Čitam pojedine komentare i prosto ne vjerujem kakve su analize, prognoze, a u suštini većina bi trebala da se ogradi na kraju rečenice, “to je samo moje mišljenje”, ne zbog vas nego zbog onih koji tek ulaze nebi li naseli na razno razna pisanja i prognoze koje se plasiraju na forumu.
U većini slučajeva rast/pad koina je slobodno mogu reć čista sreća, mnogo je koina koji su se digli u vazduh bez ikakve priče i potpore kako bi opravdala visoku cijenu, a isto tako mnogo je njih sa pričom i projektom propao. Poenta je gdje se masa nakači i koliko sreće developer ima.
Tri kriptovalute sam napravio, sve tri su bile sa različitim algoritmom, jedan je bio X11 Dash-ov algoritam, drugi Neoscrypt pa odradjen fork i inplementiran Lyra2z kada je taj algoritam buknuo u vasionu, i treći isto Lyra2z, koji je bio pušten kao free launch, bez premine, jednostavno od nule pušten u public.
Sa ljudima sam htio da udjem u priču da ulože malo kapitala kako bi bila ozbiljna priča sa prvim koinom, od većine sam shvaćen kao budala, jer očito to nisu mogli opipati prstima kako bi se uvjerili u tu priču, pa sam sa svojim skromno sitnim kapitalom i dva druga krenuli, skoro pa svi su pali u vodu, dok je ovaj treći free launch (gdje nisam imao apsolutno nikakvog interesa kao dev), najbolje prošao, a na prva dva gdje sam ostavio premine, uradio cijelu priču kako treba, postavio ciljeve, veliki broj članova na discord kanalu i sve to na kraju ništa. Da sam ubrizgao (imao), više bitkoina i ulagao i trgovao medju svojim sa tom valutom masa bi se na to primila kao što se i dan danas to radi, dok ne bude jake kupovne moći onda se prodaje masovno i slijedi dump, čast izuzecima gdje ima koina koji i dan danas funkcionišu dobro medju svemu i svačemu. I da, imao sam ponuda pojedinih da se uloži veći kapital, da dignemo cijenu i ako se masa naloži jednostavno cijeli premine rasprodati i povući se, našta sam po kratkom postupku odbio.
Analize, prognoze, mogu davati isključivo osobe koje se isključivo time bave, analize bez ogradjivanja ne mogu sa sigurnošću davati čak ni oni koji su duže u ovome, jer nikad nije isto, i ako ponekad zna biti slična situacija.
Bez uvrede bilo kome, jedan mali savjet iskusnijim, ako ništa drugo barem zbog onih koji sa strane čitaju i žele da ulože svoj kapital, kakav takav, možda se neko jedva skrpio, pa da ne nasedne na priču koja sa strane djeluje tako ozbiljno i da izgubi sav ulog.
Normalno, uvijek treba uložiti onoliko koliko si spreman da izgubiš, staro pravilo.
Živi bili.