Šta je novo?

DirectX 11 comes in 2009

Nije problem da oni ubacuju novi DX i da se to i implementira u kartice ali treba i igrice da su tako napisane. Jos uvek se DX10 naslovi ne ponasaju bas kako je najavljivano, DX10.1 nema jos ni u planu a lepo se kaze DX11 mozda tek 2010.

Ko zna, mozda M$, ATI, Nvidia i game developers batale Vistu i DX10 i predju na razvoj hardvera i igara za DX11?!,)

A šta će prodati Windows Vienu ako neće DX11 😉.

Poslednja izmena:
DX11 ide za 2009. a Windows 7 tek se predstavlja godinu dana kasnije i to ako sve tece po planu.

Da se nesto radilo na razvoju pravih dx10 igara, verovatno bi pospesilo, ali kako trenutno stvari stoje vista nece nikada nece biti sto je XP. Sem ako se ne desi neko cudo 🙂

Iako sam korisnik viste x64 ultimate, mislim da nije sama vista kao vista kriva za usporenje u igrama, pre mi se cini da su drajveri za grafe problem.

Valjdace novi windows doneti stvarno nesto NOVO u odnosu na prethodne verzije

Poslednja izmena:
Da se nesto radilo na razvoju pravih dx10 igara, verovatno bi pospesilo, ali kako trenutno stvari stoje vista nece nikada nece biti sto je XP. Sem ako se ne desi neko cudo 🙂

Iako sam korisnik viste x64 ultimate, mislim da nije sama vista kao vista kriva za usporenje u igrama, pre mi se cini da su drajveri za grafe problem.

Valjdace novi windows doneti stvarno nesto NOVO u odnosu na prethodne verzije

Slazem se u vezi igara. Sto se tiche revolucionarnih i novih stvari, sumnjam,da li je i jedan windows do sada doneo nesto revolucionarno posle win95?

Nisu krivi driver i OS.. Kriv je DX10 koji nista nevalja. Ima tu i malo razocarenja zbg toga sto su ljudi ocekivali boost u performansama kada se predje na DX10, a u stvari sve radi sporije.

A obecavali kule i gradove x puta manje poziva ka cpu-u,drzi,przi,i sta sad?

al je vest...Ovako moze svako da napravi hajp

"Rumor has it, DX 12 by the end of 2015" i nisi nista lagao :d

@yooyo:

kolko god DX10 bio losh, bolje od njega trenutno nema nazalost. Ako pomenes OGL 3 - dzaba, nije gotov, znas i sam... 🙁 Polugotovi i nedovrseni projekti nisu proizvodi.

Slazem se u vezi igara. Sto se tiche revolucionarnih i novih stvari, sumnjam,da li je i jedan windows do sada doneo nesto revolucionarno posle win95?

Pa xp je prvi os zasnovan na NT tehnologiji koji je namenjen sirokim masama. Nije bas revolucionarno, ali je ipak bio napredak. Za win 7 se prica da ga pisu prakticno od pocetka pa postoji nada da se za**bu pa i da naprave nesto revolucionarno😀 Sto se DX10-ke tice, jedini razlog da se nesto igra u visti bice upravo naslovi pisani za doticni! Do tada DX9 (i samim tim xp) je zakon!

[off topic]
Ispravka, Windows 2000 je prvi Windows za mase zasnovan na NT tehnologiji. Čini mi se da je Vista pomalo nalik njemu: poprilično je izmenjen kernel u odnosu na prošlu verziju što je uzrokovalo nekompatibilnosti postojećeg softvera, a i hardverski zahtevi su po nekima bili preveliki za to vreme, pa je ostvaren relativno slab tržišni uspeh.
[/off topic]

Što se tiče DX10, pa i njegovog naslednika, mislim da nije jedini uzrok ne pojavljivanja "pravih" DX10 naslova zastupljenost i ograničenost softverske platforme (Vista). Do skora relativno mali broj korisnika je imao DX10 grafičke karte, što je pretpostavljam bio jedan od bitnih faktora. Tek sa pojavom 8800GT i 3850/70 počele su da se omasovljavaju takve kartice u srednjoj klasi, što bi moglo da dovede do poboljšanja situacije.

Baš gledam malo "novosti" na Fudzili. Dakle, 3DMark 2008 će imati DX10.1 test, a NV je odlučila da ove godine neće proizvesti niti jedan DX10.1 chip ...veoma zanimljivo 😉. Pitanje dal će uopće izbaciti high-end (mislim na single chip monstruma), možda odluče da im i to ne treba ... milijarda+ tranzistora na 55nm se ionako ne čini previše realnim 😀.
Ali ozbiljno sad, evo kako bi mogla izgledati budućnost bez ATIa ... bez obzira "mlati" li Fudo ili ne.

Poslednja izmena:
9600GT bi trebalo da podrzava dx10.1

Poslednja izmena:
[off topic]
Ispravka, Windows 2000 je prvi Windows za mase zasnovan na NT tehnologiji. Čini mi se da je Vista pomalo nalik njemu: poprilično je izmenjen kernel u odnosu na prošlu verziju što je uzrokovalo nekompatibilnosti postojećeg softvera, a i hardverski zahtevi su po nekima bili preveliki za to vreme, pa je ostvaren relativno slab tržišni uspeh.
[/off topic]

Što se tiče DX10, pa i njegovog naslednika, mislim da nije jedini uzrok ne pojavljivanja "pravih" DX10 naslova zastupljenost i ograničenost softverske platforme (Vista). Do skora relativno mali broj korisnika je imao DX10 grafičke karte, što je pretpostavljam bio jedan od bitnih faktora. Tek sa pojavom 8800GT i 3850/70 počele su da se omasovljavaju takve kartice u srednjoj klasi, što bi moglo da dovede do poboljšanja situacije.

Najveci problem viste je neopravdana hardverska zahtevnost! Jedan DX10 tu cinjenicu nece promeniti, a da ne govorimo o tome da je navodno mnogo bolji po pitanju optimizacije od DX9 (ne zalazim u dalje rasprave po ovom pitanju jer jednostavno ne postoje relevantni nativni dx10 naslovi).

Pogledaj samo jedan Ubuntu(linux) i beryl plugin, rastura efektima na prosecnoj mashini, dok jedan mizerni Aero gushi mashinu i "alavo" guta RAM.

Ja licno (iako posedujem dovoljno snazan racunar) ne zelim da prelazim na Vistu i bez ikakvog razloga gubim performanse dok se stvari ne pokrenu nabolje. Odnosno dok se ne popravi optimizacija sa SP-ovima. Pitanje je da li ce, ali nema veze...

A to sto se Microsoft z****o misleci da ce dx10 i njihovi tajni sporazumi sa proizvodjacima hardvera poboljsati promet i Viste i hardvera i dodatno im napuniti iovako prepune dzepove je druga pricha. 😉 Verovatno ce dx 11 biti vista only, mozda se tad i dogode neke promene. Uvek postoji mogucnost da se microsoft ponese jos bezobraznije i natera korisnike windows xp da predju na vistu gomilom nekompatibilnosti sa istim. Vec je pocelo - Crysis - bezobrazluk sa very high podesavanjima koja su navodno iskljucivo eksluzivna za dx10 i vistu 😡

Druga, nevezana za ovo stvar je sto dx11 tek izlazi, a jos se dx10 nije "odomacio" kod programera. Ne znam sta pokusavaju da postignu ovime, ali neku nameru sigurno imaju 😉

Poslednja izmena:
..koji daje iste rezultate kao 8800GS sa 50% vise shadera..😉

to jos ostaje da se vidi, svasta sam citao po netu, eto, neke stvari su vec opovrgnute...no, to nije tema ovde.

@Psyho:

koja hardwerska zahtevnost Viste ? Samo vise memorije trazi, a ako doticne imas dovoljno (2GB recimo) neke stvari cak i brze rade nego na XP-u , navodno je ceo sistem odzivniji itd. Ja to nisam primetio ali nisam primetio ni da je zahtevna...

Nisu krivi driver i OS.. Kriv je DX10 koji nista nevalja. Ima tu i malo razocarenja zbg toga sto su ljudi ocekivali boost u performansama kada se predje na DX10, a u stvari sve radi sporije.

Ja bih pre okrivio vistu kao performance hog, nego samu DX10 komponentu...

neko rece da Bioshock radi jednako brzo na DirectX9 i na DirectX10 znaci nije nuzno da igre rade sporije pod DirectX10...

Poslednja izmena:
Ja bih pre okrivio vistu kao performance hog, nego samu DX10 komponentu...

A ja bih, na primer, pre okrivio programere zbog loše optimizacije igara za DX10 i korištenja nekih polurešenja kako bi igra radila kako treba i na DX9 i na DX10 (ali na DX10 "malo manje" kako treba).Isti je slučaj bio i kod prelaska sa DX8 na DX9.

neko rece da Bioshock radi jednako brzo na DirectX9 i na DirectX10 znaci nije nuzno da igre rade sporije pod DirectX10...

Bash tako. Nije DX10 kriv. Dosadasnje igre su DX9 dodatno opterecene sa nekim minornim DX10 efektima, a reklamiraju se kao DX10. Mnogi na netu se zale zbog zahtevnosti stupidog AERO interfejsa (gde im je pamet bila kad su ga uopste upalili i nadali se cudu). Sa druge strane izgleda da vista ima najvece probleme sa zastnim softverom koji je DEBELO usporava. Ja kad bih prelazio na vistu, presao bih samo na 64bit, sve dok smatram da je 32bit dovoljan, XP mi je zakon 😉 Naravno pri tom prelasku bih obrisao i ugasio sve moguce bezbednosne baljezgarije koje je ms sklepao i instalirao redovni antivirus i firewall. 😉

Bioshock uopste nije graficki zahtevan. Ono je smesno kako izgleda.

sto je smesno ? Ja bih pre rekao da je lepo izbalansirano i da su resursi pametno utroseni. Grafika je sasvim korektna i gradi odlicnu atmosferu.

Nazad
Vrh Dno