Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Problem je to sto im vise niko nece dati ni dinar a oni tako jednostavno ne mogu funkcionisati, i to je samo vrh kolaca, smanjice im se broj turista, cene ce pasti ako budu mogli da zadrze 2-3x manje prihode i plate bice dobro, jednostavno njihove banke, institucije i firme preko noci gube sav kredibilitet, jedini nacin da ista kupe ili urade morat ce da poloze $, zlato i slicno.... iskreno ja nevidim da danas i jedna zemlja tako moze funkcionisat jer ce svi tamo biti direktno pogodjeni

A onda dolaze kinezi, arapi, rusi koji im nude ruku ali ovaj put ta ruka je 3x skuplja od MMF-a i to ne nude $ vec koncesija, uzimaju im trziste, ostrva itd... tek tad ce se videt sulud potez grka dokle je doveo

Poslednja izmena:
gde će im se smanjiti broj turista, pa srbi će tek sada da navale. :D

kažem ženi pre neki dan: sad kad krenu last minute varijante za tunis za smešne pare! a grom ne može udari dva puta na istom mestu.

ma nece izaci, ako izadju zemlje koje su ulagale gube novac a koliko vidim nije mali, aj za nemce mozda ne osete ali za italijane to su pare nisu bas toliko jaki, tako da ima pritiska da im pomognu

gde će im se smanjiti broj turista, pa srbi će tek sada da navale. :D

Oce ali evo moja sestra bila prosle nedelje tamo, na put su poneli 5 porcija sarmi, spageta, paprikas i 3 kese slatkisa i soka za decu, islo 3 auta jos, svi su slicno uradili, mislim da su tamo kupili obaveznu kafu da bi dobili 2 suncobrana i lezaljku kao i 3 girosa i 3 pice :))))))

@nesic1 iz evropkse unije 99.9% nece izaci ali po svemu sudeci izlaze iz evro zone, znaci napustaju euro sto je i logicno jer ga nemogu "dobit"

Poslednja izmena:
Bankrot je upravo to-ekonomska okupacija od strane poverilaca. Gubljenje dela suverenosti, prava na upravljanje imovinom i tokovima novca, itd

to je tacno da je Grcka jedno privredno drustvo pa da ide u likvidaciju pa se poverioci namiruju iz imovine duznika npr banka se namiruje iz hipoteke duznika.. al drzava ne moze da bankrotira u pravom smisli te reci moze samo da proglasi ne sposobnost placanja svojih obaveza, i tu se svaka slicnost zavrsava.. nema oduzimanja ostrva i te price ne znam odakle ti to.. da je to tako krediti bi se delili drzavama pod pretnjim vojne intervencije ( onda je legalno okupiraju :) )

@Tihi_Bandit
Pa po njima bi bilo najpametnije da ostvrvo/dva nekom pod hitno iznajme za dug :)

Jel oni srljaju ka necemu sto je neodrzivo, posle ce ako padnu u jos vecu kurupciju banda da ista ostrva daje za bagatelu, kao i kod nas sto je pola vojvodjanske oranice kupljeno od domacih tajkuna i arapa, tako ce i kod njih biti, domaci tajkuni ce ih sahraniti

@Tihi_Bandit
Pa po njima bi bilo najpametnije da ostvrvo/dva nekom pod hitno iznajme za dug :)

Jel oni srljaju ka necemu sto je neodrzivo, posle ce ako padnu u jos vecu kurupciju banda da ista ostrva daje za bagatelu, kao i kod nas sto je pola vojvodjanske oranice kupljeno od domacih tajkuna i arapa, tako ce i kod njih biti, domaci tajkuni ce ih sahraniti
imas podatak 2010 kad je EU i trojka zvanicno pocela da ih vadi iz krize, uk dug je bio 310 mlrd danas posle svih tih uspesnih ideja i sprovedenih reformi koji su kreditori nalozili da se urade dug je danas "samo" 320 mlrd.. extra su "odradili"'grke bas su im pomogli.. pomocicu ti tako sto cu da napravim da ti bude gore..
ako ne otpisu bar pola duga, ja bi proglasio nesposobnost placanja i mrs.. ili uvedu svoju valutu stavi odnos 1:1 i plati im u drahmi.. bice sr_anje u zemlji sigurno jedno 2-5 god.. al ako smo mi uspeli 94 da se izvucemo onda moze ko hoce.. ovako ako nastave da se zaduzuju bice u down-u jesno 30-50'god narednih. tipa umirem u bolovima al lagano

