Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nemojte se tripovati, btc-e je najbolja menjacnica, najmanji lag kad je frka, solidan volume za btc/ltc... Ako oni puknu, gde cete menjati ltc, na Huobiju?

Taj fazon, zato sam se uvek cudio zasto bi iko slao btc/ltc na vircurex i sl. trash menjacnice pored zivog i zdravog BTC-e

I meni se isto desilo svi depositi od pre 24 casa koji su poslati na staru adresu nisu stigli, a novi su vec tu, valda ce popraviti

Uf slanje na stare adrese ... Vec je neko imao to pitanje na chatu, i rekli su nesto tipa da nemaju pristup starim adresama. Puno srece sve u svemu

Uf slanje na stare adrese ... Vec je neko imao to pitanje na chatu, i rekli su nesto tipa da nemaju pristup starim adresama. Puno srece sve u svemu

Strasno jedino ako im je neko hackovao hotwallet mogu da nemaju pristup, ili ako su izgubili private key sto je skoro nemoguce ...

Strasno jedino ako im je neko hackovao hotwallet mogu da nemaju pristup, ili ako su izgubili private key sto je skoro nemoguce ...

Mislim da poenta celog update-a i jeste bilo nesto oko hotwalleta. Mislim pazi, ono sto sam imao na btce, sve je tu, sve sam mogao danas da pomeram gde sam hteo, sve radi, samo nema starih adresa

Jedino da se obratis supportu.

I meni se isto desilo svi depositi od pre 24 casa koji su poslati na staru adresu nisu stigli, a novi su vec tu, valda ce popraviti

Hvala drugari svima, pisao sam im TICKET's sa SS i "pustli" su mi manuelno BTC koji sam poslao na staru adresu. Ukoliko neko ima isti problem neka im se obrati obavezno.

Da neko ne propusti pa da pušta novčiće na stare adrese - meni su odgovorili da isplate posle 21.07. neće moći da prebace na nove adrese, a ovo ostalo što je stiglo sa poola u međuremenu i dalje čekam da prebace. Zaključak - menjajte adrese na poolovima na nove čim pre da ne idu novčići u bunar.

Bas mi je dosadno, pa sam se malo bacio u racunanje. Na zalost, zakljucio sam da, gledano kroz industriju, BTC trenutno nema prostora da raste mnogo. Evo i zasto. Uzmimo npr. 14.03.2013. Tada nije bilo asica u igri, bar ne mnogo. Ako je bilo, racunica je jos gora. Dakle, mreza je tada bila oko 34TH/s, sto bi kroz kartice 7950 bilo oko 62000 komada (ok, bilo je i 5 i 6 serija, ali sam racunao hash malo nizi da bi to obuhvatio). 62000 komada kartica je trosilo oko 250W po komadu (naravno da je bilo i manje, ali namerno uzimam veci broj zbog opaske o staroj seriji, neznanju kako undervoltovati, itd) Dakle, ceo BTC ekosistem je bio snage oko 15.5GW. Dnevno se generisalo 6x24x25 btc-a, dakle 3600 komada. To znaci da je 1GW/h energije donosio oko 232BTC-a, sto je tada bilo oko 11600$

Danas je mreza oko 130PH/s. Posto je barem 50% mreze jos uvek na 55nm Asicima, racunacu da 1TH/s ima snagu od 1.5KW. Snaga BTC mreze je po toj predpostavci 195GW. Dnevno se i dalje generise 3600BTC-a samo sto je cena danas 615$. Dakle, danas 1GW/h energije donosi 18.5BTC-a, sto je 11377$

Zakljucak je da je zarada po ulozenoj energiji skoro ista kao i u pre-asic, odnosno early-asic eri. Ovo mi se bas i ne svidja...

Poslednja izmena:
@student stvarno mislis da trziste interesuje ovo? :p

Inace ja to gledam malo drukcije sto obim koriscenja BTC raste to cena pada ili ostaje ista jer vecina ozbiljnih trgovaca automatcki dumpuju BTC na bitpay-u, naravno ovo traje sve dok potraznja za istim ne poraste (znaci kratkorocno jer ce kasnije potraznja biti vesestruko veca) i oni sto su krenuli da trose BTC ne ostanu bez istih ;)
Jer realno je ocekivat da bas oni sto su izrudarili BTC ce isti i trosit u pocetku

@student stvarno mislis da trziste interesuje ovo? :p

Inace ja to gledam malo drukcije sto obim koriscenja BTC raste to cena pada ili ostaje ista jer vecina ozbiljnih trgovaca automatcki dumpuju BTC na bitpay-u, naravno ovo traje sve dok potraznja za istim ne poraste (znaci kratkorocno jer ce kasnije potraznja biti vesestruko veca) i oni sto su krenuli da trose BTC ne ostanu bez istih ;)
Jer realno je ocekivat da bas oni sto su izrudarili BTC ce isti i trosit u pocetku

Ja bas mislim da oni koji su ga izrudarili, vecinom nece niti trositi niti prodavati, jer se nadaju "to the moon" ceni. Sa druge strane, oni koji ga nemaju, moraju uraditi transfer novca na menjacnicu (gubi se predpostavka brzine, anonimnosti i jeftinoce transakcije). Jedino ako bude postojalo siroko trziste koje prodaje robu SAMO za BTC, ili dosta jeftinije nego za kes, ima ga smisla kupovati. Odnosno kada se bude formiralo trziste roba, usluga i kapitala koje se ne oslanja na bankarski sistem. Naravno, govorim o realnim potrebama i kretanjima, ne o volji manipulatora/brokera.

Dobra ti je analiza/statistika ali u praksi ne govori mnogo jer nema ekonomsku notu u sebi (ovo sto si rekao u gornjem postu). Iz te statistike mozes izvuci i da ce ici mnogo gore i da ce padati mnogo dole, kao i da ce ostati na istom mestu. Tako da je zanimljivo pogledati ali mislim da ne pravi nikakvu predikciju.

Dobra ti je analiza/statistika ali u praksi ne govori mnogo jer nema ekonomsku notu u sebi (ovo sto si rekao u gornjem postu). Iz te statistike mozes izvuci i da ce ici mnogo gore i da ce padati mnogo dole, kao i da ce ostati na istom mestu. Tako da je zanimljivo pogledati ali mislim da ne pravi nikakvu predikciju.

Trebalo bi da iskopam i za pocetak 2012. godine da uporedim, ali ako je mera ekonomske isplativosti ulozeno/dobijeno, tu smo gde smo. Pomak cene nagore za 100% (1200$+) bi znacio da mora da se duplira mreza a da se ne unapredjuje energetska efikasnost. Prostora za ovo nema jos mnogo (ako je postojeci Asic chip 22nm snage 800W/TH/s, a usvojen je 14nm komercijalno koliko ja znam, sa oko 30% manjom potrosnjom, ne bi trebalo 10nm pre 2016. godine). Sta znam...Izgleda da pomalo posustajemo.

Ako gledas samo ROI to je tako. Nekakva trend analiza govori da je jaz sve veci i bice takav. Imaj u vidu da mnogo ljudi jos nije culo za BTC i da su to potencijalni donosioci bolje cene. Ako se upotrebljivost kopaca prosiri na nove korisnike onda ce cena ici gore. Naravno tu je i ona stavka upotrebljivosti na trzistu. Ali sve govori da ce to gore!

Ako gledas samo ROI to je tako. Nekakva trend analiza govori da je jaz sve veci i bice takav. Imaj u vidu da mnogo ljudi jos nije culo za BTC i da su to potencijalni donosioci bolje cene. Ako se upotrebljivost kopaca prosiri na nove korisnike onda ce cena ici gore. Naravno tu je i ona stavka upotrebljivosti na trzistu. Ali sve govori da ce to gore!

Ja mislim da je interesna grupa ta koja pokrece lavinu. Moras da uzmes u obzir kome je u interesu da cena ode mnogo gore (kratkorocno) da bi investirano u taj skok vratio (malo dugorocnije). Ako neko napumpa cenu na 1200 (lupam, bilo koji nivo) ne moze da ocekuje zaradu za par dana, posto ce sigurno morati da kupi dosta vise BTC-a nego sto ce uspeti da isipa. Velika je inercija i potrebna je bas velika kolicina novca da usmeri trend nagore. Po meni, taj novac i spremnost da ga potrose trenutno imaju samo proizvodjaci masina za mining (industrija), koji su to uradili i u periodu septembar-novembar prosle godine. Nakon tog velikog ulaganja, sipali su i jos uvek sipaju BTC nemilice. Ne ulazi novac u BTC pa mu dize cenu, nego postojeci novac u sistemu dize cenu pa to izaziva priliv spoljnog novca od strane onih koji ga imaju u nadi da ce napraviti jos vise. Ovaj sada period je priprema terena, pustanje sve vise prica o prednostima BTC-a, razne konferencije, regulativa, odnosno sirenje baze potencijalnih korisnika. I taj period moze potrajati jos dosta dugo. E kada interesovanje za BTC postane dovoljno veliko po proceni mesetara, krece lagani uzlet cene, da bi oni koji ga samo pasivno prate videli da mu vrednost raste i odvazili se da i sami ulete.

Poslednja izmena:
Jeste tacno to sto kazes, imas dosta i fondova po svetu (narocito Amerika) koja prikuplja svez kapital koji treba da udje u postojece stanje. Takodje treba uzeti u obzir i inflaciju na dnevnom nivou i da je ova cena koja se odrzava ustvari odlicna. Mislim da je u pitanju veliko mesetarenje i da se uskoro ocekuje polet na gore (optimista sam ***a). Pokazatelji govore da se sada priprema teren, kao sto kazes, ali ne znamo do kada ce nove investicije biti spremne da udju u upotrebljivost BTC-a. On mora prvo da postane "jeftiniji" od dolara da bi se prava upotrebna vrednost iskoristila na pravi nacin. Ja tipujem na septembar, najkasnije oktobar. Mozda optimizam buja u meni ali mi i pokazatelji tako govore. Ja sam recimo nasao oko 10k $ ulagaca u kripto koji ga smatraju novom investicijom. Znam, to je nista ali 1000 ljudi kao sto sam ja rade na tome, minimum.

Mnogo ima ulaganja u razne servise, hardver, a premalo u reklamu i sam novcic. Doci ce i to na red ali cedice nas sto duze budu mogli. Prosli put su kinezi usli sa parama sad se cekaju zakoni pa da krenu ameri. A da
bi ameri mogli gurnuti pare trebaju dobri servisi. Sve ide kako treba samo treba strpljenja.

Ja bas mislim da oni koji su ga izrudarili, vecinom nece niti trositi niti prodavati, jer se nadaju "to the moon" ceni. Sa druge strane, oni koji ga nemaju, moraju uraditi transfer novca na menjacnicu (gubi se predpostavka brzine, anonimnosti i jeftinoce transakcije). Jedino ako bude postojalo siroko trziste koje prodaje robu SAMO za BTC, ili dosta jeftinije nego za kes, ima ga smisla kupovati. Odnosno kada se bude formiralo trziste roba, usluga i kapitala koje se ne oslanja na bankarski sistem. Naravno, govorim o realnim potrebama i kretanjima, ne o volji manipulatora/brokera.

Mislim da ovde imaš pogrešno tumačenje u jednom momentu - nije cilj da neko ode na menjačnicu i prebaci 2000 USD u BTC samo da bi kupio Alienware za 10-15% popusta i više nikad ne prođe pored BTCa, već da ubaci nekih 200-300 USD (ili više, ali da krenemo i sa malo) koji mu konstantno stoje u BTCu jer tu uvek može pazariti nešto jeftinije nego za keš. Naravno, ostaje pitanje nabavke novih BTCova ako i sam ne prima uplate u njima za ono što radi, ali kada se broj trgovaca globalno proširi pa dođu i neke last minute/grupna kupovina varijante za još veći popust, praktično ćeš morati da imaš u walletu na telefonu nešto novića. Samim tim će (kao i pojava BTC bankomata za withrawal) i opcije za konverziju USD->BTC postajati jednostavnije i brže.

Zamisli samo da svaki vlasnik smartphona ima 10-20tak USD u BTC/LTC u walletu na telefonu, koliki je to priliv novca u kriptosvet... Još ako bi se i plaćanje pojednostavilo na npr. pay-pass like - približiš mobilni sa walletom terminalu i platio si, eto ti to the moon cene. Tako bar ja tumačim sve ovo što se dešava, da ne kažem, kako mali mikica zamišlja da će se stvari odvijati... :d

"Bitcoin will not be eagerly adopted by the mainstream, it will be forced upon them. Forced, as in "compelled by economic reality". People will be forced to pay with bitcoins, not because of 'the technology', but because no one will accept their worthless fiat for payments. Contrary to popular belief, good money drives out bad. This "driving out" has started as a small fiat bleed. It will rapidly escalate into Class IV hemorrhaging due to speculative attacks on weak fiat currencies. The end result will be hyperbitcoinization, i.e. "your money is no good here"."

"In the case of, for example, as Bitcoin and Litecoin, I see no evidence in reality or in my understanding of human psychology that investors should see the difference in their mining algorithms or confirmation times as remotely important. The factor of roughly twenty by which Bitcoin’s market cap outweighs Litecoin’s is by far the biggest difference between them. Right now Bitcoin is growing by supplanting the national currencies, but eventually will absorb the altcoins as well. Bitcoin will gobble up Litecoin at some point, but I do not know if it will be the appetizer or the dessert."

http://nakamotoinstitute.org/mempool/speculative-attack/
http://nakamotoinstitute.org/mempool/the-coming-demise-of-altcoins/

Ovo pisu BTC zealot-e, znaju i samo da je potreba za multi valutama 100%, a prave se ludi :)
Verovatno ocekuju da neki njihov shitcoin kao doge ili drk bude taj pa da ga neko naduva 20x

Tacno tako korisnje kript valuta pre svega treba da se pojednostavi da ide na jedan klik... naravno pricamo o malim kolicinama namenjenim za sitne transakcije

Poslednja izmena od urednika:
Hahahaha Sta ce Zeljko sada da radi? Voli Fontasa, ne voli Maxa, sad je zbunjen potpuno :D

jel treba nekom BTC-E 50 dolara? kad bi bila cena od 86 dinara ju di bi nam kraj bio :)

Jesu li rešili pitanje inflacije?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno