Šta je novo?

Digitalna satelitska

bibby

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2000
Poena
680
Posto se interesujem da je ispazarim,a ne znam ni osnovne pojmove - hocu da naucim.Merline,gde si ? ;)
Video sam na jednom nasem sajtu karakteristike i cenu Nokia Mediamaster 9650s modela pa ako mozete da mi malo to protumacite.Izmedju ostalog pise:poseduje "twin access" tehnologiju, sto znaci da ima 2 Common Interface slota, za dva modula za dekodiranje kanala.Nije mi jasno koje kartice podrzava ovaj risiver,da li je u pitanju Viaccess,Seca ili neki treci tip kartice?

Amon_Ra je napisao(la):
Posto se interesujem da je ispazarim,a ne znam ni osnovne pojmove - hocu da naucim.Merline,gde si ? ;)
Video sam na jednom nasem sajtu karakteristike i cenu Nokia Mediamaster 9650s modela pa ako mozete da mi malo to protumacite.Izmedju ostalog pise:poseduje "twin access" tehnologiju, sto znaci da ima 2 Common Interface slota, za dva modula za dekodiranje kanala.Nije mi jasno koje kartice podrzava ovaj risiver,da li je u pitanju Viaccess,Seca ili neki treci tip kartice?

Common Interface je univerzalni interfejs za sve vrste modula, bez obzira na sistem kodiranja (Viaccess, SECA, Irdeto, Betacrypt, Cryptoworks, itd). U modul koji je predvidjen za dekodiranje, npr., Viaccess sistema stavlja se cartica koja je predvidjena za dekodiranje kanala koji su kodirani ovim sistemom. prosto receno Common Interface je mesto u koje se ubaci modul, a u modul se ubaci kartica.

Sto se tice Nokia Mediamaster 9650s to je risiver koji nema pozicioner, dakle ako zelis da pratis i neke druge satelite sem "standardnih" Astre i Hot Bird-a potrebno je da dokupis pozicioner. Mediamaster 9650s, takodje, nema podrsku za DiSEqC 1.2 (ima samo za verziju 1.0) tako da od kupovine motora koji podrzava ovaj sistem i kojim je moguce upravljati dirktno sa risivera nema nista (a nisam ni siguran da ga je moguce naci kod nas). Nokia nema ni ugradjeni modul, tako da uko zelis da pratis kodirane kanale moraces u startu da odvojis min. 250 DEM za dodatni modul.
Nokia vazi za izuzetno kvalitetan risiver, tako da sa te strane neces imati nikakvih problema.
Po meni mnogo bolja kupovina je Echostar 2200, jeftiniji je, ima ugradjen Viaccess modul (potrebna ti je samo kartica), podrzava DiSEqC 1.2 i znatno je unapredjen u odnosu na prethodni 2110 model (8 favorit lista, prosiren EPG, itd).
Ako zelis pokretan sistem (risiver sa ugradjenim pozicionerom) moj predlog je Echostar 2600. Ako zelis da uporedis karakteristike Echostar modela pogledaj sajt zvanicnog zastupnika za SRJ www.sattrakt.com

Pozdrav

Znaci Common Interface sluzi za sve tipove kartica - to je cool.E sada mene interesuje da li postoje neki modeli sa tim Common Interface-om i sa ugradjenim pozicionerom?

Jedna stvar mi nije jasna iz tvog posta.Za ovu Nokiu si rekao da ima taj Common Interface koji omogucava gledanje svih kodiranih kanala preko kartica [Viaccess,Irdeto,Seca...].A u drugom delu si rekao da ta Nokia nema ugradjen modul tako da od kodiranih kanala nema nista ?! Zar taj Common Interface ne sluzi za dekodiranje kodiranih kanala preko kartica [Viaccess,Irdeto...]?

Pazi ja sam pocetnik tj. laik u ovoj temi.Hocu da sve naucim jer imam u planu kupovinu digitalne satelitske,pa sam josh uvek u zbunu oko tih termina i raznih karakterisitka risivera.

Moj predlog je Echostar 2600 koji i ja imam od pre neki dan. Cena je oko 880DEM a za to dobijas risiver sa pozicionerom Viaccess modulom i dodatna 2CI. Ako imas nameru da kupujes pokretan komplet onda je moj savet za risiver sa ugradjenim pozicionerom. Znaci izaberes program i risiver sam pomeri antenu na satelit sa koga se emituje.
Nego da nebi ovde razglabali daj e-mail pa da ti posaljem jedan teks skinut sa jednog hrvatskog sajta u kome je objasnjeno skoro sve o satelitskoj televiziji. Kad procitas mnoge stvari ce ti biti jasne.

Ajd' baci mi na [email protected],samo je problem kako cu da ih svarim,jer prema toj naciji bi primenio izuzetno radiklne,brze,efikasne i nadasve mucne korake koji bi dovli do unistenja te proklete nacije.

Posalji i meni na mail, ili postuj ovde link ili ceo tekst ako moze.

merlin je napisao(la):
Moj predlog je Echostar 2600 koji i ja imam od pre neki dan. Cena je oko 880DEM a za to dobijas risiver sa pozicionerom Viaccess modulom i dodatna 2CI. Ako imas nameru da kupujes pokretan komplet onda je moj savet za risiver sa ugradjenim pozicionerom. Znaci izaberes program i risiver sam pomeri antenu na satelit sa koga se emituje.
Nego da nebi ovde razglabali daj e-mail pa da ti posaljem jedan teks skinut sa jednog hrvatskog sajta u kome je objasnjeno skoro sve o satelitskoj televiziji. Kad procitas mnoge stvari ce ti biti jasne.

Ajde ako ti nije problem baci i meni ta mail text koji si pomenuo, posto sa adrese koju si ostavio ne moze da se skine vise!
[email protected]

POZDRAV

Mislim da je glupo dati 400+ € za portabl reciever, kada se za 2-3 puta manje pare moze naci DVB-S za komp firmirani koji takodje ima common
interface, a i postoji mogucnost za net....a da ne pricham o direktnom grebovanju u max kvalitetu, i potpuno otvorene mogucnosti za manipulisanje tom slikom...

driver je napisao(la):
Mislim da je glupo dati 400+ € za portabl reciever, kada se za 2-3 puta manje pare moze naci DVB-S za komp firmirani koji takodje ima common
interface, a i postoji mogucnost za net....a da ne pricham o direktnom grebovanju u max kvalitetu, i potpuno otvorene mogucnosti za manipulisanje tom slikom...

Svaki uređaj ima svoje prednosti i mane. Ima dosta istine u tome što kažeš pa sam se i ja dvoumio između ta dva rešenja, ali sam se ipak odlučio sa samostalni uređaj za razliku u ceni dobijaš mnogo veđi komfor. U međuvremenu se dosta toga promenilo, risiveri su dosta pojeftinili i pojavili su se novi sa novim mogućnostima (a diskom, mogućnost puštanja MP3...).
Odmah da kažem da nisam probao nijednu takvu karticu.
Ako govorimo o satelitskoj televiziji ja mislim na skremblovane kanala jer jedino na njima ima zanimljivih stvari. U našim uslovima govorimo o piratskim karticama. Da bi se uspešno dekodirao određeni paket potrebno je imati adekvatno isprogramiranu karticu. Od velike je važnosti da kartica i softver u risiveru dobro sarađuju.
Zbog svega toga sam se odlučio za ovu kombinaciju. U Echostaru imam tri modula Viaccess, Seca i Irdeto i odlično sarađuje sa svim karticama, ima savršenu sliku i ton, odličan pozicioner, trenutno najbolji softver koji veoma brzo otvara kodirane kanale ima pored gomile konektora i digitalni izlaz...
To su moja isklustva ako neko ima DVB karticu, mogao bi sa nama da podeli svoja iskustva.

@Webby
Nemogu da nađem taj fajl, davno je bilo, ali ako mogu nešto da pomognem reci.

Kao sto kaze Merlin mnogo je komfornije sa samostalnim uredjajem. Za razliku od toga kad imas kombinaciju sa racunarom moras da trpis zvuk colera, koga naravno po samostalnim uredjajima nema. Jedini problem sada je sto su skoro svi paketi presli ili u Viaccess2 ili Seca2 pa sa piratskim karticama nema pristupa ni TAQUILLA, ni SCT, ni KIOSQUE, niti TPS....

Kad sam uzeo HUMAX 5400 +patchIRDETO modul mislio sam da nece biti frke, ali evo cim su svi presli na ove budjave sisteme skremblovanja.....ode sve (skoro). Sve je bilo super dok SCT nije presao u Viaccess2. Znaci od 4.marta.2002 skremblovani kanali su postali zaista skremblovani:( i za sada nema odgovarajuceg hakerskog resenja.

Ja kada bih opet uzimao risiver uzeo bih isti samo sa IRDETO 'ALL CAM' modulom i naravno Silvericom (PIC16F877+24LC65)-koju nemam cime da napunim FX

I koji sada digitalni risiver preporucujete? Pozicioner / pokretni sistem mi ne treba.

GadGet je napisao(la):
Kao sto kaze Merlin mnogo je komfornije sa samostalnim uredjajem. Za razliku od toga kad imas kombinaciju sa racunarom moras da trpis zvuk colera, koga naravno po samostalnim uredjajima nema. Jedini problem sada je sto su skoro svi paketi presli ili u Viaccess2 ili Seca2 pa sa piratskim karticama nema pristupa ni TAQUILLA, ni SCT, ni KIOSQUE, niti TPS....

Kad sam uzeo HUMAX 5400 +patchIRDETO modul mislio sam da nece biti frke, ali evo cim su svi presli na ove budjave sisteme skremblovanja.....ode sve (skoro). Sve je bilo super dok SCT nije presao u Viaccess2. Znaci od 4.marta.2002 skremblovani kanali su postali zaista skremblovani:( i za sada nema odgovarajuceg hakerskog resenja.

Ja kada bih opet uzimao risiver uzeo bih isti samo sa IRDETO 'ALL CAM' modulom i naravno Silvericom (PIC16F877+24LC65)-koju nemam cime da napunim FX

Mislim da je kuler jedini i vrlo slab argument u odnosu na prednosti DVB-Sa...Samostalni uredjaj koshta bar duplo vishe, a mozesh samo da gledash i nishta vishe....Snimanje na VHS kao bilo kakva opcija otpada, jer to nije ni blizu digitalnog kvalieteta, a kao shto sam i rekao, nema mogucnosti za net, nema bilo kakve dalje digitalne post-produkcije....

Ako hoces da skidas neki program uzmes nesto tipa ovoga :D

Neki lik iz jednog servisa mi je rekao da je sa Nokiama imao problema kod nas zbog struje. Kaze ne odgovara im nasa struja/mreza...

driver je napisao(la):
Mislim da je kuler jedini i vrlo slab argument u odnosu na prednosti DVB-Sa...Samostalni uredjaj koshta bar duplo vishe, a mozesh samo da gledash i nishta vishe....Snimanje na VHS kao bilo kakva opcija otpada, jer to nije ni blizu digitalnog kvalieteta, a kao shto sam i rekao, nema mogucnosti za net, nema bilo kakve dalje digitalne post-produkcije....

Da jeste mozda qler slab argument, ali zamisli da stavis komp pored svakog TV prijemnika u kuci?? Kako bi to samo bilo glupo kod mene u dnevnoj sobi TV72cm i pored njega komp (mora da ima TV-out), koji dok ukljucis pa dok se bootuje swinjdows(+zuji), pa kad Microsoft resenje OS-a pukne prodje te zelja za sat-televizijom.

To bi bilo prihvatljivo resenje eventualno za moj sprat (gde su racunari), ali ako uzmes tri samostalna komada, onda ti ni cena cetvrtog nece tesko pasti.

A problem digitalne postprodukcije mozes i da resis sa samostalnim modelom sa HDD-om. (Nokia, kada sam ja uzimao risivere je imala modele sa min 20GB-sto mi se cini i vise nego dovoljnim, a verovatno da ovi novi imaju 40GB..pa i vise).

Mnogo isplativije (ne bas 3 puta) se prolazi sa DVB-s karticom + programom nalik na MultiDec, ProgDVB...
Kada sam uzimao: DVB-s karticu + CI + CAM (ASTHON) + daljinski + karticu + 2xLNB sa antenom, prije godinu dana (kada nisu postojali pomenuti programi) cijena je bila oko 550-600€. Vrlo brzo su se pojavili programi sa kojima je suvisno CI + CAM + kartica, tako da je danas moguce naci DVB-s karticu za 200-250€ + 2xLNB sa antenom=250-300€.
Trebalo bi da su starije revizije (1.3, 1.8...) ovih kartica ispod 200€.
Mislim iskljucivo na kartice tipa SkyStar 1 (Technotrend, Simens, Haupauge, TechniSat,... ), jer postoje jeftinije ali koje nije moguce upregnuti sa postojecim softverom.
Kartica ima izuzetano kvalitetan izlaz na TV (moze na 19" monitoru da se gleda, ali je bolje slati sliku na TV, slicno kao sa DiX-om...).
Mogucnosti su mnogo vece:
1. SAT Internet
2. grebovanje slike u MPEG2 formatu
3. dobija se ako ne veci izbor sistema zastite (SECA, Irdeto, Viaccess , Nagravision) onda sigurno jeftiniji u odnosu na CAM module - All in one.
4. ne zavisis od punjenja kartice (u protivnom ti treba programator ili Season intrfejs umjesto kartice). Odes na internet, pokupis kljuceve...mnogo brze i lakse.
Istina je da je buka kulera mali problem, i da mora racunar biti upaljen (narocito ako cekate racunar da se podigne pa startujete progam rucno...zna da potraje).
Daljinski nije prepreka, radi solidno sa pomenutim softverom, mada nije moguce upaliti racunar sa njim. Mislim da je sa novijom verzijom DVB-s kartice Haupauge Nexus 2.x i nekim od programa za remote control (npr. Girder) moguce startovati i programe po zelji i ugasiti racunar, dok je valjda za sada jedina nemogucnost paljenja racunara.
Sto se tice opterecenja racunara treba napomenuti da ga prakticno nema (iznosi svega 1-3% na 1.0Ghz P3).
Recimo uspijevao sam da pustim DVD sa HDD-a (ATi TV-out) i sa DVB-s kartice signal na TV, a DivX sa CD-a na monitoru i sve sljaka sa 75-80% opterecenja CPU-a. Postoje i risiveri sa HDD-om (NOKIA) ali su papreno skupi. Evo na oglasima se prodaje Nokia 9902 (HDD 40GB:) za 530€.
Nisam imao nikada risiver...na njegovoj strani je vjerovatno konfor.
Znaci treba se opredijeliti izmedju konfora, mogucnosti i cijene.
Mislim da su mogucnosti i cijena na strani DVB-s kartice. Ostaje problem sto je sve manje kanala sa pomenutim sistemima zastite. Do prije pola godine je bio raj, sada vec je situacija po broju kanala neuporedivo siromasnija.
Ostaje nada da se "provaliti" SECA2 i Viaccess2 sistem zastite.

Mislim da ni cena nije toliki problem, ima risivera i za mnogo manje pare. To je isto kao i gledati TV sa Tv karicom ili slušati muziku na kompjuteru, može i tako a može i na samostalnim uređajima. Samo je stvar komfora da li će ti komp. raditi dok gledaš TV, da li ćeš razvlačiti kablove i da li ćeš imati samo Astru i Hotbird ili dvadesetak satelita. Svako uživajne se plaća

@GadGet
TPS se gleda.

NBM je napisao(la):
Postoje i risiveri sa HDD-om (NOKIA) ali su papreno skupi. Evo na oglasima se prodaje Nokia 9902 (HDD 40GB:) za 530€.

I jos racunaj da je ovo super povoljno! Ja sam postavio taj oglas za jednog prijatelja.
Inace, razmisljam se za varijantu sa karticom za racunar. Ovo je ipak preskupo.

driver je napisao(la):

Pre mesec dana kupljen je Hauppage DVB koji nema CI, znaci samo FTV (ili mozda nesto softverski). Cena 250e bez poreza. Kartice kupovale na rezervaciju i da su sve otisle za jedan dan.

Ne znam u odnosu na sta je to 2-3 puta jeftinije, ali ja nesto ne vidim toliku razliku.

nemanjas je napisao(la):
Pre mesec dana kupljen je Hauppage DVB koji nema CI, znaci samo FTV (ili mozda nesto softverski). Cena 250e bez poreza. Kartice kupovale na rezervaciju i da su sve otisle za jedan dan.

Ne znam u odnosu na sta je to 2-3 puta jeftinije, ali ja nesto ne vidim toliku razliku.

Kako ne vidis. Ako kupujes recimo spomenuti Echostar 2600 za oko 880DEM = 440 € imas samo Viacess, a za SECA i Iredeto ti trebaju jos CAM moduli od kojih je svaki nekih 100-125€ (neka bude 100 ali je vjerovatno vise), + 3 kartice po 10€, tako da imas 440+2*100+3*10=670 €. 670/250=2.68 znaci nije odnos tri (mada se i do njega moze doci) nego sigurnih 2-2.5 puta. Moguce je vjerovatno jeftinije proci sa nekim losijim risiverom i jednim CAM modulom (All in one) ali opet je to 2xskuplje. Da ne spominjem varijantu sa gore pomenutim Nokia 9902 risiverom gdje bi islo 530+...
Za onih 250€ za DVB-s Hauppauge imas sve sto i prethodno nabrojano, + drugih mogucnosti (SAT Internet, grebovanje u MPEG2)...

"...ili mozda nesto softverski". Nije nesto nego sve od trenutno dostupna 4 sistema kodiranja digitalnih kanala (SECA, Iredeto, Viacess, Nagravision).

Re: Re: Digitalna satelitska

Kakav je Samsung 9500 ?

Pozdrav!

NBM je napisao(la):
Kako ne vidis. Da ne spominjem varijantu sa gore pomenutim Nokia 9902 risiverom gdje bi islo 530+...
Za onih 250€ za DVB-s Hauppauge imas sve sto i prethodno nabrojano, + drugih mogucnosti (SAT Internet, grebovanje u MPEG2)...

"...ili mozda nesto softverski". Nije nesto nego sve od trenutno dostupna 4 sistema kodiranja digitalnih kanala (SECA, Iredeto, Viacess, Nagravision).

Opa. Ja uglavnom trosim sat internet, tako da nisam ni znao da moze softverski da se dektiptuju programi. Onda je to moja greska, dobitaj jeste 3 puta. A bogami ce da kupim jedan za kuci. Samo jos da mi kazes sta mi od softvera treba da nateram Hauppage da dekriptuje.

Moze li ko da mi kaze cene nekih dig. risivera i mesto gde se mogu naci? Ovde u Budvi mi jedan nudi onog Samsunga za 350€???

.... ja imam Samsung 9500 , sa softverom 100MultiCas. Pre sam imao Humax 5400, a pre toga Nokia 9800.

Sa ovim softverom / ili varijantom 118/ na dva slota moze se gledati bilo koji od 4 sistema kodiranja/ Seca, Viaccess, Nagravision, Conax/.

Postoji jos jedna varijanta,a to je preko season-interface-a, da se gleda 5in1 preko Conax-a. Znaci, pored ovih moze se gledati Irdeto i Betacrypt. Blize informacije oko emulatora imate na yahoo -ovoj grupi lunux_sat. Mislim da je cena oko 350E OK, dok moj prijatelj koji prodaje opremu ima cenu od 340E. Dosta sam radio i radim sa Samsungom, pa pitajte, ako Vas nesto zanima...

Pozdrav

deki30

GadGet je napisao(la):
Da jeste mozda qler slab argument, ali zamisli da stavis komp pored svakog TV prijemnika u kuci?? Kako bi to samo bilo glupo kod mene u dnevnoj sobi TV72cm i pored njega komp (mora da ima TV-out), koji dok ukljucis pa dok se bootuje swinjdows(+zuji), pa kad Microsoft resenje OS-a pukne prodje te zelja za sat-televizijom.

To bi bilo prihvatljivo resenje eventualno za moj sprat (gde su racunari), ali ako uzmes tri samostalna komada, onda ti ni cena cetvrtog nece tesko pasti.

A problem digitalne postprodukcije mozes i da resis sa samostalnim modelom sa HDD-om. (Nokia, kada sam ja uzimao risivere je imala modele sa min 20GB-sto mi se cini i vise nego dovoljnim, a verovatno da ovi novi imaju 40GB..pa i vise).

Al ne verujem da cesh platiti duplo vece pare zbog kulera i evo sad zbog samog izgleda kucishta :D Ako je to toliki problem, mozesh da uzmesh celerona 300 koji radi bez ventilatora (samo hladnjak) i neko kucishte sa lepim dizajnom koje mozesh i da ofarbash u crno i koje ce sigurno lepshe izgledati ispod/pored TVa nego onaj portabl reciever kome se dizajn ne razlikuje od obichnog CDplayera ili pojachala...DVB-S ima konkretne prednosti kao shto sam rekao, a i NBM, dok se prednosti recievera ogledaju u 'besnilu'...

NBM je napisao(la):
Kako ne vidis. Ako kupujes recimo spomenuti Echostar 2600 za oko 880DEM = 440 € imas samo Viacess, a za SECA i Iredeto ti trebaju jos CAM moduli od kojih je svaki nekih 100-125€ (neka bude 100 ali je vjerovatno vise), + 3 kartice po 10€, tako da imas 440+2*100+3*10=670 €. 670/250=2.68 znaci nije odnos tri (mada se i do njega moze doci) nego sigurnih 2-2.5 puta. Moguce je vjerovatno jeftinije proci sa nekim losijim risiverom i jednim CAM modulom (All in one) ali opet je to 2xskuplje. Da ne spominjem varijantu sa gore pomenutim Nokia 9902 risiverom gdje bi islo 530+...

Kopernik ili Technikus 4in1 (300€)

Nazad
Vrh Dno