Šta je novo?

DivX... sta treba minimum

Prokka

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2002
Poena
619
Elem mislim da je ovo najbolej mesto za ovaj topic...
Radi se o tome da smo resili da kupimo i mojoj mladjoj sestri komp kako bi nas ostavila na miru i gledala kod sebe filmove... E sada zanima me koja je minimalna konfiguracija za to... Ako enko vec prodaje nesto slicno neka kaze cenu... znaci potrebni su mi skoo svi delovi

Zavisi, moze i na slabijim masinama. Imao sam jednu HP vectru VE8 PII 266, 64MB, 4MB Matrox G100, divx je radio sasvim ok.

Minimum minimuma je Intel 266 sa 64MB i neka bolja graficka sa 2/4MB tipa Matrox Millenium/Mistique, ATI Rage, nV Riva ili sa 8MB Trident/S3/Permedia i ostala boranija.
Pozeljni minimum je Cely 300A, 128MB, TNT/16MB
...pa sve bolje od navedenog.

Samo da napomenem da ce prva kombinacija cesto seckati (najvise zbog procesora, mada i losa graficka ili cak i zvucna moze da bude uzrok) dok ce na drugoj varijanti 90-95% da radi savrseno (pod uslovom da Win nije sj***n)...

To sto su ti napisali kao minimum jeste tako.
Ali, moj ti je predlog da uzmes kombinaciju sa Duronom 600/650,
graficku Voodoo3 sa 8 ili 16 Mb, i ostalo sto treba.
Zasto? Pa, nema razlike u ceni. Taj Duron kosta isto kao i Celeron 300-400, ploca kosta skoro isto. Dakle, za iste pare 2X brze.

Prokka je napisao(la):
fala na brzim odgovorima...
elem meni ortak koji ima celly na 600 i kusur kuka kako mu neradi divx kako treba...
Kolka je zavisnost od memorije?
jos jednom hvala
128MB je sasvim dovoljno ;).
E sad, zasto njega zeza DivX tu moze da bude xx razloga...

Prokka je napisao(la):
fala na brzim odgovorima...
elem meni ortak koji ima celly na 600 i kusur kuka kako mu neradi divx kako treba...
Kolka je zavisnost od memorije?

Glavni problem zašto DivX ne radi na Cely 500-600 MHz je loša ploča. Znači dokazano no BXCell (Ali Chipset) i nekoj SIS koja sve živo ima integrisano na sebi.
Za bilo kog Celerona kupi isključivo Intel BX ploču i garantovano radi.

heinz je u pravu... ja sam Cel400 koristio na MSI BX Master ploci (koju jos uvek koristim) sa TNT2 M64 i super je radilo...

ista konfiguracija, samo sa BXCell plocom - seckanje toliko, da je bilo mucno gledati!

u stvar, ja bih UVEK uz Intelov procesor koristio plocu sa Intelovim chipset-om... prosto mi je to logicno... Intel Inside 4ever! :beat:

Ja imam graficku riva tnt 16 mb
Cena:Necu ti je dati za dzabe : )
oko 600din/a?

notax je napisao(la):
To sto su ti napisali kao minimum jeste tako.
Ali, moj ti je predlog da uzmes kombinaciju sa Duronom 600/650,
graficku Voodoo3 sa 8 ili 16 Mb, i ostalo sto treba.
Zasto? Pa, nema razlike u ceni. Taj Duron kosta isto kao i Celeron 300-400, ploca kosta skoro isto. Dakle, za iste pare 2X brze.

Evo pravog saveta. Želim samo malo da dopunim:
1. Ploča KT133/A/E, po mogućstvu nekog boljeg proizvođača
2.D600/650 se uglavnom lepo overklokuje na 800-1000MHz, pa ćeš da vidiš šta je brzina (otklučavanje nije komplikovano)
3. V3 - *****i NV u toj klasi, V3 daje mnogo bolju sliku i bolje radi DiVX. Može i neki matrox G100, 200 cirka 10 eura.
Za iste pare, uz malo sreće 3xbrže.

Heinz je napisao(la):
...

Glavni problem zašto DivX ne radi na Cely 500-600 MHz je loša ploča. Znači dokazano no BXCell (Ali Chipset) i nekoj SIS koja sve živo ima integrisano na sebi.
Osim BX-a moze i LX bez problema, a sve ostale (starije) varijante treba izbegavati. Od alternativa moze na primer AGM2+K6/450 pa na gore (K6-II bez problema). VIA/ALI/SIS uglavnom prave probleme zbog loseg memorijskog transfera, pa ih je bolje izbegavati...
BTW ako budzet dozvoljava najbolje je poslusati notax-ov savet.

Crni je napisao(la):
...

Osim BX-a moze i LX bez problema, a sve ostale (starije) varijante treba izbegavati.

BX sam spomenuo zbog 100 MHz FSB-a (recimo 300@450, 566@850 i sl.).

Heinz je napisao(la):
...

BX sam spomenuo zbog 100 MHz FSB-a (recimo 300@450, 566@850 i sl.).
To stoji.
Ja sam dodao LX kao neki minimum za preporuku (barem sto se Intela tice posto je on preporucen kao minimum, pa su TX/VX/HX/FX... resenja za izbegavanje na prvom mestu zbog podrske za CPU).

hmmm
budzet za sve zajedno je do 200 evra...
a to podrazumeva ceo komp... imam neko kuciste tako da mogu u njega da uapkujem ali bi bilo lepo ako neko prodaje sve zajedno cisto da nemoram ja da spajam...
p.s. treba da ima i monitor... (cisto da nebude zabuna)

Sto se tice memorije, radi i sa 64 mb, sto posto kako trba, Div X je zahtevan procesorski , i treba ti karta koja dobro radi Overlay, sto ne ides na nesto sa tv outom, pa da mozes da gledas filmove i na TV, a monitor ti i ne treba ako je masina za divX...Procesor sve preko Celerona na 400 garantovano radi saveseno(u kombinaciji sa pristojnom plocom). Sto se Durona tice i to se slazem ima da brije...A sto se V3 tice dobra je, ali je malo cim za drajvere recimo za XP...Pored svega na tim problematicnim masinama, obicno ne radu dma, pa se trza proca prilikom transfera.

Heinz je napisao(la):
...

Pazi, ja sam ranije terao Celly-ja @500 (Mendocino), na Abit BE6 II ploci (znaci Intel 440 BX cipset), i na WinME kao i WinXP DivX nije bas najsrecnije radio. Seckanje, prekidanje, kasnjenje, uglavnom slabo za takvu masinu. Ah da, bilo je tu i 384 MB RAM-a. :brow:
Sve je bilo ispravno hardverski pritom. :rolleyes:

][V][ATRIX™ je napisao(la):
...

Pazi, ja sam ranije terao Celly-ja @500 (Mendocino), na Abit BE6 II ploci (znaci Intel 440 BX cipset), i na WinME kao i WinXP DivX nije bas najsrecnije radio. Seckanje, prekidanje, kasnjenje, uglavnom slabo za takvu masinu. Ah da, bilo je tu i 384 MB RAM-a. :brow:
Sve je bilo ispravno hardverski pritom. :rolleyes:
Ma moralo bi da radi na toj masini bez problema - verovatno je nesto bilo lose podeseno...

Jok.
Sve regularno... Igrice radile .. Sve ostalo OK..

Tacno sam osecao da je CPU slab.. Odnosno da se s*ebe kod dekompresije..
:rolleyes:

Nisi naveo koja graficka/zvucna su bile u masini posto to dosta zavisi, ali u 99% slucajeva bi ta kombinacija morala da radi bez ikakvih problema.

Upravo sam, testa radi, probao da li radi na mom starom racunaru (K6-2/300, 128 Ram, Savage4Pro). Film od oko 2 sata (Star Trek:Nemesis) je jednom izgubio sinhronizaciju tokom jedne akcione scene. Naravno, rezolucija 640/480/16 i pustanje sa harda se podrazumevaju. Racunam da je malo brzi K6-2 dovoljan za sve filmove bez ikakvih problema.

Crni je napisao(la):
Nisi naveo koja graficka/zvucna su bile u masini posto to dosta zavisi, ali u 99% slucajeva bi ta kombinacija morala da radi bez ikakvih problema.

Elsa Erazor III Pro ViVo 32 MB (znaci TNT 2 Pro cipset)
A zvuk - Creative SB Live Value

Ko zna.. Mozda je i codec zezao.. Novi, stari.. izmesalo se.. ali ipak reinstlirao sam sisteme vise puta.. :rolleyes:

...

Ko zna.. Mozda je i codec zezao.. Novi, stari.. izmesalo se.. ali ipak reinstlirao sam sisteme vise puta.. :rolleyes:

E biće da je to. Kao i način na koji je pakovan film. Juče sam kuću pustio na Athlon XPu U-571, i tu i tamo je štucnulo :)
Al' sistem je "razvaljen".

...

Elsa Erazor III Pro ViVo 32 MB (znaci TNT 2 Pro cipset)
A zvuk - Creative SB Live Value

Ma to je super mashinica i morala bi da sljaka bez problema. Sto rece brzi moze u nekom filmu da stucne tu i tamo, ali retko ;).
Ako je zezalo stalno, onda je sigurno do gomile kodeka...

Ma eto poslednji put sam instalirao na svez OS 502 codec skinut sa Divx.com i opet isto njesra...
Izgleda da zivisi kako je film odradjen, neki rade super a neki seckaju i gube sinhro..(nisam ja gledao ali tako mi je receno...)

A ja imam jedno (pomalo) slično pitanje: koja je minimalna konfiguracija (procesor+RAM) da se može gledati DivX ali na MAX kvalitetu?

Vrh Dno