Amon_Ra je napisao(la):
Posto se interesujem da je ispazarim,a ne znam ni osnovne pojmove - hocu da naucim.Merline,gde si ? 😉
Video sam na jednom nasem sajtu karakteristike i cenu Nokia Mediamaster 9650s modela pa ako mozete da mi malo to protumacite.Izmedju ostalog pise😛oseduje "twin access" tehnologiju, sto znaci da ima 2 Common Interface slota, za dva modula za dekodiranje kanala.Nije mi jasno koje kartice podrzava ovaj risiver,da li je u pitanju Viaccess,Seca ili neki treci tip kartice?
Common Interface je univerzalni interfejs za sve vrste modula, bez obzira na sistem kodiranja (Viaccess, SECA, Irdeto, Betacrypt, Cryptoworks, itd). U modul koji je predvidjen za dekodiranje, npr., Viaccess sistema stavlja se cartica koja je predvidjena za dekodiranje kanala koji su kodirani ovim sistemom. prosto receno Common Interface je mesto u koje se ubaci modul, a u modul se ubaci kartica.
Sto se tice Nokia Mediamaster 9650s to je risiver koji nema pozicioner, dakle ako zelis da pratis i neke druge satelite sem "standardnih" Astre i Hot Bird-a potrebno je da dokupis pozicioner. Mediamaster 9650s, takodje, nema podrsku za DiSEqC 1.2 (ima samo za verziju 1.0) tako da od kupovine motora koji podrzava ovaj sistem i kojim je moguce upravljati dirktno sa risivera nema nista (a nisam ni siguran da ga je moguce naci kod nas). Nokia nema ni ugradjeni modul, tako da uko zelis da pratis kodirane kanale moraces u startu da odvojis min. 250 DEM za dodatni modul.
Nokia vazi za izuzetno kvalitetan risiver, tako da sa te strane neces imati nikakvih problema.
Po meni mnogo bolja kupovina je Echostar 2200, jeftiniji je, ima ugradjen Viaccess modul (potrebna ti je samo kartica), podrzava DiSEqC 1.2 i znatno je unapredjen u odnosu na prethodni 2110 model (8 favorit lista, prosiren EPG, itd).
Ako zelis pokretan sistem (risiver sa ugradjenim pozicionerom) moj predlog je Echostar 2600. Ako zelis da uporedis karakteristike Echostar modela pogledaj sajt zvanicnog zastupnika za SRJ
www.sattrakt.com
Pozdrav