Ja sam ih upravo pitao preko mobilne aplikacije videcu sta ce mi odgovoriti pa javljam.Kako najbolje da im napišemo poruku, bez da nas od.....
Prigovor uz napomenu na kraju teksta da ćeš podneti pritužbu NBS ako ne ispune predmetni zahtev (da zatražuješ besplatnu zamenu Dina EMV kartice za beskontaktnu, koja je trebalo da ti bude re/izdata direktivom NBS počevši od 1.6.2024.)Kako najbolje da im napišemo poruku, bez da nas od.....
Mene ne kači to za besplatnu zamenu ali svakako hocu novu. Javljam da li mora direktno u poslovnicu da se ide i koja je cena za zamenu.Prigovor uz napomenu na kraju teksta da ćeš podneti pritužbu NBS ako ne ispune predmetni zahtev (da zatražuješ besplatnu zamenu Dina EMV kartice za beskontaktnu, koja je trebalo da ti bude re/izdata direktivom NBS počevši od 1.6.2024.)
Besplatna je za one koji su nove dobili ali sa cipom posle 01.06. Za one koji su dobili ranije jos se ne zna da li su besplatne.Poštovani,
Zahtev za podnošenje nove Dina debit kartice možete podneti i ovim vidom komunikacije. Nove izrađene kartice se šalju na filijalu po izboru. Ne postoji opcija slanja na kućnu adresu.
Zamolićemo da navedete filijalu u kojoj biste preuzeli novu karticu.
20 godina mi salju kartice na kucnu adresu a sada ne moze.
Neko je pisao ovde da je zamena besplatna posto je njihova greska.
Vec je koriscena i na bankomatu i na terminalima. Jedino ako za svaki uredjaj mora prvo klasicno pa onda tek moze beskontaktno. To niti mi je neko rekao niti bi mi ikad palo na pamet.
Možeš kupiti ovu navlaku koja blokira signalSamo da javim da mi je proradila beskontaktna funkcija bez da sam ista preduzimao.
Vec sam prestao i da pokusavam i prosle nedelje u jednoj piljari radnica dok sam krenuo da je objasnim da nece beskontaktno vec mi naplatila.
Posle toga gde god da sam pokusao svugde je prosla.
Sad jedino ostaje jos da je dobro pazim jer sa ovim svako ko dodje u posed moze da mi ocisti racun u roku od odmah. ili bar da vidim da li ima negde da se podesavaju neki limiti.
Ima limit, pa logicno brt.Samo da javim da mi je proradila beskontaktna funkcija bez da sam ista preduzimao.
Vec sam prestao i da pokusavam i prosle nedelje u jednoj piljari radnica dok sam krenuo da je objasnim da nece beskontaktno vec mi naplatila.
Posle toga gde god da sam pokusao svugde je prosla.
Sad jedino ostaje jos da je dobro pazim jer sa ovim svako ko dodje u posed moze da mi ocisti racun u roku od odmah. ili bar da vidim da li ima negde da se podesavaju neki limiti.
Ја не знам како све то функционише, да ли власник апликације мора да има уговор са банком која издаје картице или са картичном кућом, како и од кога они наплаћују провизију итд. Знам само да је ненормално да стране картице увелико освајају тржиште мобилног NFC плаћања а да је домаћа картица још неупотребљива у том погледуValjda bi nekom logikom morao Raiffeisen da počne izdavanje beskontaltnih digitalnih dina kartica? Ove sadašnje ne služe ničemu osim sa onlajn plaćanja u zemlji.
Problem sa Dinom je što je pod direktnim okriljem NBSa tj. centralne banke, što mislim da je jedinstven slučaj u svetu da se centralna banka bavi platnim prometom i izdavanjem platnih kartica. Ako se dobro sećam, čak su nam i iz EU zamerali na tome jer centralna banka ne bi trebala time da se bavi, ali to je što je. Od koga je, mislim da je i ovo više nego dobro što se tiče domaće platne infrastrukture... biće bolje jednog dana, moždaЈа не знам како све то функционише, да ли власник апликације мора да има уговор са банком која издаје картице или са картичном кућом, како и од кога они наплаћују провизију итд. Знам само да је ненормално да стране картице увелико освајају тржиште мобилног NFC плаћања а да је домаћа картица још неупотребљива у том погледу
Prvo zato sto je ovo tema koja se bavi Dina karticama a ne Visa. Po toj logici mogao bi da pitas sta ce nam Mastecard ili bilo koja druga kartica osim jedne jedine.Koja prednost te Dina kartice , meni Visa zavrsava poso za sve i neznam zasto bih jurio tu Dinu
Ne znam, ja se licno ne bavim bankarstvom i ne razumem se kako to funkcionise. Pretpostavljam da nije jednostavno ali sigurno nije nista komplikovanije od svojevremeno osnivanja dina kartice i njenog kasnijeg razvoja. Kao laik ipak mislim da bi beskontaktno placanje preko mobilnih telefona moglo da se omoguci u zemlji. Ne mora preko google walleta i slicno neka naprave svoju aplikaciju kao sto je Raiffaisen banka napravila RaiPay, evo ja predlazem da se nazove DinaPay.@Ratibor pravo pitanje je koliko je Poštanskoj štedionici u interesu da omogući priključenje Dina UnionPay kartica u ApplePay, a i kobrending je moguć kamen spoticanja da se tako nešto dogodi. Google Pay, odnosno sada Wallet ne podržava UPI kartice pa samim tim to otpada. Što se Discover kartičnog sistema tiče, u toku je priprema za operativno spajanje mts banke u Poštansku štedionicu, gde je po projekciji za februar planirana promena broja računa da počinju na 200, te će iste važiti do isteka nakon prisajedinjenja. Verovatnoće da nacionalna Dina kartica doživi digitalne novčanike su minimalne, pošto sistem najverovatnije ne tokenizuje kartice adekvatno, niti je prevashodno omogućeno rešenje za zaštitu prilikom internet plaćanja, što je prioritetnije, pogotovo u današnje prevarno vreme.
Zapravo, Dina je rebrendirana Yuba kartica i ništa nije činjeno za krajnje korisnike od 1998. do maja 2020. kada je izdavanje čip kartica bilo obavezno, odnosno do tada su bile sa magnetnom trakom.Pretpostavljam da nije jednostavno ali sigurno nije nista komplikovanije od svojevremeno osnivanja dina kartice i njenog kasnijeg razvoja.
Morali bi da se ulože dodatni napori u modernizaciju internet plaćanja, jer tokenizacija je ustvari virtuelizacija i enkripcija glavne kartice kojoj se dodeljuje drugi broj za digitalni novčanik. CorvusPay kao eCommerce provajder na primer čuva kartice korisnika za plaćanje Yettel računa, ali pretpostavljam da se samo izvorni podaci šifruju bez alternacije i to je sve, ali Google Play ne dozvoljava da se u prodavnici objavi digitalni novčanik koji ne prati opšte propise (recimo, ako Google Wallet zabranjuje otključan bootloader, obaveza je i za RaiPay).Kao laik ipak mislim da bi beskontaktno placanje preko mobilnih telefona moglo da se omoguci u zemlji.
Rat devedesetih zapravo i jeste bila inicijalna kapisla da se stvori Yuba kartični sistem.Eto to je konkretna prednost za ne daj Boze, da te ne bi doveli u situaciju u koju je Rusija dovedena 2014. godine kada su im blokirali sve kartice i placanja u zemlji a oni nisu imali svoj domaci karticni sistem.
Pa dobro valjda su nesto resili da promene. Vidim da se na sajtu hvale kako im broj transakcija obavljenih Dina karticom raste po stopi od preko 30% kvartalno. Neka nastave da ulazu u razvoj pa cemo mozda jednog dana da se pitamo sta ce nam Master ili Visa, makar kad je u pitanju promet u zemlji.Zapravo, Dina je rebrendirana Yuba kartica i ništa nije činjeno za krajnje korisnike od 1998. do maja 2020. kada je izdavanje čip kartica bilo obavezno, odnosno do tada su bile sa magnetnom trakom.
У трећем тромесечју 2023. године, остварен је промет на основу плаћања на рате Дина картицама у укупном износу од 2,6 милијарди динара, што је повећање за 37% у односу на треће тромесечје 2022. године, док је број трансакција износио 310.342 трансакције, што је за 31% више него у истом тромесечју 2022. године.
У трећем тромесечју текуће године укупан број рата је око 1,4 милиона, што је за 32% више рата него у истом периоду претходне године.
Izvor
Čak ni Rusiji to nisu uradili, verovatno upravo iz razloga što niko nije želeo da se odrekne tog dela kolača, već su ih samo izlovali, tako da Visa/Master izdate u Rusiji su samo mogle unutar njihovih granica da se koriste, a one izdate u drugim državama su u Rusiji bile neupotrebljive. Tako npr. nije radio Google Wallet, Play Store... Veliki je novac tu u igri i niko se ne odriče tek tako velikih tržišta. Razlog više da taj novac ostaje u zemlji. Mada su i oni imali svoju Mir karticu.I poslednje za ne daj Boze, da te ne bi doveli u situaciju u koju je Rusija dovedena 2014. godine kada su im blokirali sve kartice i placanja u zemlji a oni nisu imali svoj domaci karticni sistem.
I taj UnionPay mi nije jasan, Na AliExpress-u prihvataju Visa, Mastercard, American Express, Japanske JCB kartice ali svoju kinesku UnionPay ne prihvataju. Kako ti Kinezi ocekuju da jednog dana njihove kartice budu prihvacene sirom sveta, pa i na zapadu, kada ih domaci giganti ne prihvataju. To bi bilo kao da na eBay-u prihvataju ruske i kineske kartice a ne prihvataju svoje Vise i Master.Pokušan je kobrending Mir UnionPay, ali se neslavno završilo. Kod njih je pak situacija da od spolja samo kineske kartice mogu da se koriste u Rusiji, ali ruske van granica jok.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari