Mnogo isplativije (ne bas 3 puta) se prolazi sa DVB-s karticom + programom nalik na MultiDec, ProgDVB...
Kada sam uzimao: DVB-s karticu + CI + CAM (ASTHON) + daljinski + karticu + 2xLNB sa antenom, prije godinu dana (kada nisu postojali pomenuti programi) cijena je bila oko 550-600€. Vrlo brzo su se pojavili programi sa kojima je suvisno CI + CAM + kartica, tako da je danas moguce naci DVB-s karticu za 200-250€ + 2xLNB sa antenom=250-300€.
Trebalo bi da su starije revizije (1.3, 1.8...) ovih kartica ispod 200€.
Mislim iskljucivo na kartice tipa SkyStar 1 (Technotrend, Simens, Haupauge, TechniSat,... ), jer postoje jeftinije ali koje nije moguce upregnuti sa postojecim softverom.
Kartica ima izuzetano kvalitetan izlaz na TV (moze na 19" monitoru da se gleda, ali je bolje slati sliku na TV, slicno kao sa DiX-om...).
Mogucnosti su mnogo vece:
1. SAT Internet
2. grebovanje slike u MPEG2 formatu
3. dobija se ako ne veci izbor sistema zastite (SECA, Irdeto, Viaccess , Nagravision) onda sigurno jeftiniji u odnosu na CAM module - All in one.
4. ne zavisis od punjenja kartice (u protivnom ti treba programator ili Season intrfejs umjesto kartice). Odes na internet, pokupis kljuceve...mnogo brze i lakse.
Istina je da je buka kulera mali problem, i da mora racunar biti upaljen (narocito ako cekate racunar da se podigne pa startujete progam rucno...zna da potraje).
Daljinski nije prepreka, radi solidno sa pomenutim softverom, mada nije moguce upaliti racunar sa njim. Mislim da je sa novijom verzijom DVB-s kartice Haupauge Nexus 2.x i nekim od programa za remote control (npr. Girder) moguce startovati i programe po zelji i ugasiti racunar, dok je valjda za sada jedina nemogucnost paljenja racunara.
Sto se tice opterecenja racunara treba napomenuti da ga prakticno nema (iznosi svega 1-3% na 1.0Ghz P3).
Recimo uspijevao sam da pustim DVD sa HDD-a (ATi TV-out) i sa DVB-s kartice signal na TV, a DivX sa CD-a na monitoru i sve sljaka sa 75-80% opterecenja CPU-a. Postoje i risiveri sa HDD-om (NOKIA) ali su papreno skupi. Evo na oglasima se prodaje Nokia 9902 (HDD 40GB

za 530€.
Nisam imao nikada risiver...na njegovoj strani je vjerovatno konfor.
Znaci treba se opredijeliti izmedju konfora, mogucnosti i cijene.
Mislim da su mogucnosti i cijena na strani DVB-s kartice. Ostaje problem sto je sve manje kanala sa pomenutim sistemima zastite. Do prije pola godine je bio raj, sada vec je situacija po broju kanala neuporedivo siromasnija.
Ostaje nada da se "provaliti" SECA2 i Viaccess2 sistem zastite.