ili da procene neku vuko_ebinu od ostrva da vredi 320 milijardi pa nek im prodaju u zamenu za dug :)

Poslednja izmena:
Ajde Zeljko reci, kada si oslobodio Willija i na koliko si ga setovao...Kao Fontas ili jos vise? Totalno me je ispalio LTC veceras...Stavio sam sell prvo na 1723 i odbio se od 172. Onda sam ga podigao na 1744 i prosvirao do 1800. I onda je bila patnja i jos uvek traje sa kupi-prodaj akcijom. A juce sam prodao 500 kom po 1600, danas ceo dan padao, ja trljam ruke, krenuo naglo u bunar ja usijao dlanove... stavio buy na 1492 i min bio 1500...da posizis. Uspeo sam nekako da nahvatam par sto komada do 1590...No zato i ne trgujem sa $ parom kada se ocekuju ovakvi poremecaji. Lako je sacekati u BTC-u da se LTC vrati paritetom, ili cepkati po malo kupi-prodaj, ali biti u $ kad oba rastu nije bas prijatno. Pogotovo sto ovaj HYPE moraju da iskoriste inace ostadose i oni i mi bagholderi jos neko vreme...

Ja ne trgujem, LTC je zamrznut, BTC malo sam ulozio i izasao na 1500, a stek ceka dosta vecu cenu

imas podatak 2010 kad je EU i trojka zvanicno pocela da ih vadi iz krize, uk dug je bio 310 mlrd danas posle svih tih uspesnih ideja i sprovedenih reformi koji su kreditori nalozili da se urade dug je danas "samo" 320 mlrd.. extra su "odradili"'grke bas su im pomogli.. pomocicu ti tako sto cu da napravim da ti bude gore..
ako ne otpisu bar pola duga, ja bi proglasio nesposobnost placanja i mrs.. ili uvedu svoju valutu stavi odnos 1:1 i plati im u drahmi.. bice sr_anje u zemlji sigurno jedno 2-5 god.. al ako smo mi uspeli 94 da se izvucemo onda moze ko hoce.. ovako ako nastave da se zaduzuju bice u down-u jesno 30-50'god narednih. tipa umirem u bolovima al lagano

ili da procene neku vuko_ebinu od ostrva da vredi 320 milijardi pa nek im prodaju u zamenu za dug :)

Ja sam jos 15 dana prognozirao da ce ici u drahmu mada oni kao kazu da nece. SVejedno ne verujem ni u to mnogo. 1:1 kurs je ono sto ce biti u startu ali pojela bi inflaciju tu drahmu ko Avramov dinar koji je za jako kratko vreme otisao na 3,3:1. Mi najbolje znamo kako ide ceo scenario, jasno nam je to. E sad, ako zadrze euro ne znam bas kako ce se odvijati situacija.

Okcoin je na 5.03$ :)

Ajde Zeljko reci, kada si oslobodio Willija i na koliko si ga setovao...Kao Fontas ili jos vise? Totalno me je ispalio LTC veceras...Stavio sam sell prvo na 1723 i odbio se od 172. Onda sam ga podigao na 1744 i prosvirao do 1800. I onda je bila patnja i jos uvek traje sa kupi-prodaj akcijom. A juce sam prodao 500 kom po 1600, danas ceo dan padao, ja trljam ruke, krenuo naglo u bunar ja usijao dlanove... stavio buy na 1492 i min bio 1500...da posizis. Uspeo sam nekako da nahvatam par sto komada do 1590...No zato i ne trgujem sa $ parom kada se ocekuju ovakvi poremecaji. Lako je sacekati u BTC-u da se LTC vrati paritetom, ili cepkati po malo kupi-prodaj, ali biti u $ kad oba rastu nije bas prijatno. Pogotovo sto ovaj HYPE moraju da iskoriste inace ostadose i oni i mi bagholderi jos neko vreme...

sta sam ti rekao pre neki dan, a ti si se opet podsmevao, lepo sam ti rekao da ce tvoj zacrtani odnos biti preskocen samo tako i zapamti gde ce se lomiti cena 0,025-0,03, ako to preskoci mozemo ici i do 0,07-0,09

sta sam ti rekao pre neki dan, a ti si se opet podsmevao, lepo sam ti rekao da ce tvoj zacrtani odnos biti preskocen samo tako i zapamti gde ce se lomiti cena 0,025-0,03, ako to preskoci mozemo ici i do 0,07-0,09

ma nema veze...ionako ltc kad raste-raste par dana :) Ima jos dosta municije u redeniku, a ima i drugih coina koji se mogu kupiti, a trebao bi i btc pump da krene, pravi. A tada ce LTC ponovo dole. Ovde nema kraja zapravo, samo treba uzimati kajmak kad ga ima.

Okcoin je na 5.03$ :)
Mene samo zanima sta je sa ljudima koji su javno napisali da je ovo (LTC) djubre i jos pre vise od godinu dana prodali sve pa onda kad je poceo sa 3.2 da pada na 2.6 napisali ponovo sve je istreseno i evo opet juce i danas kazu prodali... LTC izgleda nekima nice kao pecurka.
Saj reci mi druze ?

Pazi kad me ne zanima ni najmanje da slusam ono baronisanje opet. Mogu da zamislim kakve su sada price u opticaju.
Samo neka nama to djubre lepo naraste, za sve ostalo postoji ignore ;)

nije vam to lose iz ltc u drk, ovaj dash, koji odnos 2:1

Nema sanse Siriza da ih pusti da im neko upravlja Grckom, nemoj da si naivan. Pa bas zbog toga su isli na referendum, sad ce lepo da izadju iz EU i do daljeg ce da se prave blesavi za pare.

:D
pare duguju mnogo mocnijima od sebe. Nemoj ti da si naivan. Kad bi odbili popili bi sankcije dok se ne slome+kamatu na sankcije+ostatak duga. Da je moguce to puj pike ne vazi,niko dug ne bi vracao, ono kao-ne vracamo, ne mozete da nas naterate, sa sve :p
cudi me ta naivnost od iskusnih forumasa.

Ja stvarno ne znam odakle si ti sve to zakljucio al ajde, izgleda da nisi citao dobro i da cu morati malo detaljnije da objasnim.
Niko nije rekao da nece popiti sankcije. Ako ti je promaklo komisija koju je odabrao grcki parlament je taj dug proglasio nelegitimnim i kao ne priznaju ga. Cipras sve vreme gura na to da se izadje na referendum i da se izglasa NE. Ja skoro mesec dana pisem o Grckoj i o tom scenariju i ovo je bilo sasvim ocekivano.
Sad cu ti reci i zbog cega. Grcka apsolutno nikako ne moze da vrati taj dug, preduboko su zaglavili a kreditori sisaju iz njih i poslednju kap. Jedina karta na koju su mogli da igraju posle onog poslednjeg blefa na pregovorima sa mmf-om je bio referendum i glasanje protiv predloga. Cipras je svesno isao na to i od starta se guralo ka tome. Ja sam 100% bio siguran i u rezultate referenduma. Sada su kupili sebi vremena dok ne vide sta ce. Verujem da ce i evropa biti na gubicima, ocekujem da padne euro. Ako Grcka vec ne moze milom da izboksuje ista onda mora evropi naneti neke gubitke da bi dobili bolje uslove za otplatu duga. To je cela poenta.
A to sto mislis da ce im doci neko sa strane da im vodi zemlju... Pre ce izaci iz EU i trpeti sankcije. Zamisli da su kod nas radikali na vlasti i da to treba da se desi. Nadam se da si svestan da je to naucna fantastika.
Ili ce se praviti ludi neko vreme za taj dug dok ne stanu na noge ili ce dobiti bolje uslove za vracanje jer ih po ovim uslovima ne mogu vratiti nikako. U svakom slucaju jednom ce morati da ih vrate, samo mogu proci i godine do tada ;)

