Šta je novo?

Dilema: CPU clock vs. RAM clock

• Začetnik teme Začetnik teme idavik
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

idavik

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
320
:type:
Pitanje iz naslova. Da li biste drzali procesor na 2500MHz kao 10*250, ili 2475MHz kao 9*275? Za Sempron je multiplier 8, stoga tu i nemam problema. Druga varijanta podrazumeva nizi clock procesora, ali ~300MHz za memoriju, ergo, sinhrono. Pocinjem sa multiplier-om 10 za modele Athlon64, pa nadole, uz povecavanje HTT-a.
Parametri su 3/4/4/8/1T, procesor je NewCastle (3200+)/Sempron E6 (2800+)/Venice (3200+). U pitanju je single channel konfiguracija za sva tri, i dual channel za Venice, sa ukupno 1GB instalisanog RAM-a.
Svako misljenje i savet su dobrodosli
:wave:

Zar nije lakse da sam dodjes do zakljucka. Setujes prvu varijantu pa opletes par bencha, a zatim rezultate u excell tabelu. Rstart , podesis u biosu drugu varijantu, pa opet isto. Na kraju lepo uporedis rezultate ili eventualno odradis dijagrame u excell-u. Nemoj se sasmo zadrzati na benchu. Pusti i neki filter na slici od 100Mb, pa izmeri vreme, u obe i vise varijanti koje te muce. Znaci i rad u realnom vremenu. Zakljucak ces, siguran sam, izvesti sam.
Mozda 9x275Mhz, bude malo bolje od 10x250Mhz ?

nemam prakticna iskustva sa a64, ali mislim da je uvek bolja brza magistrala.

poz.

Mislim da nema potrebe da pitas nekog drugog sta bi pre uradio.
borab je u pravu : najbolje je da sam dones zakljucak.
Ako u uba slucaja imas potpuno stabilan rad - uglavnom je malo bolje da imas vecu frekvanciju magistrale ( a i tu je realan dobitak mali ) - ali to ne mora da bude pravilo.

Pitam iz Vasih iskustava jer cenim misljenja. Retko ciji post necu procitati, i razmisliti o sadrzaju istog.
Akrobacije u domenu overclock-a su mi poznate, medjutim, zeleo sam dobijem misljenja od Vas.
Sinteticki testovi idu u prilog varijantama sa nizom frekvencijom magistrale, visim multiplier-om i, efektivno, visom frekvencijom procesora.
Igrao sam se sa Athlon64 3200+ (NewCastle). Parametri su 11*200, 10*220, 9*245, i 8*275, sa rezultujucom frekvencijom 2200MHz, ergo default procesora. SuperPi rezultat na identicnoj frekvenciji, ali, razlicitim odnosnom HTT i multiplier, ide progresivno na dole, kako se smanjuje multiplier i siri magistrala.
U svetlu Dry Ice-a, znam da nije interesantno, ali...

Sempron 2800+@2600 mhz memorija 217 2-3-3-7 pravi vise 3dmarkova nego na 2800 mhz, mem 233 3-4-4-8 itd.

veca frek. magistrali 😉

ma vazi 😉 Bilo je toliko priche o tome...i na forumu, a i na sajtu. Najvise na performanse utiche klok procesora, pa tek onda frekvencija memorije, sa napomenom da u realnom radu, razlika izmedju 300 MHz i, lupam, 250 MHz, prakticno ni nema.

Poslednja izmena:
Vidim da me niko nije shvatio ozbiljno kad sam rekao da sa manjim klokom cpu i memorije postizem bolje rezultate. Na 2800 sam sve mem. parametre pomalo opustio a test je 3dmark01. Nego pogledajte ovaj rezultat na integrisanom ASrock-u k8nf4g-sata2. Nasao sam zasto iz biosa nije moguce postici visok htt (max.async. latency zakucan na 6). Ume li neko da promeni taj bajt ili ce Lukija ugraditi i promenu kloka u A64Info? Baratanje sa 2 programa je malo nezgrapno za svaki dan.

Prilozi

• AS_340htt.webp
    AS_340htt.webp
    186.6 KB · Pregleda: 1,135
Poslednja izmena:
otogrunt je napisao(la):
Sempron 2800+@2600 mhz memorija 217 2-3-3-7 pravi vise 3dmarkova nego na 2800 mhz, mem 233 3-4-4-8 itd.

Pošto je asinhroni overclock, pri tom razlika u frekvencijama anulira se zbog razlika u parametrima (2/3/3/7 spram 3/4/4/8) u korist varijante 217MHz.

macman je napisao(la):
veca frek. magistrali 😉

Što reče genijalcin@23, ma važi. Koja magistrala?

genijalcin@23 je napisao(la):
ma vazi 😉 Bilo je toliko priche o tome...i na forumu, a i na sajtu. Najvise na performanse utiche klok procesora, pa tek onda frekvencija memorije, sa napomenom da u realnom radu, razlika izmedju 300 MHz i, lupam, 250 MHz, prakticno ni nema.

Venecija 3200+, u različitim kombinacijama, sinhrono, 10*200, 222*9, 250*8, ergo default frekvencija 2000MHz. Sintetički testovi daju prednost višoj frekvenciji RAM-a, na default (identičnoj) frekvenciji procesora. Opovrgao sam prethodno iznet zaključak, doduše, NewCastle je bio u pitanju. Takođe, audio-video encoding je osetno brži (DiVx, Nero, MP3). Zbog "šire" memorijske magistrale, razumljivo, moguće i zbog SSE3. Pretpostavljam, nisam siguran. Znam za SuperPi patch koji koristi SSE3, ali ovde nisam koristio.
Ovisi o tome šta podrazumevaš pod "realnim radom". Ako pod razlikom od 250 i 300MHz podrazumevaš da većina software-a jednostavno ne koristi adekvatno frekvenciju procesora i memory bandwidht, sa tim se slažem.

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
Pošto je asinhroni overclock, pri tom razlika u frekvencijama anulira se zbog razlika u parametrima (2/3/3/7 spram 3/4/4/8) u korist varijante 217MHz.

Edit, odnosno dopuna...
Pošto je asinhroni overclock, pri tom razlika u frekvencijama anulira se zbog razlika u parametrima (2/3/3/7 spram 3/4/4/8) u korist varijante 217MHz, razumljivo je zašto je veći skor u 3DMark-u.

idavik je napisao(la):
Ovisi o tome šta podrazumevaš pod "realnim radom". Ako pod razlikom od 250 i 300MHz podrazumevaš da većina software-a jednostavno ne koristi adekvatno frekvenciju procesora i memory bandwidht, sa tim se slažem.

Htedoh da kazem svakodnevnom radu...Misli mi odlutale.

Elem...Osim stream-ova, tj. divXovanja (mozda je to nekome svakodnevni rad? 🙂), razlike su mizerne.

Bio shkrt na retchima , smeta mi sijalica kad je upalim , a kad ugasim ,ooOOOvolike su mi oci dok buljim u tastaturu , hteo sam da kazem da dajem prednost - drzati procesor na 2475MHz kao 9*275 nego da ga drzim na 2500MHz kao 10*250 😉

Nazad
Vrh Dno