Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prebacih sav btc u internet computer (icp) dok je bio bas low. Plan je da budem strpljiv da ode bas u pm visoko, prodam i uzmem tether. Mozda kasnije kad padne btc opet kupim njega za sve pare. Ne znam dal je pametno

Prebacih sav btc u internet computer (icp) dok je bio bas low. Plan je da budem strpljiv da ode bas u pm visoko, prodam i uzmem tether. Mozda kasnije kad padne btc opet kupim njega za sve pare. Ne znam dal je pametno
Pažljivo, ICP circulating supply se povećava iz meseca u mesec, logično je da će cena ići na dole. Mada, šta su sve do sada uradili iz Dfinity, nadam se da će u nebo...

ICP?
Sto bi rekla Emilija Popadic: "Gospode Boze...." :)

Zeleo bih da napravim jedan presek i prokomentarisem tvrdnje nekoliko clanova da ceo kripto ekosistem predstavlja ponzi semu, evo glavnih kontraargumenata zasto nije:

1. Nekoliko desetina kompanija, nekoliko stotina projekata i nekoliko hiljada ljudi aktivno radi na razvoju ovog sistema.
2. Velika vecina tih ljudi/kompanija to ne radi zbog novca (dakle vec su izvukli dovoljno para da mogu ovo da rade dok su zivi jer im je zanimljivo i izazov). Samim tim to znaci da ce raditi na tome i da cena padne 1000x. Kripto je tu da ostane.

To sto ste kupili visoko pa pala cena ima da zahvalite samo sebi, jer gledate kratkorocno. Ako ste zeleli da se kockate i vidite samo finansijski aspekt ove price, onda i ne zasluzujete bolje. Isto tako ste mogli da ulozite u bilo koji drugi asset i berzu, akcije, sta god, i rizikovati pad.

Pravi investitori su akumulirali u bear-u. Pa sta si mislio, da dodjes u bull-u i bez grama mozga ulozis 100e i sutra izvuces 200e bez ikakvog rizika? Pa naravno da ces da budes osisan.
Aj uzdravlje.

Kada neko kaze da je uzeo nesto za short to znaci za neki kratkorocni trejd kako se bude kretalo trziste, a kada je za lond onda to znaci za hodl?

Kada neko kaze da je uzeo nesto za short to znaci za neki kratkorocni trejd kako se bude kretalo trziste, a kada je za lond onda to znaci za hodl?
Moze biti da je mislio short, da je prodao ili da lakse shvatis da se "kladio" da ce cena da ide dole, a long, da se "kladio" da ce cena da ide gore. Namerno sam pisao kladio jer tesko je da shvatis da neko proda nesto, a da ga pre toga nije kupio.
Ali moze biti i da je nesto kupio na duzi period ili na kraci. Bolje tacno kazi na sta mislis 😉, gde si to procitao.

Pa ovde u ovoj temi ne znam sad bas tacno ko i kada, ali nikad nisam siguran na sta je ko mislio kada napise za short tj. za long
Dal za trkovanje sa polugom ili za ovo kako sam ja shvatio 🙂

Pa sigurno ne tehnickom analizom. To niko ne koristi od komercijalnih trejdera u profesionalnim institucijama.
Pivo Lol GIF by Radegast

Za trgovanje sa polugom long = kupiti (cena necega skace), short = prodati (cena necega pada), a oba u cilju ostvarivanja profita....znaci i na short-u se zaradjuje iako je trend silazni

Pa ovde u ovoj temi ne znam sad bas tacno ko i kada, ali nikad nisam siguran na sta je ko mislio kada napise za short tj. za long
Vecinom misle ljudi kratkorocno, par dana, nedelja. Recimo ovi meme coini su svakako samo za kratkorocno drzanja mesec, dva i odu u zaborav. (Doge je tu izuzetak samo zbog Muska) Za duze drzanje su samo btc, eth i jos par coina za koje moze da se garantuje da ce opstati duzi vremenski period.

Šort ti je kad prodaš, pa čekaš da dokupiš na nižoj ceni, a long kad kupiš i čekaš da prodaš po većoj ceni, najjednostavnije rečeno.
Za šort i long možeš i ne moraš koristiti leverage.

edit:

Leverage je u principu nebitan. Bitan je broj $ ( contracts ) koje uložiš u trejd.

Možeš isto zaraditi sa recimo 100000$ na 1x, i na 1000$ na 100x, ali ne 1x nemaš liqvidation price, dok na 100x i je liqvidation price na -1% ( i manje ), pa je 100x svakako loš izbor :). Mislim da na binance ima do 125X 😂 to je baš za optimiste i i prave enuzijaste ( čitaj - ludake sa viškom para )

PRIMER likvidacija u zadnjih par minuta ( to su 100x krenuli da pucaju na padu cene od 300-400$ )

likvidacije.png

Ako više ljudi imaju neke nedoumice oko toga, otvorite temu vezano za leverage trejdovanje i pošaljite mi link teme na PM, pa Vam mogu tamo razjasniti sve šta Vas bude zanimalo, da ne gušimo ovu temu. I onako je prenatrpana svim i svačim

Poslednja izmena:
Za trgovanje sa polugama niko nece reci uzeo sam btc short nego u btc shortu sam.
Kada si u shoru to prakticno znaci da prodajes po trenutnoj ceni da bi ponovo kupio istu kolicinu kada cena padne i da ti ostane kusur. Ako koristis polugu to znaci da si pozajmio odredjena sredstva i to ti multiplikuje dobitak ali i gubitak.

Zeleo bih da napravim jedan presek i prokomentarisem tvrdnje nekoliko clanova da ceo kripto ekosistem predstavlja ponzi semu, evo glavnih kontraargumenata zasto nije:

1. Nekoliko desetina kompanija, nekoliko stotina projekata i nekoliko hiljada ljudi aktivno radi na razvoju ovog sistema.
2. Velika vecina tih ljudi/kompanija to ne radi zbog novca (dakle vec su izvukli dovoljno para da mogu ovo da rade dok su zivi jer im je zanimljivo i izazov). Samim tim to znaci da ce raditi na tome i da cena padne 1000x. Kripto je tu da ostane.

Oni su ga možda zamislili i razvijali sa drugim idejama u glavi, ali se kao Ponzi šema koristi. Boom-bust ciklusi su toliko jasni da bi ih i ćorav video. Kripto je tu da ostane dok god ima lakog keša na pretek da hrani špekulativne balone.

Mozes da se smejes do prekosutra. Slobodno nastavi sa "pro" tehnickim analizama.
Studies show that the vast majority of professional traders use technical analysis for their trading. Statistically speaking, 80% of all professional traders use technical analysis.

Mozda za kripto TA nije toliko pouzdana,ali je svakako bolje nego ulagati "na osecaj".

Studies show that the vast majority of professional traders use technical analysis for their trading. Statistically speaking, 80% of all professional traders use technical analysis.

Mozda za kripto TA nije toliko pouzdana,ali je svakako bolje nego ulagati "na osecaj".
Koje studije?

Posle prvog posta nam je jasno da se ne koristi tehnicka, ali napisi nam onda sta se koristi.
I ne nije ironicno niti ista slicno, ozbiljno pitam sta se koristi ti komercijalni pro trejderi na koje ti mislis ?

Posle prvog posta nam je jasno da se ne koristi tehnicka, ali napisi nam onda sta se koristi.
I ne nije ironicno niti ista slicno, ozbiljno pitam sta se koristi ti komercijalni pro trejderi na koje ti mislis ?
Koristi se logika druze weasel, koriste se u poslednje vreme kvantni modeli u finansijskim teorijama. https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_finance
Koriste se order book-ovi, zna se gde se nalaze stop loss-evi, take profit, limit entry nalozi. Znas koliko ih briga da traze Head and Shoulder obrasce na kartama, ili japanske svece.
Popularnost tehnicke analize u poslednjih 20 godina, je zanimljiva, ali ako malo bolje razmislis odlicna, jer je podlozna sugestivnoj manipulaciji.

Sta kaze covek (smatram da je svakako bolji od mene u ovim stvarima, da ne pominjem cemu je sve imao pristup do sada)

Na kraju, slobodno vi koristite TA. Ne sprecavam vas ja nista :D
Samo da bi krenuo da zaradjujes potrebno je da se odvojis od TA.

EDIT: Da dodam. Popularnost tehnicke analize, granici se sa popularnoscu neurolingvistickog programiranja (NLP). A svi znamo koliko je tek to delotvorno, ali ljudi i dalje zele da veruju.

Koriste Oreder bookove, a za TA ih briga i to je put ka uspehu ? Tesko...

Da zaradjujes potrebno je sve. Ne samo Ta, ne samo FA ...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno