Šta je novo?

DinaCard nacionalna platna kartica u Srbiji

Ma da, to je normalno, jedna kartica vezana za dinarski i devizni (EUR ili multivalutni) racun.
Sta ce nam 500 kartica.
 
valjda se za dinarski račun daje dinarska a za devizni (koji nije obavezan) devizna Dina kartica. bilo bi čudno da nije tako
U Intezi ide odmah Visa zelena, kao i Poštanskoj Visa avista deviznog računa, bez Dine. Zakonski je predviđeno da je samo za tekuće dinarske račune obavezna Dina. No, isto tako primera radi, Visa Prepaid u NLB Kombank takođe, verovatno jer je vezana za namenski račun.
 
U BPŠ pored Dine imam i Master koji je vezan kako za dinarski tako i za devizni. Na moje pitanje sluzbeniku da li cu moci da novu Dinu Unionpay vežem za devizni racun, dobio sam negativan odgovor.
 
  • Like
Reagovanja: uji
Ako mts računi počnu da idu sa UnionPay Dinom u nekom trenutku svakako će moći da se raspolaže Evrima pošto je povezana za taj jedan račun koji ima više valuta. Ali eto za standardne PŠ račune to neće biti opcija što me iskreno ne iznenađuje.
 
PŠ računi (izuzev za zaposlene) su uglavnom jeftiniji u odnosu na Račun Plus, a Poštanska, kao i svaka druga banka, upotrebom dinarske Dine UnionPay ima računicu da zaradi konverzijama.
 
Videvši da je reč o 10k rsd, ne mogu da se načudim je l' medijima stvarno to toliko rentabilno da reklamama naplate i plus imaju dodatni profit. No, s druge strane i konstatujem, pošto imaju običaj da neki irelevantan članak sponzorišu na društvenim mrežama, to za konačni cilj implicira i samopromociju.
 
Video sam da je neko platio plavom Union pay karticom bezkontaktno.
 
...u šest zemalja preko 50 odsto ispitanika češće plaća gotovinom nego karticama. Među njima je i Srbija, gde 78 odsto ispitanika poseduje karticu, a čak 71 odsto češće koristi gotovinu u odnosu na platne kartice.

Više od 80 odsto ispitanika poseduje debitne i kreditne kartice, a predvodi Austrija gde 93 odsto stanovništva raspolaže platnim karticama.

Ipak, u toj zemlji više od 50 odsto građana preferira plaćanje gotovinom. Osim Austrijanaca u ovoj grupi su Bugari, Srbi, Crnogorci, Makedonci i Rumuni.
izvor> https://www.danas.rs/vesti/ekonomij...jana-vise-placa-kesom-nego-platnim-karticama/
 
Što se tog istraživanja tiče, rezultati nisu nikakvo iznenađenje. Austijanci su prvi u EU po "zavisnosti" od keša. Ubedljivo su prvi na anketi "Kada izlazite iz kuće, koliko minimalno novca je potrebno da imate u novčaniku da bi se osećali sigurno?".... 140eur. Dok je bilo zemalja gde je ogroman procenat glasao da im keš uopšte nije potreban.

A da se vratimo na Dina karticu.... Digitalni wallet.... S obzirom da ubacivanje kartice u digitalni novčanik ne zahteva da kartica ima plaćanje bez kontakta, već samo podatke za Online transakaciju, ako naprave digitalni wallet za Dina karticu, eto dodatnih korisnika.
Ali sada su već krenule bezkontaktne, pa ajde, koristiće je više ljudi.
 
S obzirom da ubacivanje kartice u digitalni novčanik ne zahteva da kartica ima plaćanje bez kontakta, već samo podatke za Online transakaciju, ako naprave digitalni wallet za Dina karticu, eto dodatnih korisnika.
Zahteva samo da POS terminali budu kompatabilni sa beskontaktnom dinom.

Inače imao sam prvi problem sa beskontaktnim plaćanjem dinom. POS Banke Intese u teretani. Kad se prisloni na terminal beskontaktna dina terminal ne izbaci ništa samo se vrati na početni ekran (dobrodošli). Viza prošla najurednije. Svakako je rok za za implementaciju podrške 31.3.2024., ali ako su ostali već ovo uradili mogli bi i oni, jer pored ovog pos-a svuda je prolazila. :D
 
Trenutno AIK banka izdaje Dinu uz devizni. Za druge banke mi nije poznato.
Dobio sam danas uspešno i besplatno aplikaciju za mbanking uz devizni koji od ranije imam u AIKu. Tražio sam i bilo kakvu karticu, nisu hteli da mi daju bez paketa računa.
 
@Rokitansky u principu imaš pravo i na Master za 100 dinara mesečno, ali ne čudi me ovakvo ponašanje, jer kada sam hteo da otvorim Fleksi štednju, tada je po tarifama bila aktuelna, ali mi je rečeno isto da mora paket račun, što je nedugo zatim primenjeno. Da su bezobrazni, jesu. Kolegi su tražili da štampa ugovor, odnosno AdSense uslove korišćenja, iako većina drugih banaka to ne zahteva kada vide da je uplata od Google Ireland.
 
Preuzeo sam dinu bpš, podržava beskontaktno plaćanje. Samo ne znam sa kojom app se povezuje, postoje dve u prodavnici.
 
Ona što izgleda lošije po screenshotovima 😃
 
Ne znam na koju misliš.
Ovakvu sam dobio.
 

Prilozi

  • studentska-kartica.jpg
    studentska-kartica.jpg
    52.1 KB · Pregleda: 125
@yugokoral, та картица није твоја, него специмен, Петар Петровић није право име :p

Елем, када плаћате у валути која није на вашој картици, конверзију ради картична кућа. Ево линкова до калкулатора:
UnionPay калкулатор је скромнији од ових из дуопола, па нема могућност за унос банковне провизије, а нема ни српски динар као валуту картице, што је тренутно главна мана, али надамо се да ће додати наредне године, када крене обавеза издавања ових картица.

За Дискавер нисам нашао калкулатор, мада те врсте картица су одлазеће, па није толико ни битно. Чисто из знатижеље ако неко зна, како се рачунао курс када плаћате износ рецимо у еврима, а имате на рачуну динаре, преко Дискавер Дина картице?
 
@Monitor kod dinarskih kartica banka preračuna dinare u evre prema svom kursu. Stoga, početna valuta je evro. Jedino u AIK važi to što si napisao za dinarsku Master karticu (isti je slučaj kod njih i za deviznu, tj. autokonverziju u dinarima takođe radi Master).
 
nije tema o BPŠ i njenim aplikacijama. vratimo se na temu. hvala na razumevanju
 
Zdravo drugari.
Da li će ove nove Dina UnionPay kartice moći da se koriste u Huawei Walet-u?
 
@sibasd trenutno Srbija nije među podržanim zemljama, odnosno njeno pridruživanje nije u planu:
Za sada, Halkbank ima najširu ponudu digitalnih novčanika i to su: Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay, Xiaomi Pay i Swatch Pay.
 
off topic
Na jednom aparatu za kartice Ingenico ic220 imamo problem da ove nove UnionPay Dina card ne prolaze.
Samo pise: Nepodrzana kartica (ili slicno formulisan tekst). Nece ni nfc, ni chip ni traka.

Da li neko ima slican problem? Ovi iz TenPay ne mogu da rese problem a kazu da im uredno stoji na sistemu kao podrzan tip kartica.
 
Mislim da je u tome i problem ako nije do banke, a to je star terminal koji softverski uopšte nije predviđen za UnionPay kartice. Morao bi sam firmver da ih podržava. Trenutno su noviji terminali Ingenico Desk 3500/3200, eventualno Lane 3000, a PinPad 1200/1500 i svi oni po difoltu bi trebalo da rade sa UPI karticama. Pitanje je da li PayTen namerava da preprogramira stare terminale i kako će to banke sa njima da regulišu, ali recimo u praksi su nedavno kod nas u Idea/Roda izbačeni i zamenjeni aktuelnim. Aman i Lidl mahom imaju IPP350, možda pa oni mogu da rade sa njima, nešto su noviji i napredniji.
 
Tako se meni desilo da nisam mogao dinom da platim na ananas terminalu pri preuzimanju iz ananas zone.
 
Znate li možda zašto mi se dešava da na POS terminalu izbaci tekst Nevažeća kartica kad je ubace preko čipa, a preko magnetne trake nekad prolazi nekad ne, kao da je nešto blokira. Na nekim terminalima je ubace i odmah trazi pin, postoji li mogućnost da se kartica skratila (mislim na veličinu pa da zato pravi problem). U pitanju je Dina kartica od NLB (nije beskontaktna).
 
@Vladimir5 postoji mogućnost da je sam čip dotrajao pa ga protrljaj o, farmerice na primer, malo pre upotrebe pa onda probaj da platiš tom karticom. Taj slučaj imam sa Dinom iz Mobi banke čiji čip je potamneo (oksidisao) i meni to rešava problem sa odbijanjem transakcija.
 
Nazad
Vrh Dno