Ma taj jedan pojedinac nije problem.
Ja sam u kontaktu sa vecinom starih clanova koji su se distancirali iz ovog crypto podforuma iz par razloga koje i meni smetaju.
1. Nasi ljudi su tvrdoglavi i ne cene nicije vreme. Takodje i ne razmisljaju mnogo. Cuje se za Bitcoin kad je vec u balonu, naloze se i ulete sa ciframa koje ne mogu preboleti. Strucnjaci predvidjaju za pola godine 100k $ po BTC-u i on sebe vec sledece godine zamislja kao multimilionera kako se voza Bugatijem po Hollywood-u. i onda udje na neki forum gde mi prikazujemo realnu sliku i sasvim normalnu ali koja se ne podudara sa njegovom imaginarnom projekcijom. Odlucuje da napljuje te ljude koji su jedva 6 godina u cryptu jer to nije ono kako on ocekuje.
2. Navika na bull period pa se bear ne moze zamisliti. Jer su oni cak 6 meseci u prici i sve vreme je Bitcoin rastao. Kako on moze da pada?? Zbog ovoga sam se ja distancirao jer shvatam da ljudi vole da citaju ono sto im odgovara, ali ponekad ne zele da cuju realnost. Ja sam predvideo kuda to ide i da ce to biti problem pa sam sacekao glavni impakt da prodje pa da se vratim na forum.
3. Ne shvataju funkcionisanje berze i da se trend u minuti moze promeniti. Primer: Napisem ovde analizu i posle 20 min primetim nesto neobicno i samim tim pravim sebi novu analizu i projekciju. Ali onda se moram vracati na forum, dopunjavati se, praviti novu da neko ne nasedne na tu od pre pola sata koju sam otpisao. Za takve stvari je chat dobar koji mi je na dohvat ruke i za 5 sek samo napisem "ispravka, cekam to i to, desilo se to i to".
I onda kad sve saberes, koliko vremena i truda provodes ovde pisajuci ljudima, a ti od toga nemas ama bas nista. Cak nekada i ume da steti (propustio par puta spot trade dok sam pisao). Ljudi vise preferiraju da plate clanstvo u grupi, gde ce ih prevaranti samo iskoristiti i nad njima uzeti novac i jos clanarinu.
Meni je drago zbog ljudi kojima sam pomogao i koji su zbog mene nesto zaradili. Ali sada je doslo kriticnije vreme koje zahteva dosta vise truda i dosta vise je rizicnije. Pa ce moji postovi uglavnom biti upuceni ka opreznosti i odredjivanju levela za eventualni ulazak/izlazak. A vi na osnovu toga donesete zakljucak kojim se vodite pri trejdu. I bitna lekcija ovde - kad ne znas u kom smeru ide market, dolar ti je uvek sigurnija varijanta, u suprotnom se kockas protiv dosta mocnijih ljudi. Ne morate svaki trade da iskoristite. To je najveca greska kad se dvoumis i kad ode gore a ti sebi kazes "ma znao sam" i to racunas kao propustenu zaradu. Takve stvari su pocetnicke i tu profita nece biti.
Oni leveli od neki dan su jos uvek aktuelni. Trenutno smo na $8250.
Otpori dole su: $7700 - $7100 - $6800 - $6500 - $6000(mega).
Otpori gore su: $8500 - $8700 - $9000 - $9400(mega).
Ovi otpori nisu okrugle cifre nego vise vatrene zone (primer, od 8700 do 8800 ce biti bombardovanje kroz sell ordere i samo jaci napad moze kroz to proci. Posle toga ga ceka okrugao broj i opet zona istresanja). Ovo pisem jer mnogi misle da kad cena ode na $8720 da je ta zona probijena i da je ocisceno do $9000.