Šta je novo?

Dizajn proizvoda

silverglider

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
30.07.2000
Poruke
5,577
Poena
770
Koliko je vama lično bitan dizajn proizvoda?

Da li biste za sebe kući radije kupili npr. kvalitetan, a relativno "ružan" monitor (čitaj "staromodnog dizajna" prim. prev.) ili model osrednjih karakteristika koji krasi fenomenalan, moderan dizajn (pretpostavimo da su im cene jednake i da to ne igra ulogu)?


Da li i kod "internih" komponenti izgled takođe ima kod vas kao kupca važnu ulogu? Tipa "snimi bajo ovaj NB kuler... jeste da je skup i ne hladi ništa bolje od referentnog, ali izgleda boli glava" ili "jeste Gigabyte baš dobar u poslednje vreme, ali onaj policijsko-plavi PCB ne bih stavio u svoje kućište ni za kakve pare"?


Da li softver mora imati svemirski dizajn ili skin da bi se našao na vašem računaru ili je "classic look" sasvim dovoljan?
 
Uvek gledam kvalitet i performanse. Ako je nesto BAS ruzno, a dobro, tu bih razmislio ma da ne verujem da bih stavio nesto so je BAS ruzno. Ovo mislim na periferije, ono sto je u kucistu je sasvim ne bitno kako izgleda.
Imao sam takvu situaciju kada sam kupovao TV. Imali su iste karakteristike, samo je jedan imao izrazito dobar zvuk, ali je bio ruzan za medalju. Uzeo sam ovaj lepsi, ipak treba da ga gledam narednih par god.
 
Koliko može monitor biti ružan? Mislim, dizajn može biti zastareo, recimo kao kod EIZO ColorEdge monitora koji izgledaju grozno, a boljih monitora na svetu nema. Naravno da bi pre uzeo neki od njih. Opet, to je krajnost, jer ne može nijedan lošiji (a svi su manje više lošiji) monitor da ima tako mamoyebački dizajn da bi ga pre uzeo od Eiza. Naravno, ako je za dnevnu sobu ili neki fensi studio, onda bih pre uzeo nešto kao onaj novi Dell ili Apple Cinema, jer bi mi to podiglo tarife u poslu :). Sve ima svoje. Lično, za svoju radnu sobu uvek kvalitet pre dizajna (opet kažem, ne može TFT da bude ne znam kako ružan), jer gledaš u ekran, a ne u okvir, a za studio, nešto solidno i fensi.

Kod internih komponenti sve to nema smisla, ali opet, da sam neki gejmer i da se ložim na celu priču i imam providnu stranicu, naravno da bih jurio i lepše komponente. Ovako, i ona ružna Ultra i ružni Striker Extreme su dovoljno "lepi" da rade posao...
 
U principu najbitniji je odnos cene i kvaliteta, garancija, ... , dizajn bi stavio tamo negde dole na listi prioriteta...pogotovo za ono sto ide u kuciste.
 
Pa ovako ne kazhem da mi dizajni nije bitan i obichno se prvo zalepim za neku lepu komponentu, al kad sve to lepo sagledam ponovo kupim kvalitetniju. Evo i par primera, kad sam kupovao monitor udjem ja u prodavnicu, a ono odma sa vrata se smeshi LG Flatron (ne secam se tachnog modela) CRT, monitor je za moju ukus lep, a pored njega Samsung 755Dfx, takodje ravan ekran ali LG lepshi. Odem ja kuci i premishljam se, cene su iste LG je lepshi, ali Samsung em vecu rezoluciju izvlachi em veci refresh rate. I mutjkam i mutjkam i na kraju shta sam kupio Samsunga. Primer br.2 sad treba da pazarim plochu i 3 su bile u konkurenciji Biostar AMD 690G (za svoju cenu ekstra, perfomanse za klasu ploche fenomenalne), Sapphire pure inovations HDMI PI-AM2RS690MHD (cena ok, perfomanse tu i tamo, izgled fenomenaln beli PCB me ocharava), Gigabyte GA-MA69G-S3H (mozhda josh bolja od Biostara). I za koju sam se odluchio? Za Biostara (ili eventualno gigabayta, ako uspem da ga nadjem), shta vredi Sapphiru izgled kad u performansama kaska. Mislim da kupim Sapphire poshto mi je kucishte otvoreno svi kad bi doshli bi rekli wau kako kul plocha ovo ono, ali nije sve u tome.

I za kraj, software, ne patim od sharenih skinova. Koliko puta su mi drugovi trubili kad sam furao win2000, stavi XP mnogo je lepshi ili kako mozesh da koristish ovo vidish kako je ruzan task bar. Mislim da ovi shto sad ulaze u IT svet vishe pate od dizajna, dok ovi shto su malo duzhe u IT-u ipak na to gledaju drugachije malo, znam ljude koji guraju vistu na kompove koji se i sa XPom bore za zivot.
:wave:
 
U vecini slucajeva prednost dajem stvari koja ima vecu funkcionalnost ( bolje tehnicke karakteristike ),a izgled ostaje u drugom planu.Medjutim ima i situacija kada dizajn pretegne.

Cesto nailazim na situaciju "spolja gladac,a iznutra jadac" tj. mnoge stvari se prodaju samo zato sto lepo izgledaju,mada nemaju ni F od funkcionalnosti.
 
meni je dizajn potpuno nebitan kad su u pitanju komponente i "stvari koje se ne vide". Znam da kod nas na forumu ima dosta ljudi koji i o tome vode raduna, ali meni je to ... bez veze :) Dizajn mi je bitan kod stvari sa kojima sam u kontaktu i koje gledam sto se kaze, znaci da, bitan mi je dizajn monitora, ne presudno, ali bitan, mobilni, mp3 player i tako te stvari sa koje postaju "frend" :)

I jos jedno malo zapazanje, dizajn mislim da igra veliku ulogu kod racunara sa posebnom namenom, tipa u kancalariji ili zavisno do sobe u kojoj se nalazi, gde postaje vise simbol i deo okruzenja, ali to su malo specificnije situacije, meni u sobi koja je vecinom u kreativnom haosu stalno nije potreban lep nego dobar racunar :)
 
Funkcionalnost, funkcionalnost, funkcionalnost, pa onda moze i dizajn ako je funkcionalno :d

Nikad ne bih uzeo srednju ili nizu klasu proizvoda koji je 'lep u pi**u materinu' ako mogu da uzmem kvalitetnu stvar koja izgleda ruzno ili osrednje :D
 
Dizajn mi je bitan kao i ,,ono ispod haube". Ako je proizvod shkart lep izgled mu nishta ne pomaze jer je sama zavrshna obrada losha.

Shto se tiche komponenti mislim da sam uzeo najubedljivije ruznu plochu, al opet nije mi bitno, poshto se dotichna ne vidi zbog zatvorenog kucishta. Izgled kucishta je bio bitan kao i njegove karakteristike [provodljivost vazduha i sl.].

Nalickan aplikativni software me nervira. Chim je to sve ultra-skin-fency odma kapiram da je vishe se ishlo na to da lepo izgleda, a u stvari beskorisno je. 'Fala bogu ne volim ni da bude a la win98 shema ali opet ne treba preterivati.
 
ne volim ružne stvari, ali ne volim ni one extra moderne... najviše mi odgovara neki umeren dizajn, ili kako se to često kaže, "poslovni dizajn" - znači, takav da uređaj može da stoji bilo gde i da nigde nije preterano uočljiv... naravno, kvalitet mora da bude bar pristojan!

po pitanju "internih" komponenti - tu mi izgled nije ni najmanje važan! apsolutno me ne zanima koje je boje matična ploča ili graf karta - važno da je funkcionalna i dobrog kvaliteta...

naravno, u oba slučaja, garancija je veoma važan aspekt :)

i za kraj, softver... volim da je lep i prijatan za oko, ali nikako ne volim neke svemirske skinove i preterivanje... znači, opet neki moderan, ali ne preterano "nabudžen" dizajn...
 
Meni je uglavnom bitniji dizajn (sto se ne vidi bas iz "moje masine"), pogotovu kako danas dizajniraju kucista, monitore, i ostalo, ne bi bilo u redu da ne iskoristimo to:), ipak ce taj kompjuter da stoji kod mene u sobi pa sto ne bi bio i ukras na neki nacin. Iz prethodnog se vidi da ne zaradjujem koristeci racunar da je tako sigurno bi mi dizajn bio na poslednjem mestu.
Ne bih dao samo zato sto je nesto na primer porshe dizajn mnogo vise para (jer isti i kostauvek dosta vise), ali uglavnom imamo izbor za slicne pare sa malo losijim karakterisikama da uzmemo lepsu komponentu, pri tome samo mislim na izgled spolja, unutar kucista mi apsolutno nije bitno kako izgleda.
Moj primer, je kada su se kod nas pojavila chieftec kucista (bar u novinama da ih primetim (konkretno u "pc"-u)) i imao sam mogucnosti da ih uzmem al nisam hteo iskljucivo jer mi se nije svideo dizajn i slicno je sada sa njihovim kucistima, bez obzira na kvalitet. I trenutno mi na "mojoj masini" najvise smeta ovaj frontier:wall::crash: i to ne zbog napajanja, al valjda ce se uskoro i to promeniti.:wave:
 
Hm, nisam suprotstavio "lepo&škart" vs "ružno&fenomenalno dobro". To jest, razlika u kvalitetu nije toliko debelo uočljiva. Eto kod tih monitora, na primer, ne mora da se radi o tome da jedan ima kvalitet slike koji ne može očima da se gleda ili da je finalna obrada na jednom odlična, a na drugom očajna. Recimo više kao situacija "malo bolji ali staromodniji model iz prethodne generacije ili prošlogodišnji kvalitetniji model" (koji polako, ali sigurno nestaje iz radnji) vs "svež model srednje klase, koji ima novi dizajn i nova rešenja, ali je ipak srednja klasa" (što ne znači da je škart). Cena im se potire - onom prvom zato što je prošlogodišnji model, a drugom zato što je mainstream klasa.


Ili recimo situacija kada čovek traži laptop. I nađe model koji mu odgovara i po ceni i po tehničkim karakteristikama, ali nije planirao da uzme "srebrni" model ni u snu. I šta sad - uzeti to znajući da ćeš ga gledati do prodaje (a ne voliš takav dizajn) ili čekati drugi model i rizikovati da i ovo bude prodato.
 
Recimo više kao situacija "malo bolji ali staromodniji model iz prethodne generacije ili prošlogodišnji kvalitetniji model" (koji polako, ali sigurno nestaje iz radnji) vs "svež model srednje klase, koji ima novi dizajn i nova rešenja, ali je ipak srednja klasa" (što ne znači da je škart). Cena im se potire - onom prvom zato što je prošlogodišnji model, a drugom zato što je mainstream klasa.
Pa verovatno da bih tu uzeo ovaj stariji.

Ili recimo situacija kada čovek traži laptop. I nađe model koji mu odgovara i po ceni i po tehničkim karakteristikama, ali nije planirao da uzme "srebrni" model ni u snu. I šta sad - uzeti to znajući da ćeš ga gledati do prodaje (a ne voliš takav dizajn) ili čekati drugi model i rizikovati da i ovo bude prodato.
Verovatno bih uzeo i taj koji mi se ne svedja.

Nista od ovoga ne mora da bude striktno. Ima tu i drugih uticaja. Da li uzimam za sebe ili za neki lokal. Da li ide zena samnom i li ne:D :D. U vecini situacija bih uzeo kvalitetniji proizvod, ali ne i uvek.
 
"malo bolji ali staromodniji model iz prethodne generacije ili prošlogodišnji kvalitetniji model" vs "svež model srednje klase, koji ima novi dizajn i nova rešenja, ali je ipak srednja klasa"

Glasam za malo bolji ali staromodniji, ipak je (meni) kvalitet na prvom mestu, pogotovo kada su oci u pitanju (ako je ovde uopste rec o monitorima, a ne metafora za neki drugi proizvod).

Just my 2 cents :)
 
Uvek kvalitetniji proizvod bez obzira na dizajn ili zato sto je nesto novo.
 
Ma, monitor je samo tipičan primer koji lepo ilustruje uobičajeno stanje da novi model nečega donosi i novi (obično prijatniji i dopadljiviji dizajn), ali i neka novija tehnološka rešenja. Mada, tu opet treba imati na umu da je taj iz prethodne generacije bio nešto bolji model poredeći sa drugim modelima iz te prethodne generacije. Cena potvrđuje da je "on pair" sa novim modelom iz srednje klase. I šta sad, čemu dati prednost?
 
najpre osobine, odnos cena/ponuda pa tek onda izgled

imam "lep" izbor delova na stolu (LG L1730B, AL 221, Logitech MX610 i MediaKeyboard, srebrni SanDisk car-reader, crni fixni telefon i kabl.modem) dok je ispod stola ruzno (qciste neko DTK belo-plavo, ruzno u odnosu na danasnja ali radi posao; u zatvorenom qcistu je 30°C CPU, 38°C, i ,ako je verovati programu, 25°C cipset; nemam klimu u sobi u kojoj je oko 27°C; Internet DL/UL radi samo tako)

sada gledam da uzmem vec mator Samsung 205BW i neko qciste koje po bojama odgovara ostatq

sto se izbora laptopa tice, posle performansi i cene gledam da bude sto je neprimetniji po izgledu (da li je srebrn ili crn mi nije bitno)

prednost starom modelu iz bolje klase iili novom iz srednje? hm, uzimam novi iz srednje :)
 
Poslednja izmena:
ja mislim da je zanimljivije pitanje, koliko ste spremni da platite za dizajn? Da li bi platili 30e za lepsi okvir monitora ili 100e za kuciste od titanijuma ili vec ne znam ni ja cega :) Ja sam retko kad spreman da dodam i euro ako ne moram, a postoji osnovni "model" sa istim karakteristikama
 
Ja cu da budem iskren, meni je jako bitan dizajn svih komponenti (imam providnu stranicu) i uvek gledam da sve lepo izgleda.

sto se tice razlika, u velikom broju slucaja su akademske prirode i ne interesuju me mnogo.

Cak sam i spreman da dam vise kesa samo na racun design-a.
 
Poslednja izmena:
zaboravih za softver: mogucnost pdoesavanja izgleda je prednost :)
izmedju nekadasnjeg GAIM-a i Miranda IM biram Mriandu, npr
 
Sudeći po dosadašnjim odgovorima: "što je moguće manje".

Ma, što je moguće manje platiti za ceo proizvod - a dizajn pogotovo :D .
Ne znam da li ima logike, ali moj subjektivan stav je da izgled desktop komponenti nije bitan - dok je za mobilne stvarčice (laptop, MP3 plejer i sl.) izrazito važan. One već mogu da se posmatraju kao modni detalj.
Kad bih imao dovoljno para, bio bih u velikoj dilemi da li da kupim IRiver MP3 ili neki solidan noName, bez obzira što IRiver košta 2-3 puta više (jer sigurno izgleda 3x lepše) :d .
 
Uvek mi je bitniji kvalitet. Mislim da pogotovo kod "internih" komponenti nije bitan izgled koliko je bitan kvalitet...
Sto se tice monitora i kucista pored kvaliteta bitan mi je i dizajn
tako da sam spreman da doplatim za lepo:)
 
Meni je estetski kriterijum bitan - i presudan kad se dvoumim izmedju par stvari približno istih mogućnosti i kvaliteta.
I, kao inženjer - mogu da citiram staru "izreku" :
Ono što lepo izgleda - lepo i radi !
Mada se to odnosi na mašinstvo, može da se prenese i na druge grane tehnike. Razmislite - ima neke istine u tome.

Eto - trebao sam za neku konfu da uzmem kućište pre nekog vremena - i bilo mi preporučeno Chenbro Gaming Bomb - otišao sam da vidim kućište i da ga eventualno kupim - video sam ga ranije na slikama i nije mi se sviđao dizajn - reko, možda bolje deluje "uživo" - kad ono : ne sviđa mi se , pa mi se ne sviđa ! Na kraju uzmem CM koji je skuplji - džaba Chenbro ima bolju cenu ( a i deluje kvaliteno ko i taj CM ) kad mi je ružno . '''''eš 20e manje kad mi se ne sviđa - kao kad bih kupio kola koja mi se ne sviđaju ( kao nešto manje troše - pa šta).
 
Poslednja izmena:
ja sam recimo imo GF 5900 (full) sa onim lepeza hladnjakom, 50% razloga sto nisam uzo 6600 je bio taj famozni hladnjak i cela grafa koja je delovala ko azdaja u odnosu na leadtek 6600
 
1. koliko ste spremni da platite za dizajn?
2. Da li bi platili 30e za lepsi okvir monitora ili 100e za kuciste od titanijuma ili vec ne znam ni ja cega :)
3. Ja sam retko kad spreman da dodam i euro ako ne moram, a postoji osnovni "model" sa istim karakteristikama
1. vrlo malo
2. jok
3. same here :)

ja sam recimo imo GF 5900 (full) sa onim lepeza hladnjakom, 50% razloga sto nisam uzo 6600 je bio taj famozni hladnjak i cela grafa koja je delovala ko azdaja u odnosu na leadtek 6600
molim te da se ne uvrediš što ću ovo reći (jer je to moje generalno mišljenje, a ne nešto usmereno protiv tebe!!!), ali meni je takvo razmišljanje skroz uvrnuto! Mislim, ipak je to nešto što stoji "unutra" - koga briga kako izgleda? :)

NHF!
 
Poslednja izmena od urednika:
Pa verovatno dechku nisu bile bitne preformanse tj. ne igra se puno. A i 5900 je na istoj liniji shto se tiche preformansi sa 6600 [chak i negde brzi].
 
Nije isto pitanje dizajna monitora i laptopa. Na lap-u svaki detalj mnogo vise utice na funkcionalnost. Mala nijansa boje i te kako moze da utice na preglednost, font na tastaturi na ucinak ako je bitan brzina kucanja ....

Osim toga na izbor lap-a dosta utice i taj drugi racunar koji se vec ima (obicno je takav slucaj) itd...

Za izbor monitora meni je bitno da se se osim ekrana-panela nista drugo ne primecuje, ili vidi sto manje ...

Dizajn misa mi nije bitan (boja, kvalitet palstike ... ako ne lezi lepo i nema druge stvari perfektne...

Racunar je preslozena stvar i dan danas, i na neki nacin u nerazvijenim zemljmama nije postao deo namestaja (kao recimo HiFi) pa da dizajn ima preveliki znacaj. Mislim da ce se nastaviti sa uticajem dizajna na prozirenej, ali ce ici sporije nego drugi uredjaji za kucnu zabavu itd...

A, drugo nije isto masina na poslu i masina kod kuce, kao sto i hobi alat nije "makita" busilica vec "iskra", "B&D" ili "zeleni bosh".
 
Nazad
Vrh Dno