Njima trenutno i nije najveći problem vraćanje para, nego isplata plata i penzija... verovatno će početi drahmu da štampaju.

Oni nikad ne mogu da vrate taj dug, to je fakat. Takodje je fakat i da mere stednje koje im je naturila EU zajedno sa MMFom nisu resenje. Koje je resenje? Ne znam. Bankrot je verovatno najbolje, sankcije verovatno najgore. Uz sankcije su bukvalno mrtvi u ekonomskom smislu, posebno ako se uvedu na turizam, GDP bi im se prepolovio za godinu dana, bilo bi to bankrot + sankcije. Ovde mnogi zive u iluziji da ako ne pristanu na uslove a ne proglase bankrot, "gurace nekako" sa sankcijama, to je suvise neozbiljna tvrdnja da bih je podrobnije pobijao.
Inace, nije trebalo biti genijalac pa znati da ce narod izglasati NE na referendumu. Postavlja se pitanje sta ce to promeniti? Po meni, vrlo malo. Sta briga Nemca sto je Grcki narod rekao ne, da se sprovede referendum u zemljama koje su nosioci Grckog duga vise od 80% bi bilo da im se nista ne oprosti.
Dobice jos malo popustanja u pregovorima, i to je to. Ako im ne bude dosta, jogunice se i bankrotirati (moje misljenje da ce tako biti), ako pristanu, imace nesto bolje uslove, ali nista specijalno, jer krupni kapital ima interes da im slomi kicmu,da ne ulazim sad u celu pricu (ukratko, MMF drze Ameri, njima odgovara slabljenje evra).

Poslednja izmena:
Inace, nije trebalo biti genijalac pa znati da ce narod izglasati NE na referendumu. Postavlja se pitanje sta ce to promeniti?
Sa NE je stvar mnogo jasnija. Kad gledaš nemačke medije mišljenja su bila podeljena. Neki pričaju da je sve bilo gotovo i pre referenduma, neki da je još uvek postojala šansa za dogovor... Teško će se sad neko od Nemaca upuštati u još neke pregovore i rizikovati da bude kažnjen od svojih birača. Jedino ova humanitarna pomoć, ali sve je to nedovoljno.

Poslednja izmena:
Njima trenutno i nije najveći problem vraćanje para, nego isplata plata i penzija... verovatno će početi drahmu da štampaju.
Ja sam to i ocekivao. 1:1 kurs (avramov dinar), da ljudima po tom kursu menjaju zarobljene eure iz banaka i posle toga sledi inflacija i pad drahme. Zbog bojazni da se to desi narod i ganja da izvuce eure iz banaka. Ono sto me cudi je njihova izjava da su kalupe za drahmu unistili kad su usli u EU i presli na euro. Malo mi je tesko da verujem da su stvarno to uradili ali ajd, nije nemoguce. Ja mislim da tu opciju cuvaju kao poslednju.
Na kraju ce morati da stezu kais ovako ili onako, nema im druge. Ali makar ce sami da biraju sta ce i kako ce a ne da im drugi diktira i da im skida kozu s ledja.
Sankcije moze da im uvede EU ali nece ostale zemlje. Na turizam im sigurno nece uvesti sankcije niti ce to spreciti srbe i ruse da idu u grcku. BTW i nasi i rusi s parama kupuju nekretnine po grckoj kao blesavi ;)
Kupio bih i ja sada kad bi imao para.

Poslednja izmena:
Minimum 70% GDPa im je direktno povezano sa EU. Oni nemaju dobar komsiluk, jos gori nego mi (sa Albanijom spor, sa MKD takodje, sa Turskom su ratovali pre 35 godina). Samo 10% da padnu idu pod led u svakoj racunici. Samo dve zemlje EU da im uvedu sankcije (Nemacka i Francuska) i kraj. Kraj je i ovako,al ajd...

Sad je vreme za ulaganje u dolar. Nista evro, funta, kripto, svajcarci (mada za svajcarce nisam siguran). Kripto je suvise nestabilan, dobar za neke kratkorocne (rizicne) obrte,sad raste, ali moze sutra da se izduva. Nadam se da nece, imam dosta LTCa u steku

Poslednja izmena:
Ma kakav dolar. Dolar nikada nije bio jaci, ne ulaze se u nesto kad je najvisa cena u istoriji. Lepo je da iz kripta predjes u dolar i da imas za trosak ali dolar kao ulaganje je glupost.
Od svih komsija Grci bi se vec dogovorili s nekim, nije bas da imaju ne znam kakvu opciju. Mogli bi malo da poprave odnose.
Videcemo ali ja ocekujem da ce mmf malo da popusti i da ce vec naci neki dogovor, opet tu Nemacka odlucuje. Ne verujem da ce ih izbaciti iz EU, evropi ne trebaju potresi. Euro je pao malo u odnosu na juce a danas cemo tek da vidimo situaciju. Opet, ako se ne dogovore izlazak mozda i nije tako katastrofalna stvar. Island se potpuno preporodio za 7 godina otkako su bankrotirali, sto ne bi i Grcka ako primeni isto. Grci makar imaju turizam, sada je makar sezona pa mogu nabrati nesto para pa pregrme ovaj period.
Ja ipak mislim da ce se naci neki kompromis ako postoji zelja evrope za time. Ako su se resili da izbace Grke onda kompromisa nece biti ali bice stete po vrednosti eura. Treba evropa dobro da premeri sta je pametnije.

To sto je nesto najjace u istori (inace, nije,al ajde) ne znaci da ne moze da bude jos jace. Logika ti je manjkava, a prevelik optimizam u kripto ti je neutemeljen.

A dobro, ti ulozi sve pare u dolar pa vidi koliko ces dobiti i za koliko vremena. Da smo pricali o varijanti kada je euro vredeo 1.5$ pa da razumem da hoce da obrnes pare ali sada je lakse da posedis 2 dana u LTC-u nego godinu dana u dolarima. Ako ti je i ta logika manjkava onda s tobom nesto nije uredu ;) Nece dolar vise toliko rasti, pogotovu ne tako brzo da bi se odrekao kriptovaluta zbog njega. Juce si na LTC-u mogao da obrnes 20%, koliko bi ti trebalo za dolar? 3 godine mozda?

Heh. To sto si juce mogao da obrnes pare na LTC ne znaci nista, jer je prethodnih 1.5 godinu (!!!!!) padao. Msm, ti sad uzimas trenutnu situaciju (koja moze da se pokaze vrlo trenutnom) kao neki reper za bilo sta. Cinjenica je da je mnogo vise njih puklo na LTC nego na usd. Uostalom, nemam nikakve pare da ulozim u dolar, a i nije dolar kripto pa da raste/pada po 40x pa da se nadam nekom dobitnku. On varira par % godisnje, veci novac moze da se zaradi stavljajuci pare u banku.
Imam utisak da na silu pokusavas da plasiras neki svoj stav. Nismo ribice pa da pamtimo tako kratko, bar ja mislim da nismo, a neki pamte i duze od zadnja dva dana. Ja iz ltca izlazim na 8usd, odlucio odavno (narvno ako ikad dostigne tu vrednost), i to je to. Ono ltca sto imam u steku mi je cist dobitak, inace sam na nuli sto se ulaganja tice. Koliko drugih se moze time pohvaliti? Ne bih rekao da sam odigrao lose.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno