z97 Anniversary
- GIGABYTE GA-B85M-HD3

Poslednja izmena:
Sve jeftine ploce su slicnog kvaliteta, bez obzira ko je pravi, gledaj da ima usb 3.0 i sata III, ostalim stvarima se nemoj mnogo opterecivati, jednostavno kupis onu koja ti se najvise svidja, ne znam kakve su cijene ovih ploca sto si naveo u srbiji i koliko si ti uopste spreman da izdvojis za plocu, ali definitivno od ove 4 koje si naveo ja bih izabrao Fatal1ty.

Sjajna tema! Legla mi je kao šamar.
Taman sam u tim razmišljanjima, i da nije bilo nje, dao bih daleko veće pare za ploču (kao što reče mr_bungle gore, osećam se kao rinfuz da kupujem), iako ne jurim OC i duple grafičke.
Pratim je dalje s dužnom pažnjom, možda uleti još neki dobar predlog.

I da, iako mi je budžet sličan, ne bih kupovao od mađara.

sve je to okej,ali stvarno nema potrebe davati pare ako necete da klokujete i necete da turate dve grafe,i h81 p33 zavrsava pos'o savrseno.ako je bas toliki smor dati tako malo na maticnu,onda birajte okom,brojem portova nazad,eventualno da se uzme asus zbog nesto bolje kontrole chassis ventova od konkurencije...bukvalno usetas se u sop,otvaras prednju stranicu i biras.

h97 ploce,kao i cipset,nemaju ali nikakvu poentu,nista vise od b85 sustinski ne nude,a za jako malo para preko moze da se uzme full z97 ploca sa pravom SLI/CF podrskom,ako vec nije za neki preterani klok,mada i pojedine b85 ploce mogu taman isto da klokuju kao pomenuti asrock h97 killer (npr toliko pominjana prva revizija ga b85 - hd3),mada je besmisleno birati plocu na osnovu kloka a necete da klokujete...

evo ljudi slican problem imam i ja .. pa kontam da ne pocinjem novu temu.. kad se ova bas lepo raspisala 🙂 ... potrebna mi je jos jedna konfa... sklapace se u narednih 30 dana 🙂 malo smo kratki sa kesom, pa prvo uzimam plocu i procesor .. uzeo bi intel procesor.. i uzeo bi od madjara .. sto da ne.. uzeo sam od njih i TV, platio 200 evra manje.. i nemam zalbi.. tako da cemo i procesor pazariti sad kod njih... ali ne znam koji... meni je potreban procesor za rad.. koristi se Photoshop ali ne preterano.. samo cisto za seci neke slike itd.. uglavnom editori i browseri ( FF, IE, Chrome itd.. ) se koriste, bude dosta otvorenih tabova.. i to je to.. ne treba mi nikakav overclock jer to nikada nisam radio i ne znam kako to ide.. niti ce se ikad igrati igrice niti koristiti dve grafike.. gledao sam cene intel procesora na KP .. i5 se krecu od 150 - 190 evra a i7 od 250 pa nadalje.. mada mislim da nikad necu imati potrebe za i7.. ali ovu konfiguraciju sad sklapam za naredne 3 - 4 godine... pa eto cisto da sastavim nesto sto ce da radi kako treba.. na laptopu imam i7 4700HQ i super radi sve.. ali mislim da na desktopu mi je ok i i5 4690, mada za 5 evra vise se dobije "K" ali koja svrha kad necu raditi overclock... ili ipak ici na i7-4790 mada mislim da mi je to previse.. jel kapiram da ce sve da sljaka i na ovom i5.. pa eto cisto vase misljenje.. a za plocu nemam pojma, to mi je toliko konfuzno da sam pogubljen.. uglavnom sam gledao plocu Asus ili Gigabyte.. jer za Asrock ne znam nista.. za ove dve znam da su ok.. ono sto meni treba jeste interni USB 3.0 .. da ima opciju da se kaci na kuciste, jer cesto koristim prednji prikljucak na kucistu za eksterni hard disk koji ima podrsu za 3.0.. posto ce se koristiti SSD i dva hard diska.. trebace mi 4 - 6 SATA prikljucka.. verujem da SATA3 imaju sve .. ali trebace mi znaci od 4 - 6... i jedino sto jos ubadam u nju je grafika.. bice neka sa 1GB DDR5 memorije i to je to.. i naravno da podrzava 32GB.. posto ce se koristiti u naredne 3 - 4 godine i uzimace se 16GB.. pa mozda ce biti potrebe u dodavanju jos memorije.. ali opet ako ce me posluziti i 16GB u naredne 3 - 4 godine.. onda to pada u vodu.. posto ionako ce se tad opet sve menjati 😀 gledao sam naprimer ovu.. GA-B85-HD3 ali ne znam koliko zaista imam potrebe za njom.. bitno mi je samo da ima sve ovo sto sam naveo.. 7.1 sistem mi nije potreban jer ni nemam 7.1 zvucnike 🙂 ali mi je bitno eto da nemam *******cije sa BIOS-m i da je ploca stabilna u radu.. i da podrzava izabrani procesor.. to sa naponima i probijanju ne kapiram bas.. ali verujem da mi ni to ne treba.. eto onda.. znaci ako moze predlog za plocu i procesor.. pa da idem u pazar 🙂

haswell i5 je neki optimalan cpu za fotosop,i7 kosta znacajno vise a slabi su dobitci s' obzirom na ulozeno.koliko sam u toku,RAM zavisi od projekta,ali za to stock zezanje mislim da je 8gb dovoljno za pocetak,naravno sad kupis jedan stap od 8gb i posle dodas ako se ukaze potreba.

