Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dok god se ne završi bankrot FTX do kraja mnogo je zeznuto sa SOL. Imao sam 10ak komada koji su uzeti na oko 30 i otišli na 15 i ne pipam to više. Nadam se da će oni koji su ga uzeli na 15+ dočekati da dođe na iste nivoe
 
FlLPkEdWIAAEWkR
 
Ako se ispostuje dobro hladjenje, a trebalo bi posto je rast bio nenormalan, ima da zaronimo i ispod vrha 2020. Berza je sada verovatno zavrsila sa return to normal delom ciklusa. Bice zanimljivo otresanje tokom 2023.
 
Krenuo zeleni talas, ulazimo ofanzivno u 2023 😄🙂..
Sol deluje kao da je na prekretnici, hoće-neće..dok se opet ne strmoglavi jedno 25%.
 
Bolje bi bilo da se lepo zacrveni, a bez propadanja dobrih menjacnica pa da 2024. polako krene gradjenje za sledeci bull.
 
Ltc dosta solidan, isto kao BCH, izgleda da može vrlo malo ispod sadašnje vrednosti.
 
Drzite se ljudi, krenuce zelenilo kad tad.
 
.Do daljnjeg, ekonomija ostaje ono sto je i bila decenijama unazad, veliki balon.
Ne može da bude toliki balon više u sadašnjem trenutku, kamate su podignute, nema jeftinog novca više. Standardni bubble tech kompanija npr. to već oseća, strani klijenti smanjuju timove i projekte, vidi se efekat i na srpskom tržištu rada po dosta smanjenoj ponudi poslova u poslednjih par meseci i platama.

Vidi grafikon ovaj:
tech-layoffs-2022-MAIN-1.jpg
 
O tome se i radi. Svi ti poslovi i sav taj novac u opticaju su davali prednost zemljama koje su to radile. Zato neće ni moći ovako dugo da ostane već će se nastaviti sa starom praksom.
 


Najverovatniji scenario je upravo ovo. Ali oprez, ako je nešto verovatno, to ne znači da je sigurno. Puno zavisi od brzine kojom će tržište opadati. Ako stock market padne 30% za 12 meseci, FED zabole uvo, neće uraditi ništa. Ali ako padne 30% za 12 dana, to je već problem koji zahteva hitnu reakciju.

Kako je FED nacrtao mapu (takozvani dot plot), oni smatraju da će inflacija biti uporna, trebaće dugo vremena da se spusti na target od 2% i oni će držati kamatne stope tu negde na sadašnjim nivoima do tada. Dok se situacija na terenu ne promeni, ja se držim ovog plana. Ako potresi promene situaciju, držim barut suv i biću spreman.
 
U svetu se trenutno trosi oko 100 miliona barela nafte dnevno, od toga amerikanci trose oko 20 miliona barela dnevno a toliko i vade i to ugrubo 12miliona/dan crude i 8miliona/dan koje vade iz skriljaca. Ove crude imaju jos samo za 8 godina potvrdjenih nalazista a onda ce se morati snalaziti. Zato su krenuli na vreme vaspitavati evropu da manje trosi.
Da bi oborili cenu i smanjili inflaciju uz sve sto radi FED spalili su preko 250 miliona barela iz strateskih rezevi.

https://ycharts.com/indicators/us_ending_stocks_of_crude_oil_in_the_strategic_petroleum_reserve
strrezerveameri385.jpg
Planirali su kada padne cena na 70$ popunjavati rezerve ali to se ne desava jer na drugoj strani OPEC+ smanjuje proizvodnju i tako odrzava cenu i sada su najavili da ce poceti popunjavati rezerve bez obzira na cenu.
Uz otvaranje kine, smanjenje proizvodnje OPEC+, zbog hladnog vremena neke rafinerije u americi nisu radile u punom kapacitetu vrlo lako mozemo vec u januaru imati 100$+ naftu i povratak inflacije jako brzo.

Burry ima tu neku teoriju popularnu zadnjih dana a isto prica i Jeffrey Gundlach (bond king) da ce fed toliko zategnuti da ce napraviti katastrofu tj da ce uterati ekonomiju u recesiju a inflacija tako naglo pasti da ce postati negativna.
To bi moglo kada bi fed mogao kopati naftu i povecati proizvodnju hrane i roba u americi i svetu pa da sve postane jeftinije. Kada ovakvi mozgovi tako razmislju tek onda se vidi koliko amerikanci malo znaju o inflaciji. Ali to puno govori i o njihovom razmisljanju da su oni centar sveta i da ako oni nesto ne mogu kupiti da to mora pojeftiniti a zar ne rekose u reklami "Vi ste svet". Kod nas je nafta puno skuplja pa kupujemo. Brzo ce proci par meseci pa da vidimo ko je bio u pravu :)

Sve ovo se desilo u japanu 90tih i nisu se oporavili do danas. Ima odlican dokumantarac koji se moze preslikati na ameriku danas
 


Ajde brzo ce i taj 08.01. pa da vidimo jel se preti sa praznom puskom ili je ipak napunjena.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno