postoji - nalaze se u starom forumu koj radi do 1 marta - http://www.benchmark.co.yu/forum-oldLaza je napisao(la):Ovaj thread je osakacen gubljenjem attachmenta. Postoji li neki nacin da se oni vrate?
Pa nije do memorije ista je kolichina podataka, poshto je u pitanju jedna ekspozicija, ali ona traje satima npr., nego je do konstrukcije aparata. Moram da priznam da nisam probao bulb na novijim apratima tako da ne znam konkretno da li se ulazi u potreban mod ( da ne bi morao da drzish dugme tokom cele ekspozcije). Inache A80 ima 30 sec. shto je dovoljno za raznorazne uslove. Tu verovatno ima problema i sa noisom itd. Verovatno ce Aleksandar dodati neshto na ovu temu. Leitraod.Lucas je napisao(la):problem je memorija predpostavljam...
na canonu A60 (verovatno i A80) ekspozicija ide do 15"
Dugacka ekspozicija se moze ponekad simulirati sa vise kracih, pa da se onda slike spoje (Merging) u nekom programu (PS, PSP..), vrlo slicno visestrukoj ekspoziciji (multiple exposures) kod filmske fotografije. Naravno, bitno je da svaka pojedinacna ekspozicija bude makar nesto osvetljena. Od 1000 potpuno crnih slika se moze dobiti samo crna slika.Arahne je napisao(la):Verovatno ce Aleksandar dodati neshto na ovu temu. Leitraod.
Aleksandar je napisao(la):Dugacka ekspozicija se moze ponekad simulirati sa vise kracih, pa da se onda slike spoje (Merging) u nekom programu (PS, PSP..), vrlo slicno visestrukoj ekspoziciji (multiple exposures) kod filmske fotografije. Naravno, bitno je da svaka pojedinacna ekspozicija bude makar nesto osvetljena. Od 1000 potpuno crnih slika se moze dobiti samo crna slika.
Ovo je nesto sto se cesto koristi u astronomi, npr.
Za sum je ova tehnika relativno dobra, jer je sum uglavnom slucajne prirode, pa ce odnos signal/sum ostati isti. Ako se svaka ekspozicija cisti posebno od suma rezultati ce biti mnogo bolji jel ce se detalji bolje izvuci nego da se sum cisti samo na kraju.
Cesto se koristi tehnika da snimi vise istih slika i onda uradi usrednjavanje (averaging) - sto ce jako smanjiti sum, i istaci detalje. Cesto korisceno i kod skeniranja.
Najveci problem je kako ostvariti tacno kadriranje. Dobar stativ je apsolutno obavezan. Puno pomaze daljinski upravljac, kao sto ga imaju bolji Canon i Olympus aparati. Neki digitalni aparati omogucavaju bas visestruku ekspoziciju, a neki nude i "Time lapse" snimanje koje se mozda moze upotrebiti.
Dugacke ekspozicije vecina proizvodjaca izbegava jer se vremenom drasicno kvari odnos signal/sum, CCD se zagreva sto pojacava sum, itd. Takodje je uglavnom bolje koristiti duzu ekspoziciju a sto nizu ISO vrednost nego obrnuto.
Pa, najlakse je koristiti Layers u PS-u ili PSP-u. Samo se podesi Opacity da se vidi po malo od svake slike.Lucas je napisao(la):ajde objasni malo taj averaging. Jel ima u ps-u filter koj to radi ili treba poseban program?
nikolica je napisao(la):dobro su ti covek ispale slicice... Svaka cast! A stativ jesi li koristio???
atacmenta nema zbog prelaska na novi forum...nikolica je napisao(la):...Dobro je uopste da si i uspeo da stavis slike na forum...Posto vidim da je ljudima gutao atachmente![]()
.sea je napisao(la):E da ti sam zaboravio nisam nista koristio ni stalak i ni dodatnu opremu i to je sve slikano bez bilca... A pre svega toga proucio sam literaturu na 20 strana kako slikati nocu danju itd...
Mislim a čemu stvar oko fotografija da li se obrađuju ili ne. Decenijama, vekovima su ljudi uz najneverovatnije medote pokušavali i uspevali da utiču na fotografiju nakon fotografisanja, a mi danas uz pomoć digitalca za samo par sekundi od fotografisanja tu fotografiju možemo da ubacimo u photoshop i mnogo lakše utičemo na nju i korigujemo i pravimo dobre rezultate sa nekim osnovnim znanjem.Stefan1 je napisao(la):@Lucas
Reci mi da li si obradjivao fotografije ili je ovo originalan kvalitet
Mislio sam na lepu modro plavu boju neba na drugoj fotografiji,i boje na trecoj slci
Takvo je nebo na visokim nadmorskim visinama, nema smoga i ostalih sr***. Inache veoma me je iznenadio shirok dynamic range ove fotke (prijatno). Pozdrav.Stefan1 je napisao(la):@Lucas
Reci mi da li si obradjivao fotografije ili je ovo originalan kvalitet
Mislio sam na lepu modro plavu boju neba na drugoj fotografiji,i boje na trecoj slci
pa sad... mozda ne treba preterivati. ne pita se kada se gleda u kuci, bilo sta pro naravno da se pita. cak je i zabranjeno raditi bilo sta posle!Bane® je napisao(la):... Ceni se samo krajnji rezultat, a niko te ne pita kako si stigao do njega...
OK, možda nisam upućen, ali ko to zabranjuje i zašto?ima-li-koga-tu je napisao(la):pa sad... mozda ne treba preterivati. ne pita se kada se gleda u kuci, bilo sta pro naravno da se pita. cak je i zabranjeno raditi bilo sta posle!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari