Šta je novo?

Digitalac oko 200€ sa solidnim wide-om i...

DuleC

Slavan
Učlanjen(a)
11.11.2004
Poena
390
Koji digitalac uzeti za oko 200€ sa sledećim uslovima:

- 80% vremena bi se koristio u auto režimu za sva neobavezna slikanja zezancije i slično

- ostatak vremena bi se koristio za slikanje enterijera gde je wide režim bitan, kao i postojanje manuelnih opcija (hteo bih da učim malo o fotografisanju), gde je potrebno izvući što više u low-light uslovima

- merkam Ixus 100IS, sviđa mi se u svemu sem što nema manuelnih komandi i što mu je Focal Length 5.9 – 17.9 mm (35mm equivalent: 33 – 100mm). Koliko je ovih 33mm upotrebljivo za slikanje enterijera, gde ne retko ima malo prostora za manevar sa aparatom :S:

Ima li nešto ovako uopšte i šta je najbliže ovome?
Gledao sam i temu o F70 EXR, ali mu auto mod nije jača strana :S:

Pomognite kolezi :p

Kad nešto ne može da se proba, onda se oslanjaš na testove, pa zavisi na koji naletiš :).

Ono što si napisao u prošlom postu je od velike pomoći ;).

Nisam valjda tako komplikovan :d:d

Hvala svima na pomoći :wave:

Evo da ti nacrtam :)

Shum/lowlight mogucnosti:

1. Fuji F200exr
2. Fuji F70exr
..
..
..
..
..
8. Ixusi :d

I kao shto rekoh, razlika izmedju F200 i F70 je u zumu, ako ti ne treba toliki raspon, uzmi F200 i zavrshi posao, problem je samo u tome shto on koshta 240e, i na kraju ce te ispasti bar 270 :)

Ne vidim ja tu nikakav crtež :D:D:D

Jasno sve!

Aaaa... šta je između Ixusa i Fujija? :-devil-::eyebrows:

PS: Idi čoveče spavaj, jel ti radiš nešto ili živiš od modovanja KiX Boxova širom Srbije :p

The Grunf reče:

Znam da nisu od istog aparata, ova bolja je od F200.

Ne znam, meni taj šum na f70 smeta :S:. Ili i u ovim poređenjima ima nekih nedoslednosti, pa da je F70 ipak bolji. Može li mu unapređeni EXR doneti prednost u odnosu na F200?

Ajde za kraj ove sage sa Fuji-jem, napiši tvoje Pros i Cons za F70 i F200, molim te. Izvući ću neki zaključak valjda :)

Edit: kucali u isto vreme...ma troumim se :)

Jedina stvar po meni zbog koje bi trebalo da razmisljas o f200 jeste nesto bolji objektiv i to je to. f70 ti ima zanemarljivo siri objektiv, jako slican low light (malo manji senzor ali i manje piksela), zoom tokom videa (kazu i bolji video u odnosu na f200), pro low light (kad tad ovo ce dobro doci) i duzi zoom sto je najveca prednost. Dakle ako ti smeta malo mekoce kod objektiva, a ne bi trebalo jer to uglavnom neces primjecivati a na stampi se nece vidjeti onda uzmi f200 jer ces samo da se nerviras (kao kod mrtvog piksela u uglu lcd-a koji ne smeta ali zivcira jer znas da je tu). Ukoliko mozes da zivis sa tim mislim da ce ti f70 dati malo vise zabave.

poz.

Na kraju ima da pop****m i kupim Ixusa i nek' ide sve u... Honduras :bottle::D

Tako je, i onda ces najzad doci do sustine, a to je "zabole me za specifikacije, objektive, iso i ostala sr**nja", jednostavno ces da skljocas i da se zabavljas, ne razmisljajuci o palamudjenju preterano. Ixusi to dozvoljavaju zahvaljujuci vrhunskoj automatici koja izvlaci maksimum iz svake situacije, za razliku od Fuji-a gde ces uvek morati nesto da prckas pre okidanja, za svaku novu situaciju. A ixusi imaju i bolje objektive... :p

Inace, sto se shuma tice, driver gresi. U novoj generaciji ixusa, shum je skoro potpuno pod kontrolom, novi noise reduction vrlo inteligentno resava to (bez watercolor efekta). Ono gde je prava razlika je kolicina detalja koja ostaje posle ciscenja suma na fuji-u i ixusu i tu je fuji u prednosti, mada, ne prevelikoj. Opet, sa druge strane fuji ima super-ccd artefakte koji zaseravaju slike na bilo kojoj iso vrednosti - pogotovo uocljivo na delovima slika gde je puno sitnih detalja, poput drveca i sl...

Poslednja izmena:
Realno nema greške koji god da uzmeš. Razlike između aparata u tom cenovnom rangu su nikad manje nego danas. Ja bih lično uzeo F70, ali skoro samo gledao slidže sa nekog prošlogodišnjeg Ixusa i veoma mi se dopada rezultat.

Ne verujem da će bilo koji od aparata da ima problem sa automatikom i da je neophodno bilo šta podešavati. Imam F31fd i u dobrim svetlosnim uslovima (za njega) slikam u full auto modu, tako da sa tim nema problema.

Takođe se ne bih složio za ovo oko objektiva. Fuji je uvek imao među najboljim objektive na kompaktima - doduše često sa pomalo aberacija, ali veoma veoma oštre. Začudio bih se da vidim sad neki Fuji sa lošim stakalcetom - ne kažem da je nemoguće, ali bih se začudio.

Takođe se ne bih složio za ovo oko objektiva. Fuji je uvek imao među najboljim objektive na kompaktima - doduše često sa pomalo aberacija, ali veoma veoma oštre. Začudio bih se da vidim sad neki Fuji sa lošim stakalcetom - ne kažem da je nemoguće, ali bih se začudio.

Pa pogledaj primere koji su okaceni ovde i u onom topicu za F70, i onda se zacudi. :D

Trenutno od vodecih kompanija u kompakt aparatima (Pana/Canon/Fuji), Fuji ima najlosije objektive. Treba sacekati Sony da izbaci novu seriju kompakta, mozda ce da preuzme titulu od Fuji-a, a mozda i nece... :d

Neverovatno, pređoh NS uzduž i popreko i nema šanse da se bilo šta nađe.

Kao prvo, Fuji-ja ni za lek, dobijao sam odgovore da ga "ne uvozi niko u Srbiji". Ajde kontam da nije zastupljen kao Canon, ali ovo je :wall:.

BM Foto kao jedino mesto za ove stvari nije radio.

Ali, ako hoćeš Samsung, Sony i Olympus ima po 15 modela od svakog. Čini mi se da sam pitao u prvoj trafici, bio bi barem neki Samsung u ponudi :). U prodavnicama tehničke robe izgleda kada nabavljaju televizore i ostalo, dobiju i par džakova ovakve robe pride. Kad nemaju da vrate kusur, umesto žvaka :).

Ni Canona nema, na 3 mesta IXUS 95IS i na jednom IXUS 100IS.

Sve u svemu, tuga.

Hvala za info. Otići ću u BM ponovo da ja to malo šmeknem, čačnem...ako ih bude.

Što se kaže, "nije mi o glavu" da moram hitno da kupim, a i čekam da mi se "zatvori finansijska konstrukcija" :D.

Update: Zvao sam i BM Foto i Axela

Kod Axela je IXUS 120IS 280€, a oba Fuji-ja su po 235€. Malo mi je sumnjiva cena za IXUS na sajtu, zato je i driver rekao da pozovem, ali izgleda da je to ta cena. Devojka koja se javila kaže da je neko od njih radio test F70 i da su jako zadovoljni aparatom.

BM Foto...pošto niko nije odgovarao na tel. u prodavnici pozvao sam na mob. i dečko koji se javio kaže da ne rade do daljnjeg i da su cene na sajtu aktuelne.
Kod njih je IXUS 255€, Fuji F70 224€, a F200 je 250€.

Ne znam da li je realna ova razlika za IXUS od 25€ ili je neko napravio grešku u koracima :)

^Oni su najpovoljniji.

Cene sa sajta su aktuelne.
Fuji F70 EXR + SDHC 4GB Kingston class4 + rezervna Li-Ion baterija NP-FP50 + Torbica = 235 €
Ovo bi bio pun pogodak

@spaxon: Vidim da navijaš za Canon :). Jesi ga kupio ili planiraš?

Jel ovo driveru istekao ugovor sa Canonom pa je potpisao novi sa Fujijem? :d

I ja sam trenutno u fazi odabira (ultra)kompakta, s tim da meni treba full automatika (za kafane, žurke, letovanja itd.) gde mi ne pada na pamet da vucaram DSLR.

Iz ovih semplova što su kačeni, pogotovo F30vsF70, došao sam da zaključka da F70 ispada iz svake kombinacije a ozbiljnije ulaze u priču Ixusi pogotovo 200IS, koji ima 24mm wide i 720p video :)

Za fotkanje enterijera (pretpostavljam da nisu u pitanju ljudi u zatvorenom) bi ti svakako dobro došao stativ, makar i džepni (kod komapkta i ultra kompakta itekako vrše posao).

My two cents :)

Poslednja izmena:
Moguće, ranije mu je u avataru bio You can - Canon čini mi se, a sad ima taj kamikaza fazon :D

Ako ti baš toliko znači ultra-ultra-wide...200ka je 50€ skuplja od 120ke koja je 28mm.

@leksa: Da, Axel je baš jak sa cenama

@spaxon: 10x ;)

Znam cene, nego mi se nije sklopila finansijska kontrukcija za novu godinu (čitaj, uleteo Sony PS3 :D)

^Oni su najpovoljniji.

Cene sa sajta su aktuelne.
Fuji F70 EXR + SDHC 4GB Kingston class4 + rezervna Li-Ion baterija NP-FP50 + Torbica = 235 €
Ovo bi bio pun pogodak

@spaxon: Vidim da navijaš za Canon :). Jesi ga kupio ili planiraš?

Uzeo sam pred novu godinu Ixus 200 IS + SDHC 8GB Kingston class6 + rezervna Li-Ion baterija NB-6L + Torbica + foto-štampač Canon SELPHY CP510 - 300e
Extra sam zadovoljan sa ovim ixusom i kupio sam ga iskljucivo zbog wide-a od 24mm i hd videa.
I dalje fotografisem sa mojim A80 koji je neprevazidjen, ali ixus mozes svuda da nosis i snima hd video - video koji je kvalitetniji od mnogih starijih kamera, znaci bruka kako dobro izgleda, fotke su ok i pravim ih wide, ali stari A80 ipak pravi bolje fotke sa 4megapiksela u odnosu na 12mp kod ixus-a, ali nisu lose, daleko od toga.
Pitaj da ti spusti cenu za 10-20e i mislim da ce ti izaci u susret.
Ne znam da li salje kurirskim sluzbama, ali vredi pitati.
:wave:

To ti je bio odličan dil, za 300€ sve to uzeti...

Nije lako uskladiti sve zahteve i uklopiti to u budžet jer što više testova gledaš, to više tražiš dlaku u jajetu, a nisu ni svi testovi pouzdani, pa onda sujetni vlasnici, pa...300 stvari. Na kraju kad kupiš vidiš da je sve to tu i da si potrošio više vremena nego što je bilo potrebno, ali eto :). Ti si bar iskren pa kažeš da slike nisu kao na starijem aparatu. Najgore je kad naiđeš na ljude koju spremni da skoro pa glavom brane nešto što su kupili...da ne idem sad baš daleko, you know what I mean ;).

Rekao je da nije problem slanje, šalju kurirskom službom.

Ooo pa napravićemo mi neki dil. Ti odeš kod komšije, isposluješ spuštanje cene za 20€, zadržiš 10 ;) i svima lepo.

"Jedini" problem je što je sklapanje i zatvaranje "konstrukcija" malo nategnuto u ovo hladno vreme, da se tako izrazim :p. Vidiš i Falcon sa time kuburi, ušao mu PS3 u kuću i razbucao mu konstrukciju :D.

I ja sam trenutno u fazi odabira (ultra)kompakta, s tim da meni treba full automatika (za kafane, žurke, letovanja itd.) gde mi ne pada na pamet da vucaram DSLR.

Iz ovih semplova što su kačeni, pogotovo F30vsF70, došao sam da zaključka da F70 ispada iz svake kombinacije a ozbiljnije ulaze u priču Ixusi pogotovo 200IS, koji ima 24mm wide i 720p video :)

@Falcon

Canon IXUS 200 IS vs. Fuji FINEPIX F70 EXR - uporedni test
http://www.bmfoto.rs/test_canon-ixus-200-is-vs-fuji-finepix-f70-exr-_84
:wave:

Ooo pa napravićemo mi neki dil. Ti odeš kod komšije, isposluješ spuštanje cene za 20€, zadržiš 10 ;) i svima lepo.

"Jedini" problem je što je sklapanje i zatvaranje "konstrukcija" malo nategnuto u ovo hladno vreme, da se tako izrazim :p. Vidiš i Falcon sa time kuburi, ušao mu PS3 u kuću i razbucao mu konstrukciju :D.

Slobodno ga pitaj za 10e popust i dace ti, makar se nadam da hoce, nije sramota pitati pogotovo u ova vremena, kad je tesko. :wave:

Nazad
Vrh Dno