sto se tice ploce,posto nisi siguran koliko ti sata prikljucaka treba,ja bi prvo to iskristalisao (koliko hardova i optike bi kopcao) pa onda birao plocu.ako je 4 dovoljno mozes komotno i msi h81 p33 tj najjeftiiniju h81 plocu da kupis,prodalo se na buljuke,sve rade,niko se ne zali.ako treba 6 sata konektora,stvari su komplikovanije.inace sve ploce do tih nekih 70-80 e su u osnovi iste,razlike su u broju i tipu konektora.gigabajt je malo muljavio sa par,u smislu da zavisno od revizije ploce mozes da dobijes reviziju sa manje konektora ili neke druge konektore nego sto je oglasena ploca koja je na slici.treba biti pazljiv u svakom slucaju sa njima,ali sve te ploce za zakljucan i5 ce da rade isto.

na sadasnjoj generaciji intel ploca (h81,b85,h97,z97 i x99 cipseti) sata kontroler koji dolazi sa cipsetom je nativno sata 3 revizije,i tu nema briga.u prevodu i h81 ploce imaju sve sata portove nativno sata 3 revizije.razlike su samo u broju konektora,i to sto neke skuplje ploce koje tebe ne interesuju imaju pored intelovog integrisanog kontrolera i dodatne sata kontrolere sa dodatnim konektorima.

da rekapituliram:

moj savet je za cpu i5 44x0 (dakle koji te najjeftinije izadje,ako je naprimer razlika u par evra izmedju 4440 i 4460 uzmi 4460),ako ti je dosta 4 sata porta msi h81 p33,ako ne iskristalisi koliko ti zapravo treba,i za pocetak jedan stap od 8gb,najeftiniji koji naidjes.

pa eto super.. tako nesto sam i mislio 🙂 mada nekako uvek imam osecaj da se stedi na ploci i dali to zaista vredi.. ova ploca GA-B85-HD3 mi se zaista svidja.. ali navodno mi je receno da pazim da ima dual bios iz nekog razloga 🙂 i takodje mi je to vec receno da proverim za konektore dali ih je stvarno toliko 🙂 i na primer ploca Gigabyte GA-Q87M-D2H je nepotrebna.. zar ne?

verujem da si greskom q plocu zakacio,tek ti ona ne treba. 🙂

sto se tice te dve revizije b85 hd3,kao sto sam rekao,tebe to ne dotice,okej,dupli bios jeste koristan,ostalo tebe ne zanima.bila je ponajbolja b85 ploca za cedjenje g3258,pa je tad nastala frka.za zakljucani i5 je sve ovo nebitno.takodje,mislim da ima i jeftinijih b85 ploca sa 6 sata konektora,ako to gledas.inace sem sata konektora stvarno nemas potrebu za b85 plocom,radice aj i5 i na h81 i na z97 ploci isto.

Ja sam vrlo skoro bio u sličnoj dilemi (hvala umart-u na pomoći 🙂 ). Moraš sam sa sobom da rešiš šta želiš i da li si spreman da doplatiš za 6 SATA portova i mogućnost da kasnije dodaš memoriju do 32GB.
- Osnovne H81 ploče su oko 40 evra i podržavaju do 16GB RAM-a i 2xSATA2 i 2xSATA3 porta
- B85 ploče koje imaju 4 mesta za memoriju i 2xSATA2 + 4xSATA3 ćeš platiti oko 20-25 evra više.
- Z87 (može i Q87 ili H87 ali to nema smisla cenovno) samo ako insistiraš da svih 6 SATA portova budu SATA3 (a ne znam zašto bi, osim ako nećeš da stavljaš više od 4 SSD-a u mašinu) - to je negde od 90 evra pa naviše.

Ja sam uzeo GA-B85M-D3H za 65 evra. Full ATX ploča GA-Z97-D3H koja ima i novije M2 i SATA ekspress portove, omogućava overklok CPU-a je 100 evra ali sam zaključio da mi ne treba sada. Kada mi zatreba, prodaću ovu jeftiniju ploču i dodati tih 35 evra razlike i uzeti ploču koja tada bude aktuelna (sa DDR4 memorijom i novim CPU-om)...

Za CPU je umart sve rekao.

edit: typo, ne postoji SATA4 (bar ne na B85 pločama :d )

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno