Šta je novo?

dilema

dekiman

Slavan
Učlanjen(a)
11.02.2006
Poena
330
Gainward 9800GTX+, 512MB, TV, DVI.......14752
ili
Sapphire ATI 4850, 512MB DDR3, TV, DVI, dualslot fan, poboljsano hladjenje!!!
toxic.....14000 !!!!
sada imam nvidiu pa me zanima dali je tolko i bolja koliko je i skuplja?

Ljudi Atijevi drajveri su zezali pre vise od 5 godina, od tad se mnogo toga promenilo :D
Lep primer je sto kad je izasla vista nVidiji je trebalo koliko meseci da namesti drajvere, a atijevi korisnici tad nisu morali da cupaju kosu :)

da li ce izdrzati moj chiftec 450w...!!!
Hm, 9800+ trosi 160W (tako barem kazu na ovom linku), pa ti proceni da li mozes da se uklopis u 450W. I da nije sve u sabiranju snaga, posto ce vecina snage da ide na 12V... Verovatno ce moci, ali je mnogo tesno.

Poslednja izmena:
da li ce izdrzati moj chiftec 450w...!!!

Ja sam konfiguraciju iz potpisa terao sa chifom od 400w mesec dana, nisam imao nikakvih problema. Zamenio sam ga cisto da ne bih strepeo, gurace ti sigurno ali gledaj da ga zamenis u medjuvremenu. Pogledaj temu graficke karte koliko ljudi imaju probleme sa 4850 a 9800 gtx ubacis i ne mislis

Poslednja izmena:
9800 gtx(josh bolje ako nadjesh 9800gtx+).Msi model ima (default-fabricke ) najvishe taktove-760/2300(ostali modeli idu na 670/2100,700/2200,740/2200,)samim tim,klokuje se na najvishe taktove.Pre neki dan sam video na sajtu o stabilnom radu na 850/2600!Znatchi,kad 9800gtx(+)bocnesh u slot,instalirash drajvere(koje dobijesh uz nju) i,sve ti radi kako treba,uz to,tiha i ne usijana(kao ati).Ukoliko ubacish novije NV drajvere,dobicesh i bolje perfomanse,(dok kod atija,sa novijim drajverima dobijash tekl koliko-toliko stabilan rad karte(u nekim sluchajevima i update bios-a karte...).
Znatchi,u tome je bolja NV u odnosu na ATI (tchak,sa NV cesh bez ikakvih problema igrati i bilo koje starije naslove,dok sa ATI, to necesh moci).Jedina "mana" NV karti je to shto su skuplje od ATI-jevih,ali nema da boli glava.Na tebi je izbor.
Moj glas za 9800gtx+.

9800 gtx(josh bolje ako nadjesh 9800gtx+).Msi model ima (default-fabricke ) najvishe taktove-760/2300(ostali modeli idu na 670/2100,700/2200,740/2200,)samim tim,klokuje se na najvishe taktove.Pre neki dan sam video na sajtu o stabilnom radu na 850/2600!Znatchi,kad 9800gtx(+)bocnesh u slot,instalirash drajvere(koje dobijesh uz nju) i,sve ti radi kako treba,uz to,tiha i ne usijana(kao ati).Ukoliko ubacish novije NV drajvere,dobicesh i bolje perfomanse,(dok kod atija,sa novijim drajverima dobijash tekl koliko-toliko stabilan rad karte(u nekim sluchajevima i update bios-a karte...).
Znatchi,u tome je bolja NV u odnosu na ATI (tchak,sa NV cesh bez ikakvih problema igrati i bilo koje starije naslove,dok sa ATI, to necesh moci).Jedina "mana" NV karti je to shto su skuplje od ATI-jevih,ali nema da boli glava.Na tebi je izbor.
Moj glas za 9800gtx+.

Tebe kao da placa NVidia :p

Probao sam sve nove modele, kako NVidie, tako i ATIja, i jedini problem na koji sam naisao je sa 9800GX2, koji je jednostavno gasio monitor u nekim postavkama testova, mada ponekad ni rezultati nisu bili bas sjajni :). Uvek su u pitanju bili najnoviji drajveri dostupni u tom trenutku (Beta ili zvanicni). Testirao sam 4870X2 neposredno po pojavljivanju, sa prvom verzijom Beta drajvera koji su je podrzavali, i nisam naisao na nekompatibilnosti koje pominjes.

Sto se tice pregrevanja i buke kada je ATI u pitanju, to ipak zavisi od proizvodjaca - imas i hladne i tihe modele, ako si spreman da ih platis, a opet su jeftiniji od slicne NVidie. Na kraju krajeva, ako proizvodjac daje garanciju od tri godine na model koji radi na 90+ stepeni, i uz to kuler izbacuje topao vazduh van kucista, gde je tu problem?

Za stare igre i nekompatibilnost... da li si probao to sto kazes, ili su to samo lovacke price ;). Pun je net svega i svacega, nesto je istina, nesto nije. Ne kazem da nema igara koje ne rade, ali licno ni jednu nisam nasao.

I pre nego sto krene prica da sam pristrasan - nisam na platnom spisku AMDa, 99% vremena koristim Intel integrusu, a u kucnom racunaru je trenutno NVidia.

Taman posla,ne mislim nishta loshe ni o ati-ju ni o envidiji.Jednostavno,pratim komentare po forumima,it chasopise,razgovaram sa onima,koji graficke menjaju ko` charape,prodavcima u pc radnjama.Svi preporuchuju 4850/4870,jer je trenutno najbolja kupovina(cena/perfomanse).
Ono,shto me brine,je to shto nigde (josh)nisam naishao kod nas na pc radnju koja ima svoj "show room",gde moze svako da proba bilo koji hardver-softver na licu mesta,kad je onda i mnogo lakshe odluciti o kupovini.U ovom sluchaju,morash prvo da naruchish kartu(pod uslovom da je imaju na stanju),kad stigne u radnju,odesh da je platish,i tek kad stignesh kuci,mozesh da je probash kako funkcionishe-dal`je sve ok ili ima malo i cheprkanja po netu,biosu itd.
Drugi razlog,zbog chega trenutno vishe navijam za NV a malo manje za ATI je taj, shto sam u zadnjih mesec dana naishao na ponudu (vec polovnih)bar 15-20 ati kartica(shto 4850,shto 4870),a nijedne 9800 gt-top-ultimate...9800gtx,9800gtx+,260gtx,280gtx,9800gx2(ali bukvalno nijedne).A kad pitam za razlog prodaje(samo mesec-dva dana stare!),dobijam uobichajen odgovor-treba mi novac;imam slabo napajanje koje nemoze dobro da potera 4850/4870,a za jace nemam para;vec sam se izigrao i karta mi je(vec!) dosadila...Naravno ima i dobrih 4850/4870 modela,ali njihovi srecni vlasnici su u manjini(izgleda da se kod nas uvoze problematicne ATI-jevke,ko zna).Do sad nisam josh cuo da se neko zali na rad svoje nv karte,bez obzira na seriju i cenovni rang,kome pripadaju.Ako si poznavalac atija,daj mi bar savet,kako da moju(shto se moze videti iz potpisa integrisanu-ati 3300 sa 384 mb ddrII-nateram da radi normalno:kad hocu da pokrenem far cry(ne crysis),izbacuje greshku za Open GL,za COD II izbacuje poruku da Direct X nije kompatibilan,za Painkiller-Overdoze trazi najnovije drajvere(a vec sam ih instalirao sa intelovog sajta-verzija 14.36.3.4990 od 02.11.2008.god),(za pravo chudo,Clear sky mi radi)!??Hvala za savet!
Znachi,ovo je moje vidjenje stuacije na relaciji ATI-NV.I naravno,nemam nameru nikog da vredjam ,daleko bilo.Tu sam da poneshto nauchim-saznam o hardveru-softveru koji nam je na raspolaganju.Za neshto cu ja da dam mishljenje,za neshto neko drugi ,i tako.Pozz

Nazad
Vrh Dno